Thema - nie zapala silnik 3.0 V6

Awatar użytkownika
Miro
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Mirek

Thema - nie zapala silnik 3.0 V6

Post autor: Miro » 08 sty 2010, 20:09

Witam :)
Od tygodnia mam problem z silnikiem mianowicie wszystko się zaczęło od zamiany przepływomierza!
Już wam tu opisuje wszystko od początku. Lancia śmigała super,paliła od strzała, chodziła na wszystkie gary na benzynie jak i na gazie. Jedyny problem jaki miałem to po rozgrzaniu silnika dojezdzając do skrzyżowania auto gasło, tak się tylko działo na benzynie, na gazie nie było z tym problemu. Postanowiłem zmienić przepływomierz bo dostał wcześniej kilka konkretnych strzałów z powodu zużytych przewodów wysokiego napięcia. Kupiłem nowe orginalne, wymieniłem je razem ze świeczkami-problem zniknął natomiast dalej była nierówna praca silnika na benzynie (lekkie falowanie i gaśnięcie). Po wymianie przepływki Lancia nie gasła tylko obroty silnika miała różne...
Zachodze na drugi dzień do garażu, chce odpalić Lancie i kłopot. Ledwo odpala, z rury wylatuje czarny dym i jakby chodziła na 3-4gary 8-O Udaje się przejść na gaz powyżej 2,5tys. obr/min chodzi normalnie na wszystkie gary ale ma dość wysokie obroty silnika od 2-4tys obr/min. Przechodząc z powrotem na benzyne ma wolne obroty i strasznie nią telepie, chodzi nierówno, przy dodaniu gazu silnik nie chce się wogóle wkręcać na obroty, tak jakby ją zalewało... Hm... po tych przykrych sytuacjach myśle, zamienie znowu przepływomierz na mój stary..Niestety problem taki sam :x Chcąc zagrzać silnik udało się znowu przejść na gaz i trzymałem ją na obrotach dopóki silnik nie będzie ciepły. Wyobrazcie sobie ,że problem zniknął, zaczęła chodzić normalnie na benzynie i na gazie...
Na następny dzień wyciągnąłem akumulator bo zostawiłem włączoną lampke na całą noc (zapomniałem wyłączyć) Podładowałem go, założyłem i znowu ten sam problem : czerwona : Udało się jakoś dojechać do pracy ale wczoraj już nie wróciłem Lancią do domu, kompletnie nie chciała zaskoczyć. Czuć tylko smród benzyny w okolicy wtryskiwaczy, sprawdzałem cały dolot powietrza, wszystko jest szczelne... Już nie wiem co mam robić, jakbym wiedział,że Lancia dostanie takiej wariacji po zamianie przepływki to bym się nawet za to nie brał...Chyba komputer zwariował na maxa!!!
Teraz co to może być? Z kontrolką od wtrysku jest różnie,świeci kiedy chce, raz mruga,a raz nie... :roll:
Ja obstawiam na sonde ale każde wskazówki mile widziane...

Dobrze że człowiek ma jeszcze malucha, jest zgnity i obity ale wsiadam i jade :D
Żonka mi chce Lancie wrzucić do potoku, który płynie nie daleko domu :lol:
Ach szkoda gadać,same jaja z tą Lancią ostatnio... :x Ale nie poddaje się :)
Jutro jade z nią coś działać tylko najlepsze jest to,że nie wiem co??? :lol:
Pozdrawiam
Miro 8)
Lancia Thema 3.0V6 12V 93r
Alfa Romeo 147 1.6 16V 06r
FSO Polonez Caro Plus 3.0V6 24V 98r
501579950
_____Thema_____

argenta67

Odp: Thema 3.0 V6 - problem z silnikiem?

Post autor: argenta67 » 08 sty 2010, 21:22

Wykręć świece i do gazu z nimi :lol: a tak naprawdę to nad gazem je wypal do sucha i wkręć, jeśli będzie poprawa to załóż nowe, najtańsza próba ratunku.

Awatar użytkownika
Aruś
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Aruś » 08 sty 2010, 23:35

Jak ci się uda ją odpalić na benzynie i nie będzie chodzić na wszystkie gary to wykręć świece i zobacz na które cylindry nie chodzi, może być coś ze świecami. Sprawdz też czy jest iskra jak nie bedzie chciała wogóle zapalić.

Awatar użytkownika
kielon
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: kielon » 08 sty 2010, 23:58

cewka pada?, w cytrynie AX miałem kiedys podobnie. Dało sie jechac ale silnik chodził jak traktor. Co najlepsze wyciągnołem ze swojej dawnej delty II cewke i poza mocowaniem pasowała jak ulał póki nie kupiłem nowej :) Pozdrawiam
Lancia Delta II 1.6ie 8V 95r.

Awatar użytkownika
Duch-Dziadka
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Duch-Dziadka » 09 sty 2010, 0:32

...objawy podobne jak w Kappie gdy padl czujnik temperatury.
Giulietta Veloce 2016r

Awatar użytkownika
kielon
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: kielon » 09 sty 2010, 0:46

ostatnio w delcie wymieniałem czujnik temp. a objawy miałem takie:
- gasła na swiatłach ale jak silnik był rozgrzany(ale tylko po wcisnieciu sprzegła)
- charakterystyczne szarpanie przy przyspieszaniu
- duże spalanie

ciekaw jestem co Miro ustali
Lancia Delta II 1.6ie 8V 95r.

Awatar użytkownika
Miro
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Miro » 09 sty 2010, 17:29

Koledzy byłem dzisiaj próbować odpalić maszyne ale nic z tego :| Akumulator kręcił jak szalony, lancia jakby chciała odpalić w ostatniej chwili ale nic z tego... Sprawdzałem czy jest iskra i wszystko jest ok. Kable i świeczki są dobre, nie dziwie się bo całkiem nie dawno to zmieniałem więc tego nawet nie podejrzewałem...
Jedyne co wiem to napewno ją zalewa bo śmierdzi paliwem, próbowałem nawet na gazie odpalić i też nici z odpalenia. Raz mi strzeliło w wydech,aż się przestraszyłem...
Kiepska sprawa bo nie mam pojęcia co jej dolega :roll:
Kolega mówił,że obstawia na sonde, drugi zaś mówi,że może poszedł czujnik położenia wału czy temp? już nie pamiętam nawet :x
A najgorsze jest to,że nie wiem gdzie w Limanowej lub okolicach jest jakiś szpec mechanik aby się tym zajął...

Odkąd ją mam jeszcze nigdy mnie tak nie zawiodła : beczy : ;)
Szukałem kodów aby zdiagnozować usterke ale niestety jak otwieram to mi wyskakuje wystąpił błąd...
501579950
_____Thema_____

Awatar użytkownika
bogdan
Klubowicz Wspierający
Klubowicz Wspierający
Kontakt:

Post autor: bogdan » 09 sty 2010, 17:46

Sprawdzałeś jak jest z paliwem, konkretnie z pompą. Mam dwie themy 3.0 (bez gazu) i w jednej jest pompa jeszcze oryginał, a drugiej już dwa razy zmieniałem. Jeżeli jest iskra na każdej świecy to może być problem z ciśnieniem w ukł. wtrysku.

argenta67

Post autor: argenta67 » 09 sty 2010, 19:28

Miro pisze:Koledzy byłem dzisiaj próbować odpalić maszyne ale nic z tego :| Akumulator kręcił jak szalony, lancia jakby chciała odpalić w ostatniej chwili ale nic z tego... Sprawdzałem czy jest iskra i wszystko jest ok. Kable i świeczki są dobre, nie dziwie się bo całkiem nie dawno to zmieniałem więc tego nawet nie podejrzewałem...
Jedyne co wiem to napewno ją zalewa bo śmierdzi paliwem, próbowałem nawet na gazie odpalić i też nici z odpalenia. Raz mi strzeliło w wydech,aż się przestraszyłem...
Kiepska sprawa bo nie mam pojęcia co jej dolega :roll:
Kolega mówił,że obstawia na sonde, drugi zaś mówi,że może poszedł czujnik położenia wału czy temp? już nie pamiętam nawet :x
A najgorsze jest to,że nie wiem gdzie w Limanowej lub okolicach jest jakiś szpec mechanik aby się tym zajął...

Odkąd ją mam jeszcze nigdy mnie tak nie zawiodła : beczy : ;)
Szukałem kodów aby zdiagnozować usterke ale niestety jak otwieram to mi wyskakuje wystąpił błąd...
No ale oczywiście świec nie wypalałeś bo są niby nowe.

Awatar użytkownika
Miro
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Miro » 10 sty 2010, 11:20

argenta67 pisze:No ale oczywiście świec nie wypalałeś bo są niby nowe.
Wiem że nowe nie zawsze jest dobre dlatego po niedzieli na spokojnie wykręce świece i zrobie tak jak napisałeś, zobaczymy czy Lancia będzie chciała zagadać :roll: Jak już to nie pomoże to musi być coś nie tak z elektroniką :x Wtedy nie będe miał wyjścia i musze ją zaciągnąć do jakiegoś fachowca...
501579950
_____Thema_____

Awatar użytkownika
facio
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: facio » 10 sty 2010, 11:46

To nie takie hop -siup wymontowac swiece te trzy tylne żeby wyjać to trzeba cały kolektor sący zdemontować . A nie masz tam jakiejś nieszczelności [jakiś wężyk przy kolektorze]to też ma wpływ na zapalanie-za dużo pwietrza.

argenta67

Post autor: argenta67 » 10 sty 2010, 11:49

Miro pisze:
argenta67 pisze:No ale oczywiście świec nie wypalałeś bo są niby nowe.
Wiem że nowe nie zawsze jest dobre dlatego po niedzieli na spokojnie wykręce świece i zrobie tak jak napisałeś, zobaczymy czy Lancia będzie chciała zagadać :roll: Jak już to nie pomoże to musi być coś nie tak z elektroniką :x Wtedy nie będe miał wyjścia i musze ją zaciągnąć do jakiegoś fachowca...
Słuchajcie, wiem że każdy kupuje nowe części w sklepie i ja też to robię i mam pewność, że właśnie te niby nowe rzeczy są zwykłym bublem i tak przez ostatnie 1,5 roku kupiłem do siebie do Kappy trzy termostaty i mam wciąż 70st, no nie wiem każdy powie to nie wina termostatu a ja powiem tak: podłączam komp od gazu i jadę i jak wiadomo tam też jest czujnik temp i ten czujnik też pokazuje za małą temp. Część nowa jest jak jest w opakowaniu jak ją wyjmiesz a jak zamontuje to już jest używana a na, nie które części nie ma zwrotu. Świeca to bardzo słaby element i wystarczy 24h pracy, realne 24h nie doba jako czas i jej nowość można miedzy bajki włożyć. Wiele osób nie wie o tym, że świece zapłonowe mają teoretycznie jednorazowy użytek a to dlatego bo mają uszczelki z gniotowe po to aby były dobrze uszczelnione i tak jak je wykręcisz to uszczelka jest zgnieciona i już drugi raz nie uszczelni się tak dobrze. To jest teoria ale straty są tak małe, że nikt do tego nie przywiązuje wagi, są też świece bez uszczelki a na stożku i te można kręcić częściej ale muszą być to specjalne gniazda pod takie świece, nie pamiętam w jakich autach ale to nie były włoskie.

argenta67

Post autor: argenta67 » 10 sty 2010, 11:53

facio pisze:To nie takie hop -siup wymontowac swiece te trzy tylne żeby wyjać to trzeba cały kolektor sący zdemontować . A nie masz tam jakiejś nieszczelności [jakiś wężyk przy kolektorze]to też ma wpływ na zapalanie-za dużo pwietrza.
Tak jest, dojście : cenzura : ale każda nieudana próba uruchomienia to kropla paliwa więcej na już zalanej świecy i tak dwa, trzy razy i lina do warsztatu, ja wypalam świece i uruchamiam silnik : yesyes :

Awatar użytkownika
samuel
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Samuel

Post autor: samuel » 10 sty 2010, 12:28

A czujnik położenia wału nie jest przyczyną tego ?
Była Kappa 2.0 16VT
Był Citroën Xantia 1.9TD
Jest Renault Scenic 2.0 (115km)

ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Lancista
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Lancista » 10 sty 2010, 15:10

może przestawił się rozrząd

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”