Lancia Klub Polska

Forum dyskusyjne miłośników marki Lancia

>> SKLEPIK LANCIA KLUB POLSKA <<

Autosklep
Dzisiaj jest 25 sie 2019, 2:38

Strefa czasowa UTC+02:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 172 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 512 Następna
Autor Wiadomość
PostDodany: 18 sie 2007, 14:46 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 paź 2006, 0:00
Posty: 403
Imię: Marcin
Lokalizacja: Poręba Wielka/Gdańsk
"DZIDA" pisze:

Witam.....

trochę uzupełnię tego manuala o kilka przydatnych informacji:

Jako że jeszcze z czasów seicento pozostała mi chęć dłubania przy autku więc postanowiłem dziś sprawdzić dlaczego moje radio słabo zbiera fale.

do dostania się do radia wykorzystałem tego własnie manuala lecz mam co do niego kilka uzupełnień.




"kartonik" pisze:
W ten oto sposob doszlismy do radia. I tutaj niestety troszke sie sparzylem. Okazalo sie, ze oprocz czterech widocznych z zewnatrz srub jest jeszcze jedna z tylu radia. Znajduje sie na wysokosci klawisza SCAN, pod radiem.

Obrazek
i tu u mnie był ZONK z 2 powodów:

1. śruba wspomniana była diabelnie głęboko, ale dałem rade - gorzej jest z przykręceniem jej z powrotem, ale jak się ma śrubokręt TORX 20 (tak jak wczesniej pisałem) jest dużo łatwiej

2. nie dałem rady wyjąć radia z tą całą czarną blaszką naokoło radia (widać ją na zdjęciu poniżej:



ale można ją zsunąć z radia - po bokach między uszami przez które przechodza 4 śruby które przed chwilą wykręciliśmy są takie 2 blaszki - trzeba je wcisnąć i trzymając wciśnięte zsunąć tę czarną blachę z radia








I tutaj moje spostrzeżenie, gdyż dzisiaj wyciągałem radio. Radia w cale nie trzeba odkręcać. Z boku są takie dwie blaszki, które wystarczy nacisnąć i wyciągnąć całe radio....

BTW w moim radiu nie ma wyjścia RGB czy jak to się nazywa... w każdym bądź razie jest to wejście do którego można podpiąć m.in DvD... mocno się zdziwiłem kiedy zauważyłem jego brak.

Pozdrawiam

_________________
Obrazek


Na górę
PostDodany: 17 wrz 2007, 20:47 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 sty 2007, 0:00
Posty: 391
UWAGA UWAGA:

WAŻNA RZECZ ODNOŚNIE MANUALA:

NIE BANGLA W WERSJI ZE ZMIENIARKĄ !!!!!!!

tzn. AUX powinno pojawić się po zmostkowaniu 13 i 15 pinu - ale się nie pojawia - przed chwilką sprawdziłem....
dziękuję za uwagę


Na górę
PostDodany: 12 paź 2007, 20:32 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 sty 2007, 0:00
Posty: 391
"DZIDA" pisze:
UWAGA UWAGA:

WAŻNA RZECZ ODNOŚNIE MANUALA:

NIE BANGLA W WERSJI ZE ZMIENIARKĄ !!!!!!!

tzn. AUX powinno pojawić się po zmostkowaniu 13 i 15 pinu - ale się nie pojawia - przed chwilką sprawdziłem....
dziękuję za uwagę
jako że jestem uparta bestia w tym temacie po wielu rozmyślaniach i konsultacjach wpadł mi do głowy pomysł, ale niestety nie mogę go sprawdzić, bo mieszkam n takim zadupiu, że nigdzie w pobliżu nie mm możliwości kupienia potrzebnego stuffu

a mianowicie potrzebowałbym coś takiego:

Obrazek

bo nie chcę chlastać oryginalnej instalacji, ale jak nie znajdę to uchlastam :]

jezeli ktoś wie gdzie to kupić albo by mógł mi to kupić i podesłać, to myślę że na 95% mogę opracować manuala do wersji ze zmieniarką :tany:


Na górę
PostDodany: 23 lis 2007, 21:54 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 lis 2007, 0:00
Posty: 453
Lokalizacja: Nowy Sacz/Krakow/Paryz
Witam, zakupilem na allegro gotowa wtyczke mini iso z mostkiem do radia grundig, podlaczylem wszytko, tylko kabel poprowadzilem do schowka, na codzien go nie widac i przy montarzu jest duzo latwiej go poprowadzic, wystarczy odkrecic ta flokowana kieszen w schowku. Pozdrawiam i dzieki za pomocnego manuala;)

_________________
Seat Leon


Na górę
PostDodany: 12 maja 2008, 10:01 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 sie 2007, 0:00
Posty: 39
Lokalizacja: Warszawa
w lyberkach ze zmieniarką wyżej opisana opcja nie działa gdyż w miejscu w które trzeba wpiąć kostkę mini iso jest kostka od zmieniarki .

_________________
wredny elektryk


Na górę
PostDodany: 13 maja 2008, 22:15 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 mar 2006, 0:00
Posty: 613
Lokalizacja: Warszawa
"NajMlodszyM" pisze:
I tutaj moje spostrzeżenie, gdyż dzisiaj wyciągałem radio. Radia w cale nie trzeba odkręcać. Z boku są takie dwie blaszki, które wystarczy nacisnąć i wyciągnąć całe radio....

BTW w moim radiu nie ma wyjścia RGB czy jak to się nazywa... w każdym bądź razie jest to wejście do którego można podpiąć m.in DvD... mocno się zdziwiłem kiedy zauważyłem jego brak.

Pozdrawiam
a możesz na tym zdjęciu zaznaczyć, gdzie nacisnąć, żeby te blaszki wcisnąć?
Da się to zrobić bez rozkręcania, czy muszę listwę ozdobną zdjąć?

_________________
Pozdrawiam
Toper
Lancia Lybra SW 2.4JTD 150KM :-)


Na górę
PostDodany: 14 maja 2008, 11:42 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 lis 2007, 0:00
Posty: 453
Lokalizacja: Nowy Sacz/Krakow/Paryz
Toper, musisz wszystko posciagac, razem z ta ozdobna ramka, tylko potem zamiast odkrecac cala kieszen, wciskasz takie dwie blaszki, po obu stronach wchodza w korpus radia i trzeba je tak odciagnac raz z jednej i raz z drugiej strony i pooli wysuwac radyjko, poradzisz sobie;)

_________________
Seat Leon


Na górę
PostDodany: 14 maja 2008, 12:10 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 mar 2006, 0:00
Posty: 613
Lokalizacja: Warszawa
"maydayns" pisze:
Toper, musisz wszystko posciagac, razem z ta ozdobna ramka, tylko potem zamiast odkrecac cala kieszen, wciskasz takie dwie blaszki, po obu stronach wchodza w korpus radia i trzeba je tak odciagnac raz z jednej i raz z drugiej strony i pooli wysuwac radyjko, poradzisz sobie;)
ale ja właśnie chciałem uniknąć wyciągania panelu klimatyzacji :( obawiam się, że potem coś nie będzie działać z wentylacją, coś nie podpasuje...?

_________________
Pozdrawiam
Toper
Lancia Lybra SW 2.4JTD 150KM :-)


Na górę
PostDodany: 14 maja 2008, 16:22 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 paź 2006, 0:00
Posty: 101
Lokalizacja: Kielce
"Toper" pisze:
ale ja właśnie chciałem uniknąć wyciągania panelu klimatyzacji :( obawiam się, że potem coś nie będzie działać z wentylacją, coś nie podpasuje...?
Jaki panel klimatyzacji!? Tego nie musisz wyciągać, najpierw uchwyt na napoje, potem nawiewy, ozdobna ramka i już radio.

_________________
Mati
Lyberka 2.4 JTD
Fiat Ducato 2.5 D
Pozdrawiamy :)


Na górę
PostDodany: 14 maja 2008, 16:44 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 mar 2006, 0:00
Posty: 613
Lokalizacja: Warszawa
"sali90210" pisze:
"Toper" pisze:
ale ja właśnie chciałem uniknąć wyciągania panelu klimatyzacji :( obawiam się, że potem coś nie będzie działać z wentylacją, coś nie podpasuje...?
Jaki panel klimatyzacji!? Tego nie musisz wyciągać, najpierw uchwyt na napoje, potem nawiewy, ozdobna ramka i już radio.
pomyliłomisię ;-) chodziło mi o kratki, czy coś potem nie zacznie trzeszczeć? Albo czy się to nie połamie przy składaniu, w końcu te kratki są z czymś połączone. Nikt o nich nie wspominał.
Druga sprawa, skoro są te sprężynki, to naprawdę trzeba to wszystko demontować?

_________________
Pozdrawiam
Toper
Lancia Lybra SW 2.4JTD 150KM :-)


Na górę
PostDodany: 14 maja 2008, 16:55 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 lis 2007, 0:00
Posty: 453
Lokalizacja: Nowy Sacz/Krakow/Paryz
Nie dotykaj klimy!! wyciagasz holder na kubek, potem nawiewy i ramke i mozesz juz wyciagac radyjko, nic nie bedzie trzeszczec, wszystko jest pokryte takim tworzywem "antypiskowym" (takie wlepki w miejscach gdzie wystepuje tarcie) jak poskrecasz solidnie (ale nie na chama;) to bedzie ok!

_________________
Seat Leon


Na górę
PostDodany: 15 maja 2008, 9:43 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 mar 2006, 0:00
Posty: 613
Lokalizacja: Warszawa
"maydayns" pisze:
Nie dotykaj klimy!! wyciagasz holder na kubek, potem nawiewy i ramke i mozesz juz wyciagac radyjko, nic nie bedzie trzeszczec, wszystko jest pokryte takim tworzywem "antypiskowym" (takie wlepki w miejscach gdzie wystepuje tarcie) jak poskrecasz solidnie (ale nie na chama;) to bedzie ok!
jeszcze mam pytanie, ponieważ nie mam zmieniarki, ale słyszałem, że kabel do niej jest podciągnięty albo do tyłu do wnęki, albo przynajmniej gdzieś w okolice przedniego słupka, pod konsolą. Jak to się ma do tego złącza w radiu? Czy ono nie powinno być zajęte przez wtyczkę od tego kabla? Wtedy można by chyba uniknąć wyciągania radia?

_________________
Pozdrawiam
Toper
Lancia Lybra SW 2.4JTD 150KM :-)


Na górę
PostDodany: 21 maja 2008, 12:48 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 sty 2007, 0:00
Posty: 391
w weekend zamontowałem swoją wersję próbną - działa w wersji ze zmieniarką, ale.... ale skuteczność nie była 100% (zacinało się nieco i przerywało), więc skoro już wiem że sam sposób jest OK to teraz bedę pracował nad inną trochę wersją (inna kombinacja podłączenia) - pomysłjest - dokupię tylko odpowiednie tajle i jak zmontuję diwajsa to danm znać


Na górę
PostDodany: 21 cze 2008, 20:48 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 maja 2008, 0:00
Posty: 107
Lokalizacja: Kraków
A nie prościej ściągnąć ACC i zgrywając mp3 do audio cd, odtwarzać je w zmieniarce? Ke? :) Na jedno wychodzi, tyle że mniej kabli.

_________________
Coś wiem o włoskich autach: Alfa Romeo 155 1.7 - 6 lat, Lancia Lybra 2.0 - 10 lat, Fiat Tipo 1.4 - 18 lat.


Na górę
PostDodany: 23 lip 2008, 12:39 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 maja 2008, 0:00
Posty: 1354
Lokalizacja: Wodzislaw Sl., Poland
Powiedzcie proszę jedno bo nie doczytałem w tym temacie.
Czy nazwy utworów są widoczne na ekranie ICS ?

_________________
Lancia Lybra SW 2,4JTD


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 172 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 512 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
[ Regulamin Forum ]

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl