Lancia Klub Polska

Forum dyskusyjne miłośników marki Lancia

>> SKLEPIK LANCIA KLUB POLSKA <<

Autosklep
Dzisiaj jest 16 wrz 2019, 8:34

Strefa czasowa UTC+02:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
PostDodany: 10 cze 2019, 8:29 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Rejestracja: 24 sty 2019, 19:46
Posty: 1
Imię: Grzegorz
Cześć.

‌Pojawił mi się problem z chwilowym brakiem prądu w samochodzie podczas jazdy. Na pracującym silniku gasną światła, dochodzi do nagłego spadku obrotów (podczas jazdy silnik się po prostu dławi, a na wolnych obrotach lub przy podciąganiu auta na samym sprzęgle potrafi zgasnąć), auto szarpie. ICS przygasa lub wyłącza się - mniemam, że w zależności od czasu odcięcia prądu. Jeśli trwa to dłużej i wyłączy się całkiem to oczywiście resetują się dane trip itd. Do tego po zdławieniu czasami zapala się kontrolka silnika (choć nie zawsze). Wczoraj jadąc dłuższą trasę wszystko było w porządku. 2x80km. Pod koniec drugiego 80km jadąc po mieście (dość powoli) nastąpiło jedno zdławienie i zapalenie check engine. Jeśli to może mieć znaczenie to kilka sekund wcześniej przejeżdżałem przez próg zwalniający. Zgasiłem silnik, zapaliłem ale problem już zaczął występować co chwilę.

Oprocz kontrolki silnika zapalała się też kontrolka kontroli
trakcji. Ostatnio mi wyskoczyła i komputer wykazał błąd braku kalibracji czujnika skrętu kierownicy. Błąd nie był możliwy do skasowania, bo był aktywny, ale po chwili od ruszenia przestawał być aktywny i kontrolka znikała z zegarów. Wyskoczył mi w sumie 3 razy. Przy okazji próby usunięcia go, odpinalem akumulator.
‌Oczywiscie sprawdziłem podpięcie akumulatora, przeczyscilem klemy oraz styki w tym "pakieciku" na akumulatorze. Niestety w niczym to nie pomogło.
Nie mam pomysłu co mogę jeszcze sprawdzić. Wydaje się, że problem powstaje przez krótkotrwały brak prądu, jakiś brak styku, uszkodzony przewód? Objawy braku prądu trwają króciutko, mniej niż sekundę (sam brak prądu pewnie jakieś ułamki sekundy). Aha, dodam że akumulator jest nowy, ma pół roku.
Pozdrawiam.


Na górę
PostDodany: 14 cze 2019, 17:29 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 mar 2019, 21:28
Posty: 53
Lokalizacja: Wrocław
No ewidentnie problem leży po stronie "elektryki" Potraktuj wszystkie dostępne-widoczne przewody prądowe preparatem do elektryki.Szczególnie zwróć uwagę na masę,poszukaj miejsca w karoserii do którego dochodzi przewód masy sprawdź stan śruby,Sprawdź regulator napięcia,oraz alternator-jakie masz ładowanie na obciążeniu i bez obciążenia-?

_________________
Jeżdżę samochodem,którego nikt nie potrzebuje ale każdy chce go mieć
www.fiatcoupepolska.pl


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
[ Regulamin Forum ]

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl