Delta III - uruchomienie mapy (nawigacji)

BRUNICO
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Posty: 1
Rejestracja: 15 gru 2012, 23:04
Imię: BRUNICO
Lokalizacja: Wypełnij to pole

Delta III - uruchomienie mapy (nawigacji)

Postautor: BRUNICO » 15 gru 2012, 23:38

Jakiś czas temu kupiłem bogato wyposażoną Deltę z nawigacją i oczywiście oryginalną kartą SD na której jest mapa Europy. Szkopuł w tym, że poprzedni użytkownik "zapodział" gdzieś pudełko z numerem licencji. Próbowałem już wielu sposobów żeby móc uruchomić mapę (kontakt z kilkoma "zaprzyjaźnionymi" dealerami a nawet w Centrum Sprzedaży w BB). Niestety, ale wszystkie próby rozwiązania problemu kończą się tak samo czyli propozycją zamówienia kodu czy aktywacji (nie znam się na tym :) ) co wiąże się z wydatkiem ok 1000 pln! Az takim desperatem nie jestem i korzystam z nawigacji "przenośnej", ale żal mi tego, iz tak piękny wyświetlacz jest nie wykorzystywany:( Nie mogę zrozumieć tego, że za wszystko było zapłacone, jest legalna mapa a chwilowe "zapomnienie" i zagubienie kilku cyferek jest karane tak surowo... Może ktoś z miłośników Lancii pomoże w tym temacie? Będę bardzo wdzięczny za wszelakie wskazówki, które doprowadzą do tego, że ujrzę kiedyś w swomi "Lanczysławie" (tak córka nazwała nasz samochód) mapę nie ponosząc przy tym kosztów kilku "nawigacji" z legalnymi mapami 8-O ... Jestem po raz pierwszy na forum, dlatego z góry przepraszam za gafy, które ewentualnie popełniełem (za długi tekst itd)
Ostatnio zmieniony 16 gru 2012, 14:47 przez Dudi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Prosimy tytułować posty zgodnie z zasadami!

Awatar użytkownika
miwis
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 556
Rejestracja: 24 lut 2010, 12:40
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Delta III - uruchomienie mapy (nawigacji)

Postautor: miwis » 16 gru 2012, 19:12

W mojej Delcie nie mam ekranu nawigacji i jeżdżę z "Hołkiem na kiju".Podejrzewam,że nie unikniesz podobnego rozwiązania jeśli chcesz uniknąć płacenia frycowego wszelkiej maści autoryzowanym serwisom.Posiadamy dość niszowy model samochodu i nie znam pirackich magików którzy to rozpracowali.Być może oprogramowanie twojej nawigacji jest podobne jak w wysuwanej nawigacji w AR Gulietta i na forum Alfaholików ktoś rozgryzł ten problem.
Włoszki jakie przytrafiły mi się w życiu:

Lancia Delta GT 1.6 i.e 1991
Alfa Romeo 33 1.7 16V 1991
Alfa Romeo 156 2.0 T.S 2001
Lancia Y 1.2 8V LS Marie Claire 2001
Lancia Delta "III" 1.4 T-jet 150 KM Platino bi-colore 2009-jest
Lancia (Beta) Montecarlo S2 1981-jest

Maxx
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Posty: 44
Rejestracja: 12 gru 2012, 00:41
Lokalizacja: IRL/Szczecin

Re: Delta III - uruchomienie mapy (nawigacji)

Postautor: Maxx » 17 gru 2012, 22:51

A próbowałeś skontaktować się z Navteq? U mnie nawet po odłączeniu aku na kilka dni system nie pyta o żadne kody.
miwis pisze:Być może oprogramowanie twojej nawigacji jest podobne jak w wysuwanej nawigacji w AR Gulietta i na forum Alfaholików ktoś rozgryzł ten problem.
Jak dobrze pamiętam Giulietta ma TomTom-a
AR 159 2.4JTDm
Delta III 2.0Multijet

Awatar użytkownika
aRb
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 159
Rejestracja: 22 cze 2013, 20:52
Imię: Ryszard
Lokalizacja: Szczecin

Re: Delta III - uruchomienie mapy (nawigacji)

Postautor: aRb » 14 lip 2015, 17:21

Mam podobny problem --- padł akumulator, po założeniu nowego nawigacja woła kod licencji . Oczywiście pudełka od karty SD nie posiadam , czy jest szansa że może być gdzieś indziej zapisany ( z ilu cyfr lub liter powinien się składać)
Poprzednio miłośnik Renault (R10, Chamade, Megane, Laguna II ) , teraz -- Lancia Delta III 1.6 M-jet 120 KM Selectronic.

Awatar użytkownika
cuoreventi
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 264
Rejestracja: 18 kwie 2014, 18:58
Imię: Krzysiek
Lokalizacja: Szczecin

Delta III - uruchomienie mapy (nawigacji)

Postautor: cuoreventi » 15 lip 2015, 18:29

aRb pisze: Oczywiście pudełka od karty SD nie posiadam , czy jest szansa że może być gdzieś indziej zapisany ( z ilu cyfr lub liter powinien się składać)
Obrazek

Tak powinien wyglądać.

Wystukane panewką z miski dwulitrowego TS'a

damazy61
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Posty: 4
Rejestracja: 11 lut 2016, 09:17
Lokalizacja: Wypełnij to pole

Re: Delta III - uruchomienie mapy (nawigacji)

Postautor: damazy61 » 11 lut 2016, 09:36

Witam,

Co prawda nie jestem posiadeczem Delty tylko jej kuzynki Cromy ale z takim samym systemem Instant Nav. Po odłączeniu akumulatotra i ponownym jego podłączeniu na wyświetlaczu pokazał się komunikat" brak licencji map"foto poniżej. Czy ktoś z was szanowni forumowicze wie skąd wziąć ten kod? Posiadam oryginalne pudełko tej karty SD z mapą 2010 w którym jest podany Product License Number składający się z 25 znaków. Posiadam także numer seryjny systemu mojego Instant Nav. Tylko w jaki sposób można uzyskać kod potrzebny do wpisania w IN? Przed odłączeniem akumulatora wszystko pięknie działało:(. Z góry dzięki za pomoc.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
aRb
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 159
Rejestracja: 22 cze 2013, 20:52
Imię: Ryszard
Lokalizacja: Szczecin

Re: Delta III - uruchomienie mapy (nawigacji)

Postautor: aRb » 11 lut 2016, 18:12

A nie próbowałeś wpisać nr licencji ? , to powinien być ten.
Poprzednio miłośnik Renault (R10, Chamade, Megane, Laguna II ) , teraz -- Lancia Delta III 1.6 M-jet 120 KM Selectronic.

Awatar użytkownika
BootError
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 232
Rejestracja: 08 mar 2014, 07:36
Imię: Tomek
Lokalizacja: WL - Mazowieckie

Re: Delta III - uruchomienie mapy (nawigacji)

Postautor: BootError » 11 lut 2016, 23:35

damazy61, do aktywacji trzeba założyć konto na http://lancia.navigation.com/en Rozumiem, że nie masz instrukcji z kartą z mapami? Tam wszystko jest wyjaśnione. Tzn wszystko co dotyczy pierwszej rejestracji. Nie wiem jak się zachowa w takim przypadku jak Twój ale spróbuj. Po zalogowaniu rejestrujesz urządzenie podając nr seryjny systemu Instant Nav, następnie klikasz "Dodaj nową usługę" aby aktywować mapę. Tu podajesz nr seryjny mapy (ten z pudełka) i jak wszystko pójdzie dobrze to powinno Ci wygenerować kod aktywacyjny który wpiszesz do Instant Nav - to tak w skrócie. U mnie zadziałało ale to była nowa karta więc i jej pierwsza rejestracja. Twoja była już przez kogoś rejestrowana ale zakładam, że na tym urządzeniu które posiadasz więc teoretycznie nie powinno być problemu bo wszystko jest zgodnie z licencją która może być przeniesiona na drugą osobę przy sprzedaży auta. Mam nadzieję, że to co nieco pomoże.

Odłączałem akumulator do ładowania ale nigdy nie zresetowało mi aktywacji. Poza tym kod aktywacyjny który wygenerował system jest cały czas widoczny po zalogowaniu na konto więc w Twoim przypadku może pomóc poprzedni właściciel bo do aktywacji musiał je przecież założyć (oczywiście jeśli masz z nim jakiś kontakt).

damazy61
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Posty: 4
Rejestracja: 11 lut 2016, 09:17
Lokalizacja: Wypełnij to pole

Re: Delta III - uruchomienie mapy (nawigacji)

Postautor: damazy61 » 12 lut 2016, 12:58

aRb: numer z pudełka ma 25 znaków, natomiast licencja ma podobno 16 więc to niestety nie ten.

BootError:Mam pudełko ale nie ma w niej instrukcji, w pudełku są takie plastikowe haczyki więc pewnie kiedyś tam instrukcja była:) zalogowałem się na tej stronce w odnośniku dla Fiata. Dodałem tam swoją Cromke do zakładki Manage my vehicles, podałem VIN i zapisałem auto.Nie widzę tam natomiast zakładki gdzie można wpisać numer seryjny systemu INSTANT NAV. Wpisałem numer licencji z pudełka w zakładce menage products(jest tam pięć okienek w których mieści się pięć znaków więc to chyba właśnie chodzi o te znaki z pudełka po karcie) i jakby wyszukało po tym numerze mój produkt bo pojawiła się nazwa SD CARD - EUROPEAN PACKAGE - 2010, później klikam associate vehicle i wyskakuje na czerwono "There was a system error. Try again". Jestem drugim właścicielem Cromy, prawdopodobnie pierwszy właściciel musiał już tą kartę rejestrować. Być może tą kartę może rejestrować tylko pierwszy właściciel jeden raz? Niestety z pierwszym właścicielem nie mam kontaktu(Croma była sprowadzana z Niemiec).

Awatar użytkownika
Tomzik
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 4437
Rejestracja: 22 gru 2007, 00:00
Imię: Tomczysław ;)
Lokalizacja: Kwidzyn/Świecie
Kontaktowanie:

Re: Delta III - uruchomienie mapy (nawigacji)

Postautor: Tomzik » 14 lut 2016, 18:36

Teraz strona zmieniła layout, jak wcześniej próbowałem wygenerować kod aktywacyjny do mojej mapy (mam też pudełko z nr seryjnym) to wywaliło mi po prostu komunikat, że ta mapa na tym urządzeniu jest już aktywna. Kodu aktywacyjnego nie pokazało. z tym, że ja musiałem podac nr radia a nie VIN auta.
Są: Lancia Delta HPE 1,8 16V GT; Lancia Delta 2,0 Multijet; Yamaha XJ 900S Diversion; SHL M11W
Były: Lancia Kappa 2,0 20V Turbo; Fiat Croma 2,0 T i.e., SFM Junak M10, Romet Ogar 205

damazy61
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Posty: 4
Rejestracja: 11 lut 2016, 09:17
Lokalizacja: Wypełnij to pole

Re: Delta III - uruchomienie mapy (nawigacji)

Postautor: damazy61 » 15 lut 2016, 10:03

Tomzik: Czy finalnie udało Ci się w końcu uruchomić mapy w aucie? Ja napisałem meila do navteq'a (teraz to już chyba się przekształcili w HERE). Zobaczę co mi odpiszą.

Awatar użytkownika
Tomzik
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 4437
Rejestracja: 22 gru 2007, 00:00
Imię: Tomczysław ;)
Lokalizacja: Kwidzyn/Świecie
Kontaktowanie:

Re: Delta III - uruchomienie mapy (nawigacji)

Postautor: Tomzik » 15 lut 2016, 10:51

Nie udało.

Też pisałem do Here. Odpisali, że mają mapy aktualne i na bieżąco aktualizują i że to od producenta auta zależy czy mu się chce nowe dane pobrać i wydać mapę.

Lancia Polska nic o nowej mapie nie wie - takie decyzje podejmuje się ponoć we Włoszech i polski oddział zostanie poinformowany w razie wydania nowych map.

Także nie liczyłbym już na nowsze mapki niz te z oficjalnej z danymi z końca 2013, znając politykę Fiata... Za stare graty mamy, panowie.

Swoją drogą to śmiech na sali, przecież Instant był w AR 159, MiTo, Giulietcie, Fiacie Bravo, Cromie i Lancii Delcie, więc kurde trochę łącznie tych aut było...

Gdybym tylko miał pewność, że opcje "My Car", czyli włączanie/wyłączanie LEDów, autoclose itp. byłyby dostępne po CANie w innym radiu to wywaliłbym ten Instant i zamontował jakiegoś Pionka AVIC, ramkę 2-DIN już wypatrzyłem.
Są: Lancia Delta HPE 1,8 16V GT; Lancia Delta 2,0 Multijet; Yamaha XJ 900S Diversion; SHL M11W
Były: Lancia Kappa 2,0 20V Turbo; Fiat Croma 2,0 T i.e., SFM Junak M10, Romet Ogar 205

damazy61
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Posty: 4
Rejestracja: 11 lut 2016, 09:17
Lokalizacja: Wypełnij to pole

Re: Delta III - uruchomienie mapy (nawigacji)

Postautor: damazy61 » 15 lut 2016, 13:35

Sprawa rozwiązana:) Opisuję dla tych co tez maja podobny kłopot: Napisałem meila do navteq'a. Opisałem mój problem że wcześniej działało i zdechło po odłączeniu akumulatora. Kazali mi się zalogować na ta stronę. Odpisałem że już próbowałem i ciągle wyskakuje error. Trochę pokonwersowaliśmy, w końcu zrobiłem print screeny moich prób, podałem im numer z pudełka, podałem numer urządzenia. Podałem im mój login i hasło do mojego konta na tej stronce. I napisałem żeby się zalogowali na moje konto i sami spróbowali czy im się uda wygenerować ten kod. Coś tam poćwiczyli i przysłali mi kod aktywacyjny na mojego meila. Wpisałem i moja instant NAV znowu ożyła:)


Wróć do „Car Audio & Navi”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości