Lancia Klub Polska

Forum dyskusyjne miłośników marki Lancia

>> SKLEPIK LANCIA KLUB POLSKA <<

Autosklep
Dzisiaj jest 14 gru 2018, 2:22

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4
Autor Wiadomość
PostDodany: 23 sty 2013, 0:29 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 lut 2012, 23:58
Posty: 496
Imię: Bartek
Lokalizacja: Warszawa
Zauważyłem podobne objawy u mnie. Jednak wnioskuję,że czujnik jest sprawny,gdyż gdy tylko otworzę prawe drzwi temperatura leci w doł do rzeczywistej( ok. -9*C). Jak zamknę idzie do góry do +7.
Zapewne problem w złączce w drzwiach. tylko teraz czy ktoś wie, które kolory przewodów są od czujnika?
Na razie i tak za zimno na jakiekolwiek kombinacje,ale w razie czego fajnie byłoby wiedzieć.
Dzięki z góry.

_________________
Była: Lybra 1.8 LPG, Lybra 2.4jtd CF3 - 2000r
Jest: Alfa Romeo 156SW 2.5 V6


Na górę
PostDodany: 07 lis 2013, 10:59 
po raz kolejny przyszło mi się zmierzyć z tym problemem, wcześniej wymieniałem 3 razy termistor bo myślałem że może wadliwe kupiłem, czyściłem styki w drzwiach itd nic nie pomagało. W końcu okazało się że problem prawdopodobnie był w białej kostce wychodzącej z lusterka. Poprzedni właściciel coś tam mieszał bo włożony był jakiś mały opornik który łączył 2 kabelki (nie pamiętam które) po wyciągnięciu tego opornika termometr chodził poprawnie... przez 4 miesiące. Od kilku dni znów pokazuje temp. zew na poziomie 28-30 stopni podczas gdy faktycznie jest około 6 stopni. Co ciekawe kabelki które są podłączone do termistora mają kolory jasnozielony i czarno-zielony a w kostce takich nie ma, podejrzewam że może po drodze kabelki był lutowane/skręcone i tam jest problem. Pytanie jak tam dotrzeć- rozkręciłem lusterko ale kabelki giną w jego wnętrzu i wygląda na to że musiałbym wyciągnąć właściwe lusterko czyli to szkiełko w którym odbija się obraz. Regulacja jest elektryczna i boję się że przez przypadek mogę coś uszkodzić. Czy ktoś przeprowadzał taki manewr i jeżeli tak to może jakieś wskazówki? Z góry dzięki :)


Na górę
   
PostDodany: 07 lis 2013, 15:00 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 paź 2013, 14:06
Posty: 17
Imię: Grzesiek
Lokalizacja: Gdynia
u mnie wariowało ,jak pojazd był mocno zabłocony albo zaśnieżony zimą ......pokazywało 10 stopni wyższą temperaturę niż rzeczywista

_________________
Lancia Delta III 1.6 JTD 2009r. ORO Black
poprzednio : Lancia Lybra LX 1.6


Na górę
PostDodany: 15 sty 2017, 17:04 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 maja 2008, 0:00
Posty: 1341
Lokalizacja: Wodzislaw Sl., Poland
Cześć.
Z moich obserwacji zawyża o ok. 10'C po odpaleniu silnika do ok. 5'C po kilku, kilkunastu minutach.
Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu i usunięciu problemu.
Pozdrawiam.

_________________
Lancia Lybra SW 2,4JTD


Ostatnio zmieniony 15 sty 2017, 17:19 przez Dudi, łącznie zmieniany 2 razy.
Prosimy używać opcji "Szukaj" przed założeniem nowego tematu!


Na górę
PostDodany: 15 sty 2017, 19:18 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 sie 2007, 0:00
Posty: 4465
Imię: Bartek
Lokalizacja: Wieliczka / Kraków
Sprawdzałeś już czujnik temperatury w pod prawym (?) lusterkiem?

_________________
Lybra 2.0 comfotronic czarna
Lybra 2.0 comfotronic niebieska
Y10 1.1
Były: 3x Delta 1.8 8v, 2x Kappa 16vT, Lybra 2.4 JTD


Na górę
PostDodany: 16 sty 2017, 20:56 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 maja 2008, 0:00
Posty: 1341
Lokalizacja: Wodzislaw Sl., Poland
Co mam w nim sprawdzić ?
Jest, działa. Nie wiem czy źle.
Otwieram drzwi i wszystko wraca do normy. Zamykam i temperatura rośnie w kilka sekund do błędnych wskazań.
Jakiś zimy lut czy co?

_________________
Lancia Lybra SW 2,4JTD


Na górę
PostDodany: 16 sty 2017, 23:08 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 sie 2007, 0:00
Posty: 4465
Imię: Bartek
Lokalizacja: Wieliczka / Kraków
kaeres pisze:
16 sty 2017, 20:56
Otwieram drzwi i wszystko wraca do normy. Zamykam i temperatura rośnie w kilka sekund do błędnych wskazań.
O, to ciekawe...
Co możesz sprawdzić, to rezystancję czujnika w różnych temperaturach. Gdzieś, na forum były wartości tej rezystancji. Musiał byś się dobrać do kabelków, najlepiej do wtyczki, która jest schowana za czarną trójkątną zaślepką od wewnętrznej strony drzwi przy lusterku. Wypnij wtyczkę i możesz tam zmierzyć rezystancję czujnika omomierzem. Przeczytaj tej temat:
:link:

I jeżeli wykluczysz czujnik, to można zabrać się do następnego punktu. Piszesz, że otwieranie drzwi ma wpływ na odczyt. Obstawiałbym łamiący się kabelek, który w pozycji zamkniętych drzwi ma problem ze stykiem połamanych żył w przewodzie (i rezystancja tego odcinka rośnie), natomiast jak otworzysz, to żyły w kabelku mają lepszy kontakt i rezystancja kabla staje się pomijalna -> jedyną rezystancją w obwodzie jest czujnik i wtedy prawidłowo pokazuje.

_________________
Lybra 2.0 comfotronic czarna
Lybra 2.0 comfotronic niebieska
Y10 1.1
Były: 3x Delta 1.8 8v, 2x Kappa 16vT, Lybra 2.4 JTD


Na górę
PostDodany: 18 sty 2017, 21:07 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 lut 2009, 0:00
Posty: 1328
Imię: Maciej
Lokalizacja: Częstochowa
I mnie dopadła anomalia wskazań temperatury, ni z tego ni z owego czujnik przekłamuje o jakieś 5 stopni. Termistor zakupiony ale oczywiście nie może obyć się bez problemów ... jak sobie poradzić z tymi śrubami co są od spodu lusterka? U mnie nie idzie ich niczym ruszyć zardzewiały kompletnie, wd 40 nie daje rady. Rozwiercać ?

_________________
Była Lancia Kappa 2.4 kle kle kle , była Lancia Kappa 2.0 z lpg, była bawarka 2.8 ,
był sweter kombi 1.6SR,był Punciak 1.2 , Hyundai Santa Fe 2.4 lpg
Jest Lancia Lybra 2.4 jtd
Obrazek
Jest Fiat Ulysse 3.0 lpg
Obrazek


Na górę
PostDodany: 19 sty 2017, 0:15 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 sie 2007, 0:00
Posty: 4465
Imię: Bartek
Lokalizacja: Wieliczka / Kraków
Śrubokręt (najlepiej do pobijania) i młotek. Uderzaj młotkiem przez śrubokręt śrubę, to może puści rdza trzymająca gwint w środku.

_________________
Lybra 2.0 comfotronic czarna
Lybra 2.0 comfotronic niebieska
Y10 1.1
Były: 3x Delta 1.8 8v, 2x Kappa 16vT, Lybra 2.4 JTD


Na górę
PostDodany: 19 sty 2017, 0:54 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 lut 2009, 0:00
Posty: 1328
Imię: Maciej
Lokalizacja: Częstochowa
myślałem o biciu ale w przypadku zamontowanego lusterka na aucie nie odważę się na teką akcję ;)

no nic, przez parę dni popsikam jeszcze wd40 i zobaczymy

_________________
Była Lancia Kappa 2.4 kle kle kle , była Lancia Kappa 2.0 z lpg, była bawarka 2.8 ,
był sweter kombi 1.6SR,był Punciak 1.2 , Hyundai Santa Fe 2.4 lpg
Jest Lancia Lybra 2.4 jtd
Obrazek
Jest Fiat Ulysse 3.0 lpg
Obrazek


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
[ Regulamin Forum ]

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl