Lybra - potencjometr pedału gazu
Witam
ostatnio zaświeciła mi się kontrolka silnika na pulpicie. W serwisie sczytali z komputera, że padł mi potencjometr pedału gazu. Cena serwisu za to urządzonko wynosi 2100 PLN. Czy możecie mi coś na to poradzić oprócz wymiany w serwisie? Da się to rozebrać i wyczyścić, zregenerować, czy coś w tym rodzaju?
ostatnio zaświeciła mi się kontrolka silnika na pulpicie. W serwisie sczytali z komputera, że padł mi potencjometr pedału gazu. Cena serwisu za to urządzonko wynosi 2100 PLN. Czy możecie mi coś na to poradzić oprócz wymiany w serwisie? Da się to rozebrać i wyczyścić, zregenerować, czy coś w tym rodzaju?
Firma Robcar Gliwice używka znajdziesz ich choć na pewno nie konkretnie tę część na allegro. Tylko sprawdz czy na pewno wysyłają dokładnie tą część bo nie zawsze są do końca poinformowani co posiadają.
Uważaj jednak na tę firmę. Mnie spotkało coś takiego. Gaz rozwalił mi kolektor ssący. Oni wystawili na allegro. Zadzwoniłem, przesłali fotografie, aby upewnił się mój mechanik, że to od tego silnika. Dokonałem KUP TERAZ i zleciłem holowanie na warsztat oraz rozbiórkę. Na drugi dzień dzwonią z ROBCAR, że część kosztuje równo trzy razy więcej. Nie pomogły próby kompromisu i to znacznego z mojej strony. Napisali mi, że część została uszkodzona, a sprzedali ją poza allegro mojemu mechanikowi. Są to krętacze i słowo nic u nich nie znacz, a pieniądz bardzo wiele.
Moja poprzednia LYBRA DEL SOLE.
Nie śmieję się z tych, którzy jeżdżą VW.
Śmieję się z tych, którzy się tym szczycą.
Nie śmieję się z tych, którzy jeżdżą VW.
Śmieję się z tych, którzy się tym szczycą.
Dziękuję za porady. W Robcar zaśpiewali mi 480 zł, a ja znalazłem gościa z Wielkopolski, który mi sprzeda używkę za 80. Różnica znaczna, więc chyba zaryzykuję z używanym.
Wyjątkowe padalce."Petrus" pisze:Uważaj jednak na tę firmę. Mnie spotkało coś takiego. Gaz rozwalił mi kolektor ssący. Oni wystawili na allegro. Zadzwoniłem, przesłali fotografie, aby upewnił się mój mechanik, że to od tego silnika. Dokonałem KUP TERAZ i zleciłem holowanie na warsztat oraz rozbiórkę. Na drugi dzień dzwonią z ROBCAR, że część kosztuje równo trzy razy więcej. Nie pomogły próby kompromisu i to znacznego z mojej strony. Napisali mi, że część została uszkodzona, a sprzedali ją poza allegro mojemu mechanikowi. Są to krętacze i słowo nic u nich nie znacz, a pieniądz bardzo wiele.
Oni przecież też sprzedali by Ci używke."Solny" pisze:Dziękuję za porady. W Robcar zaśpiewali mi 480 zł, a ja znalazłem gościa z Wielkopolski, który mi sprzeda używkę za 80. Różnica znaczna, więc chyba zaryzykuję z używanym.
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
ten sam problem z potencjometrem
witam;
jak może czytałeś mam ten sam problem z potencjometrem pedału gazu.
Dzwoniłem do Gliwic i trochę się zdziwiłem gdyz oferowano mi ta część za 170 złociszy.Nie wiem czy kupować , bo gościu daje tylko ustną gwarancję na zwrot kasy w przypadku uszkodzonego potencjometru, a z drugiej stony nie są to jakieś wielkie pieniądze.Tylko skąd ta rozbięzność w cenie w tej samej firmie takiej samej używki?Coś mi to śmierdzi
pozdrawiam
Speterek
lybra 1,9 jtd
jak może czytałeś mam ten sam problem z potencjometrem pedału gazu.
Dzwoniłem do Gliwic i trochę się zdziwiłem gdyz oferowano mi ta część za 170 złociszy.Nie wiem czy kupować , bo gościu daje tylko ustną gwarancję na zwrot kasy w przypadku uszkodzonego potencjometru, a z drugiej stony nie są to jakieś wielkie pieniądze.Tylko skąd ta rozbięzność w cenie w tej samej firmie takiej samej używki?Coś mi to śmierdzi

pozdrawiam
Speterek
lybra 1,9 jtd
Odp: Lybra - potencjometr pedału gazu
Temat dawno już nie odświeżany, aż tu nagle pojawiło się coś nowego. W sumie wymieniłem już 3 potencjometry i wreszcie znalazłem przyczynę takiego stanu rzeczy. Ostatni potencjometr padał mi jakoś dziwnie przy jeździe na dziurach (o ile w PL są drogi bez dziur
). Przyczyna była prozaiczna: za schowkiem po stronie pasażera jest kostka elektryczna, która się luzuje. Spece podoginali w niej piny i wszystko jest OK. Szkoda, że zbędnie wydałem trochę kasy na poprzednie wymiany, a tamte potencjometry wyrzuciłem.

- artur_cieslak
- Forumowicz/ka
Re: Lybra - potencjometr pedału gazu
Witaj Solny ja mam podobne objawy jak wjade w dziure to automatycznie zapala mi sie kontrolka od silnika i traci moc a jak znowu wjadę na wiekszą dziurę to odzyskuje moc na komputerze wykazało że to wina potencjometru gazu przymierzałem sie do wymiany niestety dzieje się to często bo dziur coraz więcej czy to faktycznie wina tej kostki czy można dokładniej sprecyzować gdzie sie znajduje
tak z innej beczki potencjometry do fiatów robi m.in. Bitron PL w Sosnowcu, koszt produkcji jednego kompletnego "pedała" to ok 30 zł. Pasuje do wielu modeli z gamy.
Teraz widać dosłownie dlaczego ludzie aut nie serwisują!
pozdrawiam
Teraz widać dosłownie dlaczego ludzie aut nie serwisują!
pozdrawiam
Musisz wyjąć schowek przed siedzeniem pasażera (kilka wkrętów na krzyżak) i masz już dostęp do instalacji. Kostek za schowkiem jest chyba 3, lub 4 i nie potrafię Ci odpowiedzieć, która to, bo już dawno tam nie zaglądałem, ale jak rozepniesz wszystkie i podoginasz styki, to na pewno pomoże. Całość zajmie Ci może pół godziny a przy okazji zrobisz porządek w schowkuartur_cieslak pisze: czy można dokładniej sprecyzować gdzie sie znajduje

- artur_cieslak
- Forumowicz/ka
Dzięki za podpowiedz jutro wezme się za rozkręcanie i sprawdze i mam nadzieje ze to pomoże
- LybraSW
- Klubowicz
- Imię: Michal
- Kontakt:
Częsty objaw który występuje też a AR 156. Na Alfoholikach jest cały manual jak wywalić tą kostkę i zrobić na sztywno 

Była - Lancia Lybra SW 2.4 JTD Bicolore - lll miejsce w konkursie piękności na zlocie LKP w Sielpii
Ford Focus II FL 1.6 TDCI 2010r
Cannondale F800 Lefty
Cięższa połówka MonikiSW
Ford Focus II FL 1.6 TDCI 2010r
Cannondale F800 Lefty
Cięższa połówka MonikiSW
- artur_cieslak
- Forumowicz/ka
I pomogło posprawdzalem wszystkie kostki kyóre tam sie znajdowały poprawiłem i jest super od tej pory nie mam problemu ze strata mocy dziękuje za pomoc 

Kostki znów się poluzowały. Tym razem powycinałem je (2 szt) i polutowałem przewody. To się już nie powinno luzować.
Ostatnio zmieniony 22 lip 2015, 18:06 przez Dudi, łącznie zmieniany 1 raz.