Thema - jaki olej do nowo złożonego silnika?

Awatar użytkownika
Bany
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Odp: Thema-jaki olej do nowo złożonego silnika?

Post autor: Bany » 16 lut 2010, 11:55

Jak to sprawdzisz czy dobrze dotarty??
Czy poprostu za 300 tyś nam powiesz??
Trzeba by pomierzyć wszystkie luzy przy składaniu i np co 20-50 tyś rozbierac motor i robic pomiary.
Inaczej to mozemy sobie pisać...że jest fajnie

Awatar użytkownika
ThemADI_NS
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Adam

Odp: Thema-jaki olej do nowo złożonego silnika?

Post autor: ThemADI_NS » 16 lut 2010, 13:15

Bany pisze:Jak to sprawdzisz czy dobrze dotarty??
Jak się mu motor nie rozleci przy docieraniu to znaczy, że jest git :lol:
Teoria moim zdaniem dość ciekawa i poparta logiką. Jak tylko będę miał (odpukać) na czym, to pójdę jak w ogień i chętnie ją zastosuje :)
Obrazek Oj... miejsca coraz mniej... ;)

Awatar użytkownika
henek155
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Odp: Thema - jaki olej do nowo złożonego silnika?

Post autor: henek155 » 16 lut 2010, 13:41

Włąśnie to miałem na myśli jak sie motor nie rozleci, nie no po tym czy bedzie zamulony i czy zwawy i oczywiście sprawdze cisnienie na cylindrach i czas od 0-100 oraz 1/4mili.ale ja to nie całkiem na ostro tylko pół na poł bede docierał bo panewki w lanciach,fiatach i alfach to raczej pięta achillesowa

Awatar użytkownika
Nat
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Nat » 16 lut 2010, 15:52

Czyli właśnie te średnie obroty 3-4tyś i wchodzić na nie dynamicznie, nie muląc silnikiem od samego dołu. Wiadomo, spalanie większe wtedy, no ale trudno.
Coś mi się wydaje, że wręcz przeciwnie - "dynamiczne" (choć w sumie co to za dynamika ;) ) wejście na 3-4 tys. obr bez mulenia, a potem stała jazda z niezbyt zmienną prędkością (również obrotową silnika) to mniejsze spalanie!
"Mulenie" silnikiem nie jest oszczędne.
Pozdrawiam
Nat
Obrazek + Phedra JTD + Lybra SW 2,0 na emigracji i DS20
Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske? ;)

Awatar użytkownika
ThemADI_NS
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Adam

Post autor: ThemADI_NS » 16 lut 2010, 17:14

Nat pisze:stała jazda z niezbyt zmienną prędkością (również obrotową silnika) to mniejsze spalanie!
"Mulenie" silnikiem nie jest oszczędne.
Zgadza się! Nie do końca przemyślałem to co napisałem :) Chyba bardziej chodziło mi o sam moment przyspieszania. Dziękuję za poprawkę ;)
Obrazek Oj... miejsca coraz mniej... ;)

Awatar użytkownika
henek155
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: henek155 » 16 lut 2010, 17:16

opis docierania przez kolege z innego forum (street racing)

Jezeli chodzi o docieranie benzyniakow,ja zawsze docieram 'lagodnie'.Najpierw na samym rozruszniku ,zeby napompowac wszystko olejem,pozniej start i trzymam tak z 20-30 min na ok2500-3000rpm,nastepnie zmiana oleju,po czym pierwsze 100km na delikatnym gazie do 3000rpm ,przy czym kilka razy do 4000rpm,zmiana oleju i filtra nastepne 100km do 4000rpm z kilkoma pociagnieciami do 5000rpm itd az po 500km pelny gaz do redline.Po 1500 zlewam mineral zmieniaf filtr i zalewam syntetyk.

myśle że nie głupi pomysł docierania ja mysle właśnie jakoś tak docierać swój silnik

Awatar użytkownika
dunin
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: dunin » 16 lut 2010, 23:04

a ja robię tak:
zalewam silnik olejem tuż przed pierwszym uruchomieniem (lub przynajmniej dolewam oleju) tak, żeby wałki i kanały "na górze" silnika były w oleju. potem po kilkunastu minutach 4-5 odpaleń po 5-10 minut przy pracy na biegu jałowym (tak żeby się zagrzał do włączenia wentylatora i nagrzania oleju). A potem samochodem po prostu jeżdżę (tylko codziennie, często, permanentnie, a nie raz na miesiąc do kościoła). przez pierwsze 300-500km staram się przyspieszać używając minimum gazu i nie przekraczać 3000-3500 obrotów (na emeryta). potem wymiana oleju z filtrem i jazda normalna w pełnym zakresie obrotów wliczając pałowanie do 5500-6000 obr. po kolejnych 500-1000km znowu wymiana oleju z filtrem i finito, od tej pory jeżdżę jak chcę.

dotarłem w ten sposób kilka zupełnie różnych aut i każde śmiga po kilkadziesiąt-kilkaset tysięcy kilometrów bez awarii, nie bierze oleju i pali rozsądne ilości paliwa. niewiernych zapraszam na przejażdżkę A112 lub za trochę Y10Turbo :)

mike_d
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: mike_d » 17 lut 2010, 23:49

Zaskoczony jestem tym artykułem. Hmmmm

Awatar użytkownika
lancik90
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: lancik90 » 20 lut 2010, 19:30

powiem ci tak ogólnie już nie dociera się silników ale wskazane jest umiejętne kręcenie silnikiem tak aby obroty nie były wysilone tzn na maxa silnik najlepiej pracuje w granicach od 2000-2700 ma wtedy najlżej oczywiście na piątym biegu.Mam dwie themy jedna 2.0 16v a druga 2.0 16v turbo i mam zalane oby dwie olejem castrol edge 10w60 i naprawdę polecam gdyż te silniki potrzebują dobrego oleju a satysfakcja gwarantowana.ŻYCZĘ przyjemności z jazdy.

Awatar użytkownika
dunin
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: dunin » 21 lut 2010, 11:09

lancik90 pisze:powiem ci tak ogólnie już nie dociera się silników
no silników nowych aut po odebraniu z salonu się nie dociera, ale po remoncie - owszem :) spuść olej po 500km po wymianie pierścieni tłokowych i zobacz jaki fajny "metallic" ;)
lancik90 pisze:silnik najlepiej pracuje w granicach od 2000-2700 ma wtedy najlżej oczywiście na piątym biegu.
no właśnie akurat na 5 biegu silnik ma największe obciążenie :)

pozdr, dunin

Awatar użytkownika
Sharuga
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Sharuga » 21 lut 2010, 13:08

dunin pisze:
lancik90 pisze:powiem ci tak ogólnie już nie dociera się silników
no silników nowych aut po odebraniu z salonu się nie dociera, ale po remoncie - owszem :) spuść olej po 500km po wymianie pierścieni tłokowych i zobacz jaki fajny "metallic" ;)
lancik90 pisze:silnik najlepiej pracuje w granicach od 2000-2700 ma wtedy najlżej oczywiście na piątym biegu.
no właśnie akurat na 5 biegu silnik ma największe obciążenie :)

pozdr, dunin
Zgadza się. Przykład: Polonez 1500 z pięciobiegową skrzynią maks. prędkość osiągał na... czwartym biegu :) Na "piątce" motorek nie dawał rady dojść do maksa :)
Pozdrowienia z ziemi Połczyńskiej
Lybra SW '99 1.9 jtd,

Awatar użytkownika
dunin
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: dunin » 21 lut 2010, 13:21

Sharuga pisze: Zgadza się. Przykład: Polonez 1500 z pięciobiegową skrzynią maks. prędkość osiągał na... czwartym biegu :) Na "piątce" motorek nie dawał rady dojść do maksa :)
to już akurat troszeczkę z czego innego wynika i w większości samochodów < 2,0l, chociaż pośrednio też ma związek z obciążeniem, ale nie róbmy OT ;)

wracając do tematu jakim olejem zalać silnik, to na okres docierania albo taki sam, jak olej docelowy, albo "lepszy" w sensie docierać na syntetyku->jeździć na pół-, albo docierać na pół-, a jeździć na minerale. zapobiegnie to zwiększonej konsumpcji oleju w przyszłości ;)

Awatar użytkownika
henek155
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: henek155 » 21 lut 2010, 14:03

silnik szybciej się dociera na mineralnym wiec pierwsza wymiana po 30 km następna po 500 (tu można już półsyntetyk zalać i jeszcze jedna po 1500tyś na właściwy olej np. 10w60 dobry olej dla ludzi z cięższą nogą :)

Awatar użytkownika
dunin
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: dunin » 21 lut 2010, 14:08

moje doświadczenia mówią, że jak dotrzesz na minerale, a potem będziesz jeździł na ekstremalnym syntetyku typu 10w60, to nie nadążysz z dolewaniem tego oleju. ale to tylko moje doświadczenia..

Awatar użytkownika
Sharuga
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Sharuga » 21 lut 2010, 17:38

henek155 pisze:silnik szybciej się dociera na mineralnym
A jeszcze szybciej dociera się bez oleju :> Silnik ma się dotrzeć dobrze a nie szybko. I z tego powodu docierać trzeba na dobrym a nie bylejakim oleju...
Pozdrowienia z ziemi Połczyńskiej
Lybra SW '99 1.9 jtd,

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”