Lybra - Przednie zawieszenie poliuretanowe

Awatar użytkownika
Ricardus
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Lybra - Zawieszenie poliuretanowe do SW

Post autor: Ricardus » 08 lut 2010, 12:22

Właśnie zamówiłem komplet: Tuleje Tylnego Zawieszenia do mojej Lybry.
Zamawiałem w: Deuter Olkusz
Jestem Ciekawy jak się sprawdzą. moje stare juz nie dają rady i do szału doprowadza mnie stukanie w tylnym zawieszeniu.
Miał ktoś doswiadczenie zwymianą tych tuleii, bawić sie samemu czy podjechać do mechanika z prasą?
Wiecie może ile krzyczą w warsztatach za wymianę?
Ostatnio zmieniony 10 lut 2010, 14:17 przez miszax, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawiłem link

Qboy
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Odp: Zawieszenie poliuretanowe Lybra SW

Post autor: Qboy » 08 lut 2010, 18:18

Sam zastanawiałem się nad kupnem właśnie takiego kompletu ale w końcu padło na tradycyjne metalowo-gumowe.Nie wiem jak się będą zachowywać podczas wciskania itd ale lepiej daj zrobić to komuś bo bez prasy ewentualnie dobrego imadła nie dasz rady.Dochodzi do tego jeszcze pomyślne odkręcenie śrub mocujących wahacz do karoserii.Bywa,że się zrywają badz same nakrętki wewnątrz karoserii puszczają i jest wtedy nie ciekawie.I najważniejsze nie zapomnij wykonać zbieżności kół tylnych a najlepiej całego zawieszenia.

Awatar użytkownika
Sharuga
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Sharuga » 08 lut 2010, 19:51

Ricardus pisze:Właśnie zamówiłem komplet: Tuleje Tylnego Zawieszenia do mojej Lybry.
Zamawiałem w: >http://polibusze.istore.pl/pl,product,4 ... zenia.html

Jestem Ciekawy jak się sprawdzą. moje stare juz nie dają rady i do szału doprowadza mnie stukanie w tylnym zawieszeniu.
Miał ktoś doswiadczenie zwymianą tych tuleii, bawić sie samemu czy podjechać do mechanika z prasą?
Jak już zamontujesz to zdaj relację, bo czeka mnie to samo na wiosnę i rozważam właśnie poliuretany...
Pozdrowienia z ziemi Połczyńskiej
Lybra SW '99 1.9 jtd,

Awatar użytkownika
wujekp
Klubowicz Wspierający
Klubowicz Wspierający

Post autor: wujekp » 08 lut 2010, 21:25

Z tego co pamiętam to Bufi poleca : ok2 :
Pozdrawiam
Wujek (p)
Lancia Delta III 1.8 tbi, Fiat Croma 2.4
była: Lancia Kappa 2.0T, "Lancia" Voyager/Chrysler T&C 3.8

Liczby nie kłamią, ale kłamcy liczą ...
Jeśli chcesz do mnie napisać wybierz raczej maila zamiast PW - wujekp(małpa)lanciapolska.org - mogę odpowiadać z opóźnieniem na PW :)

Awatar użytkownika
Taz
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Irek
Kontakt:

Post autor: Taz » 08 lut 2010, 21:29

wrzuć w google słowo Powerflex i poczytaj opinie użytkowników :)
'12 Lancia Voyager 3,6
'03 Mercedes CLK 55 AMG
'06 Yamaha R6 RJ11 track only
'07 Fiat Sedici 1.6 4x4
...i służbowa '21 Skoda Octavia 1,5 150KM DSG

Awatar użytkownika
bufi
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: bufi » 08 lut 2010, 23:32

: ok2 : Na hasło Lancia Klub Polska ( ewentualnie Bufi ) , firma Deuter udziela rabatu , to taka przypominajka jeśli nie jest już za późno .

Awatar użytkownika
paśny
Klubowicz Wspierający
Klubowicz Wspierający
Imię: Piotr

Post autor: paśny » 08 lut 2010, 23:56

A da radę coś takiego do Kappy kupić?
Viva la macchina

Awatar użytkownika
bufi
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: bufi » 09 lut 2010, 0:14

Nie mieli Kappy jakieś 2 miesiące temu , nie wiem jak jest teraz . Musisz zadzwonić i zapytać :)

Awatar użytkownika
wujekp
Klubowicz Wspierający
Klubowicz Wspierający

Post autor: wujekp » 09 lut 2010, 6:29

bufi pisze:: ok2 : Na hasło Lancia Klub Polska ( ewentualnie Bufi ) , firma Deuter udziela rabatu , to taka przypominajka jeśli nie jest już za późno .
Rafał, strzel może osobnego posta na temat tej zniżki. Z namiarami na firmę itd. Takiego posta można wtedy przykleić w odpowiednim dziale - informacja będzie bardziej widoczna i więcej osób może z niej skorzystać (zapewne też Deuter może mieć wtedy więcej klientów :D ).
Pozdrawiam
Wujek (p)
Lancia Delta III 1.8 tbi, Fiat Croma 2.4
była: Lancia Kappa 2.0T, "Lancia" Voyager/Chrysler T&C 3.8

Liczby nie kłamią, ale kłamcy liczą ...
Jeśli chcesz do mnie napisać wybierz raczej maila zamiast PW - wujekp(małpa)lanciapolska.org - mogę odpowiadać z opóźnieniem na PW :)

Awatar użytkownika
Ricardus
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Post autor: Ricardus » 09 lut 2010, 8:54

Jak dzwoniłem do firmy i zapytałem o rabat to mi podpowiedzieli że jesli jestem z LKP to dostane 10% :)
Teraz czekam na przesyłkę. Zakładam je w przyszłym miesiacu bo czekam jeszcze na rozpatrzenie reklamacji koncówek drążków kierowniczych MOOG'a (jedna wytrzymała 1,5 druga 6 miesięcy) i nie chcą mi jeszcze uwzglednić reklamacji!!!!! A chcę zrobić wszystko razem bo nie widzi mi się ustawiać dwa razy zbierzności.
Przez przypadek rozmawiałem z Panem który zamontował tuleje tej firmy do Suzuki Jimny i jest bardzo zadowolony.
Ktoś z forumowiczów montował je juz w swoich Lybrach?

Rafako

Odp: Lybra - Zawieszenie poliuretanowe do SW

Post autor: Rafako » 09 lut 2010, 9:57

Ricardus pisze: Miał ktoś doswiadczenie zwymianą tych tuleii, bawić sie samemu czy podjechać do mechanika z prasą?
Nie wiem ile krzyczą ale sam lepiej tematu nie dotykaj i nie dawaj samochodu do żadnego ciołka-partacza bo możesz się mocno przejechać na tym temacie. Niegdyś niejaki dudekken tak odkręcał śruby przy tylnych wahaczach ( a jakiś poroniony Włoch-projektant dał tam "śrubki" które nadają się może do dziecięcego rowerka ale nie do zawieszenia w aucie), że w efekcie musiał ciąć płytę podłogową bo pourywał śruby.
Ostatnio koledzy w serwisie w W-wie robili mi geometrię i też im się zaczęły te nieszczęsne śruby "rwać". Na szczęście mieli narzędzia, które pozwoliły im uniknąć błędu dudekken-a, zaś mi, dodatkowych nerwów i kosztów.
Serdecznie pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Ricardus
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Odp: Lybra - Zawieszenie poliuretanowe do SW

Post autor: Ricardus » 09 lut 2010, 12:20

Rafako pisze:
Ricardus pisze: Miał ktoś doswiadczenie zwymianą tych tuleii, bawić sie samemu czy podjechać do mechanika z prasą?
Nie wiem ile krzyczą ale sam lepiej tematu nie dotykaj i nie dawaj samochodu do żadnego ciołka-partacza bo możesz się mocno przejechać na tym temacie. Niegdyś niejaki dudekken tak odkręcał śruby przy tylnych wahaczach ( a jakiś poroniony Włoch-projektant dał tam "śrubki" które nadają się może do dziecięcego rowerka ale nie do zawieszenia w aucie), że w efekcie musiał ciąć płytę podłogową bo pourywał śruby.
Ostatnio koledzy w serwisie w W-wie robili mi geometrię i też im się zaczęły te nieszczęsne śruby "rwać". Na szczęście mieli narzędzia, które pozwoliły im uniknąć błędu dudekken-a, zaś mi, dodatkowych nerwów i kosztów.
Serdecznie pozdrawiam.

Myślę że na bank oddam do warsztatu. W LT Grzes powiedział mi 200 pln od strony (trochę drogo) Mam kolegę w Poddębicach ( jakieś 50 km od Łodzi ) i krzyknoł mi cenę od 150 do 200 pln. za całość robione z prasą. Więc teoretycznie nawet doliczając paliwo sporo taniej.

TVC
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Re: Lybra - Zawieszenie poliuretanowe do SW

Post autor: TVC » 09 lut 2010, 13:29

przyjemna robota przynajmniej w fiacie seicento, najwięcej czasu zajęło wybicie starych, poliuretanowe tuleje wciska się ręka ewentualnie można im pomoc młotkiem
Lancia Lybra 1.8 16v SW

Awatar użytkownika
Ricardus
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Odp: Re: Lybra - Zawieszenie poliuretanowe do SW

Post autor: Ricardus » 09 lut 2010, 18:05

TVC pisze:przyjemna robota przynajmniej w fiacie seicento, najwięcej czasu zajęło wybicie starych, poliuretanowe tuleje wciska się ręka ewentualnie można im pomoc młotkiem
Nie jestem pewien czy w Lybrze jest to takie przyjemne :)

Pytanie - czy trzeba tuleje przed wciśnięciem posmarowac jakimś specyfikiem ułatwiającym wsunięcie ich (bez głupich domysłów :)

TVC
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Odp: Re: Lybra - Zawieszenie poliuretanowe do SW

Post autor: TVC » 09 lut 2010, 21:32

Ricardus pisze:
TVC pisze:przyjemna robota przynajmniej w fiacie seicento, najwięcej czasu zajęło wybicie starych, poliuretanowe tuleje wciska się ręka ewentualnie można im pomoc młotkiem
Nie jestem pewien czy w Lybrze jest to takie przyjemne :)

Pytanie - czy trzeba tuleje przed wciśnięciem posmarowac jakimś specyfikiem ułatwiającym wsunięcie ich (bez głupich domysłów :)
do sc akurat zamawiane byly w tej firmie >http://www.strong-flex.eu/ ,koledzy montowali na bezbarwna wazeline albo tawot
Lancia Lybra 1.8 16v SW

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zawieszenie i hamulce”