Lybra-porysowana deska rozdzielcza
- ananas1991
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Czy ktoś wie czym maluje się deskę rozdzielczą dół beż w popiel w lybrze w gdzie to "coś" można kupić. Czy ktoś już to robił? W Ganinexie Katowice otwierają oczy ze zdziwienia...
wystarczy rozrobić odpowiednio malarskie farby akrylowe - to działa, choć nie jest to efekt niezniszczalny 

Coś wiem o włoskich autach: Alfa Romeo 155 1.7 - 6 lat, Lancia Lybra 2.0 - 10 lat, Fiat Tipo 1.4 - 18 lat.
- ananas1991
A robiłeś to już sam?
tak 

Coś wiem o włoskich autach: Alfa Romeo 155 1.7 - 6 lat, Lancia Lybra 2.0 - 10 lat, Fiat Tipo 1.4 - 18 lat.
- ananas1991
Czy możesz coś więcej o tym napisać? Rozrabiałeś to w sklepie budowlanym wg pobranej próbki z deski? Czy jeszcze jakoś ją modyfikowałeś(woda itp.) i jaką metodą nakładałeś(wałek, pędzel czy może natrysk). Jakie są efekty? Widać różnicę z oryginałem?
farby były dla malarzy, ale nie dla tych od ścian...
kupujesz więc je w sklepach dla plastyków. akryle rozrabiasz zawsze wodą, nakładasz małym pędzelkiem na drobne ubytki też uprzednio zanurzywszy go w wodzie. dobrze gdy nałożysz kilka warstw, efekt i trwałość będą lepsze.
różnica między oryginałem zależy od tego, jak dobierzesz farby, u mnie wystarczyła biała, czarna i żółta (dość jasna), nie uzyskasz raczej tej samej grubości farby co stara, efekt nazwałbym tak: jeśli komuś nie powiesz, że było poprawiane, to nie zauważy

różnica między oryginałem zależy od tego, jak dobierzesz farby, u mnie wystarczyła biała, czarna i żółta (dość jasna), nie uzyskasz raczej tej samej grubości farby co stara, efekt nazwałbym tak: jeśli komuś nie powiesz, że było poprawiane, to nie zauważy

- ananas1991
Wielkie dzięki za pomoc. 

nie wiem, jaką masz deskę, ale u mnie jest szara, a nie jak w większości kremowa - dlatego napisłam żółta... ale dobra jest też siena palona (nie ta z kibelka) i ochra
żółta może niepotrzebnie przyzielenić...

Re: Lybra-porysowana deska rozdzielcza
Może nie deska,ale podłokietnik
Jak wyglądał przed wszyscy się domyślają.
Efekt po malowaniu,według mnie miodzio

Efekt po malowaniu,według mnie miodzio

Pozdrawiam markiz
Lancia Lybra sedan 2.4jtd
Lancia Delta III 2.0 MJet
La pi? bella ? la Lancia
La pi? bella ? la Lancia
- LuuukaszXXX
- Forumowicz/ka
- Imię: Łukasz
- Kontakt:
Mogłbyś napisac coś więcej. Jakie materiały, jaki koszt takiej operacji?
Lancia Lybra 2.0 Comfotronic Berlina
No i najważniejsze, czy zdzierałeś starą farbę tę "gumowatą"?
QV...soon:)
- LuuukaszXXX
- Forumowicz/ka
- Imię: Łukasz
- Kontakt:
Z takim efektem chętnie pomaluje cała jasna czesc tapicerki. ;]
Lancia Lybra 2.0 Comfotronic Berlina
Żeby wyszło tak ładnie
należy usunąć starą ,gumę"
Ja zastosowałem uniwersalny rozcieńczalnik stosowany jako zmywacz do mycia pistoletów lakierniczych na bazie nafty i benzyny (tak pisze na butelce)Nitro ,bałem się że może coś rozpuścić (strukturę na zewnątrz)
Żonie zabrałem trzy gąbki do mycia naczyń
i godzinę tarłem na balkonie,tą szorstką stroną.
Są specjalne preparaty do usuwania starej farby-nie wiem,ale bałem się co by nie uszkodzić plastiku.
Zapomniałem dodać,że przed zmyciem dałem gościowi podłokietnik żeby dobrał mi farbę-sklep gdzie dobierają lakiery samochodowe.
Farba jest akrylowa z dodatkiem jakiegoś utwardzacza.Koszt- setka farby 10 zł +utwardzacz 3 zł wlewany bezpośrednio przed malowaniem.
Całość zawiozłem znajomemu lakiernikowi-nie znam się na malowaniu a przede wszystkim nie mam pistoletu.
Lakiernik prysnął podłokietnik jakimś tam podkładem,potem farba-zapłaciłem 40 zł
Na zdjęciu tak ładnie nie wygląda.Robiłem słabym aparatem,wieczorem.Jednak w świetle dziennym wygląda ja nowy.
Teraz będę się brał za środkowy tunel (obtarcia przy ręcznym)

Ja zastosowałem uniwersalny rozcieńczalnik stosowany jako zmywacz do mycia pistoletów lakierniczych na bazie nafty i benzyny (tak pisze na butelce)Nitro ,bałem się że może coś rozpuścić (strukturę na zewnątrz)
Żonie zabrałem trzy gąbki do mycia naczyń

Są specjalne preparaty do usuwania starej farby-nie wiem,ale bałem się co by nie uszkodzić plastiku.
Zapomniałem dodać,że przed zmyciem dałem gościowi podłokietnik żeby dobrał mi farbę-sklep gdzie dobierają lakiery samochodowe.
Farba jest akrylowa z dodatkiem jakiegoś utwardzacza.Koszt- setka farby 10 zł +utwardzacz 3 zł wlewany bezpośrednio przed malowaniem.
Całość zawiozłem znajomemu lakiernikowi-nie znam się na malowaniu a przede wszystkim nie mam pistoletu.
Lakiernik prysnął podłokietnik jakimś tam podkładem,potem farba-zapłaciłem 40 zł
Na zdjęciu tak ładnie nie wygląda.Robiłem słabym aparatem,wieczorem.Jednak w świetle dziennym wygląda ja nowy.
Teraz będę się brał za środkowy tunel (obtarcia przy ręcznym)
Pozdrawiam markiz
La pi? bella ? la Lancia
La pi? bella ? la Lancia
Zrobiłem zdjęcia ,,po widoku"
Dodam,że podłokietnik wyprany, nie golony dlatego brzydki.
Żona sprawdziła dzisiaj wytrzymałość farby.Zrzuciła niechcący nożyczki na podłokietnik
Śladu nie ma

Dodam,że podłokietnik wyprany, nie golony dlatego brzydki.
Żona sprawdziła dzisiaj wytrzymałość farby.Zrzuciła niechcący nożyczki na podłokietnik

Pozdrawiam markiz
La pi? bella ? la Lancia
La pi? bella ? la Lancia