Lancia Klub Polska

Forum dyskusyjne miłośników marki Lancia

>> SKLEPIK LANCIA KLUB POLSKA <<

Autosklep
Dzisiaj jest 21 lis 2017, 03:51

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 88 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6
Autor Wiadomość
Post: 10 lis 2015, 08:37 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Rejestracja: 15 gru 2013, 21:18
Posty: 16
Imię: Lancia Lybra 1.9jtd 115km
Lokalizacja: Wypełnij to pole
Dzięki za radę, ale mógłbyś trochę bardziej łopatologicznie? I jakie powinny być efekty? Bo elektryk ze mnie żaden, dojście do miernika mam. Przypominam, że mój czujnik jest 4-pinowy (kwadratowa wtyczka).


Na górę
Post: 10 lis 2015, 09:59 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 paź 2013, 11:46
Posty: 790
Lokalizacja: Gdańsk
No to elegancko. Teraz przełącz czujnik na sprawdzenie oporności (najlepiej z piszczeniem). Przytknij pod pierwsze 2 piny, naciśnij na przycisk i sprawdź - wyświetlana wartość powinna zmieniać się (z okolic zera na 1 lub na odwrót, z 1 na zero). Później podłącz i sprawdź tak samo drugą parę pinów. Powinna się także zmieniać wartość (piszczenie) przy wciskaniu przycisku, tyle że odwrotnie niż w pierwszej parze pinów.


Na górę
Post: 10 lis 2015, 10:30 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 sie 2007, 00:00
Posty: 4137
Imię: Bartek
Lokalizacja: Wieliczka / Kraków
Czy jest jakaś opcja w oprogramowaniu, która może zablokować albo odblokować tempomat? W 2.0.

_________________
Lybra 2.0 comfotronic czarna
Lybra 2.0 comfotronic niebieska
Y10 1.1
Były: 3x Delta 1.8 8v, 2x Kappa 16vT, Lybra 2.4 JTD


Na górę
Post: 10 lis 2015, 11:07 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Rejestracja: 15 gru 2013, 21:18
Posty: 16
Imię: Lancia Lybra 1.9jtd 115km
Lokalizacja: Wypełnij to pole
Dzięki s0krates :wink: postaram się dorwać dzisiaj kumpla od miernika tylko to nie taka prosta sprawa, bo postanowił chyba zostać amiszem, bo od pół roku nie używa telefonu : cenzura : wstąpię jeszcze do aso fiata, ciekawe czy jakoś mi pomogą (mam tam znajomych).


Na górę
Post: 10 lis 2015, 11:22 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 paź 2013, 11:46
Posty: 790
Lokalizacja: Gdańsk
@bichon: Nie sądzę. U mnie przynajmniej nie było.. Natomiast nie wiem jak to jest z automatem.. z tego co wiem, komputer silnika jest ten sam w automacie i manualu, ale nie wiem jak to jest zrobione, żeby nie potrzebował sygnału sprzęgła i wykrywał automat. (znając Włochów, wszystko powinno być p&p). Być może coś nie tak z samym kompem, wtedy możesz kupić nowy póki jeszcze są w Boschu..

@maniek: w aso powinni ci to sprawdzić w 5 minut.. tylko żeby pieniędzy nie wołali :).. jakby okazał się trafiony, to mam taki przełącznik do sprzedania używany, bo nowy Ci się raczej nie opłaci (z tego co wiem okolice 150zł w ASO)


Na górę
Post: 10 lis 2015, 12:14 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 wrz 2012, 18:15
Posty: 2371
Skype: pr2em0
Imię: Przemek
Lokalizacja: ZGR
Co do samego tempomatu dołożenie tak jak wskazał Sokrates jeśli są przewody to operacja p&p. Jeśli nie działa to tylko z przyczyn technicznych jak przetarty/odpięty jakiś przewód ale to raczej rzadkość a na 99,9% będzie któryś z czujników ;) i tak było w moim przypadku jak wpadł mi pedał sprzęgła w podłogę po zmęczeniu się "wodzika ze sprężynką" a niefortunnie przy tym oberwało się czujnikowi który wymieniłem na używany i wsio działa :)

_________________
[Lancia_Lybra_SW_LX_1.9_JTD_85kW_2004R]
6cio biegowy manual
BREMBO Brakes System
Novitec 18 inch wheels
ECU soft update STAGE 1 150 KM / 340 Nm by Ramzes_II


Na górę
Post: 10 lis 2015, 12:57 
Offline
Wiceprezes Lancia Klub Polska
Wiceprezes Lancia Klub Polska
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 wrz 2012, 22:01
Posty: 3837
Imię: Paweł
Lokalizacja: Starachowice
U mnie było P&P. Podłączone i śmiga. U Sebastiana z tego co z nim rozmawiałem walnięty był czujnik (o ile pamiętam to od hamulca). Po wymianie śmigało mu.

_________________
Moja Lancia się nie psuje. Ona jest po prostu notorycznie udoskonalana...


Na górę
Post: 10 lis 2015, 14:11 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Rejestracja: 15 gru 2013, 21:18
Posty: 16
Imię: Lancia Lybra 1.9jtd 115km
Lokalizacja: Wypełnij to pole
Przełącznik sprawdzony miernikiem i jest ok, dwuobwodowy..i co teraz? Miało być p&p a tu lipa, w serwisie nic nie wiedzą jak zrobić żeby działało, ręce opadają :mlotek:


Na górę
Post: 10 lis 2015, 14:56 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 paź 2013, 11:46
Posty: 790
Lokalizacja: Gdańsk
Cytuj:
(...) w serwisie nic nie wiedzą (...)
Nihil novi :lol:

Jako że sam nie jesteś, potrzebujesz elektryka (ale nie z aso :!: :!: ).
1. Sprawdzić przełączniki już sprawdziłeś, więc od razu do pkt 2.
2. Trzeba analogiczne sprawdzenie wykonać na odpowiednich pinach komputera - żeby wiedzieć czy informacja taka do kompa dociera.
3. Podobnie jak w pkt 2. trzeba sprawdzić na odpowiednich pinach komputera czy dochodzą sygnały z manetki
4. Trzeba sprawdzić sam komputer.

Schematy wszystkie które są potrzebne zdobędziesz w DTE / satiz (dostępny na chomiku).


Na górę
Post: 10 lis 2015, 15:21 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Rejestracja: 15 gru 2013, 21:18
Posty: 16
Imię: Lancia Lybra 1.9jtd 115km
Lokalizacja: Wypełnij to pole
Kierownik serwisu gadał o sygnałach do kompa i żeby porównać schematy, więc coś tam jednak wiedział :) ale oni robią wszystko wg vin, więc robota nie dla nich..jeśli to pomoże to wszystkie przyciski sprawdziłem w MES-ie i działają prawidłowo. Jak skasuje błąd "brake signal" to wszystko wygląda jakby miało działać, na postoju w jednym z parametrów od tempomatu pokazuje wrong gear a jak już jest odpowiedni, prędkość też, to tam pojawia się "error ...", nie pamiętam całości. Jakbyś mógł trochę więcej podpowiedzieć, które piny komputera sprawdzić to mógłbym ogarnąć, bo kolega elektronik nie chce mi nigdy zaglądać do samochodu jak nie pokaże mu dokładnie co i gdzie ma sprawdzić..taki typ niestety :x namordowałem się z osłoną kolumny kierowniczej i szkoda by było na darmo..

Dzięki wielkie za pomoc 8)

edit: Sprawdziłem na eper, że mój wyłącznik stopu został zastąpiony w 2003r. nowym o numerze 46840510. Jest sens zakładać zmieniony czy to nie ma sensu?


Na górę
Post: 22 lis 2015, 10:11 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Rejestracja: 15 gru 2013, 21:18
Posty: 16
Imię: Lancia Lybra 1.9jtd 115km
Lokalizacja: Wypełnij to pole
Pozwoliłem sobie napisać post pod postem, bo jest sukces : yesyes : po założeniu poprawionego czujnika stopu tempomat ożył :D dzięki za wszystkie sugestie ;)


Na górę
Post: 13 lis 2017, 18:25 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 sie 2009, 12:50
Posty: 311
Imię: Paweł
Lokalizacja: Brwinów/k.Warszawy
Mam problem z tempomatem. :-?

Po włączeniu go i przekręceniu na + aby ustalić prędkość, auto zaczyna wariować z gazem. Dodaje, puszcza gaz i tak w kółko i chce się rozpędzać do wyższych prędkości niż ustalona.

Wie ktoś o co może chodzić ? Miał ktoś kiedyś taki problem?

_________________
Lancia Lybra 2.0 COMFORTRONIC


Na górę
Post: 19 lis 2017, 18:56 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 sie 2009, 12:50
Posty: 311
Imię: Paweł
Lokalizacja: Brwinów/k.Warszawy


Powyżej filmik z MES jak pracuje tempomat.

Dziwne, bo jak wciskam hamulec to w MES jest zero reakcji na pedał hamulca i światło STOP. Tak powinno być ?

Przeważnie jak dodaje gazu to włącznik światła STOP (w MES) jest Włączony przez jakiś czas.

ok 12 sek. - Nie wiem o co chodzi, bo nie wciskałem przycisku RCL a MES pokazał, że jest wciśnięty...


Kontrolka tempomatu na początku filmiku (ok 5 sek.) pokazuje się jako uszkodzona. Testowałem ją MESem i się zapala...


Ma ktoś pomysły co może być nie tak ??

_________________
Lancia Lybra 2.0 COMFORTRONIC


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 88 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
[ Regulamin Forum ]

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
[ GZIP: Off ]