Lancia Klub Polska

Forum dyskusyjne miłośników marki Lancia

>> SKLEPIK LANCIA KLUB POLSKA <<

Autosklep
Dzisiaj jest 22 wrz 2019, 1:52

Strefa czasowa UTC+02:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
PostDodany: 01 lut 2009, 12:26 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 mar 2006, 0:00
Posty: 1998
Imię: Arek
Lokalizacja: Gorzyczki woj. śląskie
Witajcie,

Potrzebuje porady jak dokonac zakupu dobrego wzmacniacza. Jakie firmy polecacie, jakie unikac?
Wybrac dwu, czy czterokanałowy? Jeżeli zamierzam podłączyc do tylko do dwóch głośników 165mm.
Czy moc wzmacniacza musi byc większa niz moc głośników pod niego podpiętych?

Jestem laikiem w tych sprawach, więc prosze o wyrozumiałosc i fachową porade
:D Dodam, że nie chce, aby mi auto skakało od tego basu. Po prostu chce to zrobic dobrze i żeby to fajnie grało. Także nie zależy mi na nie wiadomo jakiejś mocy i iluś tam setkach decybeli.


Ostatnio zmieniony 06 mar 2009, 10:40 przez aro, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
PostDodany: 01 lut 2009, 12:58 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 kwie 2007, 0:00
Posty: 4078
Imię: Irek
Lokalizacja: Stalowa Wola
Przeczytaj 9 rozdział pdfa ode mnie.

_________________
'06 Triumph Sprint ST 1050 ABS
'11 Honda CB600F Hornet
...i służbowy '17 Renault Megane 130KM


Na górę
PostDodany: 02 lut 2009, 15:30 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 lut 2009, 0:00
Posty: 62
Lokalizacja: Oświęcim
nie napisałeś jakie głośniki, jaki przedział cenowy tego wzmaka, czy planujesz w przyszłości skrzynie basową w bagażniku, czy wzmacniacz może być używka czy tylko nowy, do jakiego radia to podłączasz. Od głośników 165mm auto nie podskoczy nic się nie martw ;)

_________________
Obrazek DXZ948RMP
Obrazek Z4100
Obrazek ES12
Obrazek s-5c


Na górę
PostDodany: 25 lut 2009, 19:54 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 mar 2006, 0:00
Posty: 1998
Imię: Arek
Lokalizacja: Gorzyczki woj. śląskie
Myślałem nad podpięciem tego wzmaka pod 2 głośniki 165mm (odseparowane), bez suba, czy tuby. Tylko te dwa głosniki. Kupiłem Phonocary 35W Rms, 90W Max - grają fajnie, ale jak bardziej podgłośnie to widze, że radio zaczyna przygasac i ogólnie głośniki nie grają już później fajnie.

Zastanawiałem sie, czy dało by się wpiąc pod nie jakis mały wzmak, aby radio odciążyc?

Poradź coś :)

A na skakaniu auta mi nie zależy :lol: Tylko, aby dobrze beż charczenia grały przy większym volume :)


Na górę
PostDodany: 25 lut 2009, 20:01 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 lip 2007, 0:00
Posty: 695
Lokalizacja: Gdańsk
z tego co czytałem to dobry i przyzwoity cenowo jest carpower HCB 602, z tańszych polecam firme Peiying mają sporą moc, jakośc niestety taka sobie.

_________________
Delta HPE 1.6 16v 96r ----->klik



Na górę
PostDodany: 25 lut 2009, 23:10 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 maja 2007, 0:00
Posty: 333
Lokalizacja: RZESZÓW
"matias21" pisze:
z tego co czytałem to dobry i przyzwoity cenowo jest carpower HCB 602, z tańszych polecam firme Peiying mają sporą moc, jakośc niestety taka sobie.
Carpower jest za mocny do tych głośników. Efekt będzie jeszcze gorszy niż masz teraz.

jak dla mnie łap tego, tylko szybko się decyduj. One szybko z allegro raczej znikają.

pozdrawiam


Na górę
PostDodany: 26 lut 2009, 15:46 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 mar 2006, 0:00
Posty: 1998
Imię: Arek
Lokalizacja: Gorzyczki woj. śląskie
Powiadasz, że ten Axton będzie dobry? Jest używany, i praktycznie bez gwarancji. A jak wygląda on od strony możliwości? Czy wystarczy? Czy będzie to dobry wybór?


Na górę
PostDodany: 26 lut 2009, 23:57 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 maja 2007, 0:00
Posty: 333
Lokalizacja: RZESZÓW
"aro" pisze:
Powiadasz, że ten Axton będzie dobry? Jest używany, i praktycznie bez gwarancji. A jak wygląda on od strony możliwości? Czy wystarczy? Czy będzie to dobry wybór?
Ja mam dwa wzmacniacze, oba kupiłem na allegro, i oba używane. Wole kupić używkę lepszej klasy, niż coś gorszego, ale nowego. Takie jest moje zdanie. A Axton robi naprawdę dobre wzmacniacze. Szwajcarska firma, która swoimi wzmacniaczami z serii C, godnie walczyła na wszelakich konkursach ze Stegiem czy Audisonem (a to już High- End).
Środek nie jest, jak większość wzmacniaczy znanych firm, oparty na chińskich podzespołach.
Te Phonocary osiągają moc 35W pod 4 Ohm? Jeśli tak to brałbym ten wzmacniacz. Spokojnie do nich wystarczy. A różnice poczujesz, i już nigdy nie będziesz chciał mieć głośników pod samym radiem.

Tu jeszcze jeden z tej serii Axtona. Troszkę mocniejszy.

pozdrawiam


Na górę
PostDodany: 27 lut 2009, 15:17 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 mar 2006, 0:00
Posty: 1998
Imię: Arek
Lokalizacja: Gorzyczki woj. śląskie
Dzięki maki :wink: Chyba kupie jakiegos Axtona. Jak kupie to dam znac :D


Na górę
PostDodany: 27 lut 2009, 17:14 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 mar 2006, 0:00
Posty: 1998
Imię: Arek
Lokalizacja: Gorzyczki woj. śląskie
Maki, a może wiesz jeszcze jaki kupic przewód zasilający do tego wzmacniacza? Jaki przekrój?


Na górę
PostDodany: 28 lut 2009, 1:56 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 lut 2009, 0:00
Posty: 62
Lokalizacja: Oświęcim
fragment z biblii podstaw car audio ;)
Obrazek

_________________
Obrazek DXZ948RMP
Obrazek Z4100
Obrazek ES12
Obrazek s-5c


Na górę
PostDodany: 01 mar 2009, 10:45 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 maja 2007, 0:00
Posty: 333
Lokalizacja: RZESZÓW
Spokojnie wystarczy kabel 10 mm2.

pozdrawiam


Na górę
PostDodany: 06 mar 2009, 10:25 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 mar 2006, 0:00
Posty: 1998
Imię: Arek
Lokalizacja: Gorzyczki woj. śląskie
Kupiłem Axtona C202. Teraz tylko przewody zasilające i montaż w aucie.

Mam pytanie, aby go nie uszkodzic podczas montażu. Wzmacniacz ma bezpiecznik 25A, zasilanie pociągne z aku, a mase albo też z aku, albo gdzieś z karoserii? Gdzie najlepiej podłączyc mase?
Następnie jaki powinien byc bezpiecznik na przewodzie zasilającym oraz gdzie najlepiej go wpiąc? Najlepiej chyba najbliżej aku?
Każde info będzie cenne.

Oto foto tego wzmaka.
Obrazek
Niech mi ktoś wyjaśni do czego to jest w tym wzmaku :? Do czego to służy?
Obrazek
Oraz te 3 wtyczki (sorry za jakośc fotki), ale są na niej napisy w kolejnosci od lewej: 12V (podłączenie napięcia), następne to: RMT, ostatnie to: GND
Obrazek


Na górę
PostDodany: 06 mar 2009, 10:53 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 wrz 2005, 0:00
Posty: 2408
Lokalizacja: Radom woj. mazowieckie
Wzmak fajny
co do ozanczeń
power - wiadomo
input - wiadomo
gain- wzmocnienie wzmacniaza (współczynnik wzmocnienia) - mówiąć po chłopsku - regulator wzmocnienia
LPF - filt dolnoprzepustowy
X-over - odcięcie pasm (najprostsze wyjaśnienie)
HPF - filt górnoprzepustowy
protector - wiadomo

opis wtyczki
12V - wiadomo
RMT - sterowanie
GND - uziemienie (masa)

_________________
Lancia i jeszcze raz Lancia

Lancia Kappa 2,4 20V LX Bi-Power


Na górę
PostDodany: 06 mar 2009, 11:34 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 mar 2006, 0:00
Posty: 1998
Imię: Arek
Lokalizacja: Gorzyczki woj. śląskie
Dzięki Marcin - własnie o to mi chodziło.

mam jeszcze pytanie jak podłączyc wzmak, aby go nie uszkodzic, czyli jak zacząc? Odłączyc aku? Przewody najpierw podłączyc pod aku, a później pod wzmak? Czy to ma jakies znaczenie?

Oraz, czy taki wzmak nie wyssa mi aku jak będzie stał podpięty pod aku? Czy trzeba do niego zrobic jeszcze jakiś wyłącznik napięcia? Czy sam się wyłączy po wyłączeniu radia?

Sorry za laickie pytania, ale nie chce czegoś uszkodzic :wink:


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
[ Regulamin Forum ]

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl