Lancia Klub Polska

Forum dyskusyjne miłośników marki Lancia

>> SKLEPIK LANCIA KLUB POLSKA <<

Autosklep
Dzisiaj jest 13 gru 2018, 12:04

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
PostDodany: 03 paź 2012, 17:15 
LUKI82 pisze:
Co do działania sprzętu to bez większych kombinacji działa jedynie kamera cofania i navi, tuner TV tworzy Eol i należy go dopisać. Taką informację otrzymałem od producenta.
:D
Ocenzurowano. Pan Paweł przytoczył mu moja rozmowę miedzy mną a nim czyli jak mu powiedziałem, że ja mam Thesis bez TV i system nie rozpozna nawet oryginalnego tuner TV bo ten Thesis wyjechał z fabryki bez TV i dlatego system poinformuje o tym w postaci Eol error. W przypadku płytki to właśnie ona jest czymś nowym i potrzebuje dopisania jeśli system sam jej nie odczyta ale ja nie po to byłem w Tyńcu żeby taka informacja wyskakiwała.
LUKI82 pisze:
tu jest wszystko napisane możesz poczytać i wyciągnąć wnioski choć wiele wpisów zostało usunięte viewtopic.php?f=140&t=55048 :)
A tak dokładnie to ta ukrywana przez argente67 firma "M" to: http://www.martos.com.pl/ i znalazł ją jedrek
Jędrek mógłby znaleźć nawet pięć firm nie było chętnego by przekazać sprzęt do testów, który zresztą jeszcze jest u p.Pawła i to jest mój wkład bez, którego nic by nie ruszyło.


Ostatnio zmieniony 03 paź 2012, 21:36 przez argenta67, łącznie zmieniany 6 razy.

Na górę
   
PostDodany: 03 paź 2012, 17:43 
martos pisze:
Witam, tu producent :roll:
Ponieważ pojawiają się bzdury postanowiłem wkroczyć.
Panie LUKI proszę nie pisać
...Problem tylko w tym : aby dalej była produkcja to musi być kolejna 10 zdecydowanych. Taką informację otrzymałem od producenta.
Pojechać pojadę...
z datą wtorkową, bo rozmawialiśmy w środę dopiero.

A teraz konkrety:
Dotychczasowa partia jest zrobiona i czeka. Uprasza się wszystkich którzy wpłacili zaliczki o odezwanie się do mnie na pw i sprecyzowanie (najlepiej do końca przyszłego tygodnia tj do 12.10):
- adres wysyłki
- faktura
- jakie dodatki z opcji z gps (np touch) i z tunerem
Wysyłam za pobraniem (kurier 29zł plus pozostała kwota), chyba że dostanę info i wysyłam część do Argenty67.
Wszystkie znaki zapytania w sprawach błędów i zagadek technicznych wyjaśniliśmy z Argentą67. EOL w tym przypadku oznacza żądanie dopisania tunera TV do listy urządzeń podpiętych pod Connect. Tak samo działoby się gdyby klient świeżo zakupionej w salonie Lancii po tygodniu zażądał zamontowania OEM tunera. Po wpięciu go do instalacji wyskoczy EOL a wtedy ASO po dopisaniu go do listy urządzeń takowy EOL zlikwiduje.
Jeśli ktoś nie ma zamiaru podpinać sobie tunera MPEG4, tylko korzystać z GPS i/lub kamery cofania, nie podłącza CANów i takowego EOL nie otrzyma. Jest to zresztą opisane w "ulotce montażowej"

Co do następnej partii - wszystkie szczegóły proszę ustalać ze mną, bez tzw pośredników. Jeśli otrzymamy wpłatę zaliczki - 1470zł, przystępujemy do następnej partii. Możecie wpłacać po kolei lub wpłaci jedna osoba. Bez obaw, każdy dostanie jako potwierdzenie fakturę pro-forma. W przypadku gdyby dotarła tylko część zaliczek, sprawy ustalimy w dalszym terminie.

:!: U nas było 22st i cały dzień słoneczka :!:

Witam Pana,
zapomniał Pan tylko o naszej wcześniejszej rozmowie czyli 27 i 29 sierpnia w której padły słowa o następnej liczbie osób by można było dokonać zamówienia. Fakt jest tylko taki że mogłem to dokładniej określić podając tą informację, czyli podać kwotę i to co też Pan mówił że będzie to opłacalne gdy będzie większa liczba osób, a w tym przypadku cały czas wchodzi w grę 10 osób.

Co do pośrednictwa to nawet nie miałem ochoty i tak bym nalegał na dokonywanie wpłaty bezpośrednio na Pana konto.

Pozdrawiam


Na górę
   
PostDodany: 04 paź 2012, 8:59 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 lip 2012, 11:58
Posty: 36
Imię: Marek
Lokalizacja: Wolne Miasto Gdansk
@argenta67

nie zaśmiecaj mi skrzynki głupimi uwagami
Nie zawsze wystarczy siano wyjąć z butów


Przepraszam za off

ale forumowicz wyłączył pw sam zaśmiecając ja innym

_________________
Lacia Thesis 2,4JTD


Na górę
PostDodany: 04 paź 2012, 12:00 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Rejestracja: 02 wrz 2012, 20:21
Posty: 8
Lokalizacja: Wypełnij to pole
Dołączam instrukcję.

Powinna być czytelna ;)

No i najważniejsze !! źródła video (kamera etc) muszą dawać sygnał w NTSC.
Navibox ten warunek spełnia.


Załączniki:
Thesis.pdf [347.71 KiB]
Pobrany 155 razy
Na górę
PostDodany: 07 paź 2012, 20:26 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Rejestracja: 02 wrz 2012, 20:21
Posty: 8
Lokalizacja: Wypełnij to pole
Na dzień dzisiejszy ceny dla forumowiczów:
navibox NAV108E - 700zł
tuner DT10HD - 650zł
Przy składaniu zamówień proszę podawać numer telefonu dla kuriera


Na górę
PostDodany: 16 paź 2012, 11:13 
Offline
Klubowicz
Klubowicz

Rejestracja: 14 mar 2011, 15:26
Posty: 1088
Imię: Jan
Lokalizacja: Poznań
Rany, pozamykali te właściwe tematy i nie ma gdzie pisać. Co komu przeszkadzał ten temat o connect po polsku, co?
No, pewnie już wszyscy płytki dostali, teraz się biorą za montowanie. Tako i ja! I mam dylemata jednego, a nawet dwa! Pierwszy to gdzie się podłączyć pod wsteczny? Drugi to gdzie wyprowadzić (oby nie w pole) antenę gps. Gdzie schować moduł navi to już wiem.
Przy okazji - dla tych co nie montowali - uwaga na panel dotykowy - niesamowicie delikatna konstrukcja. Mój mi kot zrzucił (oj, miał później przebieżkę), niby wylądował niczym Felix, płasko, ale coś pękło w środku i ... i zamówiłem nowy. Już dostałem. Dziś montuję.
Jakie macie propozycje kamery (rodzaj, miejsce)?
Paweł, skorzystam z Twoich porad. Z umiejscowieniem navi też. Jak to wszystko zadziała - chyba Cię ozłocę. Ale to jeszcze nie teraz :)

Zamontowałem. Jeszcze bez kamery. Ale już coś działa. Pożyczyłem od kolegi wymagane navi i sprawdziłem - jest prawie dobrze. Prawie, bo a) navi nie moje; b) trzeba by je skalibrować, a przez to rozwalę ustawienia znajomemu - a to byłaby już szkoda.
Uwaga dla tych co montują bez navi - zamontowałem toucha i klikam palcem - wow! robi się cały ekran czarny. A że najpierw robiłem to na uszkodzonym (a co, najwyżej coś się z nim gorszego stanie, a i tak uszkodzony) to sobie pomyślałem, że to jego wina. Założyłem nowy touch (otrzymałem go rano kurierem - Paweł z Martos - dziękuję!) i to samo. No to za tele i do Pawła - o co common? No i okazało się, że gdy nie mam podłączonej navi - system po dotknięciu palcem w ekran wchodzi w tryb navi - a że jej nie ma to i na wizji nic nie ma. Trzeba przytrzymać palcem ok. 4-5 sec. i powróci do trybu radia czy co tam mieliśmy wyjściowo. Nie wiedziałem o tym i już się wystraszyłem, że coś znowu z panelem.
Problem był z przepychaniem kabli - puściłem je prawą stroną na dół. Zrobię zdjęcia - jak wrócę do garage.
Wszystko podłączone. Gra i trąbi, ale z navi dźwięku nie ma. Hołek cicho siedzi. Muszę nad tym popracować i doczytać. Na spokojnie.


Załączniki:
Komentarz: wyprowadzenie kabli z lewej strony
DSC_0006.jpg
DSC_0006.jpg [ 128.38 KiB | Przejrzano 3120 razy ]

_________________
Jash

THESIS 2.4 150KM - Obrazek
LYBRA 2.4 140KM - Obrazek
Na górę
PostDodany: 21 paź 2012, 13:32 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 lut 2006, 0:00
Posty: 296
Lokalizacja: Konstancin woj.mazowieckie
jjash. Świetnie, że poruszłeś temat. Jeszcze nie zabrałem się za montowanie wszystkiego - najpierw poczekam, jak sobie kupię tuner tv i kamerkę. Nie ma co dwa razy się do roboty zabierać. Jednak dla potomności zdradź proszę, gdzie będziesz upychał te wszystkie, niemałe w sumie, pudełeczka od navi i tv?
Co do anteny myślałem, żeby zamontować ją w górnym rogu od strony pasażera. Inny pomysł narazie mi nie przyszedł do głowy. Choć jeszcze nie przymierzałem jak to będzie wyglądać. Może ktoś ma pomysł na jakieś lepsze miejsce - tak żeby nie było widać, a żeby działało.


Na górę
PostDodany: 21 paź 2012, 16:32 
Offline
Klubowicz
Klubowicz

Rejestracja: 14 mar 2011, 15:26
Posty: 1088
Imię: Jan
Lokalizacja: Poznań
Pudełko od navi da się upchnąć za kanałem powietrznym (tym czarnym dużym plastikiem na zdjęciu wyżej) - jak się go odchyli, to na jego końcu widać lukę. Tam można upchnąć - pomysł nie mój - Argenty67. Przyznam, że nie pomyślałem o tym wcześniej. Po prostu zapożyczyłem od Pawła. Przedtem myślałem nad tym, by pociągnąć to z bagażnika - w sumie to było dla mnie naturalne, ale skoro Paweł przetarł szlak i wynalazł takie miejsce - skorzystałem. Co do pudełka tv - to już ma większy gabaryt. Chyba ani musi w bagażniku być. Antenę gps, też wzorem Argenty67, pociągnąłem pod schowkiem pasażera do prawego przedniego słupka. Dokładnie to antena jest przy słupku (nie przyklejałem, fajnie sama leży), kabel puściłem za blendą prawą boczną (tam gdzie jest wyłączenie airbag pasażera), potem nad czarną blendą wentylatora (tą pod schowkiem), i do modułu navi. Kabel od anteny ma chyba z 5m, zatem trzeba go gdzieś zwinąć by się nie majtał. Z tymi metrami to przesadziłem, ale naprawdę długi jest.
Co do dźwięku - zapytałem o to Martosa, ale zanim mi odpowiedział (a nie odpowiedział), dowiedziałem się od Pawła, że dźwięk musi iść do głośniczka dołączonego do navi. Zatem nie ma możliwości (a przynajmniej ja o tym nie wiem) puszczenia komunikatów na głośniki. Z drugiej strony, po kie licho komunikat na tylnych głośnikach? Tymczasowo zamontowałem głośniczek ... za pedałem akceleratora, czyli gazu. Yhy, naprawdę. Uważam, że doskonałe miejsce (logistycznie) ale nie wiem jak z odsłuchem podczas jazdy - dopiero sprawdzę. Nie chciało mi się wczoraj auta uruchamiać - siedzi w garażu. Nie ma możliwości by go kopnąć podczas gawędy stopy z pedałem ... gazu. Zatem miejsce dobre. Później może klepnę zdjęcie - tylko podziałam w ogródku, bo mrozy idą, a niektóre rośliny nie bardzo wytrzymałe są. A głośnik wygląda solidnie i estetycznie - aż żal go tam chować.
Co do ekranu - tu mam małe rozczarowanie - ale to nie wina Martosa - ekran jest jakby nie przystosowany do rozdzielczości automapy. Niby można to jakoś poprawić, ale nie na tyle by obraz był jak żyleta. Owszem, dobrze widać, ale jednak widziałem lepszej jakości grafikę na displayach centralnych. W dodatku jest jeszcze jeden mankament - w słoneczne dni ni cholery nie widać. Tak jak miało się ten zielonkawy ekran, standardowy, a na nim cyfry to jakoś nie było z tym problemu, tak już przy grafice się rozjeżdża. I tu by się przydały "pictures auf main" czyli dodatkowe komunikaty na choince przed kierowcą. Ale skoro ni ma - nie rozwijamy tematu.
Tyle. Chyba. Jakby co, pytajcie.

Dodałem zdjęcia - gdzie antena, gdzie głośniczek.


Załączniki:
Komentarz: umiejscowienie anteny modułu navi
DSC_0003.jpg
DSC_0003.jpg [ 132.61 KiB | Przejrzano 3075 razy ]
Komentarz: umiejscowienie głośniczka modułu navi
DSC_0002.jpg
DSC_0002.jpg [ 119.84 KiB | Przejrzano 3075 razy ]

_________________
Jash

THESIS 2.4 150KM - Obrazek
LYBRA 2.4 140KM - Obrazek


Ostatnio zmieniony 21 paź 2012, 17:45 przez jjash, łącznie zmieniany 1 raz.
Na górę
PostDodany: 21 paź 2012, 16:39 
Tak wygląda TV w Thesis

Tak kamerka cofania
Załącznik:
kamera.jpg
kamera.jpg [ 389.19 KiB | Przejrzano 3085 razy ]
i zderzak tył
Załącznik:
kam.jpg
kam.jpg [ 347.49 KiB | Przejrzano 3085 razy ]
i tym sposobem prawie wszystko już zrobiłem bo jeszcze jest myśl nad wyjściem do jakiego zewnętrznego źródła audio i lub wizualnego.
jjash pisze:
Pudełko od navi da się upchnąć za kanałem powietrznym (tym czarnym dużym plastikiem na zdjęciu wyżej) - jak się go odchyli, to na jego końcu widać lukę. Tam można upchnąć - pomysł nie mój - Argenty67. Przyznam, że nie pomyślałem o tym wcześniej. Po prostu zapożyczyłem od Pawła. Przedtem myślałem nad tym, by pociągnąć to z bagażnika - w sumie to było dla mnie naturalne, ale skoro Paweł przetarł szlak i wynalazł takie miejsce - skorzystałem. Co do pudełka tv - to już ma większy gabaryt. Chyba ani musi w bagażniku być. Antenę gps, też wzorem Argenty67, pociągnąłem pod schowkiem pasażera do prawego przedniego słupka. Dokładnie to antena jest przy słupku (nie przyklejałem, fajnie sama leży), kabel puściłem za blendą prawą boczną (tam gdzie jest wyłączenie airbag pasażera), potem nad czarną blendą wentylatora (tą pod schowkiem), i do modułu navi. Kabel od anteny ma chyba z 5m, zatem trzeba go gdzieś zwinąć by się nie majtał. Z tymi metrami to przesadziłem, ale naprawdę długi jest.
Co do dźwięku - zapytałem o to Martosa, ale zanim mi odpowiedział (a nie odpowiedział), dowiedziałem się od Pawła, że dźwięk musi iść do głośniczka dołączonego do navi. Zatem nie ma możliwości (a przynajmniej ja o tym nie wiem) puszczenia komunikatów na głośniki. Z drugiej strony, po kie licho komunikat na tylnych głośnikach? Tymczasowo zamontowałem głośniczek ... za pedałem akceleratora, czyli gazu. Yhy, naprawdę. Uważam, że doskonałe miejsce (logistycznie) ale nie wiem jak z odsłuchem podczas jazdy - dopiero sprawdzę. Nie chciało mi się wczoraj auta uruchamiać - siedzi w garażu. Nie ma możliwości by go kopnąć podczas gawędy stopy z pedałem ... gazu. Zatem miejsce dobre. Później może klepnę zdjęcie - tylko podziałam w ogródku, bo mrozy idą, a niektóre rośliny nie bardzo wytrzymałe są. A głośnik wygląda solidnie i estetycznie - aż żal go tam chować.
Co do ekranu - tu mam małe rozczarowanie - ale to nie wina Martosa - ekran jest jakby nie przystosowany do rozdzielczości automapy. Niby można to jakoś poprawić, ale nie na tyle by obraz był jak żyleta. Owszem, dobrze widać, ale jednak widziałem lepszej jakości grafikę na displayach centralnych. W dodatku jest jeszcze jeden mankament - w słoneczne dni ni cholery nie widać. Tak jak miało się ten zielonkawy ekran, standardowy, a na nim cyfry to jakoś nie było z tym problemu, tak już przy grafice się rozjeżdża. I tu by się przydały "pictures auf main" czyli dodatkowe komunikaty na choince przed kierowcą. Ale skoro ni ma - nie rozwijamy tematu.
Tyle. Chyba. Jakby co, pytajcie.
Z tunerem TV jest troszkę problemu bo nie można go zbyt mocno chować bo pilot czasami sie przydaje więc tu jeszcze nie ma takiego 100% miejsca.


Na górę
   
PostDodany: 21 paź 2012, 17:28 
Offline
Klubowicz
Klubowicz

Rejestracja: 14 mar 2011, 15:26
Posty: 1088
Imię: Jan
Lokalizacja: Poznań
Paweł,
tak sobie teraz sprawdziłem jedną rzecz i ... Kiedyś zakupiłem w Lidl zestaw dvd plus dwa monitory zagłówkowe. I coś mnie tknęło - to-to nie dość, że może nadawać w NTSC to jeszcze ma takie same wejścia rgb jak nasze ustrojstwo. I gdybym o tym tylko pomyślał wcześniej to podłączyłbym to do monitora na konsoli. Mógłbym oglądać sobie co tam dziecisko ogląda, albo słuchać po prostu tego co mam na mp3 czy kartach pamięci. Muszę to dopracować. Pomysł mi się podoba. Zamiast tv.

_________________
Jash

THESIS 2.4 150KM - Obrazek
LYBRA 2.4 140KM - Obrazek


Na górę
PostDodany: 21 paź 2012, 17:32 
Trzeba pamiętać, że modem TV ma więcej gniazd wyjściowych i można więcej ekranów podłączyć.


Jeszcze jedna sprawa czyli przydałoby się aby ci co zamontowali dodatek wypowiedzieli się w temacie komunikatu Eol error czy się pojawił i czy mają jakiś problem z tym.


Na górę
   
PostDodany: 22 paź 2012, 12:04 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 lut 2007, 0:00
Posty: 99
Imię: Andrzej
Lokalizacja: Jędrzejów
Ja też już zamontowałem.
Zajęło mi to popołudnie w sobotę i przedpołudnie w niedzielę.
Ale przy okazji wyczyściłem sobie czytnik CD i naprawiłem spinkę od klapki.
Wszystko jest OK
Po uruchomieniu nie pokazał się żaden błąd.
Płytka przyjęła się jakby tam zawsze była
Moje auto miało fabryczny tuner TV który wypiąłem podczas montażu.
Płytka ma wgrane oprogramowanie z oryginalnego tunera TV, wiec sieć can auta nie zauważyła różnicy.
Antenkę GPS umieściłem w tym samym miejscu gdzie jest oryginalna tylko bliżej szyby na taśmie dwustronnie klejącej. Wygląda jak fabrycznie. Kabel schował się idealnie w szczelinę pomiędzy deską a szybą a następnie bokiem sprowadziłem go pod deskę.
Moduł nawigacji umieściłem w rejonie filtra kabinowego. Wg mnie miejsce OK -w miarę łatwy dostęp do karty w przypadku konieczności aktualizacji map. Głośniczek również tam zamocowałem. Od wczoraj jeżdżę -słychać bardzo dobrze.
Wejście Nr 2 -TV sprawdziłem podpinając pod niego (tymczasowo) kabel TV od mojego telefonu. Po wciśnięciu na connect przycisku TV (pod ekranem pierwszy z prawej) na wyświetlaczu pojawił się film z mojego telefonu a w głośnikach głos z filmu. :-)
Wejście Nr 3 również sprawdzone -po podaniu "plusa" na szary kabelek na ekranie natychmiast pojawia się obraz z kamery.
Co do jakości obrazu o której pisze jjash
Prawda, ze fabryczne conecty w innych autach ładniej wyświetlają grafikę, ale należy pamiętać że do naszego interfejsu podłączamy dodatkowe peryferyjne urządzenia poprzez podanie zespolonego sygnału wizji a nie po RGB (wg mnie to podstawowa utrata jakości grafiki) ale i tak czekając na urządzenie nie spodziewałem się lepiej.
Od wczoraj jeżdżę z AutoMapą i wszystko jest OK widać wyraźnie (z uwagami jak wyżej)
Jeśli chodzi o obrazy ruchome -film czy obraz z kamerki jest OK bez zastrzeżeń.
Zaleta -pod każde z tych wejść można podłączyć dowolne źródło wideo w formacie NTSC.
Uważam ze Firma Martos wywiązała się na piątkę.

Uwagi dla tych co jeszcze nie montowali:
Należny mieć miniaturowe specjalistyczne wkrętaki (torks gwiazdka)
Należny zwrócić uwagę że panel dotykowy ma stronę przednią i tylną (ja nie wiedziałem i musiałem rozbierać powtórnie.)
Kalibrację ekranu trzeba dokonać przed odpięciem myszki.
jjash -piszesz o zielonkawym bladym ekranie. Mój taki się nieraz robił zaraz po uruchomieniu auta w zimne dni -i zrobił się tez taki jak niedokładnie spiąłem taśmy.
Po ponownym poprawieniu taśm obraz jest lepszy niż był przed montażem (zasługa samego panelu dotykowego) nie mam żadnych przebarwień zielonkawych. Obraz jest wystarczająco czytelny nawet jak swieci słońce (wczoraj świeciło mocno). Dzis rano przy 2 st C wystartował od razu jasno i wyraźnie


Na górę
PostDodany: 22 paź 2012, 13:41 
Offline
Klubowicz
Klubowicz

Rejestracja: 14 mar 2011, 15:26
Posty: 1088
Imię: Jan
Lokalizacja: Poznań
Jeszcze coś - jak macie okulary przeciwsłoneczne, odpqlcie automape i jak będzie grafika to spójrzcie na ekran przez okulary. Ale muszą być z filtrem uv. Ale jazda!

_________________
Jash

THESIS 2.4 150KM - Obrazek
LYBRA 2.4 140KM - Obrazek


Na górę
PostDodany: 22 paź 2012, 16:20 
No to śmiało możemy potwierdzić, że całe zamieszanie w temacie Eol error zostało stworzone na "zamówienie" i typowo złośliwie bo jak tylko ja twierdziłem, że jest ok to było mało ale teraz już są trzy osoby co mówią/piszą to samo więc wnioski z mojej pracy można sobie spokojnie wyciągnąć takie jakie są fakty nie złośliwe bzdury z zawiści.
: brawa : : brawa : chłopaki można pokazać, że chcieć to móc i ja nigdzie was nie oszukałem zamieszczając filmy czy informacje, a że chciałem być uczciwy to zamieściłem wpis z uwagą, że może się pojawić ale nie musi i to był mój błąd bo złośliwy podchwycił i chciał zniszczyć ciężką pracę moją i Pawła "Martos" .


Na górę
   
PostDodany: 22 paź 2012, 19:19 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 lut 2007, 0:00
Posty: 99
Imię: Andrzej
Lokalizacja: Jędrzejów
Jedynym podzespołem który się kontaktuje z siecią can jest dołożony przez nas interfejs.
Pozostałe urządzenia -:nawigacja, tuner TV czy dowolne źródło sygnału audio-wideo które zechcemy podłączyć do naszego interfejsu nie ma mozliwości kontaktowania się z siecią can -bo nie jest do niej wpięte. To tak, jakby ktoś chciał posądzić o kontakty z siecią can swój telefon który ładuje się w gnieździe zapalniczki.
Wg producenta Interfejs ma wgraną kopię informacji jakie wysyła fabryczny tuner TV do sieci can.
I od tej chwili to on udaje fabryczny tuner.
Tak więc jestem przekonany, ze wszyscy którzy mają fabryczny tuner TV zainstalują interfejs bez przygód. Ale uważam że bez względu na to czy zamontują nowy tuner czy nie -muszą wypiąć na zawsze ten oryginalny. Zeby dwa urządzenia jednoczesnie nie wysyłały do sieci zakłócających się informacji. W instrukcji montażu jest inna informacja żeby- nie wypinać.
Ci którzy tunera nigdy nie mieli - być może będą go musieli dopisać do listy urządzeń.
Ja miałem tuner TV. Wypiąłem go ale nie zamontowałem nowego. Natomiast z wejscia Nr2 i wejścia audio wyprowadziłem zwykły kabel 3xczincz. Wpinam w niego dowolne urządzenie audio-wideo i jego obraz pokazuje mi się na wyświetlaczu auta. Próbowałem z telefonem i aparatem fotograficznym -jest OK.
Spostrzeżenie jakie mam po dwóch dniach jazdy:
Moduł nawigacji mile mnie zaskoczył. Sygnał z satelit łapie w 2-3 sekundy po właczeniu.
Dodatkowy głośnik jest plusem -np. nie wlaczam widoku map na wyświetlaczu, mam na nim tradycyjny widok i słucham sobie muzyczki, a i tak "Hołek" jak anioł stróż kieruje mnie głosem kiedy i gdzie skręcić albo zdjąć nogę z gazu :-)
Jesli włączoną mamy mapę i podczas jazdy włączymy wejście Nr2 (czyli po staremu tuner TV) -to na ekranie dalej wyświetla się obraz z wejścia Nr1 czyli mapa, jednak dźwięk zmienia się -zamiast radia słyszymy dźwięk z podłaczonego urządzenia (w moim przypadku z podłączonej Omni jako odtwarzacza)
Po kolejnych próbach okazało się że wejście video nr2 jest aktywne jedynie na postoju, Jesli nie właczaliśmy nawigacji, a właczyliśmy sobie film, to po ruszeniu z miejsca znika obraz a ukazuje sie komunikat ze można oglądać tylko na postoju, :) ale dźwięk stereo dalej mamy z podpiętego źródła. Mozna więc przez to wejście słuchać muzyki z dodatkowego urządzenia (jesli ktoś nie ma zmieniarki) Jednak filmy tylko na postoju.
Tu pytanie do Martos -czy nie dało się tego wejścia odblokować podczas jazdy?
Mnie osobiście to nie potrzebne i tak jest bezpieczniej -ale jesli ktos ma małe dzieci i liczył ze obejrzą bajkę podczas podróży -to nie da rady.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 15 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
[ Regulamin Forum ]

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl