Lancia Klub Polska

Forum dyskusyjne miłośników marki Lancia

>> SKLEPIK LANCIA KLUB POLSKA <<

Autosklep
Dzisiaj jest 16 wrz 2019, 8:31

Strefa czasowa UTC+02:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
PostDodany: 05 cze 2019, 10:39 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Rejestracja: 02 gru 2018, 13:41
Posty: 17
Imię: Jarek
Witam moja lybra 2.0 20v po zerwaniu padka rozrzadu przeszła remont wszystko poskladane natomiast brak iskry i swiece suche choc na listwie paliwo jest. Trochu juz poczytalem i mam pare pytan 1 czy po dłuższym odlaczeniu aku imo lub alarm moga blokowac iskre? 2 Gdy rozrzad zlozony na blokach i 2znaki na pasku pokrywają się i tlok na pierwszym cyl w górnym martwym polozeniu to jest jeszcze cos przy ustawianiu na co trzeba zwrocic uwage?3 Czy czujnik położenia walka rozrzadu moze byc odpowiedzialny za brak iskry i suche swiece? Bardzo prosze o pomoc bo juz brak sil....i pomyslow


Na górę
PostDodany: 05 cze 2019, 10:52 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 cze 2009, 14:11
Posty: 1103
Imię: Piotr
Lokalizacja: Wrocław / Mirków
Witaj. Prędzej czujnik położenia wału korbowego. Tego pod rozrusznikiem.

_________________
Lancia Dedra 1.6 8V 30 tyś km miłych wspomnień
Lancia Kappa 2.4 20V 67 tyś km miłych wspomnień
Lancia Kappa 2.0 20V TURBO


Na górę
PostDodany: 05 cze 2019, 11:03 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Rejestracja: 02 gru 2018, 13:41
Posty: 17
Imię: Jarek
Johnny pisze:
05 cze 2019, 10:52
Witaj. Prędzej czujnik położenia wału korbowego. Tego pod rozrusznikiem.
Czujnik sprawdzony omomierzem i wyglada na to ze jest sprawny, wszystkie kostki polaczenia tez jesCze raz sprawdzone. A czego jesCze nie dodalem to nie moge polaczyc sie z ECU obd choc jeszcze po zerwaniu tym samym zlaczem i programem sprawdzalem i dzialalo...moze to jakos naprowadzi...


Na górę
PostDodany: 05 cze 2019, 14:12 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 sty 2014, 18:24
Posty: 190
Lokalizacja: RJS/WGR
posprawdzaj masy na aku, podłużnicy, skrzyni biegów.


Na górę
PostDodany: 05 cze 2019, 18:49 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Rejestracja: 02 gru 2018, 13:41
Posty: 17
Imię: Jarek
Zapomnialem jeszcze dodac ze po wlaczeni zaplonu temp na liczniku wzrasta na maxa a na wyswietlaczu na czerwono pokazuje sie brak plynu, czy to moze miec wplyw i jak z tym sobie poradzic...? Czy moze po odpaleni gdy plyn dojdzie do termostatu to wszystko sie unormuje?


Na górę
PostDodany: 06 cze 2019, 9:04 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Rejestracja: 02 gru 2018, 13:41
Posty: 17
Imię: Jarek
Witam sprawdzilem wszystko o czym pisaliscie i nic...wiec jeszcze raz rozłożyłem rozrzad zeby sprawdzic czujnik położenia walu i nagle brak napiecia na niebieskiej kostce ci moze byc powodem? Z kad napiecie dochodzi do owej kostki ? Z komputera? Spotkal sie ktos z takim przypadkiem?


Na górę
PostDodany: 06 cze 2019, 9:10 
Offline
Klubowicz Wspierający
Klubowicz Wspierający
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 maja 2009, 15:58
Posty: 1117
Imię: Zygmunt
Lokalizacja: Kraków
Czy sprawdzałeś wszystkie wtyczki/ łączenia które musiałeś rozpiąć przy demontażu głowicy ?
Wszystkie połączyłeś poprawnie ?
Proponuję jeszcze delikatnie rozpiąć dwie duże wtyczki od kompa i popatrzyć czy przypadkiem nie
został wyłamany jakiś pin z płyty ecu.
Pozdrawiam.

_________________
Były: Motorower Komar, WSK 125, Gazela 175,Zastava 1100p, Skoda 105, Fiat Ritmo 1,1, Fiat Tempra 1,6, Lancia Dedra 1,8 16V, Fiat Punto II, Lancia Lybra 1.8
Jest : Lancia Lybra 2.0
, Lancia Beta Coupe 2.0 oraz firmowy Fiat Fiorino i Peugeot Partner był -jest Dacia
Tel.: 794 610 042

Beta Coupe 2,0 -(klik)

Członek Zwyczajny Stowarzyszenia :roll:


Na górę
PostDodany: 06 cze 2019, 9:43 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Rejestracja: 02 gru 2018, 13:41
Posty: 17
Imię: Jarek
zygmunt1 pisze:
06 cze 2019, 9:10
Czy sprawdzałeś wszystkie wtyczki/ łączenia które musiałeś rozpiąć przy demontażu głowicy ?
Wszystkie połączyłeś poprawnie ?
Proponuję jeszcze delikatnie rozpiąć dwie duże wtyczki od kompa i popatrzyć czy przypadkiem nie
został wyłamany jakiś pin z płyty ecu.
Pozdrawiam.
Tak sprawdzilem wszystko zaczynajac od wtykow komputera i nic...😕 pytanie czy da sie jakos sprawdzic czy sam komputer jest ok? Czy jakis przepalony bezpiecznik przekaznik moze to spowodowac?


Na górę
PostDodany: 06 cze 2019, 9:44 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Rejestracja: 02 gru 2018, 13:41
Posty: 17
Imię: Jarek
To tzn brak napiecia te przy aku sprawdzone i za tez


Na górę
PostDodany: 06 cze 2019, 11:10 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 lut 2015, 19:14
Posty: 344
Imię: Mariusz
Lokalizacja: Sosnowiec
Jeśli brak 5V na wtyczce, to albo sterownik nie ma zasilania, albo jest zwarcie na obwodzie 5V. Jeśli masz brak komunikacji po obd to obstawiam brak zasilania. Czy po przekręceniu kluczyka zaświeca się kontrolka chceck engine? Ona musi się zapalić na chwilę.

Sprawdź wszystkie bezpieczniki i zasilanie na wtyczce sterownika.
Plus z akumulatora - wtyk A, pin 15
Plus po stacyjce - wtyk A, piny 48, 32, 16 (idzie razem w jednej gałęzi z zasilaniem na pin 1 wtryskiwaczy i pin 3 do cewek zapłonowych)

Wedle schematu wychodzi że masa brana jest z obudowy komputera - tu może być główny problem. Możesz puścić dodatkowy przewód z minusa akumulatora.

_________________
Kappa SW 2.0 20V VIS
Y 1.2 8V


Na górę
PostDodany: 06 cze 2019, 12:27 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Rejestracja: 02 gru 2018, 13:41
Posty: 17
Imię: Jarek
Jaroso pisze:
06 cze 2019, 9:44
To tzn brak napiecia te przy aku sprawdzone i za tez
Tak wszystkie sprawdzone o to nawet nie na oko a miernikiem....a na kosce jak nie bylo prady tak nie ma...😕 przed chwila wymienilem tez aku bo tamtem juz leciwy byl majac na dzieje ze moze to ale nada nic...co lepsZe nawet check sie sie swieci na desce po zapłonie...


Na górę
PostDodany: 06 cze 2019, 12:28 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Rejestracja: 02 gru 2018, 13:41
Posty: 17
Imię: Jarek
Obd nie laczy sie z komputerem wiec moze i do niego prad nie dochodzi? Czy wtedy tez by deska byla ciemna?


Na górę
PostDodany: 06 cze 2019, 12:54 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Rejestracja: 02 gru 2018, 13:41
Posty: 17
Imię: Jarek
jasiugm pisze:
06 cze 2019, 11:10
Jeśli brak 5V na wtyczce, to albo sterownik nie ma zasilania, albo jest zwarcie na obwodzie 5V. Jeśli masz brak komunikacji po obd to obstawiam brak zasilania. Czy po przekręceniu kluczyka zaświeca się kontrolka chceck engine? Ona musi się zapalić na chwilę.

Sprawdź wszystkie bezpieczniki i zasilanie na wtyczce sterownika.
Plus z akumulatora - wtyk A, pin 15
Plus po stacyjce - wtyk A, piny 48, 32, 16 (idzie razem w jednej gałęzi z zasilaniem na pin 1 wtryskiwaczy i pin 3 do cewek zapłonowych)

Wedle schematu wychodzi że masa brana jest z obudowy komputera - tu może być główny problem. Możesz puścić dodatkowy przewód z minusa akumulatora.
Dziekuje za podpowiedz Spradzilem i check sie nie zapala ani na chwile na desce wiecgdzie teraz szukac przyczyny?jesli mozesz to napisz prosze jak tzw chlop krowie na rowie bo o ile mechanicznie spoko o tyle jesli chodzi o elektronike to juz nie tak dobrze u mnie Pozdrawiam


Na górę
PostDodany: 06 cze 2019, 12:59 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Rejestracja: 02 gru 2018, 13:41
Posty: 17
Imię: Jarek
Podlaczylem mase z auk do obudowy kompa i check sie zapalil jednak zaniepokoil mnie dziwny dzwiek ktory wydobywa sie z komputera czy to normalne?


Na górę
PostDodany: 06 cze 2019, 13:03 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Rejestracja: 02 gru 2018, 13:41
Posty: 17
Imię: Jarek
Napiecie na kosce sie pokazalo wiec winna byla masa teraz tylko ten dziwny brzek komputera co moze on oznaczac?a moze tak bylo wczesniej ale nie pamietam...


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
[ Regulamin Forum ]

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl