Czy jest na sali jakiś prawnik?
Moderatorzy: ciociaE, andrzej1
Czy jest na sali jakiś prawnik?
Witam,
Spotkała mnie absurdalna sytuacja. Kupiłem towar na pewnym znanym portalu aukcyjnym, ale niestety towar miał wady. Ponieważ szkoda mi czasu na przepychanki i stan przedmiotu był wystarczający chociaż nie do końca zgodny z opisem, to wystawiłem naprawdę bardzo wyważony komentarz typu "nie polecam" stwierdzający jedynie fakt drobnych wad i pochwałę szybkiej wysyłki.
Po niedługiej korespondencji dostałem przedsądowe wezwanie do usunięcia komentarza ze względu na narażanie dobrego imienia, itp. wraz z roszczeniami na kilkanaście tysięcy złotych.
Do mojego pytania o to, co konkretnie w komentarzu sprzedawcy nie pasuje, nie ustosunkował się tylko stwierdził, że jeśli nie usunę komentarza to będę się "bujał po sądach".
Wygląda to na taktykę sprzedawcy w celu wymuszenia usunięcia niewygodnego komentarza.
Pomimo, że zarzuty sprzedającego brzmią absurdalnie, wolę być przygotowany do ewentualnej konfrontacji jeśli faktycznie złoży pozew do sądu. Mam raczej mizerne doświadczenie z wymiarem sprawiedliwości ale podejrzewam, że samo "bycie niewinnym" nie zawsze gwarantuje, że wszystko zostanie załatwione szybko, łatwo i przyjemnie.
W tym celu poszukuję porady prawnej, ale raczej na już. No i oczywiście niedrogo
W związku z tym zapytuję czy ktoś zna kogoś kto mógłby mi pomóc w Krakowie (preferowana południowo-zachodnia część)?
PS. Mógłbym oczywiście usunąć komentarz negatywny (jeden z kilkunastu na koncie tego sprzedawcy), ale kłóci mi się to z poczuciem sprawiedliwości. Biorąc pod uwagę sposób jego podejścia do rozwiązywania problemów cieszę się, że nie skorzystałem z prawa do reklamacji...
Pozdrawiam,
G.
Spotkała mnie absurdalna sytuacja. Kupiłem towar na pewnym znanym portalu aukcyjnym, ale niestety towar miał wady. Ponieważ szkoda mi czasu na przepychanki i stan przedmiotu był wystarczający chociaż nie do końca zgodny z opisem, to wystawiłem naprawdę bardzo wyważony komentarz typu "nie polecam" stwierdzający jedynie fakt drobnych wad i pochwałę szybkiej wysyłki.
Po niedługiej korespondencji dostałem przedsądowe wezwanie do usunięcia komentarza ze względu na narażanie dobrego imienia, itp. wraz z roszczeniami na kilkanaście tysięcy złotych.
Do mojego pytania o to, co konkretnie w komentarzu sprzedawcy nie pasuje, nie ustosunkował się tylko stwierdził, że jeśli nie usunę komentarza to będę się "bujał po sądach".
Wygląda to na taktykę sprzedawcy w celu wymuszenia usunięcia niewygodnego komentarza.
Pomimo, że zarzuty sprzedającego brzmią absurdalnie, wolę być przygotowany do ewentualnej konfrontacji jeśli faktycznie złoży pozew do sądu. Mam raczej mizerne doświadczenie z wymiarem sprawiedliwości ale podejrzewam, że samo "bycie niewinnym" nie zawsze gwarantuje, że wszystko zostanie załatwione szybko, łatwo i przyjemnie.
W tym celu poszukuję porady prawnej, ale raczej na już. No i oczywiście niedrogo
W związku z tym zapytuję czy ktoś zna kogoś kto mógłby mi pomóc w Krakowie (preferowana południowo-zachodnia część)?
PS. Mógłbym oczywiście usunąć komentarz negatywny (jeden z kilkunastu na koncie tego sprzedawcy), ale kłóci mi się to z poczuciem sprawiedliwości. Biorąc pod uwagę sposób jego podejścia do rozwiązywania problemów cieszę się, że nie skorzystałem z prawa do reklamacji...
Pozdrawiam,
G.
Re: Czy jest na sali jakiś prawnik?
pierwsze zgłos spór na allegro i załącz plik ze zdjęciem tego co Ci wysłali...po drugie zgłos sprawę na policję...jako zastraszanie...jako dowód bedziesz musial zostawić to co kupiłeś dołączyć opis z aukcji i opis niescisłości...i jednocześnie kontakt z jakims adwokatem...ja niestety żadnego nie znam.
pozdrawiam
pozdrawiam
Lancia Ypsilon `11 platinium
c3 2018
c3 2018
No właśnie nie bardzo chciałbym zostawiać tego co kupiłem, bo tego używam na co dzień. Mi nie chodzi o wyciągnięcie jakichś konsekwencji wobec gościa (bo uważam, że każdy jest kowalem swojego losu) tylko o poradę prawną i ewentualną pomoc jeśli sprzedający zdecyduje się założyć sprawę przeciwko mnie w sądzie. Oczywiście odpłatnie w miarę moich możliwośc. Mi po prostu szkoda czasu na jakieś przepychanki i raczej zakładam że jednak to blef. Z wiadomych względów nie chcę podawać szczegółów na forum, ale jego roszczenia wydają mi się absurdalne. Z krótkiego śledztwa internetowego wiem, że finansowo stoi całkiem nieźle więc możliwości ma.
- Bartek-Lodz
- Klubowicz
- Imię: Bartek
- Kontakt:
Pozew na kilkanaście tysięcy złotych??? Samo zastępstwo procesowe dla takiej kwoty to 3600 + opłata sądowa za sprawę 2%. Już widzę jak ten sprzedający idzie do sądu. Kolejna sprawa to regulamin allegro - masz prawo do swojej oceny a twoja ocena jest taka jaką dałeś. Do tego dochodzi sprawa ew. zastraszania ale...
Jak chcesz abym Ci mógł konkretnie poradzić to napisz na priva co kupiłeś - co jest nie tak i jaki komentarz wystawiłeś.
Co do mojego doświadczenia - no cóż, prawnikiem nie jestem ale kilkanaście spraw rocznie w sądach toczę z różnymi upierdliwcami i ubezpieczalniami a ponadto pomagam znajomym. Póki co przegrana jedna z ZUSem o zasiłek rehabilitacyjny żony - ale w tym przypadku to ciężko wygrać z mafią a po tej sprawie jestem mądrzejszy bo poznałem pewne kruczki i przy następnej będzie na moim.
Jak chcesz abym Ci mógł konkretnie poradzić to napisz na priva co kupiłeś - co jest nie tak i jaki komentarz wystawiłeś.
Co do mojego doświadczenia - no cóż, prawnikiem nie jestem ale kilkanaście spraw rocznie w sądach toczę z różnymi upierdliwcami i ubezpieczalniami a ponadto pomagam znajomym. Póki co przegrana jedna z ZUSem o zasiłek rehabilitacyjny żony - ale w tym przypadku to ciężko wygrać z mafią a po tej sprawie jestem mądrzejszy bo poznałem pewne kruczki i przy następnej będzie na moim.
Wynajem aut, auta do ślubu - imprezy okolicznościowe - pojazdy zastępcze z OC sprawcy - pomoc w dochodzeniu roszczeń od ubezpieczycieli
Kappa 3.0 V6 1999 [204KM] AUTOMATIC ZF PB+LPG, Thesis 3.0 V6 2002 [215] PB+LPG, Thesis 3.2 V6 2003 [230KM] PB+LPG, Thesis Sportiva 2006 [200KM], Thesis Sportiva 2008 [185KM], Thesis 2.4 JTDm 2007 [185KM], Thesis 2.4 JTDm 2008 [185KM], Phedra 2.0 JTD 2005 [110KM], Citroen C8 2.0 JTD 2005 [109KM], Audi A6 C7 2.0 Ultra 2014 [190KM], Audi A8 D3 3.0 2008 [300 KM], Audi S8 D3 5.2 2007 [520 KM],Porsche Cayenne Turbo S 2003 [550 KM]
Kappa 3.0 V6 1999 [204KM] AUTOMATIC ZF PB+LPG, Thesis 3.0 V6 2002 [215] PB+LPG, Thesis 3.2 V6 2003 [230KM] PB+LPG, Thesis Sportiva 2006 [200KM], Thesis Sportiva 2008 [185KM], Thesis 2.4 JTDm 2007 [185KM], Thesis 2.4 JTDm 2008 [185KM], Phedra 2.0 JTD 2005 [110KM], Citroen C8 2.0 JTD 2005 [109KM], Audi A6 C7 2.0 Ultra 2014 [190KM], Audi A8 D3 3.0 2008 [300 KM], Audi S8 D3 5.2 2007 [520 KM],Porsche Cayenne Turbo S 2003 [550 KM]
-
- Forumowicz/ka
- Imię: Mateusz
Sprawa przed sadowa tez jest platna. Polega na mediacji miedzy stronami. Wiec wydaje mi sie ze powiniennes sie zwrocic do osoby ktora reprezentuje strone sprzedawcy i z nia pertraktowac...
Lancia Kappa SW 1998- 2.4(gaz)175
Poszukuje drugiego
Poszukuje drugiego
Nie do końca rozumiem. Na razie dostałem mailem "dokument" w wordzie pisany "w imieniu klienta" ale podpisany przez tego klienta. Zakładam, że to takie straszenie, ale z drugiej strony ludzie miewają różne problemy psychiczne i po prostu dmuchając na zimne wolę się poradzić kogoś co w razie faktycznych problemów. Nie bardzo widzę możliwość mediacji. W moim komentarzu nie ma nieprawdy, wulgaryzmów, ba - nawet nie donoszę się negatywnie do sprzedawcy tylko do przedmiotu. Mam też korespondencję mailową z której wynika wprost, że sprzedawcę interesuje tylko i wyłącznie usunięcie komentarza. Mam pewne zasady którymi się kieruje w życiu i uważam, że karmienie takich w moim rozumieniu patologi jest bardzo szkodliwe dla wszystkich.
Niech mnie ktoś poprawi, ale czy takiego dokumentu nie powinieneś dostać pocztą?
A nie plik w wordzie, bez podpisu czy z jakimś wklejanym podpisem?
Imho, zapisałbym sobie wszystkie maile wymienione z nim, odpisał, że nie masz zamiaru nic usuwać, a wszelką korespondencję przyjmujesz tylko pocztą.
A nie plik w wordzie, bez podpisu czy z jakimś wklejanym podpisem?
Imho, zapisałbym sobie wszystkie maile wymienione z nim, odpisał, że nie masz zamiaru nic usuwać, a wszelką korespondencję przyjmujesz tylko pocztą.
Peugeot 508 SW 1.6pT
Peugeot 308 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
Peugeot 308 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
-
- Forumowicz/ka
- Imię: Mateusz
Jezeli to jest pismo przedsądowe to powinno być od kancelarii prawnej i na pewno nie mailem tylko pocztą.
Maila to ja sobie mogę "odpalić" raz na miesiąc a worda wogóle nie mieć
Maila to ja sobie mogę "odpalić" raz na miesiąc a worda wogóle nie mieć
Lancia Kappa SW 1998- 2.4(gaz)175
Poszukuje drugiego
Poszukuje drugiego
-
- Forumowicz/ka
- Imię: PIOTR
Tylko poczta ,zgłoszenie sporu i zastraszania do allegro i spoko na luzie on tylko straszy to go postrasz, idź do rzecznika praw konsumenta -bywają nawet w powiatach--a on ci wysmaruje oficjalne pismo do gościa pouczy o konsekwencjach zastraszania i to wszystko za darmochę
Pzdr...
Pzdr...
AR 75 2,5 v6 MILANO była
Kappa 2,0 20v 95r była
jest Kappa 2,0 20v 98r. Alfa 166 2,5
Kappa 2,0 20v 95r była
jest Kappa 2,0 20v 98r. Alfa 166 2,5