Lancia Klub Polska

Forum dyskusyjne miłośników marki Lancia

>> SKLEPIK LANCIA KLUB POLSKA <<

Autosklep
Dzisiaj jest 19 gru 2018, 2:34

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
PostDodany: 01 lut 2017, 10:33 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 lip 2009, 15:04
Posty: 1297
Imię: Paweł
Lokalizacja: Nowy Sącz
Na obrazku schemat3 go masz. W okolicy prędkościomierza. Zasilany jest od bezpiecznika F9 a sterowanym pinem 1 z centralki pilota w lampce podsufitki.

_________________
była: Tempra 1.6 86KM
jest: Lybra 1.8 131KM , Y 1.2 60KM


Na górę
PostDodany: 01 lut 2017, 10:43 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 sie 2007, 0:00
Posty: 4465
Imię: Bartek
Lokalizacja: Wieliczka / Kraków
sterowanym pinem 1 z centralki pilota w lampce podsufitki.
Czy to znaczy, że jak dam +12V na ten pin to zaświecą mi się kierunkowskazy? Pytam, bo ja wywaliłem oryginalny moduł centralnego i nie mam teraz migania kierunków. Jeżeli to tylko kwestia podpięcia pod pierwszy pin...

_________________
Lybra 2.0 comfotronic czarna
Lybra 2.0 comfotronic niebieska
Y10 1.1
Były: 3x Delta 1.8 8v, 2x Kappa 16vT, Lybra 2.4 JTD


Na górę
PostDodany: 01 lut 2017, 10:47 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 lip 2009, 15:04
Posty: 1297
Imię: Paweł
Lokalizacja: Nowy Sącz
Bardziej wygląda mi to na podanie masy z centralki pilota. +12V masz na stałe podane z bezpiecznika F9 a podanie masy zamyka obwód cewki przekaźnika J43 i podaje +12V na kierunkowskazy.

_________________
była: Tempra 1.6 86KM
jest: Lybra 1.8 131KM , Y 1.2 60KM


Na górę
PostDodany: 01 lut 2017, 11:07 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 lip 2009, 15:04
Posty: 1297
Imię: Paweł
Lokalizacja: Nowy Sącz
Bichoń pisze:
01 lut 2017, 10:43
sterowanym pinem 1 z centralki pilota w lampce podsufitki.
Czy to znaczy, że jak dam +12V na ten pin to zaświecą mi się kierunkowskazy? Pytam, bo ja wywaliłem oryginalny moduł centralnego i nie mam teraz migania kierunków. Jeżeli to tylko kwestia podpięcia pod pierwszy pin...
Czekaj bo chyba Cię źle zrozumiałem. To nie podanie sygnału na pin 1 centralki pilota powoduje mruganie kierunkami tylko sam sygnał wysyłany z pinu 1 centralki w lampce na przekaźnik J43 powoduje mruganie światełkami. Wywaliłeś moduł komfortu? Bo z tego co wiem to on steruje m.in. szybami i zamkami drzwi i jak rozwiązałeś problem otwierania/zamykania szyb?. Do czego teraz masz podłączone silniczki zamków drzwi, do dołożonego modułu?

_________________
była: Tempra 1.6 86KM
jest: Lybra 1.8 131KM , Y 1.2 60KM


Na górę
PostDodany: 01 lut 2017, 11:16 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 sie 2007, 0:00
Posty: 4465
Imię: Bartek
Lokalizacja: Wieliczka / Kraków
Wywaliłem tylko moduł odbiornika pilota, który jest w podsufitce. Zamiast niego dałem tam inny moduł i podpiąłem się pod wiązkę oryginalnego modułu. Moduł komfortu nie był ruszany.

_________________
Lybra 2.0 comfotronic czarna
Lybra 2.0 comfotronic niebieska
Y10 1.1
Były: 3x Delta 1.8 8v, 2x Kappa 16vT, Lybra 2.4 JTD


Na górę
PostDodany: 01 lut 2017, 11:30 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 lip 2009, 15:04
Posty: 1297
Imię: Paweł
Lokalizacja: Nowy Sącz
To dokładany moduł raczej wysyła dwa sygnały masy na pin 15 i 16 modułu komfortu M40. Podanie masy na pin 16 odpowiada za otwarcie a pin 15 za zamknięcie drzwi. Te sygnały z modułu dokładanego koniecznie poprzez diody możesz podać zamiast sygnału z pinu 1 centralki M35 w podsufitce czyli na przekaźnik J43, tylko że światełka nie będą migały jak dotychczas czyli dwa razy przy otwieraniu i raz przy zamykaniu tylko na skutek wystąpienia sygnału zamykającego po razie dla otwarcia/zamknięcia.

_________________
była: Tempra 1.6 86KM
jest: Lybra 1.8 131KM , Y 1.2 60KM


Na górę
PostDodany: 01 lut 2017, 11:51 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 sie 2007, 0:00
Posty: 4465
Imię: Bartek
Lokalizacja: Wieliczka / Kraków
Wydaje mi się, że mój moduł ma osobne wyjście na kierunkowskazy, chyba przekaźnik (czyli bez potencjału). W każdym razie cykanie słychać i z tego co pamiętam jest różne dla zamykania i otwierania.
Tak więc - pod pin 1 (jaki to kolor kabelka?) spróbuję podłączyć +12V albo masę i zobaczę jak się zachowują kierunkowskazy; jeżeli mam dostępny przekaźnik doprowadzę do niego +12 albo masę i kontaktem przekaźnika przekażę na pin1.
Dobry tok rozumowania?

_________________
Lybra 2.0 comfotronic czarna
Lybra 2.0 comfotronic niebieska
Y10 1.1
Były: 3x Delta 1.8 8v, 2x Kappa 16vT, Lybra 2.4 JTD


Na górę
PostDodany: 01 lut 2017, 11:57 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 lip 2009, 15:04
Posty: 1297
Imię: Paweł
Lokalizacja: Nowy Sącz
Chociaż nie wiem czy nie bezpieczniej byłoby dołożyć dwa malutkie przekaźniki po stronie wyjściowej modułu komfortu czyli ich cewki zasilić z pinu 5 i 6 wtyczki B M40. Przekaźniki te sterowałyby masą na J43 i nie byłoby ryzyka uwalenia ani odbiornika pilota ani modułu komfortu M40.

_________________
była: Tempra 1.6 86KM
jest: Lybra 1.8 131KM , Y 1.2 60KM


Na górę
PostDodany: 01 lut 2017, 12:08 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 lip 2009, 15:04
Posty: 1297
Imię: Paweł
Lokalizacja: Nowy Sącz
Bichoń pisze:
01 lut 2017, 11:51
Wydaje mi się, że mój moduł ma osobne wyjście na kierunkowskazy, chyba przekaźnik (czyli bez potencjału). W każdym razie cykanie słychać i z tego co pamiętam jest różne dla zamykania i otwierania.
Tak więc - pod pin 1 (jaki to kolor kabelka?) spróbuję podłączyć +12V albo masę i zobaczę jak się zachowują kierunkowskazy; jeżeli mam dostępny przekaźnik doprowadzę do niego +12 albo masę i kontaktem przekaźnika przekażę na pin1.
Dobry tok rozumowania?
Kolor raczej czarno-fioletowy. Zamiast sygnału z pinu 1 M35 podaj sterowaną masę z wyjścia odbiornika pilota jeśli taki sygnał jest dostępny a nie +12V. Jeśli moduł dokładany sterowałby +12V to podaj to napięcie na cewkę dołożonego przekaźnika. Przekaźnik dołożony zamykając swój styk z jednej strony zmasowany niech dopiero poda masę na J43.

_________________
była: Tempra 1.6 86KM
jest: Lybra 1.8 131KM , Y 1.2 60KM


Na górę
PostDodany: 03 lut 2017, 7:48 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Rejestracja: 15 wrz 2014, 18:35
Posty: 15
Imię: Dzidek
Lokalizacja: Zielona Góra
Otwieranie i zamykanie z dłużej przekręconym kluczykiem w zamku nie działa u mnie.... Może też dlatego nie działa mruganie kierunkowskazami. Sugestie???


Na górę
PostDodany: 03 lut 2017, 8:57 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 lip 2009, 15:04
Posty: 1297
Imię: Paweł
Lokalizacja: Nowy Sącz
Ze schematu wynika że mikrostyki zamków drzwi są bezpośrednio połączone z modułem komfortu M40 więc może on krzaczy. Ja bym zaryzykował i podstawił drugi taki moduł nie są chyba jakoś szczególnie drogie. Sprawdź najpierw w ePerze którą wersję modułu posiadasz, może ta wersja nie ma opcji domykania szyb z kluczyka. Podaj VIN na PW sprawdzimy…


_________________
była: Tempra 1.6 86KM
jest: Lybra 1.8 131KM , Y 1.2 60KM


Na górę
PostDodany: 27 lut 2017, 20:55 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Rejestracja: 15 wrz 2014, 18:35
Posty: 15
Imię: Dzidek
Lokalizacja: Zielona Góra
Ma ktoś zdjęcia puszki servici tej w podszybiu z przekaznikami bo u mnie wygląda jakby jednego brakowało (przekaźnik do kierunkowskazów w modelach bez alarmu). Z góry dzięki :)


Na górę
PostDodany: 27 lut 2017, 21:11 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 lip 2009, 15:04
Posty: 1297
Imię: Paweł
Lokalizacja: Nowy Sącz
Jutro po południu mogę fotkę pstryknąć. Alarmu nie mam ale kierunki mi mrugają.

_________________
była: Tempra 1.6 86KM
jest: Lybra 1.8 131KM , Y 1.2 60KM


Na górę
PostDodany: 27 lut 2017, 21:40 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Rejestracja: 15 wrz 2014, 18:35
Posty: 15
Imię: Dzidek
Lokalizacja: Zielona Góra
Bo jeżeli to nie przekaźnik (lub jego brak) to zostaje do sprawdzenia chyba tylko moduł komfortu u pasażera pod fotelem.


Na górę
PostDodany: 02 mar 2017, 7:04 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 lip 2009, 15:04
Posty: 1297
Imię: Paweł
Lokalizacja: Nowy Sącz
Oto obiecane fotki. Jak widzisz jednego przekaźnika ja też nie mam.


Załączniki:
20170301_201755.jpg
20170301_201755.jpg [ 98.39 KiB | Przejrzano 1491 razy ]

_________________
była: Tempra 1.6 86KM
jest: Lybra 1.8 131KM , Y 1.2 60KM
Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
[ Regulamin Forum ]

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl