Lybra 2.0 20v - wymiana pasków napędu urządzeń pomocniczych?

ajc333
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: -.-

Lybra 2.0 20v - wymiana pasków napędu urządzeń pomocniczych?

Post autor: ajc333 » 06 kwie 2014, 23:39

Mam mały problem, ponieważ wczoraj chciałem ogarnąć zmianę tych pasków, no i się trochę zdziwiłem, bo nie widziałem żadnego napinacza, o którym pisaliście. Pooglądałem wszystko i nie wiem, co u mnie naciąga te paski (te dwa koła na jednej śrubie)? Poniżej wrzuciłem kilka zdjęć i mam bardzo wielką prośbę o pomoc w tej wymianie, bo widzę, że oba paski są już znacznie popękane.
1. Od góry
Obrazek

Obrazek

2. Od dołu
Obrazek
Obrazek

3. Obrazek

4. Po odgięciu nadkola
Obrazek
Lybra SW 2,0 20V + LPG Stag 2000r.

fugazi55
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Re: Kappa 2.0 20v - jakie paski napędu urządzeń pomocniczych

Post autor: fugazi55 » 07 kwie 2014, 9:12

Witam,

Czy aby na pewno pasek jest prawidłowo założony?

Według mnie napinacz jest w miejscu jak w załączonym pliku.

Pozdrowienia
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ajc333
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Re: Kappa 2.0 20v - jakie paski napędu urządzeń pomocniczych

Post autor: ajc333 » 07 kwie 2014, 10:42

No ja tego nie wiem, czy jest dobrze założony, gdyż teraz chciałem je zmienić. Są to jeszcze oryginały Lancii. To byłby napinacz od jednego paska, a jak założyć ten drugi?

fugazi55
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Re: Lybra 2.0 20v - wymiana pasków napędu urządzeń pomocnicz

Post autor: fugazi55 » 07 kwie 2014, 11:07

Witam,

A jaki to jest dokładnie silnik i w jakim samochodzie?

W kappie jeden pasek obsługuje wszystkie media (alternator, koło pasowe, kompresor klimatyzacji, pompa wspomagania)

P.S. Pasek na alternatorze powinien być w rowkach

Pozdrowienia

ajc333
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: ajc333 » 07 kwie 2014, 11:44

Lybra 2.0 20V, myślałem, że to będzie to samo co w Kappie, ale jednak nie jest... :-?

winkle
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Post autor: winkle » 07 kwie 2014, 12:30

Witam.
1. Napinacz paska pompy wspomagania (ten dolny, pomiędzy wałem a dużym kołem na pompie wspomagania) zobaczysz po zdjęciu aluminiowej osłony - na zdjęciu 3, prawy dół. Trzeba odkręcić dwie śruby widoczne na zdjęciu i dwie od przodu samochodu. Napinacz mocowany jest mimośrodowo, dokręcony dwiema śrubami 13. Jeśli nie chcesz wymieniać napinacza to wystarczy zluzować te śruby, odchylić napinacz i wymienić sam pasek. Polecam wymienić jednak napinacz - u mnie po zablokowaniu starego napinacza zerwał się pasek i zostałem w drodze bez wspomagania i bez prądu. Przy okazji polecam wymienić też dolne koło pasowe. Robota i dostęp w miarę proste, bez kanału.
2. Zaznaczony na zdjęciu strzałka to rolka napinacza paska urządzeń. Śruba napinacza widoczna jest od góry, na poziomie sprężarki klimatyzacji, trochę w lewo (piszę z głowy, czyli z niczego:), bardzo prosty dostęp. Jednak aby zluzować rolkę należy odkręcić nieco mocującą ją śrubę - imbus, nie pamiętam rozmiaru, najlepiej przedłużony do około 40cm i o małym odsadzeniu - tak, aby się zmieścił pomiędzy rolką a ścianką błotnika. Po zluzowaniu tej śruby z imbusem odkręcamy śrubę napinacza, luzując pasek. Dostęp do tej śruby imbusowej z kanału, trudny, lecz możliwy. Od góry ręka nie wejdzie (przynajmniej moja), trzeba przedłużany klucz. Zdjęcie starego i umieszczenie nowego paska na rolkach robiłem z kanału, z góry chyba niemożliwe. Oczywiście polecam przy okazji wymienić rolkę napinacza - moja okresowo irytująco piszczała.
Pozdrawiam.

ajc333
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: ajc333 » 07 kwie 2014, 13:52

Dziękuję Kolego winkle za instrukcje. Nie wiedziałem, jak dobrać się do tego dolnego paska, a tu trzeba tę osłonę zdejmować.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”