Lancia Klub Polska

Forum dyskusyjne miłośników marki Lancia

>> SKLEPIK LANCIA KLUB POLSKA <<

Autosklep
Dzisiaj jest 23 maja 2018, 01:15

Strefa czasowa UTC+02:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
Post: 04 wrz 2005, 09:28 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 lip 2005, 00:00
Posty: 333
Imię: karol
Lokalizacja: Białystok
Jeśli ktoś wymieniał kable od klapy bagaznika - te co się przecierają to poproszę o w miarę dokładny opis jak sie do nich dobrać od strony samochodu mam rocznik 1997 i nie ma "otworu serwisowego" nie wiem w którym mniej więcej miejscu są podłączone . Proszę o info co po kolei rozkręcać:)
z góry dzięki:)
Gdzie można kupic taki kabelek (wiazkę?) u mnie w ASO zupełnie nie kumali o co chodzi .

_________________
Kappa 2.0 Białystok


Na górę
Post: 05 wrz 2005, 08:52 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 lip 2003, 00:00
Posty: 546
Lokalizacja: Warszawa
hmmm, ja stety mam otwory serwisiwe. Słuchaj SANCHEZ wymieniał te przewody a on ma wersje bez otworów. Jak pamietam dostał się do nich od tylnej półki tam gdzie głosniki. najpierw zdemontował oparcie kanapy i wymontował półkę. Kostka łacząca przewody jest (przynajmniej u mnie) po srodku bagaznika ale ciutke w stronę kierowcy. Musisz ją rozpiąć i wyciągnąć z kanału. Potem juz prościej - zdjąć osłonę klapy bagaznika i poodpinać kostki.
Przy braku otworów serwisowych będzie więc sporo roboty. Może więc lepiej "połatać" te przewody bez ich wyciagania? najpewniej poszły na wysokości przewodu gumowego między bagaznikiem a klapą.

_________________
"My Lancisti musimy sie trzymac razem" Arystoteles


Na górę
Post: 05 wrz 2005, 19:53 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 kwie 2004, 00:00
Posty: 200
Lokalizacja: Warszawa
Półki nie trzeba demontować. Trzeba wyciągnąc głośnik (ten po stronie kierowcy), i oparcie kanapy. Sprawa nie jest prosta, ale jak nie masz przesadnie wielkich łap to bez problemu się wszędzie dostaniesz. Robi się to na czuja tzn po omacku. Najpierw sprobuj przez głośnik. Od strony bagaznika to już jak napisał Ci Arek banał. Po demontażu osłony wszystko masz jak na dłoni.
W ASO nie skumali?, może źle im wytłumaczyłeś o co chodzi? albo trafiłes na jakiegoś ignoranta.

_________________
k 2.4 - było i minęło.
??? ?? ?????? ,? ??????? ,?????? ??? ??????!


Na górę
 Tytuł: w ASO
Post: 05 wrz 2005, 20:19 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 lip 2005, 00:00
Posty: 333
Imię: karol
Lokalizacja: Białystok
W Białym w ASO to była 2-ga Kappa którą na oczy widział skład naprawiający. Ja się ich boję :)
Trochę zsunąłem izolację i 3 kabelki były uwalone - kiedyś by trzeba było zrobić listę, który kolor do czego :)

_________________
Kappa 2.0 Białystok


Ostatnio zmieniony 26 lip 2012, 18:28 przez stabraf, łącznie zmieniany 1 raz.
Ort. Używamy polskich liter.


Na górę
 Tytuł: Re: w ASO
Post: 05 wrz 2005, 20:23 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 kwie 2004, 00:00
Posty: 200
Lokalizacja: Warszawa
Cytuj:
w Baiłym w ASO to była 2 ga Kappa kturą no oczy widział skład naprawiający. Ja się ich boję :)
troche zsunołem izolację i 3 kabeli były uwalone - kiedys by trzeba było zrobic liste który kolor do czego :)
No to nie dziwne, że nie wiedzieli o co chodzi :lol: . Lepiej sobie ich odpuść.
Na pewno taniej będzie dosztukować kable, tylko robota podobno upierdliwa i czasochłonna. Trzeba znaleźć elektryka z zacięciem :wink: , ja nie miałem niestety czasu szukać takowego i wymianiłem wiązkę.

_________________
k 2.4 - było i minęło.
??? ?? ?????? ,? ??????? ,?????? ??? ??????!


Na górę
 Tytuł: Re: w ASO
Post: 06 wrz 2005, 07:46 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Rejestracja: 07 kwie 2005, 00:00
Posty: 273
Lokalizacja: Wa-wa Tarchomin
Cytuj:
Cytuj:
Na pewno taniej będzie dosztukować kable, tylko robota podobno upierdliwa i czasochłonna. Trzeba znaleźć elektryka z zacięciem
E tam upierdliwa. Jak ktoś kiedyś miał do czynienia z lutownicą to idzie samemu zrobić. U mnie na razie czasami bagażnik się nie otworzy, więc trochę się rozeznałem jak ta wiązka wygląda. Mam otwory serwisowe i zobaczyłem, że to 10 (a może 8?) różnokolorowych przewodów. Należy więc zakupić 20-30 cm 8/10 kolorowych przewodów (choć można kupić jednokolorowy odpowiednio długi) i trochę koszulki termokurczliwej. Wyciąć 10-15cm odcinka podejżanego w wiązce, odizolować końcówki i pracowicie lutować, na każde połączenie dając koszulkę termokurczliwą + zapalniczka. Na koniec całośc owinąć taśmą izolacyjną. To jak podłączanie kostki ISO do radia ;) Robota na 1 godzine + 2 piwa :lol:

_________________
Kappa '98 2.0 20V - LPG - była
Obecnie bezpartyjny - bo śmigam VW
VW Passat Variant B5 3BG 2001
1.9 TDI 130KM/PBOX 155KM, HIGHLINE


Na górę
Post: 06 wrz 2005, 10:15 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 lip 2003, 00:00
Posty: 546
Lokalizacja: Warszawa
tylko kabelki musza być elastyczne w miare bo jak beda sztywne to na mrozie znowu to popęka

_________________
"My Lancisti musimy sie trzymac razem" Arystoteles


Na górę
Post: 26 lip 2012, 11:03 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 wrz 2010, 20:01
Posty: 130
Imię: Tomek
Lokalizacja: Gdańsk
I na mnie przyszła pora.. w weekend mam zamiar dosztukować kabelki...Tylko takie pytanie...jaki dokładnie przekrój/rodzaj kabla wybrać? Czy może nie ma to większego znaczenia?

_________________
Był: Lancia Lybra SW 2.4 JTD 150 KM, Lancia Kappa 3.0
Jest: Lancii brak...pocieszam się Citroenem CX, Xantia oraz AR 159


Na górę
Post: 26 lip 2012, 16:40 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 maja 2012, 07:51
Posty: 3056
Lokalizacja: Łódź
Znaczenie może mieć, bo przeciwmgłowe i wsteczne to są żarówki 21W i swój pobór mają - szczęśliwie każda ma własny kabel. Ja wpakowałem wszędzie najprostsze kabelki o średnicy 1mm, bo akurat takie sklep miał. W wiązce idą: czujnik lampy bagażnika, zamek, 2x wsteczne, 2x przeciwmgłowe, masa (troszkę grubszy). Jeśli nie wiesz jak które spiąć (ja miałem zwyczajnie porwane i nie wiedziałem), zdejmij tapicerkę z klapy (chyba 7 albo 8 kołków do podważenia) i będziesz widział który kolor jest od czego.

Wstyd, ale nie bawiłem się w lutowanie z racji braku prądu w pobliżu - zamiast tego ciasna skrętka mocno ściśnięta termokoszulką i izolacją. : gafa :

_________________
Drop a gear and disappear!


Na górę
Post: 26 lip 2012, 21:09 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 wrz 2010, 20:01
Posty: 130
Imię: Tomek
Lokalizacja: Gdańsk
Rozebrane już jest ale właśnie chodziło mi o to, że różne pobory są plus ten grubszy od masy i boję się, że jak będzie inny opór kabla to komp to wychwyci i na infocenter będę musiał wiadomości oglądać :)

No i chciałem za jednym zamachem wszystkie kabelki wymienić, żeby nie wracać już do tej wiązki przez najbliższe kilka lat :)

A swoją drogą to po zakupie autka infocenter wywalał mi sześć błędów...bo poprzedni właściciel był wielkim zwolennikiem LED...i powsadzał je wszędzie gdzie się tylko dało....no ale pozbyłem się prawie wszystkich - został mi tylko błąd świateł mijania na tyle plus sporadycznie światła hamulca - wyjąłem środki wszystkich lamp i czyszczę...zobaczymy czy pomoże...

_________________
Był: Lancia Lybra SW 2.4 JTD 150 KM, Lancia Kappa 3.0
Jest: Lancii brak...pocieszam się Citroenem CX, Xantia oraz AR 159


Na górę
Post: 26 lip 2012, 21:41 
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 lut 2008, 00:00
Posty: 8454
Imię: Andrzej
Lokalizacja: Nowy Sącz
Cytuj:
błąd świateł mijania
:hmmm: co to za błąd?

_________________
Kappa 2.0 turbo 20v, sedan '99, 220 pajaców;)
Zeta 2.1 TD Epic FREE ;)
Mapa Użytkowników LKP-kliknij
Kliknij tutaj jeśli chcesz umieścić na mapie swoje dane (swoją Lancię, polecany warsztat, miejsce zlotu lub spotu)


Na górę
Post: 26 lip 2012, 21:49 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 wrz 2010, 20:01
Posty: 130
Imię: Tomek
Lokalizacja: Gdańsk
taillight failure

_________________
Był: Lancia Lybra SW 2.4 JTD 150 KM, Lancia Kappa 3.0
Jest: Lancii brak...pocieszam się Citroenem CX, Xantia oraz AR 159


Na górę
Post: 26 lip 2012, 21:51 
Offline
Klubowicz
Klubowicz

Rejestracja: 09 lut 2010, 16:45
Posty: 2432
Imię: Marcin
Lokalizacja: podkarpacie
Cytuj:
Cytuj:
błąd świateł mijania
:hmmm: co to za błąd?
Ja z tyłu mam pozycyjne, a nie mijania, widocznie poprzedni właściciel Twojego auta pomylił "Ćwiartkę" przy 'przygotowywaniu auta do sprzedaży' i wstawił Ci drugi przód :D : yesyes : :lol: :lol:

_________________
Lancia Kappa 2.0 20V
Saab 9-5 2.8 Turbo6 XWD


Na górę
Post: 26 lip 2012, 22:19 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 wrz 2010, 20:01
Posty: 130
Imię: Tomek
Lokalizacja: Gdańsk
oj tam oj tam... :-) Jestem po nocce w pracy...któryś już dzień śpię po 2-3 godziny...mogę więc nie ogarniać :-)

No ale to to jeszcze nic.... Dzisiaj po pracy podjechałem na parking pod supermarketem żeby bezpieczniki posprawdzać, poziom oleju zobaczyć etc. Sprawdziłem bagnet, bezpieczniki...ale jeden z tej skrzynki pod maską spadł mi na ziemie...zacząłem go szukać i zobaczyłem, że mam dwa wycieki...jeden woda - no to ok - z klimy...sprawdzam drugi...a tu coś oleistego... ładne rzeczy pomyślałem. W pobliżu było Norauto...poszedłem więc pogadać czy mogą mi wziąć autko na podnośnik i obczaić dlaczmu moja luba płacze...
Byli gotowi zrobić to od ręki więc wróciłem na parking i... okazało się, że w kappie zostawiłem kluczyki, telefon, portfel plus....drzwi otwarte na oścież...mądrze, nie ? :)

Ale to nie koniec opowieści o bystrości umysłu mego....odstawiłem kappę na partking Norauto....patrzę...nic nie cieknie...i dopiero wtedy dotarło do mnie jak powstała ta plama oleju....(brak osłony pod silnikiem + grawitacja + bagnet = 10W40 kap kap)...

A wracając do tematu - : gafa : masz rację - chodziło mi o pozycyjne :D

_________________
Był: Lancia Lybra SW 2.4 JTD 150 KM, Lancia Kappa 3.0
Jest: Lancii brak...pocieszam się Citroenem CX, Xantia oraz AR 159


Na górę
Post: 18 maja 2018, 16:58 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 cze 2005, 00:00
Posty: 1269
Lokalizacja: Mielec/Krakow
A czy może ktoś ma rozpiskę przewodów przechodzących przez 'gumowy peszel'?
Chodzi mi o ilość przewodów, przekroje i ew. kolory?

_________________
KAPPA 2,4 JTD '98 Obrazek
EXcar Obrazek

http://tinyurl.com/BREdnie

"mBank funkcjonuje w zasadniczym oderwaniu od rzeczywistości bankowej go otaczającej"
/biegły sądowy


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
[ Regulamin Forum ]

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
[ GZIP: Off ]