Lancia Klub Polska

Forum dyskusyjne miłośników marki Lancia

>> SKLEPIK LANCIA KLUB POLSKA <<

Autosklep
Dzisiaj jest 23 maja 2018, 20:50

Strefa czasowa UTC+02:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4
Autor Wiadomość
Post: 16 gru 2008, 09:11 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 mar 2006, 00:00
Posty: 613
Lokalizacja: Warszawa
Cytuj:
To wszystko brzmi jakby było bardzo skomplikowane...tak jest? Nie wystarczy przeciąć kilka ścieżek, zmontować i po kłopocie? W takim razie czy byłaby w ogóle możliwość wyjaśnienia co, gdzie i jak przeciąć, zaznaczyć to na zdjęciu i opisać? Powoli tracę nadzieję... :(
to jest bardzo proste :-)
teraz jak już wiem co i jak ;-) Jak skończę to opiszę co się dowiedziałem.
Najważniejsze są 4 informacje:
- moduł wyświetlacza ma kontroler, który przyjmuje RGB + synchronizację w std PAL/NTSC
- dając lub nie sygnał na nóżkę 7 przełączamy wejścia sygnałów RGB
- dając lub nie sygnał na nóżkę 4 przełączamy NTSC/PAL
- na nóżkę 11 dajemy synchronizację (podobno jeżeli wlutowujemy się na płytę z pominięciem złącza 13 pin, to nie jest wymagane wzmocnienie sygnału za pomocą LM1881).
Czyli trzeba jednocześnie:
1) odciąć nóżkę 7
2) podać synchronizację na nózkę 11
3) EWNTUALNIE przełączyć system z NTSC (taki jest normalnie) na PAL przez odcięcie nóżki 4.
Operacje 1 i 3 robimy przekaźnikiem wł/wył, operację 2 robimy przekaźnikiem którego schematyczne działanie przedstawił kwiatek.

I z tego co wiem to wszystko co jest niezbędne do działania :-)[/i]

_________________
Pozdrawiam
Toper
Lancia Lybra SW 2.4JTD 150KM :-)


Na górę
Post: 16 gru 2008, 09:13 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 mar 2006, 00:00
Posty: 613
Lokalizacja: Warszawa
Cytuj:
To są dane z twojego DVD a więc możesz używać w systemie NTSC
Odtwarzanie wideo
Odtwarzane płyty : CD-R/CD-RW, DVD+RW, DVD+R, DVD-RW (tryb wideo), DVD-R, DVD-Video, MP3-CD, Video CD/SVCD
Formaty kompresji : MPEG2, MPEG1
System odtwarzania płyt wideo : NTSC, PAL
a jak wrzucę zwykłą płytę DVD to się samo SCART przełączy na NTSC? skąd on będzie wiedział, że chcę mieć sygnał w NTSC? Oczywiście płyty mam "nasze" a nie z USA ;-)
W sobotę chyba spróbuję jeszcze raz, jak tylko będę miał czas i garaż.

_________________
Pozdrawiam
Toper
Lancia Lybra SW 2.4JTD 150KM :-)


Na górę
Post: 07 sty 2009, 08:47 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 lip 2008, 00:00
Posty: 63
Lokalizacja: Rurzyca
Toper ... i jak postepy?? :)

_________________
Lancia Lybra 1.9 JTD 2000r.


Na górę
Post: 07 sty 2009, 09:37 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 mar 2006, 00:00
Posty: 613
Lokalizacja: Warszawa
Cytuj:
Toper ... i jak postepy?? :)

zzzzzzimno, nic mi się nie chce robić. Jak będzie cieplej to się tym zajmę.
Myślę, że w przyszły weekend będę działał dalej :-)

_________________
Pozdrawiam
Toper
Lancia Lybra SW 2.4JTD 150KM :-)


Na górę
Post: 25 sty 2009, 10:49 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 mar 2006, 00:00
Posty: 613
Lokalizacja: Warszawa
Cytuj:
To są dane z twojego DVD a więc możesz używać w systemie NTSC
Odtwarzanie wideo
Odtwarzane płyty : CD-R/CD-RW, DVD+RW, DVD+R, DVD-RW (tryb wideo), DVD-R, DVD-Video, MP3-CD, Video CD/SVCD
Formaty kompresji : MPEG2, MPEG1
System odtwarzania płyt wideo : NTSC, PAL
kicha :( nie działa.
Po włożeniu wtyczki 13 pin i rozcięciu ścieżki przełączającej źródło sygnału na wyświetlaczu pojawiają się skośne pasy, jakby się stary zepsuty tv oglądało, najgorsze jest to, że objawy jest taki sam bez względu na włączone albo i nie DVD.
Chciałem przełączyć system na PAL, ale niestety po rozcięciu ścieżki do złącza 4 dalej jest na taśmie +5V, czyli gdzieś w module wyświetlacza jest to zmostkowane.

Nie wiem kurcze jak to DVD na NTSC przełączyć :(

_________________
Pozdrawiam
Toper
Lancia Lybra SW 2.4JTD 150KM :-)


Na górę
Post: 25 sty 2009, 18:47 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 kwie 2008, 00:00
Posty: 20
Lokalizacja: Brodnica
Witam coś zrobiłes nie tak zostaw przełączanie NTSC-PAL w spokoju dziwi mnie skąd masz te pasy na ekranie jak masz wyłączone DVD, przy wyłączonym musisz miec czarny ekran sprawdz czy napewno masz wyswietlacz w trybie RGB 2 i czy masz przyłączoną synchronizacje z zewnętrznego żródła a odłączoną z modułu czy po odłączeniu wtyczki 13pin giną te pasy


Na górę
 Tytuł: DVD
Post: 25 sty 2009, 19:57 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 mar 2006, 00:00
Posty: 613
Lokalizacja: Warszawa
Cytuj:
Witam coś zrobiłes nie tak zostaw przełączanie NTSC-PAL w spokoju dziwi mnie skąd masz te pasy na ekranie jak masz wyłączone DVD, przy wyłączonym musisz miec czarny ekran sprawdz czy napewno masz wyswietlacz w trybie RGB 2 i czy masz przyłączoną synchronizacje z zewnętrznego żródła a odłączoną z modułu czy po odłączeniu wtyczki 13pin giną te pasy
no więc tak.
Miałem już stabilny obraz. Problem był, że był on taki jasny i jakby mrugał.
Działało to po podłączeniu wtyczki 13 pin i pobraniu synchronizacji bezpośrednio z Euro. Jak podłączałem poprzez ten scalak, to nie było obrazu.
Sam już nie pamiętam, ale było to tak, że przy podłączonej synchronizacji z Euro i przełączeniu wejść miałem obraz z DVD.
Potem chciałem zrobić na gotowo, polutowałem przez przekaźnik przełączanie sygnału i pobieranie synchronizacji albo z DVD z Euro albo z płyty głównej.
No i kupa :( :( :( miałem już na gotowo, zamontowane we wnęce, podłączcyłem DVD i nie ma obrazu w ogóle. Tylko źródło się przełączyło.
Sprawdziłem czy coś się nie rozłączyło, ale nie :(
nie miałem już czasu dalej grzebać, ale mam tego dosyć.
Poza tym i tak miałem problem z tym mruganiem.

Pozdrawiam

_________________
Pozdrawiam
Toper
Lancia Lybra SW 2.4JTD 150KM :-)


Na górę
Post: 26 sty 2009, 10:02 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 mar 2006, 00:00
Posty: 613
Lokalizacja: Warszawa
przypomniało mi się. Miałem obraz z DVD jak miałem podpiętą wtyczkę 13 pin i rozłączałem przełączanie sygnału. Nie musiałem przecinać ścieżki z synchronizacją.
Potem ją przeciąłem, podłączyłem przez przekaźnik i *** się zrobiła.
Wygląda na to, że u mnie wystarczy tylko wybierąć źródło, a nie trzeba synchronizacji podawać na płytę główną i rozcinać. tej ścieżki.

Sprawdzę to jeszcze w najbliższym czasie, ale to będzie 4 wyjęcie radia... już mam tego dosyć ;-)

No i tak jak mówiłem, wtedy obraz był taki dosyć jasny i pulsujący.

Pozdrawiam

_________________
Pozdrawiam
Toper
Lancia Lybra SW 2.4JTD 150KM :-)


Na górę
Post: 26 sty 2009, 12:01 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 kwie 2008, 00:00
Posty: 20
Lokalizacja: Brodnica
sygnał RGB musi mieć synchro z tego samego źródła cos masz zle w podłączeniu


Na górę
Post: 26 sty 2009, 12:17 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 mar 2006, 00:00
Posty: 613
Lokalizacja: Warszawa
Cytuj:
sygnał RGB musi mieć synchro z tego samego źródła cos masz zle w podłączeniu
jak działało (miałem jasny pulsujący ale wyraźny i ładny obraz na ekranie) to miałem wszystko podłączone przez złącze 13 pin i tylko przełączone wejście przez odcięcie ścieżki. Nic więcej nie było przecięte.

Zepsułem jak chciałem przedobrzyć i rozciąłem synchronizację i wpiąłem przez przekaźnik, pobrałem sygnał z płyty głównej z pinu 13 i podałem przez przekaźnik na ścieżkę synchronizacji.

Kwiatek, gdzie Ty mieszkasz? Daleko od W-wy? Bo jak zrobię i będzie pulsować to chętnie bym Ci pokazał jak to wygląda, bo jak się na tym znasz, to będziesz od razu wiedział co jest nie tak.

Ważne pytanie!!! Skąd wziąć +12V z płyty po włączeniu radia? Gdzie nie próbowałem to było cały czas :( przed i po :(

_________________
Pozdrawiam
Toper
Lancia Lybra SW 2.4JTD 150KM :-)


Na górę
Post: 27 sty 2009, 10:00 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 kwie 2008, 00:00
Posty: 20
Lokalizacja: Brodnica
Brodnica do Warszawy mam 200km 12V gdzieś jest ale w tej chwili nie potrafię powiedzieć sprawdze


Na górę
Post: 28 sty 2009, 08:08 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 kwie 2008, 00:00
Posty: 20
Lokalizacja: Brodnica
jeszcze jedna sprawa jakimi kabelkami to wszystko połączyłeś chodzi głównie o RGB czy sa w ekranie bo to ważne


Na górę
Post: 28 sty 2009, 10:28 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 mar 2006, 00:00
Posty: 613
Lokalizacja: Warszawa
Cytuj:
jeszcze jedna sprawa jakimi kabelkami to wszystko połączyłeś chodzi głównie o RGB czy sa w ekranie bo to ważne
tak, kupiłem specjalnie 10 żyłowy kabel, każda żyła w swoim ekranie.
Kabel rocziąłem na pół i w połowie zamontowałem przejściówkę, każda żyła ma swój ekran, który jest zmostkowany z masą na płytce drukowanej przejściówki i na Euro oraz na wtyczce 13 pin. Więc ekran jest raczej ok. Może długość kabla ma znaczenie, ma łącznie 2m.

Pozdrawiam

_________________
Pozdrawiam
Toper
Lancia Lybra SW 2.4JTD 150KM :-)


Na górę
Post: 02 lut 2009, 15:09 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 mar 2006, 00:00
Posty: 613
Lokalizacja: Warszawa
mam to w d... nie robię tego DVD :(
Nie wiem, może uszkodziłem to drugie wejście, bo niestety nie pokazuje mi się obraz na ekranie :(
Odpuszczam, zadowolę się wejściem audio ;-)

_________________
Pozdrawiam
Toper
Lancia Lybra SW 2.4JTD 150KM :-)


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4

Strefa czasowa UTC+02:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
[ Regulamin Forum ]

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
[ GZIP: Off ]