Lancia Klub Polska

Forum dyskusyjne miłośników marki Lancia

>> SKLEPIK LANCIA KLUB POLSKA <<

Autosklep
Dzisiaj jest 16 lip 2019, 14:24

Strefa czasowa UTC+02:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
PostDodany: 22 sty 2010, 20:37 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 lut 2008, 0:00
Posty: 290
Lokalizacja: Mysłowice
Witam.
Czy mial moze ktos stycznosc lub interesowal sie tematem diagnostyki samochodowej przez swoj prywatny komputer, za pomoca specjalnego kabla i odpowiednego programu? Te wszystkie rzeczy na allegro do 500 PLN wydaja sie liche. Wiem napewno ze KTS 550 ktory kosztuje 8000 PLN jest w stanie polaczyc sie z wiekszoscia samochodow, w tym z naszymi lanciami ale to troche wysoka cena jak na diagnozowanie sobie i kilku znajomym auta. Zetkneliscie sie moze ze sprawnie dzialajacym kablem usb do laptopa i programem za pomoca ktorego mozna sie skomunkikowac z naszymi " Laluniami " ?
Pozdrawiam


Na górę
PostDodany: 22 sty 2010, 20:57 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Rejestracja: 14 gru 2009, 13:26
Posty: 19
Lokalizacja: Białystok
Ja wiem że do swojej to interfejs euroscan na dwa comy do kompa + aplikacja Visa działająca pod dosem. Problem to te dwa comy wlasnie karta pcmcia na dwa rs-y zalatwi sprawe tylko musi być sprzętowa obsługa portów a nie emulacja (np. silicom), albo zwykły komp stacjonarny i po sprawie. Właśnie czekam na interfejs euroscan z allegro. Wszystko co napisałem opieram na znajomości teorii w tym temacie jak to będzie to zobaczymy.

_________________
Lancia Dedra 1.8 i.e. '91


Na górę
PostDodany: 22 sty 2010, 21:03 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 wrz 2009, 20:10
Posty: 1321
Imię: Maciek
Lokalizacja: Radziszów Kraków
martintro tylko jak coś zdziałasz lub nie napisz jak Ci poszło, bo większośc takich postów kończy się na obietnicach, a zawsze warto wiedziec tym bardziej, że też mnie ten temat interesuje.


Na górę
PostDodany: 22 sty 2010, 22:16 
Online
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 mar 2007, 0:00
Posty: 1044
Lokalizacja: kraków
Euroscan z dwoma comami działa bezproblemowo. W Kappie robiłem tym diagnostykę (błędy, odczyty itp) silnika + abs. Karty PCMCIA-rs232 działają ale te drogie jak wspomniany już silicom. Ja akurat pracowałem na laptopie, który miał 2 comy.

_________________
Chrysler Pacifica 3.5 V6 AWD
SUPER ŁOŚ V70 2.5 tdi `99
Renault Scenic II 1.6b `05
VOLVO V50 2.0 d `05-było
Cytryna C5 X7 2.0 hdi exclusive ASB `09 - piękne wspomnienie


Na górę
PostDodany: 22 sty 2010, 22:32 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Rejestracja: 14 gru 2009, 13:26
Posty: 19
Lokalizacja: Białystok
A to ciekawe możesz podać nazwę laptopaz 2 comami? Ja szukałem jakiegoś rupiecia na allegro ale z 2 comami to powiem nie widziałem. W każdym razie jak mi się uda a raczej tak to postaram się napisać conieco.

_________________
Lancia Dedra 1.8 i.e. '91


Na górę
PostDodany: 22 sty 2010, 22:49 
Online
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 mar 2007, 0:00
Posty: 1044
Lokalizacja: kraków
California Access 6100.

_________________
Chrysler Pacifica 3.5 V6 AWD
SUPER ŁOŚ V70 2.5 tdi `99
Renault Scenic II 1.6b `05
VOLVO V50 2.0 d `05-było
Cytryna C5 X7 2.0 hdi exclusive ASB `09 - piękne wspomnienie


Na górę
PostDodany: 25 sty 2010, 1:28 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 lut 2008, 0:00
Posty: 290
Lokalizacja: Mysłowice
A czym kasowac poduszki?


Na górę
PostDodany: 25 sty 2010, 9:41 
Online
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 mar 2007, 0:00
Posty: 1044
Lokalizacja: kraków
http://lanciakappa.extra.hu/szerviz/leg ... gzsak.html
Jeśli masz Kappe <98 rok.

_________________
Chrysler Pacifica 3.5 V6 AWD
SUPER ŁOŚ V70 2.5 tdi `99
Renault Scenic II 1.6b `05
VOLVO V50 2.0 d `05-było
Cytryna C5 X7 2.0 hdi exclusive ASB `09 - piękne wspomnienie


Na górę
PostDodany: 25 sty 2010, 11:41 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 gru 2008, 0:00
Posty: 1421
Imię: Tomek
Lokalizacja: PWL/FZ
Przeglądając alledrogo natrafiłem na coś takiego:
:link:

Opis aukcji nie do końca wyjaśnia czy takowy interfejs przyda się w Kappie '98 czy też nie. Drążąc temat dalej korzystając ze strony:
:link: udało się wyciągnąć następującą informację:
Obrazek

Jeżeli dobrze rozumuję, to wymienione modele Kappy (konkretne kody silników) z takowym interfejsem współpracować powinny?


Kontynuując allegrowe wykopki trafiają się również interfejsy pod USB:
:link:
Jakieś szanse na przydatność tego do Kappy '98 2.0t?

_________________
ObrazekObrazek


Na górę
PostDodany: 25 sty 2010, 11:50 
Offline
Klubowicz
Klubowicz

Rejestracja: 16 lip 2009, 7:30
Posty: 963
Imię: Krzysiek
Lokalizacja: Brzeg
Ja trochę mam w tym doświadczenie, ponieważ sporo testowałem różne interfejsy. Otóż kolega pokupował je, ale że z komputerem nie za bardzo mu szło, to ja jako informatyk mu miałem posprawdzać i przetestować.

Euroscan na dwa porty COM:
- jeśli macie gniazdo PCMCIA w laptopie lub 2 porty COM fabryczne, to nie ma problemu. Dwa porty fizyczne, to wiadomo, będzie działać na pewno z racji poprawnych adresów tych portów (2F8, 3F8). Jeśli macie PCMCIA, to kupujecie sobie 2 porty RS-232 najlepiej firmy Argosa lub Silicoma (a właściwie tylko te) i będzie hulać (od razu uprzedzam, że koszt około 200 zł). Jedyny problem z którąś z tych kart (już nie pamiętam z którą, ale chyba z Silicoma) jest to, że konfigurowalny sterownik jest płatny, więc albo kombinacja albo bawienie się tylko przez jakiś czas. Za żadne skarby nie kupujcie kart za 20 czy 50 zł, to wyrzucenie pieniędzy w błoto. Żadne sprzętowe porty, tylko emulatory i huby.
- jeśli macie ExpressCard to macie problem taki jak ja. Otóż dla tego portu jedyną kartą z dwoma RS-232 jaką udało mi się znaleźć w całym Internecie, jest karta sprzedawana m.in. też na Allegro:

:link:

i od razu powiem Wam, że jest kicha. Otóż karta oczywiście posiada te dwa porty, one są widoczne w DOSie, ale... dostają wirtualne adresy, których nie obsługuje Euroscan (mimo, że ma możliwość konfiguracji i wyboru różnych adresów). Do tej karty jest sterownik sxdosin.exe, który NIBY umożliwia konfigurację adresów. Tylko konia z rzędem temu, kto znajdzie parametry tego sterownika. Wywołanie bodajże (jak dobrze pamiętam) sxdosin -a umożliwia konfigurację, ale w całym Internecie jest tylko 1 (!) strona, na której ktoś pyta właśnie o to samo, czyli jak to skonfigurować. Reszta stron milczy na temat tej karty jak i tego sterownika sxdosin. Ja się poddałem w końcu po walce z tą kartą.

Kabel VAG KKL od Viakena na USB działa pięknie z Unidiagiem, Alfadiagiem. Jedynie nie mogłem się połączyć z FiatEcuScan i nie wiem dlaczego. O tym ostatnim programie pisał Jan123456. Jest to program Freeware ciągle rozwijany dla grupy Fiata.

ELM i inne będące na Allegro interfejsy nie testowałem, więc na ich temat nie wypowiadam się.

PS. Oczywiście Euroscan wymaga czystego DOSu. Da się to oczywiście obejść w pewnym stopniu. Pierwszym sposobem jest DosBox opisany na Elektrodzie. Wada: u mnie działało, zapytania szły do centralki samochodu, przekaźniki cykały, ale odpowiedzi już nie dostawałem. Wyświetlał się komunikat, że brak łączności. Innymi metodami są wirtualne maszyny, które także przetestowałem. Na vmwarze niestety chyba nic nie działało jak dobrze pamiętam, a na VirtualBoxie działało połowicznie, chyba coś jak w DosBoxie. Generalnie potem nie miałem za dużo czasu, aby powalczyć z tymi wirtualnymi maszynami, ale z tego co wyczytałem to właśnie jednym działa poprawnie, a u innych tak jak mi - połączenie z ECU i zapytania działają, ale brak odpowiedzi i zrywana łączność.


Na górę
PostDodany: 26 sty 2010, 15:52 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 lut 2008, 0:00
Posty: 290
Lokalizacja: Mysłowice
Co do poduszek, to sposob łaczenia masy z jednym z przewodow nie dziala a mam auto z 95 roku, akurat elektryka juz jest ta co stosowano juz we wszystkich modelach od polowy 95 roku.

Dziekuje koledze Krzysiek82 za informacje.
Ja wlasnie sie przymierzalem do kupienia 2x rs232 na Express Card, ale jesli nie dzialaja te porty to nie kupie. A w lapku mam tylko Express Card wejscie..


Na górę
PostDodany: 26 sty 2010, 16:30 
Offline
Klubowicz
Klubowicz

Rejestracja: 16 lip 2009, 7:30
Posty: 963
Imię: Krzysiek
Lokalizacja: Brzeg
skinner pisze:
Dziekuje koledze Krzysiek82 za informacje.
Ja wlasnie sie przymierzalem do kupienia 2x rs232 na Express Card, ale jesli nie dzialaja te porty to nie kupie. A w lapku mam tylko Express Card wejscie..
To nie zupełnie tak. Nie działało to u mnie i kolegi (i jego znajomych, którzy nie dali rady). Sprzedawca twierdzi, że to niby działa. Może u kogoś innego zadziała. A dokładniej mówiąc: tu nie chodzi, że nie działa ta karta. Karta działa, ale porty dostają takie adresy, jakie są pierwsze wolne w komputerze. I tak naprawdę tutaj mamy sedno sprawy. Zależy od komputera, a dokładniej jego konfiguracji. Ja mam laptopa wyposażonego chyba we wszystko co możliwe, więc adresy rzeczywiste są pozajmowane przez urządzenia będące na wyposażeniu laptopa. Stąd dodatkowe karty (jak ta) muszą dostać adresy wirtualne, niestety nie przydatne w DOSie, bo ten ich nie obsługuje. U kolegi było podobnie. Ale już na laptopie dziewczyny było ciut lepiej. Porty także dostały wysokie adresy, ale nie takie z kosmosu jak na naszych. Co prawda i tak były poza zakresem obsługiwanym przez Euroscana, ale widać było różnicę na plus. Stąd nie chcę jednoznacznie napisać, że to na pewno nie działa. Napisałem tylko, że my nie daliśmy rady (a straciłem na tym trochę czasu). W Internecie na jakimś zachodnim forum też znalazłem jeden wpis z pytaniem jak to się konfiguruje bo sprzedawca zapewniał, że działa. U nas w Polsce sprzedawca też tak twierdzi. Ale jakieś dowody? Hmmmm...

Sposobem na to, według sprzedawców tych kart, jest wyłączenie z poziomu biosu modemu, karty wifi lub bluetootha, ale to nieliczne laptopy posiadają taką opcję. W większości sprzętu jest to nie możliwe do wyłączenia.

Zapomniałem o jeszcze jednej wersji interfejsu. Oprócz VAG KKL na USB (cały interfejs jest we wtyku OBD) jest jeszcze wersja podobna do Euroscana na dwa porty COM. Różnica jest tylko taka, że tam zamiast tego kabelka z dwoma RS-232 na końcu, jest kabelek z wtykiem USB. Czyli reasumując: cały interfejs także jest w postaci tej czarnej skrzyneczki, ale jest na USB. On też działa poprawnie z Unidiagiem i Alfadiagiem.


Na górę
PostDodany: 26 sty 2010, 17:51 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 lut 2008, 0:00
Posty: 290
Lokalizacja: Mysłowice
Wlasnie przed chwila tez dotarlem do takich informacji, sciagnelem Fiat ECU Sanner. Pytalem o unidiaga, nigdzie nie ma komputera bosch motronic m2.10.3 taki jak posiadamy u nas w benzyniakach, poduszki da sie odczytac i skasowac FES'em, na niebieskim kabelku USB KKL, tzn zdobylem te informacje w oparciu o strone alfy, i oni sprawdzali to na alfach. JTD ida bez problemu. Na naszych 3pinowych wtyczkach trzeba przepinac kabelki. Na stronie tej pisali tez o karcie express card 2x rs232 i ze to im nie dziala..


Na górę
PostDodany: 26 sty 2010, 18:18 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 lis 2009, 21:48
Posty: 2659
Imię: Hubert
Lokalizacja: Solec/Wolsztyn/Reklinek
Witam.
Ja mam ELM 327 na USB i na Vista nie chce go wykryc. Mial ktos moze stycznosc z tym interfejsem? W "szukaj" zbyt wiele nie ma. Glownie chodzi mi o dobre sterowniki i dobry program lub polska instrukcje.

_________________
Była:Piękna Lybra 1.9 JTD 115
Tysiące części do modeli: THESIS/LYBRA/PHEDRA/KAPPA oraz inne włoskie marki
SZUKASZ WŁOSKIEGO AUTA? POMOGĘ CI W ZNALEZIENIU ZADBANEGO EGZEMPLARZA
SPROWADZANIE SAMOCHODÓW NA ZAMÓWIENIE - 781952180
WYBIERZ MAILA ZAMIAST PW - it.carczesci@gmail.com


Na górę
PostDodany: 27 sty 2010, 20:03 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 lut 2008, 0:00
Posty: 290
Lokalizacja: Mysłowice
Krzysiek82 probowales moze adapter express card/ pcmcia i do tego dopierdo pcimcia 2x rs232? Myslisz ze takie cos bedzie dzialalo, moze porty rs232 na express card innej firmy beda dzialaly?

Czy w mojej kapie z 95 roku cos zrobie za pomoca kabelka kkl usb od vaikena i adapterem na wtyk fiata wraz z programem unidiag i alfadiag? Jakie auto powinienem wybrac na fiatscanie? Ojciec ma z 2000 roku kappe, tam chyba jest obd2 to bedzie pracowalo na tym samym kabelku i z tymi programami?


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
[ Regulamin Forum ]

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl