Lancia Klub Polska

Forum dyskusyjne miłośników marki Lancia

>> SKLEPIK LANCIA KLUB POLSKA <<

Autosklep
Dzisiaj jest 26 maja 2018, 23:49

Strefa czasowa UTC+02:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
Post: 12 maja 2008, 22:25 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2008, 00:00
Posty: 18
Lokalizacja: Olsztyn
Witam! Mam pytanie. Mam w swojej Lanci opony 155/70 13' czy da rade na te felgi założyć opony 155/80 13'?

_________________
LANCIA Y10 1.1 i.e. 1990 rok


Na górę
Post: 12 maja 2008, 22:52 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 lip 2007, 00:00
Posty: 511
Imię: Marcin
Lokalizacja: StalowaWola Ulubione piwo: Żywiec
Raczej tak... wiekszy tylko balon :)

_________________
1.9 JTD driver.
HITart - Spoty na telebimy i monitory reklamowe
http://www.hitart.com.pl


Na górę
Post: 12 maja 2008, 23:01 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 lis 2005, 00:00
Posty: 966
Lokalizacja: Kraków
Będzie tylko przekłamanie na liczniku.

_________________
Ford Fusion 1.4 TDCI
Audi A6 S-line 2.7 T Quattro 265 KM :)
Alfa Romeo 145 1.6 TS


Na górę
Post: 12 maja 2008, 23:05 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2008, 00:00
Posty: 18
Lokalizacja: Olsztyn
Przekłamanie na liczniku tzn?

_________________
LANCIA Y10 1.1 i.e. 1990 rok


Na górę
Post: 12 maja 2008, 23:07 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 lis 2005, 00:00
Posty: 966
Lokalizacja: Kraków
No że albo będzie Ci zawyżał prędkość albo zaniżał. Nie wiem jakie były fabrycznie założone.

_________________
Ford Fusion 1.4 TDCI
Audi A6 S-line 2.7 T Quattro 265 KM :)
Alfa Romeo 145 1.6 TS


Na górę
Post: 12 maja 2008, 23:32 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lis 2006, 00:00
Posty: 1266
Lokalizacja: Warszawa
będziesz jechał szybciej, niż wskaże prędkościomierz. z doświadczenia nie radzę zakładać opon o takim rozmiarze - samochód nie przyspiesza już w ogóle, a i z tylnymi nadkolami czasem bywają problemy. no i wygląd - kwestia gustu.. ale teoretycznie się da

_________________
jest: Y10T. było: A112, 7 x Y10, 2 x Y ][ tel. 511-344-760 ]
Obrazek


Na górę
Post: 13 maja 2008, 09:17 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 lis 2005, 00:00
Posty: 20002
Lokalizacja: Poznań & Warszawa Masz problem na Forum? Pytaj!
Cytuj:
będziesz jechał szybciej, niż wskaże prędkościomierz. z doświadczenia nie radzę zakładać opon o takim rozmiarze - samochód nie przyspiesza już w ogóle, a i z tylnymi nadkolami czasem bywają problemy. no i wygląd - kwestia gustu.. ale teoretycznie się da
Ale zważywszy na fakt, że zwykle seryjne predkosciomierze zawyżają prędkość o ok. 10 proc. [sprawdzone za pomocą GPS, w kilku autach różnych marek] to może akurat będzie OK? :)

_________________
Pozdrawiam
Nat
Obrazek + Phedra JTD + Lybra SW 2,0 na emigracji i DS20
Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske? ;)


Na górę
Post: 13 maja 2008, 09:25 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 sie 2007, 00:00
Posty: 839
Lokalizacja: / Gliwice /
Różnica wskazań prędkościomierza: minus 5,4% ;)
[nowe koła mają większą średnicę i obracają się wolniej]

źrodło: "Tyr-o-saurus"

_________________
Pozdrawiam, Michał


Na górę
Post: 13 maja 2008, 10:04 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 lis 2005, 00:00
Posty: 966
Lokalizacja: Kraków
Cytuj:
Cytuj:
będziesz jechał szybciej, niż wskaże prędkościomierz. z doświadczenia nie radzę zakładać opon o takim rozmiarze - samochód nie przyspiesza już w ogóle, a i z tylnymi nadkolami czasem bywają problemy. no i wygląd - kwestia gustu.. ale teoretycznie się da
Ale zważywszy na fakt, że zwykle seryjne predkosciomierze zawyżają prędkość o ok. 10 proc. [sprawdzone za pomocą GPS, w kilku autach różnych marek] to może akurat będzie OK? :)
No 10 proc to przesada. W Mondeo co miałem poprzednio i teraz w ST licznik zawyża o 2-3 km/h :)

_________________
Ford Fusion 1.4 TDCI
Audi A6 S-line 2.7 T Quattro 265 KM :)
Alfa Romeo 145 1.6 TS


Na górę
Post: 13 maja 2008, 10:08 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 lis 2005, 00:00
Posty: 20002
Lokalizacja: Poznań & Warszawa Masz problem na Forum? Pytaj!
Akurat mondziaka nie testowalem, ale Suzuki Swift, Lancia Lybra, Honda Accord, Ford Escort, Lancia Delta, Opel Astra, Renault Megane, Renault Laguna- wszedzie wychodziło ok 10 proc. co przy 30 km/h (częsta prędkośc w mieście- oznacza własnie zaniżenie o ok 3 km/h- lepiej to widac na wysokich prędkosciach. Przetestuj na wiekszej ilosci aut.
Moze to tez kwestia GPSu (u mnie: mio) albo oprogramowania (automapa).

_________________
Pozdrawiam
Nat
Obrazek + Phedra JTD + Lybra SW 2,0 na emigracji i DS20
Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske? ;)


Na górę
Post: 13 maja 2008, 10:36 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 lis 2005, 00:00
Posty: 966
Lokalizacja: Kraków
Cytuj:
Akurat mondziaka nie testowalem, ale Suzuki Swift, Lancia Lybra, Honda Accord, Ford Escort, Lancia Delta, Opel Astra, Renault Megane, Renault Laguna- wszedzie wychodziło ok 10 proc. co przy 30 km/h (częsta prędkośc w mieście- oznacza własnie zaniżenie o ok 3 km/h- lepiej to widac na wysokich prędkosciach. Przetestuj na wiekszej ilosci aut.
Moze to tez kwestia GPSu (u mnie: mio) albo oprogramowania (automapa).
Wcześniej miałem automapę a teraz mam navi Sonego i mapy chyba Naviteq. U mnie jest takie przekłamanie mniej więcej przy każdej prędkości, sprawdzałem do 160km/h.

_________________
Ford Fusion 1.4 TDCI
Audi A6 S-line 2.7 T Quattro 265 KM :)
Alfa Romeo 145 1.6 TS


Na górę
Post: 13 maja 2008, 18:11 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lis 2006, 00:00
Posty: 1266
Lokalizacja: Warszawa
każdy model przekłamuje swoje, a do tego każdy egzemplarz dodaje swoje błędy. ale to dobrze :)

_________________
jest: Y10T. było: A112, 7 x Y10, 2 x Y ][ tel. 511-344-760 ]
Obrazek


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
[ Regulamin Forum ]

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
[ GZIP: Off ]