Lancia Klub Polska

Forum dyskusyjne miłośników marki Lancia

>> SKLEPIK LANCIA KLUB POLSKA <<

Autosklep
Dzisiaj jest 16 gru 2018, 21:02

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
PostDodany: 22 wrz 2018, 23:01 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Rejestracja: 27 lip 2017, 20:41
Posty: 28
Witam, odważyłem się na pierwszą jazdę po naprawie skrzyni,auto z jakiegoś powodu rozładowało mi akumulator,ale to osobna sprawa chyba.Jadę, nagle auto(skrzynia automat) staje i pchanie 2km tego kloca bo znowu akumulator zdechł.W domu sprawdzam ładowanie 13,6V-14V niby ok ,włączenie klimy czy świateł nie obciąża napięcia ładowania.Nie wiem co z napięciem w czasie jazdy bo jeszcze nie testowałem tego.Teraz problem właściwy : raz jest normalnie czyli wyświetlacz po niemiecku (jak na złość) mi gada a raz zawisa na niebieskim ekranie z tekstem READY gdzieś tam wersja v2.11 - tyle zapamiętałem.Z tego co pamiętam przed naprawą skrzyni i działało radio i zmieniarka,a teraz zawiechy tego typu.Jeśli to coś pomoże to porobię zdjęcia i ew.nagram filmik.Tylko gdzie szukać i od czego zacząć? PZDR


Na górę
PostDodany: 23 wrz 2018, 13:17 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 kwie 2009, 20:51
Posty: 609
Imię: Grzesiek
Lokalizacja: Sławno
Hej. Phedra ma "inteligentne" ładowanie. Jak wykryje słaby/uszkodzony akumulator to go może wcale nie ładować. Reszta może być tego pokłosiem. Wymień/naładuj akumulator i wszystko powinno wrócić do normy. Chyba, że BSI trafiło od niskiego napięcia, ale to potem zobaczysz. Najpierw aku.

_________________
Była:
Dedra 2.0 i.e.
Jest:
Kappa 2.4 175KM '98 > pocisk > :D
Phedra 2.0 136KM '06 > salon na kółkach ;)


Na górę
PostDodany: 23 wrz 2018, 16:36 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Rejestracja: 27 lip 2017, 20:41
Posty: 28
OK dzięki,jutro odbieram aku i zobaczymy.PZDR


Na górę
PostDodany: 27 wrz 2018, 13:28 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Rejestracja: 27 lip 2017, 20:41
Posty: 28
No niestety akumulator naładowany jak nowy,auto odpaliło nawet przez chwilę dało się wejść do menu po czym nastąpiła ciemność na ekranie i od tej pory tylko się restartuje.Co czynić na początek? Mam zacząć od tego BSI ? Czy do zmiany czegokolwiek np.języka na angielski potrzebna jest płyta? Oczywiście pewnie nie dam rady tego zrobić w kilka sekund póki działa wyświetlacz,tak czy siak nie działa dobrze,a po niemiecku trochę trudniej mi się poruszać po menu.PZDR


Na górę
PostDodany: 27 wrz 2018, 13:34 
Offline
Moderator Globalny
Moderator Globalny
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 maja 2012, 20:57
Posty: 5056
Imię: Damian
Lokalizacja: Rybnik
Wymień akumulator na początek... przechodziłem podobną sytuację z Ulysse i w serwisie po zrobieniu obciązenia aku testerem a potem podłączeniu nowego, problem zniknął. Sprawdź najpierw sprawność akumulatora.

_________________
Obrazek - FORD MONDEO IV 1.8 TDCi
Obrazek - SEAT IBIZA FL 1.9 SDI


Historia: Renault 21 1.7 GTS, Lancia Lybra 1.8 LX, Ford Focus II 1.6 16v, Fiat Ulysse II 3.0 V6

Tuulan ja Tuulin tuulinen tuuli tuulee talvella täällä ja tuolla.


Na górę
PostDodany: 27 wrz 2018, 23:50 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Rejestracja: 27 lip 2017, 20:41
Posty: 28
Akumulator jest niby OK bo wrócił po 2 tygodniach z serwisu z deklaracją sprawności i ma w papierach że jest sprawny i do tego załączone jakieś wydruki...
ALE!
Przypomniałem sobie sytuację kiedy to przed awarią gdy robili mi skrzynię mówili że po wszystkim musieli coś pospawać i może nie odpięli akumulatora (a powinni) i przy spawaniu uszkodzili mi elektronikę. Teraz im tego nie udowodnię,ale biorę pod uwagę to że mogło to się tak stać,bo przed naprawą radio działało normalnie...Co do akumulatora to mogę podłożyć z drugiego auta i wtedy zobaczymy.Ładowanie na obecnym aku.14,2...13,6 w takich granicach.PZDR


Na górę
PostDodany: 02 paź 2018, 15:46 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 wrz 2018, 7:57
Posty: 21
Imię: Grzegorz
Wiesz co, masz prawdopodobnie trzepniety układ graficzny w wyświetlaczu. Też miałem podobne artefatkty na ekranie, holenderskie napisy, niebieski ekran ready, jeździłem tak dosyć długo, aż w końcu zdechł i tylko radio mi się resetowało co 5min. A stało się to po odpalaniu innego auta z kabli :(
Sprawdziłem na popularnym portalu aukcyjnym i teraz koszt to ok 300zl. Mi się udało tanio dostać, bo za 150zł+przesyłka ktoś sprzedawał cały moduł zegarów i ekranu. Samemu bez problemu się wymienia.


Na górę
PostDodany: 02 paź 2018, 22:03 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Rejestracja: 27 lip 2017, 20:41
Posty: 28
OK może tak być jak napisałeś.Powiedz mi tylko,bo dopiero zaczynam "zabawę" z tym autem na co patrzeć przy szukaniu/zakupie,bo wiem że różne wersje wychodziły RT3 czy jakieś takie tam...nowości dla mnie.Aha i jak w końcu mam zmienić język na jakiś bardziej przyjazny np.angielski jak już zdobędę wyświetlacz.


Na górę
PostDodany: 03 paź 2018, 8:01 
Offline
Moderator Globalny
Moderator Globalny
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 maja 2012, 20:57
Posty: 5056
Imię: Damian
Lokalizacja: Rybnik
Patrzeć tylko na wersję (jak dobrze pamietam). Kupujesz taki, jaki miałeś (nie wiem, jak to wygląda przy "upgrade" do innej wersji) bo przedlift i polift się od siebie różnią.
Język można zmienić samemu - u mnie zmieniany był zgodnie z tą "procedurą"

_________________
Obrazek - FORD MONDEO IV 1.8 TDCi
Obrazek - SEAT IBIZA FL 1.9 SDI


Historia: Renault 21 1.7 GTS, Lancia Lybra 1.8 LX, Ford Focus II 1.6 16v, Fiat Ulysse II 3.0 V6

Tuulan ja Tuulin tuulinen tuuli tuulee talvella täällä ja tuolla.


Na górę
PostDodany: 03 paź 2018, 15:08 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 wrz 2018, 7:57
Posty: 21
Imię: Grzegorz
Najlepiej to byłoby najpierw wymontować i sprawdzić złącze i naklejkę z tyłu. Po za tym na którymś forum peugeota kiedyś widziałem info, że najlepiej to kupić od tego samej marki auta, w innym wypadku przy starcie będzie pokazywać się logo tej marki od której wyświetlacz kupiliśmy. Szukaj pod hasłem phedra zegary, ja tak swój tanio znalazłem.

A jeśli masz czas i możliwości to najlepiej przed zakupem było by jeszcze się upewnić czy to nie kwestia nie kontaktującego światłowodu między radiem a wyświetlaczem.

Odnośnie zmiany języka - tak jak pisał przedmówca, namek zrobił najlepsze spolszczenie. Nowe linki do pobrania są w postach z 2017, na jego stronie.

Który rocznik auta?


Na górę
PostDodany: 03 paź 2018, 22:05 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 kwie 2009, 20:51
Posty: 609
Imię: Grzesiek
Lokalizacja: Sławno
Co do logo marki- system rozpoznaje je po pierwszych literach VIN zakodowanego w radiu, więc nie powinno być problemu. Można sobie zmienić logo wklepując w PP VIN danej marki.

_________________
Była:
Dedra 2.0 i.e.
Jest:
Kappa 2.4 175KM '98 > pocisk > :D
Phedra 2.0 136KM '06 > salon na kółkach ;)


Na górę
PostDodany: 04 paź 2018, 22:30 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Rejestracja: 27 lip 2017, 20:41
Posty: 28
Dzięki Panowie,po stronie Namka już kiedyś łaziłem,ale tyle tam informacji że odklepałem,tylko widać że znowu bezapelacyjnie muszę wrócić do tematu,a ten światłowód przejrzę.Dzięki PZDR Tylko że linki na jego stronie są nieaktualne.


Na górę
PostDodany: 04 paź 2018, 23:14 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 wrz 2018, 7:57
Posty: 21
Imię: Grzegorz
Tak naprawdę spolszczenie wgrywa się bardzo prosto. Nowe linki do pobrania są tutaj -> https://szymaniuk.blogspot.com/2017/07/ ... linki.html


Na górę
PostDodany: 12 paź 2018, 12:57 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Rejestracja: 27 lip 2017, 20:41
Posty: 28
OK trochę pościągałem,jasne że wgrywa się łatwo na sprawnym sprzęcie,ale mam jeszcze inny problem:

Co oznacza gdy podczas jazdy zaświeci się na czerwono STOP i słychać 3 krótkie piknięcia,czy może jej brakować jakiś płynów czy coś?
Czy po prostu po raz kolejny "odparowało" mi paliwo?Na podglądzie przez chwile zanim ekran zgasł zdążyłem wejść do menu i zobaczyć że mogę przejechać jeszcze 54km chyba że coś mnie oszukuje.Wleję jeszcze 10L z baniaczka i wtedy zobaczę.

Dodatkowo chyba namierzyłem zżeracza prądu z akumulatora otóż po otwarciu auta słychać było jak odtwarzacz kręci płytą CD,a akumulator miał już równe 12V na postoju,a nie jeździłem praktycznie wcale.


Na górę
PostDodany: 12 paź 2018, 13:42 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 kwie 2009, 20:51
Posty: 609
Imię: Grzesiek
Lokalizacja: Sławno
To normalne, że odtwarzacz kręci płytą po otwarciu auta. U mnie jest tak samo. Zawsze radio się budzi, może to mieć związek z płytą navi- tak jakby się "uzbraja"- wczytuje dane z płyty, żebyś po uruchomieniu miał pełen dostęp do navi.

Co do dźwięku to powinien być jakiś komunikat przy okazji, ew. piktogram się zaświecać? STOP zaświecał się u mnie do tej pory tylko w przypadku małej ilości płynu hamulcowego.

_________________
Była:
Dedra 2.0 i.e.
Jest:
Kappa 2.4 175KM '98 > pocisk > :D
Phedra 2.0 136KM '06 > salon na kółkach ;)


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
[ Regulamin Forum ]

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl