Thema - jaki olej do nowo złożonego silnika?
Odp: Thema-jaki olej do nowo złożonego silnika?
Jak to sprawdzisz czy dobrze dotarty??
Czy poprostu za 300 tyś nam powiesz??
Trzeba by pomierzyć wszystkie luzy przy składaniu i np co 20-50 tyś rozbierac motor i robic pomiary.
Inaczej to mozemy sobie pisać...że jest fajnie
Czy poprostu za 300 tyś nam powiesz??
Trzeba by pomierzyć wszystkie luzy przy składaniu i np co 20-50 tyś rozbierac motor i robic pomiary.
Inaczej to mozemy sobie pisać...że jest fajnie
- ThemADI_NS
- Klubowicz
- Imię: Adam
Odp: Thema-jaki olej do nowo złożonego silnika?
Jak się mu motor nie rozleci przy docieraniu to znaczy, że jest gitBany pisze:Jak to sprawdzisz czy dobrze dotarty??
Teoria moim zdaniem dość ciekawa i poparta logiką. Jak tylko będę miał (odpukać) na czym, to pójdę jak w ogień i chętnie ją zastosuje
Oj... miejsca coraz mniej...
Odp: Thema - jaki olej do nowo złożonego silnika?
Włąśnie to miałem na myśli jak sie motor nie rozleci, nie no po tym czy bedzie zamulony i czy zwawy i oczywiście sprawdze cisnienie na cylindrach i czas od 0-100 oraz 1/4mili.ale ja to nie całkiem na ostro tylko pół na poł bede docierał bo panewki w lanciach,fiatach i alfach to raczej pięta achillesowa
- Nat
- Klubowicz
- Kontakt:
Coś mi się wydaje, że wręcz przeciwnie - "dynamiczne" (choć w sumie co to za dynamika ) wejście na 3-4 tys. obr bez mulenia, a potem stała jazda z niezbyt zmienną prędkością (również obrotową silnika) to mniejsze spalanie!Czyli właśnie te średnie obroty 3-4tyś i wchodzić na nie dynamicznie, nie muląc silnikiem od samego dołu. Wiadomo, spalanie większe wtedy, no ale trudno.
"Mulenie" silnikiem nie jest oszczędne.
Pozdrawiam
Nat
+ Phedra JTD + Lybra SW 2,0 na emigracji i DS20
Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske?
Nat
+ Phedra JTD + Lybra SW 2,0 na emigracji i DS20
Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske?
- ThemADI_NS
- Klubowicz
- Imię: Adam
Zgadza się! Nie do końca przemyślałem to co napisałem Chyba bardziej chodziło mi o sam moment przyspieszania. Dziękuję za poprawkęNat pisze:stała jazda z niezbyt zmienną prędkością (również obrotową silnika) to mniejsze spalanie!
"Mulenie" silnikiem nie jest oszczędne.
Oj... miejsca coraz mniej...
opis docierania przez kolege z innego forum (street racing)
Jezeli chodzi o docieranie benzyniakow,ja zawsze docieram 'lagodnie'.Najpierw na samym rozruszniku ,zeby napompowac wszystko olejem,pozniej start i trzymam tak z 20-30 min na ok2500-3000rpm,nastepnie zmiana oleju,po czym pierwsze 100km na delikatnym gazie do 3000rpm ,przy czym kilka razy do 4000rpm,zmiana oleju i filtra nastepne 100km do 4000rpm z kilkoma pociagnieciami do 5000rpm itd az po 500km pelny gaz do redline.Po 1500 zlewam mineral zmieniaf filtr i zalewam syntetyk.
myśle że nie głupi pomysł docierania ja mysle właśnie jakoś tak docierać swój silnik
Jezeli chodzi o docieranie benzyniakow,ja zawsze docieram 'lagodnie'.Najpierw na samym rozruszniku ,zeby napompowac wszystko olejem,pozniej start i trzymam tak z 20-30 min na ok2500-3000rpm,nastepnie zmiana oleju,po czym pierwsze 100km na delikatnym gazie do 3000rpm ,przy czym kilka razy do 4000rpm,zmiana oleju i filtra nastepne 100km do 4000rpm z kilkoma pociagnieciami do 5000rpm itd az po 500km pelny gaz do redline.Po 1500 zlewam mineral zmieniaf filtr i zalewam syntetyk.
myśle że nie głupi pomysł docierania ja mysle właśnie jakoś tak docierać swój silnik
a ja robię tak:
zalewam silnik olejem tuż przed pierwszym uruchomieniem (lub przynajmniej dolewam oleju) tak, żeby wałki i kanały "na górze" silnika były w oleju. potem po kilkunastu minutach 4-5 odpaleń po 5-10 minut przy pracy na biegu jałowym (tak żeby się zagrzał do włączenia wentylatora i nagrzania oleju). A potem samochodem po prostu jeżdżę (tylko codziennie, często, permanentnie, a nie raz na miesiąc do kościoła). przez pierwsze 300-500km staram się przyspieszać używając minimum gazu i nie przekraczać 3000-3500 obrotów (na emeryta). potem wymiana oleju z filtrem i jazda normalna w pełnym zakresie obrotów wliczając pałowanie do 5500-6000 obr. po kolejnych 500-1000km znowu wymiana oleju z filtrem i finito, od tej pory jeżdżę jak chcę.
dotarłem w ten sposób kilka zupełnie różnych aut i każde śmiga po kilkadziesiąt-kilkaset tysięcy kilometrów bez awarii, nie bierze oleju i pali rozsądne ilości paliwa. niewiernych zapraszam na przejażdżkę A112 lub za trochę Y10Turbo
zalewam silnik olejem tuż przed pierwszym uruchomieniem (lub przynajmniej dolewam oleju) tak, żeby wałki i kanały "na górze" silnika były w oleju. potem po kilkunastu minutach 4-5 odpaleń po 5-10 minut przy pracy na biegu jałowym (tak żeby się zagrzał do włączenia wentylatora i nagrzania oleju). A potem samochodem po prostu jeżdżę (tylko codziennie, często, permanentnie, a nie raz na miesiąc do kościoła). przez pierwsze 300-500km staram się przyspieszać używając minimum gazu i nie przekraczać 3000-3500 obrotów (na emeryta). potem wymiana oleju z filtrem i jazda normalna w pełnym zakresie obrotów wliczając pałowanie do 5500-6000 obr. po kolejnych 500-1000km znowu wymiana oleju z filtrem i finito, od tej pory jeżdżę jak chcę.
dotarłem w ten sposób kilka zupełnie różnych aut i każde śmiga po kilkadziesiąt-kilkaset tysięcy kilometrów bez awarii, nie bierze oleju i pali rozsądne ilości paliwa. niewiernych zapraszam na przejażdżkę A112 lub za trochę Y10Turbo
Zaskoczony jestem tym artykułem. Hmmmm
powiem ci tak ogólnie już nie dociera się silników ale wskazane jest umiejętne kręcenie silnikiem tak aby obroty nie były wysilone tzn na maxa silnik najlepiej pracuje w granicach od 2000-2700 ma wtedy najlżej oczywiście na piątym biegu.Mam dwie themy jedna 2.0 16v a druga 2.0 16v turbo i mam zalane oby dwie olejem castrol edge 10w60 i naprawdę polecam gdyż te silniki potrzebują dobrego oleju a satysfakcja gwarantowana.ŻYCZĘ przyjemności z jazdy.
no silników nowych aut po odebraniu z salonu się nie dociera, ale po remoncie - owszem spuść olej po 500km po wymianie pierścieni tłokowych i zobacz jaki fajny "metallic"lancik90 pisze:powiem ci tak ogólnie już nie dociera się silników
no właśnie akurat na 5 biegu silnik ma największe obciążenielancik90 pisze:silnik najlepiej pracuje w granicach od 2000-2700 ma wtedy najlżej oczywiście na piątym biegu.
pozdr, dunin
Zgadza się. Przykład: Polonez 1500 z pięciobiegową skrzynią maks. prędkość osiągał na... czwartym biegu Na "piątce" motorek nie dawał rady dojść do maksadunin pisze:no silników nowych aut po odebraniu z salonu się nie dociera, ale po remoncie - owszem spuść olej po 500km po wymianie pierścieni tłokowych i zobacz jaki fajny "metallic"lancik90 pisze:powiem ci tak ogólnie już nie dociera się silników
no właśnie akurat na 5 biegu silnik ma największe obciążenielancik90 pisze:silnik najlepiej pracuje w granicach od 2000-2700 ma wtedy najlżej oczywiście na piątym biegu.
pozdr, dunin
Pozdrowienia z ziemi Połczyńskiej
Lybra SW '99 1.9 jtd,
Lybra SW '99 1.9 jtd,
to już akurat troszeczkę z czego innego wynika i w większości samochodów < 2,0l, chociaż pośrednio też ma związek z obciążeniem, ale nie róbmy OTSharuga pisze: Zgadza się. Przykład: Polonez 1500 z pięciobiegową skrzynią maks. prędkość osiągał na... czwartym biegu Na "piątce" motorek nie dawał rady dojść do maksa
wracając do tematu jakim olejem zalać silnik, to na okres docierania albo taki sam, jak olej docelowy, albo "lepszy" w sensie docierać na syntetyku->jeździć na pół-, albo docierać na pół-, a jeździć na minerale. zapobiegnie to zwiększonej konsumpcji oleju w przyszłości
silnik szybciej się dociera na mineralnym wiec pierwsza wymiana po 30 km następna po 500 (tu można już półsyntetyk zalać i jeszcze jedna po 1500tyś na właściwy olej np. 10w60 dobry olej dla ludzi z cięższą nogą
moje doświadczenia mówią, że jak dotrzesz na minerale, a potem będziesz jeździł na ekstremalnym syntetyku typu 10w60, to nie nadążysz z dolewaniem tego oleju. ale to tylko moje doświadczenia..
A jeszcze szybciej dociera się bez oleju :> Silnik ma się dotrzeć dobrze a nie szybko. I z tego powodu docierać trzeba na dobrym a nie bylejakim oleju...henek155 pisze:silnik szybciej się dociera na mineralnym
Pozdrowienia z ziemi Połczyńskiej
Lybra SW '99 1.9 jtd,
Lybra SW '99 1.9 jtd,