Musa - wyskoczył błąd ABS i ESP po wyważeniu kół

Awatar użytkownika
Spxcompany
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 1167
Rejestracja: 10 lip 2011, 22:47
Skype: gg:3489385
Imię: Marcin
Lokalizacja: Zgierz
Kontaktowanie:

Musa - wyskoczył błąd ABS i ESP po wyważeniu kół

Postautor: Spxcompany » 01 lip 2013, 15:30

Właśnie przed chwilą wróciłem z wyważania kół i wyskoczyły mi kontrolki błąd abs, esp - nie wiem o co biega ? :)
Ostatnio zmieniony 01 lip 2013, 15:43 przez Dudi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Prosimy tytułować posty zgodnie z zasadami!
Pozdrawiam - Marcin
Obecnie: Lancia Musa 1,9MTJ 2005 PLATINO
Wcześniej: Lancia Lybra 1,9JTD 2003 Sedan
Ford Mondeo 2,5 V6 1997 Kombi
VW Golf III 1,4 1992 Hatchback

Awatar użytkownika
jakubg
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 5640
Rejestracja: 22 sty 2008, 00:00
Lokalizacja: Brodnica/Ciche
Kontaktowanie:

Re: Musa - wyskoczył błąd ABS i ESP po wyważeniu kół

Postautor: jakubg » 01 lip 2013, 22:36

Nie uszkodzili przewodu od czujnika ABS?
Podłącz pod komputer to wskaże, który to czujnik - będzie łatwiej szukać.
Są: Lancia Musa 1,3 M-jet'06;Ypsilon 1.4 16V'04;Kappa 2.4jtd '99;Kappa 2.4TDS SW '98;Delta 1.6 GT i.e. '89
Były:Kappa 3.0V6 SW Automat '96;Y 1,2 LS ECVT '97;Kappa 3.0V6 Automat '96;Delta II 1.6 8v;Lybra 2.0 SW Automat '00;Y10 Mia 1.0 '91;Kappa 2,4jtd '01;Y 1,2 LS ECVT '96;Thema 8.32 '88 oraz 1/2 Kappy 2.0t 16V '95

Zapraszam do sklepiku!

Awatar użytkownika
Spxcompany
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 1167
Rejestracja: 10 lip 2011, 22:47
Skype: gg:3489385
Imię: Marcin
Lokalizacja: Zgierz
Kontaktowanie:

Re: Musa - wyskoczył błąd ABS i ESP po wyważeniu kół

Postautor: Spxcompany » 03 lip 2013, 08:21

Wczoraj wjechałem niefortunnie w dziurę no i zdrowo zatrzęsło Muska ale błędy znikły :P lol
Pozdrawiam - Marcin
Obecnie: Lancia Musa 1,9MTJ 2005 PLATINO
Wcześniej: Lancia Lybra 1,9JTD 2003 Sedan
Ford Mondeo 2,5 V6 1997 Kombi
VW Golf III 1,4 1992 Hatchback

Awatar użytkownika
andy1158
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 389
Rejestracja: 29 gru 2012, 11:38
Imię: Andrzej
Lokalizacja: Łódź

Re: Musa - wyskoczył błąd ABS i ESP po wyważeniu kół

Postautor: andy1158 » 03 lip 2013, 20:11

Widzisz jaka to fajna bryka, nawet sama się naprawia! Pozdro!
Pozdrawiam Andrzej.
Jest: Lancia "Bella" Musa 1,4 Platino 2007r.
Były: Renault 5, Renault 9, VW Passat Variant, Nissan Micra.

carincton
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 676
Rejestracja: 05 lis 2011, 14:54
Imię: Damian
Lokalizacja: okolice Konina

Re: Musa - wyskoczył błąd ABS i ESP po wyważeniu kół

Postautor: carincton » 03 lip 2013, 23:14

Na polskich drogach wszystko się może zdarzyć. Można nawet spotkać stado krów pędzone szosą do obory, czego doświadczyłem pędząc spóźniony trochę na wesele 2,5 tyg temu. O mało co doszłoby do tragedii.

Awatar użytkownika
jakubg
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 5640
Rejestracja: 22 sty 2008, 00:00
Lokalizacja: Brodnica/Ciche
Kontaktowanie:

Re: Musa - wyskoczył błąd ABS i ESP po wyważeniu kół

Postautor: jakubg » 03 lip 2013, 23:17

A które to było koło?
Są: Lancia Musa 1,3 M-jet'06;Ypsilon 1.4 16V'04;Kappa 2.4jtd '99;Kappa 2.4TDS SW '98;Delta 1.6 GT i.e. '89
Były:Kappa 3.0V6 SW Automat '96;Y 1,2 LS ECVT '97;Kappa 3.0V6 Automat '96;Delta II 1.6 8v;Lybra 2.0 SW Automat '00;Y10 Mia 1.0 '91;Kappa 2,4jtd '01;Y 1,2 LS ECVT '96;Thema 8.32 '88 oraz 1/2 Kappy 2.0t 16V '95

Zapraszam do sklepiku!

Awatar użytkownika
Spxcompany
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 1167
Rejestracja: 10 lip 2011, 22:47
Skype: gg:3489385
Imię: Marcin
Lokalizacja: Zgierz
Kontaktowanie:

Re: Musa - wyskoczył błąd ABS i ESP po wyważeniu kół

Postautor: Spxcompany » 04 lip 2013, 08:16

prawe wpadły po kolei :)
Pozdrawiam - Marcin
Obecnie: Lancia Musa 1,9MTJ 2005 PLATINO
Wcześniej: Lancia Lybra 1,9JTD 2003 Sedan
Ford Mondeo 2,5 V6 1997 Kombi
VW Golf III 1,4 1992 Hatchback

Hanka
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Posty: 28
Rejestracja: 02 sty 2014, 19:32
Imię: Anka
Lokalizacja: Jasło

Re: Musa - wyskoczył błąd ABS i ESP po wyważeniu kół

Postautor: Hanka » 26 sty 2014, 13:36

przeżyłam coś podobnego, w piątek w nocy złapałam gumę, założona zapasówka, w sobotę rano odpalam auto, żeby do wulkanizacji to dziurawe zawieźć a tu trzy fiafełka do mnie mrugają a komunikat twierdzi ze ABS niedostępny, ESP niedostępny i hill holder niedostępny... ;(
Zmienione opony, wsiadam odpalam i fiafełka dalej się świecą ;( i komunikat ten sam dokładnie. Wyjeżdżam z bramy cofając, hamulec, jedynka i fiafełka zniknęły!!! ABS nie miałam jak wypróbować tak od razu mimo że dość ślisko ale opony jak żyleta ;p i korki więc pognałam na górkę hill holdera sprawdzić, uffff jest!!! bo się tak do dobrego przyzwyczaiłam ;p ale stres był...
ta zapasówka chyba coś wyczynia ze czujniki jej może nie obejmują lub do niej nie dochodzą... jest ona wyraźnie mniejsza od normalnych kół...

Awatar użytkownika
thermano
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 750
Rejestracja: 13 kwie 2011, 07:50
Imię: Tomasz

Re: Musa - wyskoczył błąd ABS i ESP po wyważeniu kół

Postautor: thermano » 27 sty 2014, 11:30

Mnie też się zdażyło . Miałem je w Idei i chyba w Sedici . Z tym , że u mnie to było na jakiejś diagnostyce - auto miało uruchomione koła na podnośniku w serwisie . ABS głupieje bo po wciśnięciu hamulców na podnośniku koła się "blokują" i ABS myśli , że się zepsuł . Być może podczas wymiany kół , gdy się nimi porusza czujniki głupieją ? Może się wypowie któryś z naszych mechaników ?

Oczywiście mnie się też samo zdiagnozowało po krótkiej jeździe i zgasło .
"Jak pięknie się różnimy..."
DELTA 1.6 MultiJet ORO - EGR & DPF off z nową mapą : 149 KM / 362 Nm - Tramonto / Fiat 500 L PopStar 1.4 95 KM + LPG kolor BLACK / WHITE
Ty nie kupiłeś Lancii . Dostałeś Ją gratis . Zapłaciłeś tylko za udział w przedsięwzięciu ... No i przedsięwzięcie się zes...ło :(
-----------------------------------------

Awatar użytkownika
bastek13
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 62
Rejestracja: 11 kwie 2013, 16:59
Lokalizacja: WPR

Re: Musa - wyskoczył błąd ABS i ESP po wyważeniu kół

Postautor: bastek13 » 28 sty 2014, 15:42

normalna sytuacja, tez tak mialem z drugim autem - po wstawieniu go na hamownię sypało błędami abs, esp, hamulców itp - po ponownej diagnozie systemu (tzn przejechaniu ilus km i upewnieniu sie przez komp ze wyszystko jest ok) wszystkie błędy zniknęły.
jest : Lancia Musa ORO 1.4 16v 2005' ; Renault Laguna III 2.0 dCi Initiale Paris 2008'
było : Honda Civic 5D 1.4iS 1997'


Wróć do „Instalacja elektryczna”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość