Kappa - zaciski hamulcowe chyba nie odbijają i co robić
Odp: Kappa - zaciski hamulcowe chyba nie odbijają i co robić
Też miałem taki przypadek, że tylne prawe koło "miałem ciepłe" bo w zacisk nawłaziło syfu i zaczął nie odbijać. Rozkręcenie, wyczyszczenie i śmiga
Lancia Kappa 2.4 JTD - była
Lancia Lybra 1.8 SW - była
Lancia Lybra 1.8 SW - była
Re: Kappa - zaciski hamulcowe chyba nie odbijają i co robić
Odświeżam ciut temat
O co chodzi z tą specjalną narzynką bo nie bardzo to ogarniam?
Zabieram się za regenarację zacisków hamulcowych na tylnej osi, kupiłem zestaw gumek i nowe tłoczki i nie wiem co robić. Po tłoczkach nie wygląda jak by to było skomplikowane w składaniu, nie rozumiem po co ta narzynka? przecież ktoś to kiedyś złożył, drugi raz nie da rady?
Zabieram się za regenarację zacisków hamulcowych na tylnej osi, kupiłem zestaw gumek i nowe tłoczki i nie wiem co robić. Po tłoczkach nie wygląda jak by to było skomplikowane w składaniu, nie rozumiem po co ta narzynka? przecież ktoś to kiedyś złożył, drugi raz nie da rady?
Python25 pisze:Odświeżam ciut temat
Jaką narzynką?
Timi w 5 poście tego tematu o niej pisze.
Python25 pisze:Timi w 5 poście tego tematu o niej pisze.
Hahaha, dobre. Nie chodzi o żadną narzynkę tylko pewnie przyrząd do wkręcania cylinderków.
Cylinderek po prostu wkręcasz. Najlepiej przewód hamulcowy giętki zacisnąć np. "morsami" aby uniknąć wycieku płynu z układu i wymontować zacisk na stół.
Tak myślałem że kolega troszkę poszedł w fantastykę.
Mam nadzieję że mi to rozwiąże problem z tymi zaciskami bo już mnie do gorączki doprowadzają.
Mam nadzieję że mi to rozwiąże problem z tymi zaciskami bo już mnie do gorączki doprowadzają.
- Maniak
- Klubowicz Wspierający
- Imię: Mariusz
Może wystarczy dopracować klocki żeby lekko suwały się w jarzmo. Pozdrawiam
Kappa 2.0, 2.4, 3.0, 2.4TD WSZYSTKIE CZĘŚCI!
Tel. 606 692 044 Jak by co było trzeba.
Piaskowanie i zabezpieczenia antykorozyjne.
Tel. 606 692 044 Jak by co było trzeba.
Piaskowanie i zabezpieczenia antykorozyjne.
Nie to nie klocki, już sa takie luźne że latają a hamulec dalej trzyma. Nawet zdjęcie linek od ręcznego nie pomaga.
Syf, panie, kiła i mogiła . Warto wyczyścić porządnie i mieć spokój. Ale serio stare tłoczki były nie do uratowania? Miałem kiedyś taki problem i mówili, że tłoczek do wymiany, a wystarczyło go porządnie wyczyścić, pomierzyć dokładnie czy trzyma wymiar i zamontować z nową uszczelką. Teraz oczywiście za późno na takie dywagacje skoro już masz nówki.
Drop a gear and disappear!
Nowe kosztują tak niewiele że nie chciałem ryzykować rozkładania żeby nie uziemić się z samochodem.
Najgorsze że rozebrałem wszystko i doszedłem do momentu gdzie nie wiem czy rozkręcać cały ręczny i wyjmować ten simering ze środka czy odpuścić to sobie?
Najgorsze że rozebrałem wszystko i doszedłem do momentu gdzie nie wiem czy rozkręcać cały ręczny i wyjmować ten simering ze środka czy odpuścić to sobie?
Hamulce już złożone i różnica jest znaczna.