Kappa 2.4B '95 - brak odczytu sygnału sondy lambda
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Kappa 2.4B '95 - brak odczytu sygnału sondy lambda
Witam wszystkich. Moje auto to Kappa 2.4 B. Podłączyłem swoje cacko pod laptopa i zauważyłem dziwny problem, otóż w programach MES lub FES jestem wstanie odczytać wszystkie parametry poza napięciem sondy lambda. Ten parametr uparcie stoi na 0.0 mV. Auto jeździ (całkiem nieźle ), wszystko wydaje się w porządku. Sonda jako tako działa (podgląd przez program do LPG), więc ki diabeł ? Kappa brata podpięta do laptopa pięknie wyświetla wszystkie parametry. Czy któryś z szanownych kolegów spotkał się z takim problemem ? Czy już szukać innego ECU ? Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 23 gru 2014, 6:52 przez mike77, łącznie zmieniany 2 razy.
Re: Brak odczytu sygnału sondy lambda
Na pewno "jesteś w stanie"? W darmowej wersji nie ma faktycznego odczytu ECU silnika (to jest w wersji pełnej), zamiast tego jest tylko symulacja.
Drop a gear and disappear!
-
Są to pełne wersje programów fizycznie łączące się z ECU.
O ile wiem, to na zimnym silniku odczyt z sondy nie jest brany pod uwagę i być może wtedy ECU przyjmuje sobie napięcie zerowe. Może jest tak że swoją czytałeś na zimnym, a brata Kappę już rozgrzaną?
Drop a gear and disappear!
-
Oba auta były rozgrzane, natomiast zwykle na zimnym silniku ECU (nie wszystkie) wyświetla około 400 mV. Niestety u mnie 0 mV cały czas mimo pracy sondy na PB i LPG ( w programie do LPG).
- marceli
- Klubowicz
- Imię: Marcin
- Kontakt:
Re: Kappa 2.4 - brak odczytu sygnału sondy lambda
Witaj,
usystematyzujmy, czyli w FES program w ogóle nie czyta napięcia sondy(pokazuje 0) a w programie LPG czyta tą sondę tzn pokazywane napięcie faluje??
Niewielu gazowników podpina(mówię o Stagu) odczyt sondy w programie, bo on jest tylko do odczytu tzn program sterujący pracą silnika na LPG z niej nie korzysta.
A z tego co pamiętam Stag na nie podpiętej sondzie wskazuje nie zero a jakieś tam stałe napięcie.
usystematyzujmy, czyli w FES program w ogóle nie czyta napięcia sondy(pokazuje 0) a w programie LPG czyta tą sondę tzn pokazywane napięcie faluje??
Niewielu gazowników podpina(mówię o Stagu) odczyt sondy w programie, bo on jest tylko do odczytu tzn program sterujący pracą silnika na LPG z niej nie korzysta.
A z tego co pamiętam Stag na nie podpiętej sondzie wskazuje nie zero a jakieś tam stałe napięcie.
-
Dokładnie tak. FES wyświetla 0, program do LPG odczytuje poprawnie napięcie sondy na obu paliwach.
- marceli
- Klubowicz
- Kontakt:
Czyli w programie od LPG napięcie sondy faluje??
-
Re: Kappa 2.4B 95` - brak odczytu sygnału sondy lambda
Tak, w programie od LPG sonda faluje.
- marceli
- Klubowicz
- Kontakt:
Re: Kappa 2.4B '95 - brak odczytu sygnału sondy lambda
Dziwne,w razie czego mogę pomóc nie mamy daleko.Pisz w razie potrzeby.
Mogę spróbować swoim lapkiem,kablem.
Mogę spróbować swoim lapkiem,kablem.
-
Mam taki sam problem, czy udało się go rozwiązać?
-
Zastanawiam się, czy poprostu nie kupić ecu, to nie duży koszt.
Czy jednak nie będzie problemu z immo? Macie doświadczenie?
Czy jednak nie będzie problemu z immo? Macie doświadczenie?
-
Witajcie. Przepraszam, że dopiero teraz, niestety chroniczny brak czasu.
Kolego nie kupuj komputera, to niepotrzebny wydatek, jeżeli parametry w FES się zmieniają (poza oczywiście napięciem sondy), to wszystko jest ok. W 2.4 FES nie chce czytać napięcia sondy, mimo tego sterownik robi od niej korekcje. To jakiś błąd programu, ponieważ sterownik w 2.0 czyta idealnie. W twoim przypadku problem może być "gazowy" ,pojeździj na benzynie, jeżeli nie zapali checka to wszystko ok. i instalacja gazowa do regulacji. Oczywiście najpierw odepnij klemę aby zresetować ECU do wartości fabrycznych. Ja wymieniłem ECU i efekt w FES jest ten sam( mimo, że program sondy nie czyta, ECU robi korekcje). Zmiany napięcia sondy sprawdzisz miernikiem lub oscyloskopem, powinna oscylować od około 0.1 do 0.8V.
Kolego nie kupuj komputera, to niepotrzebny wydatek, jeżeli parametry w FES się zmieniają (poza oczywiście napięciem sondy), to wszystko jest ok. W 2.4 FES nie chce czytać napięcia sondy, mimo tego sterownik robi od niej korekcje. To jakiś błąd programu, ponieważ sterownik w 2.0 czyta idealnie. W twoim przypadku problem może być "gazowy" ,pojeździj na benzynie, jeżeli nie zapali checka to wszystko ok. i instalacja gazowa do regulacji. Oczywiście najpierw odepnij klemę aby zresetować ECU do wartości fabrycznych. Ja wymieniłem ECU i efekt w FES jest ten sam( mimo, że program sondy nie czyta, ECU robi korekcje). Zmiany napięcia sondy sprawdzisz miernikiem lub oscyloskopem, powinna oscylować od około 0.1 do 0.8V.
-
Kurde, właśnie przed chwilą wróciłem wkurzony od auta, ponieważ wymieniłem ecu, kupiłem nową oryginalną sondę i dalej to samo...
Chciałem napisać kolejnego posta a ty widzę kolega napisał.
Ciekawe co piszesz.
O ile dobrze wyczytałem na forach to TRA i FRA powinny być zero. U mnie rosną...
Rozumiem że u Ciebie sonda w FES pokazuje 0,0 mV a TRA i FRA też są 0?
Chciałem napisać kolejnego posta a ty widzę kolega napisał.
Ciekawe co piszesz.
O ile dobrze wyczytałem na forach to TRA i FRA powinny być zero. U mnie rosną...
Rozumiem że u Ciebie sonda w FES pokazuje 0,0 mV a TRA i FRA też są 0?
-
Czy inny program diagnostyczny pokaże to napięcie?