Lybra 2.4 JTD - maska nie chce się otworzyć
Lybra 2.4 JTD - maska nie chce się otworzyć
Mam problem z maską w swoim autku niestety. maska nie chce sie otworzyć słychać zamek i linke że chodzi i nic nie odskakuje nawet jak sie mocno szarpie. Jakieś pomysły ?????? POMÓŻCIE bo gdzie nie pojade to rozkładają ręce i chcą rozwalać kratke.
Ostatnio zmieniony 07 kwie 2011, 8:55 przez Dudi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę zakładać tematy w odpowiednich działach i tytułować zgodnie z zasadami.
Powód: Proszę zakładać tematy w odpowiednich działach i tytułować zgodnie z zasadami.
Re: Problem z maską w Lancia Lybra 2.4 JTD
rozumiem, że linka nie jest zerwana....więc może się wyciągnęła (rozciągnęła) i nie zwalnia blokady? Ja bym spróbował zdemontować uchwyt otwierania maski (nie wiem, jak to wygląda w Lybrze) i spróbować pociągnąć linkę mocniej..jak się zerwie, lub jest zerwana, to i tak musisz kombinować;/
Lancia Kappa 2.0 20V
Saab 9-5 2.8 Turbo6 XWD
Saab 9-5 2.8 Turbo6 XWD
Re: Lybra 2.4 JTD - maska nie chce się otworzyć
Jedna osoba pociąga za dźwignię w samochodzie i ją trzyma, a druga podnosi maskę 
Musi puścić, u mnie było to samo

Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
U mnie puściła po prawie 10 minutach mocowania się z nią w dwie osoby. Jak już puściła, WD40 po sprężynce przy klapie i chodzi jak nowa.FXX pisze:Jedna osoba pociąga za dźwignię w samochodzie i ją trzyma, a druga podnosi maskę
Lybra SW 2,4JTD
stary dobrze znany problem z otwarciem maski w liberce.. niefortunnie zamontowany zamek w który podczas deszczowej pogody leci wszystko cały bród z drogi na nieszczęsną sprężynę i cały mechanizm.. ja tez otwierałem za pomocą WD-40. jak już otworzyłem umyłem w ropie nasmarowałem smarem grafitowym i tak zawsze na jesieni mycie i ponowne smarowanie.
Lancia Kappa 2.0 t COUPE
- Dudi
- Członek Zarządu LKP
- Kontakt:
Kiedyś któryś z kolegów pisał, że była akcja serwisowa na zamki maski w Lybrze. Ciągle mam to sprawdzić i ciągle jest coś ważniejszego 

Była była akcja na zamek tylnej klapy w mojej wymieniali ale pozniej stalo się to samo
dobrze że mamy otwieranie z kluczyka. Swoją drogą ciekawe ilu osobom działa otwieranie tylnek klapy kluczykiem . 

- Dudi
- Członek Zarządu LKP
- Kontakt:
Mi działa, ale zawsze kilka razy do roku staram się włożyć ten kluczyk i przekręcić zamek, żeby całkiem się nie zapiekł. I przesmaruje też od czasu do czasu. W każdym razie do tego zamka leci cały syf spod tylnych kół, także dobrze nie jest.
P.S. Mi chodziło o akcję na zamek maski.
P.S. Mi chodziło o akcję na zamek maski.
Oki będziemy szarpać aż puści. Dzięki za podpowiedzi. Mam nadzieje że podziała 

Co do zamka w tylnej klapie to mój odmówił współpracy po zimie i aktualnie tylko z wnętrza samochodu bądź pilota 

Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5