Lancia Klub Polska

Forum dyskusyjne miłośników marki Lancia

>> SKLEPIK LANCIA KLUB POLSKA <<

Autosklep
Dzisiaj jest 19 gru 2018, 12:50

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
PostDodany: 25 maja 2015, 22:57 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Rejestracja: 25 maja 2015, 22:38
Posty: 4
Lokalizacja: Rzeszów
Witam! To mój pierwszy post tutaj, więc na początku - Witam Wszystkich!
Stałem się niedawno szczęśliwym posiadaczem pięknej Włoszki. 1.6 diesel ze zautomatyzowaną skrzynią biegów Selespeed. Przy pierwszym przeglądze po zakupie poprosiłem mojego Mechanika o sprawdzenie "co jest powodem, że czasami komputer - ten pomiędzy zegarami nie wyświetla niczego, a czasami wyświetla artefakty. W większości wypadków wyświetla normalnie, ale zdarzają się takie "wyłączenia". Mechanik podejrzewał "zimne luty". Niestety przegrzanie lutów nie pomogło. Zamówił nowe "zegary". Po wymianie problemów z wyświetlaniem już nie ma. Niestety wraz z nowym licznikiem pojawił się nowy (mniejszy przebieg) oraz brak wyświetlania biegów w ogóle. Skopiowanie ustawień i zawartości starego licznika na nowy pomogło z przebiegiem, ale z wyświetlaniem biegów nadal nie. Moje pytanie do Was jako znawców: Czy jest jakaś możliwość spowodowania, by nowy licznik zaczął wyświetlać ustawiony bieg? Aha - na wyświetlaczu widać, że jest możliwość wyświetlania biegu (są te "kryształy"). Czy konieczne jest szukanie dokładnie takiego samego licznika jak ten stary z uszkodzonym wyświetlaczem? (miał na odwrocie numer 51835092)?
Pomóżcie proszę!


Ostatnio zmieniony 26 maja 2015, 7:52 przez Dudi, łącznie zmieniany 1 raz.
Prosimy tytułować posty zgodnie z zasadami!


Na górę
PostDodany: 26 maja 2015, 0:33 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 lut 2013, 20:39
Posty: 219
Imię: Waldek
Lokalizacja: Rybnik
W znakomitej większości tutaj,to my raczej marnymi znawcami tematu jesteśmy :)
Mam rozumieć,że "nowe" zegary pochodzą z samochodu z Selespeed ,a procedura osiowania proxi była zrobiona po wymianie zegarów i problemu to nie rozwiązało.

_________________
Lancia Delta III Gran Luce 1.6 JTD 16V 88KW-120CV Platino Bicolore 2009r.
Yamaha V-Star 1100 Classic Silverado /v.USA/ Limited Edition 2005r.


Na górę
PostDodany: 26 maja 2015, 11:01 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Rejestracja: 25 maja 2015, 22:38
Posty: 4
Lokalizacja: Rzeszów
Podobno zegary są z Lancii z automatem, ale czy to był na pewno selespeed, to gość, który mi sprzedał nie wie. Osiowanie było robione... Niestety nie pomogło. Czy jest coś jeszcze co mogę spróbować zrobić?


Na górę
PostDodany: 27 maja 2015, 20:10 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 lut 2013, 20:39
Posty: 219
Imię: Waldek
Lokalizacja: Rybnik
A przed założeniem "nowych zegarów" spojrzałeś na ich numer katalogowy? Chodzi mi o ten,który także podałeś w pierwszym poście.Jeżeli możesz,to podaj mi ten numer.

_________________
Lancia Delta III Gran Luce 1.6 JTD 16V 88KW-120CV Platino Bicolore 2009r.
Yamaha V-Star 1100 Classic Silverado /v.USA/ Limited Edition 2005r.


Na górę
PostDodany: 28 maja 2015, 15:52 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Rejestracja: 25 maja 2015, 22:38
Posty: 4
Lokalizacja: Rzeszów
te "nowe zegary" nie maja numeru, wiec nie jestem pewien. szukam zegarow uzywanych na allegro z numerem podanym wczesniej, zeby sprobowac, czy to moze to... Myslisz, ze to dobry trop?


Na górę
PostDodany: 28 maja 2015, 21:18 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 lut 2013, 20:39
Posty: 219
Imię: Waldek
Lokalizacja: Rybnik
Może trop i jest dobry,ale tylko aby spróbować.Nie będziesz chyba kupował na testy całego zapasu zegarów z aukcji :) i robił sobie niepotrzebne koszty.Szkoda,że nie mieszkasz bliżej mnie,bo ja chętnie rzuciłbym okiem na Twoje stare zegary.Być może oko mechanika samochodowego nie widzi tego ,co oko elektronika.Co prawda serwisuję inne urządzenia,a elektryka samochodowa to specyficzna dziedzina,nie mniej jednak może spróbować nie zaszkodzi.Jeżeli masz więc życzenie,możesz mi te zegary wysłać pocztą.Nie robię rzecz jasna żadnych nadziei,lecz w najgorszym przypadku stracisz pieniądze na pokrycie przesyłek.

_________________
Lancia Delta III Gran Luce 1.6 JTD 16V 88KW-120CV Platino Bicolore 2009r.
Yamaha V-Star 1100 Classic Silverado /v.USA/ Limited Edition 2005r.


Na górę
PostDodany: 20 lis 2018, 11:55 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Rejestracja: 25 maja 2015, 22:38
Posty: 4
Lokalizacja: Rzeszów
Żeby skończyć temat poinformuję potrzebujących, że w moim przypadku dopiero wizyta u zaprzyjaźnionego elektronika- speca załatwiła sprawę. Jeździłem przez ten czas na kupionym zegarze na którym nie wyświetlało mi biegu jaki mam wrzucony, co dla nieobytych (jak mój Ojciec, który czasem pożyczał moją Lancię) stanowiło problem. Przez ten czas szukałem od czasu do czasu na allegro, ebay i w innych miejscach zegarów z moim oznaczeniem. Niestety bezskutecznie!
Dopiero jak dałem oba zegary mojemu znajomemu elektronikowi, w ciągu 5 minut okazało się, co było winne problemów! Wystarczyło wymienić wyświetlacz - czyli przełożyć z jednego zegara (tego kupionego, który nie pokazywał biegów ale miał sprawny wyświetlacz) do mojego starego zegara. Voila! Operacja się udała - teraz mam swoje zegary ze sprawnym wyświetlaczem i widzę wrzucony bieg.
Oprócz tego sprzedałem zegar kupiony wcześniej na allegro z zepsutym wyświetlaczem również na allegro - oczywiście kupujący był wyraźnie poinformowany o tej usterce - najwidoczniej jemu potrzebne było coś innego niż wyświetlacz.
Pozdrawiam!


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
[ Regulamin Forum ]

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl