Sorry że tak późno, ale nie miałem kiedy napisać.
Poradnik przyda się głównie użytkownikom Lancii Ypsilon (03-10), Musa, Fiat Ducato, Citroen Jumper, Peugeot Boxer.
W tych samochodach zamontowano ten sam typ przełącznika zespolonego, który po jakimś czasie "zużywa się". Objawem są samowłączające się wycieraczki, spryskiwacze, światła długie.
Aby go wymienić należy:
-Rozpiąć klemę masową akumulatora
-Zdjąć poduszkę powietrzną kierownicy (tak samo dla Ypsilon i Musa);
przygotować dwa pręty o przekroju 5-6mm i długości 10-15 cm. Ja użyłem długich kluczy imbusowych fi5 oraz fi6.
Umieścić je w otworach technologicznych po bokach kierownicy (jak na zdjęciu)
Wcisnąć je mocno aż do wyczucia kliknięcia sprężyny. Druga osoba w tym czasie pociąga do siebie poduszkę powietrzną.
-Rozpiąć zieloną i żółtą wtyczkę generatora gazu, oraz białą sygnału dźwiękowego.
Poduszkę mamy na zewnątrz.
Kierownicę trzyma nakrętka o rozmiarze 24mm.
Klucz nasadowy trzeba na nią nałożyć po czym wbić go delikatnie drugim kluczem lub młotkiem.
Po odkręceniu kierownicy ciągniemy ją do siebie i już mamy ją na... twarzy (dlatego uważać i nigdy nie odkręcać nakrętki do końca)
Pod kierownicą mamy przełącznik zespolony, który trzyma się na miejscu dzięki obejmie zaciskowej (imbus fi5).
Składamy wszystko w odwrotnej kolejności, pamiętając o tym, żeby ustawić kierownicę dokładnie w tym miejscu w którym była wcześniej. Pomogą nam w tym znaki nabite na wieloklinie i na kole kierownicy.
Goodbye and good luck
Zdjęcie ukradłem z allegro.