Y10 - rozmiar opon

Awatar użytkownika
vbaranv
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Posty: 18
Rejestracja: 12 lut 2008, 00:00
Lokalizacja: Olsztyn
Kontaktowanie:

Y10 - rozmiar opon

Postautor: vbaranv » 12 maja 2008, 22:25

Witam! Mam pytanie. Mam w swojej Lanci opony 155/70 13' czy da rade na te felgi założyć opony 155/80 13'?
LANCIA Y10 1.1 i.e. 1990 rok

Awatar użytkownika
zoom
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 511
Rejestracja: 25 lip 2007, 00:00
Imię: Marcin
Lokalizacja: StalowaWola Ulubione piwo: Żywiec
Kontaktowanie:

Y10 - Mam 155/70 13' cali czy da rade założyć 155/80 13'

Postautor: zoom » 12 maja 2008, 22:52

Raczej tak... wiekszy tylko balon :)
1.9 JTD driver.
HITart - Spoty na telebimy i monitory reklamowe
http://www.hitart.com.pl

Awatar użytkownika
Przemo
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 966
Rejestracja: 24 lis 2005, 00:00
Lokalizacja: Kraków

Y10 - Mam 155/70 13' cali czy da rade założyć 155/80 13'

Postautor: Przemo » 12 maja 2008, 23:01

Będzie tylko przekłamanie na liczniku.
Ford Fusion 1.4 TDCI
Audi A6 S-line 2.7 T Quattro 265 KM :)
Alfa Romeo 145 1.6 TS

Awatar użytkownika
vbaranv
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Posty: 18
Rejestracja: 12 lut 2008, 00:00
Lokalizacja: Olsztyn
Kontaktowanie:

Y10 - Mam 155/70 13' cali czy da rade założyć 155/80 13'

Postautor: vbaranv » 12 maja 2008, 23:05

Przekłamanie na liczniku tzn?
LANCIA Y10 1.1 i.e. 1990 rok

Awatar użytkownika
Przemo
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 966
Rejestracja: 24 lis 2005, 00:00
Lokalizacja: Kraków

Y10 - Mam 155/70 13' cali czy da rade założyć 155/80 13'

Postautor: Przemo » 12 maja 2008, 23:07

No że albo będzie Ci zawyżał prędkość albo zaniżał. Nie wiem jakie były fabrycznie założone.
Ford Fusion 1.4 TDCI
Audi A6 S-line 2.7 T Quattro 265 KM :)
Alfa Romeo 145 1.6 TS

Awatar użytkownika
dunin
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 1266
Rejestracja: 27 lis 2006, 00:00
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Y10 - Mam 155/70 13' cali czy da rade założyć 155/80 13'

Postautor: dunin » 12 maja 2008, 23:32

będziesz jechał szybciej, niż wskaże prędkościomierz. z doświadczenia nie radzę zakładać opon o takim rozmiarze - samochód nie przyspiesza już w ogóle, a i z tylnymi nadkolami czasem bywają problemy. no i wygląd - kwestia gustu.. ale teoretycznie się da
jest: Y10T. było: A112, 7 x Y10, 2 x Y ][ tel. 511-344-760 ]
Obrazek

Awatar użytkownika
Nat
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 20002
Rejestracja: 25 lis 2005, 00:00
Lokalizacja: Poznań & Warszawa Masz problem na Forum? Pytaj!
Kontaktowanie:

Y10 - Mam 155/70 13' cali czy da rade założyć 155/80 13'

Postautor: Nat » 13 maja 2008, 09:17

"dunin" pisze:będziesz jechał szybciej, niż wskaże prędkościomierz. z doświadczenia nie radzę zakładać opon o takim rozmiarze - samochód nie przyspiesza już w ogóle, a i z tylnymi nadkolami czasem bywają problemy. no i wygląd - kwestia gustu.. ale teoretycznie się da
Ale zważywszy na fakt, że zwykle seryjne predkosciomierze zawyżają prędkość o ok. 10 proc. [sprawdzone za pomocą GPS, w kilku autach różnych marek] to może akurat będzie OK? :)
Pozdrawiam
Nat
Obrazek + Phedra JTD + Lybra SW 2,0 na emigracji i DS20
Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske? ;)

Awatar użytkownika
Saleen
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 839
Rejestracja: 28 sie 2007, 00:00
Lokalizacja: / Gliwice /
Kontaktowanie:

Y10 - Mam 155/70 13' cali czy da rade założyć 155/80 13'

Postautor: Saleen » 13 maja 2008, 09:25

Różnica wskazań prędkościomierza: minus 5,4% ;)
[nowe koła mają większą średnicę i obracają się wolniej]

źrodło: "Tyr-o-saurus"
Pozdrawiam, Michał

Awatar użytkownika
Przemo
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 966
Rejestracja: 24 lis 2005, 00:00
Lokalizacja: Kraków

Y10 - Mam 155/70 13' cali czy da rade założyć 155/80 13'

Postautor: Przemo » 13 maja 2008, 10:04

"Nat" pisze:
"dunin" pisze:będziesz jechał szybciej, niż wskaże prędkościomierz. z doświadczenia nie radzę zakładać opon o takim rozmiarze - samochód nie przyspiesza już w ogóle, a i z tylnymi nadkolami czasem bywają problemy. no i wygląd - kwestia gustu.. ale teoretycznie się da
Ale zważywszy na fakt, że zwykle seryjne predkosciomierze zawyżają prędkość o ok. 10 proc. [sprawdzone za pomocą GPS, w kilku autach różnych marek] to może akurat będzie OK? :)
No 10 proc to przesada. W Mondeo co miałem poprzednio i teraz w ST licznik zawyża o 2-3 km/h :)
Ford Fusion 1.4 TDCI
Audi A6 S-line 2.7 T Quattro 265 KM :)
Alfa Romeo 145 1.6 TS

Awatar użytkownika
Nat
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 20002
Rejestracja: 25 lis 2005, 00:00
Lokalizacja: Poznań & Warszawa Masz problem na Forum? Pytaj!
Kontaktowanie:

Y10 - Mam 155/70 13' cali czy da rade założyć 155/80 13'

Postautor: Nat » 13 maja 2008, 10:08

Akurat mondziaka nie testowalem, ale Suzuki Swift, Lancia Lybra, Honda Accord, Ford Escort, Lancia Delta, Opel Astra, Renault Megane, Renault Laguna- wszedzie wychodziło ok 10 proc. co przy 30 km/h (częsta prędkośc w mieście- oznacza własnie zaniżenie o ok 3 km/h- lepiej to widac na wysokich prędkosciach. Przetestuj na wiekszej ilosci aut.
Moze to tez kwestia GPSu (u mnie: mio) albo oprogramowania (automapa).
Pozdrawiam
Nat
Obrazek + Phedra JTD + Lybra SW 2,0 na emigracji i DS20
Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske? ;)

Awatar użytkownika
Przemo
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 966
Rejestracja: 24 lis 2005, 00:00
Lokalizacja: Kraków

Y10 - Mam 155/70 13' cali czy da rade założyć 155/80 13'

Postautor: Przemo » 13 maja 2008, 10:36

"Nat" pisze:Akurat mondziaka nie testowalem, ale Suzuki Swift, Lancia Lybra, Honda Accord, Ford Escort, Lancia Delta, Opel Astra, Renault Megane, Renault Laguna- wszedzie wychodziło ok 10 proc. co przy 30 km/h (częsta prędkośc w mieście- oznacza własnie zaniżenie o ok 3 km/h- lepiej to widac na wysokich prędkosciach. Przetestuj na wiekszej ilosci aut.
Moze to tez kwestia GPSu (u mnie: mio) albo oprogramowania (automapa).
Wcześniej miałem automapę a teraz mam navi Sonego i mapy chyba Naviteq. U mnie jest takie przekłamanie mniej więcej przy każdej prędkości, sprawdzałem do 160km/h.
Ford Fusion 1.4 TDCI
Audi A6 S-line 2.7 T Quattro 265 KM :)
Alfa Romeo 145 1.6 TS

Awatar użytkownika
dunin
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 1266
Rejestracja: 27 lis 2006, 00:00
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Y10 - Mam 155/70 13' cali czy da rade założyć 155/80 13'

Postautor: dunin » 13 maja 2008, 18:11

każdy model przekłamuje swoje, a do tego każdy egzemplarz dodaje swoje błędy. ale to dobrze :)
jest: Y10T. było: A112, 7 x Y10, 2 x Y ][ tel. 511-344-760 ]
Obrazek


Wróć do „Pozostałe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość