Kappa - programowanie klucza i sterowanie centralnym zamkiem
Kappa - programowanie klucza i sterowanie centralnym zamkiem
Koledzy mam takiego gwoździa, czy centralny zamek w Kappie jest sterowany przez wyzwalanie masy? a jeśli tak czy ktoś wie które przewody w kostce przy drzwiach są przeznaczone do sterowania zamkiem? Mam alarm fabryczny ale puki nie dorobię kompletu kluczy chcę zainstalować osobny sterownik i wolałbym unikać rozbierania drzwi.
Sprawa druga dotyczy programowania kluczyka,w wiadomym miejscu mam odpowiednie narzędzie,pytanie takie czy wystarczy kupić dowolny kluczyk z lancii z obsługą centralnego i na nowo go zaprogramować czy też jakimś cudem uda się zaprogramować kluczyk sprzedawany np na Allegro tzw scyzoryki?
Sprawa druga dotyczy programowania kluczyka,w wiadomym miejscu mam odpowiednie narzędzie,pytanie takie czy wystarczy kupić dowolny kluczyk z lancii z obsługą centralnego i na nowo go zaprogramować czy też jakimś cudem uda się zaprogramować kluczyk sprzedawany np na Allegro tzw scyzoryki?
- stabraf
- Administrator
- Imię: Andrzej
Re: Kappa - programowanie klucza i sterowanie centralnym zam
Sterowanie zamykaniem / otwieraniem odbywa się przez zmianę polaryzacji czyli tak jak sterowanie dokładanymi siłownikami.Łączysz odpowiednio wyjścia przekażników z dodatkowej centralki i powinno banglać.
W kolorkach Ci nie pomogę bo na razie śmigam BMW 316 Coupe z rasowym wydechem

W kolorkach Ci nie pomogę bo na razie śmigam BMW 316 Coupe z rasowym wydechem

Kappa 2.0 turbo 20v, sedan '99, 220 pajaców;)
Zeta 2.1 TD Epic FREE
Mapa Użytkowników LKP-kliknij
Kliknij tutaj jeśli chcesz umieścić na mapie swoje dane (swoją Lancię, polecany warsztat, miejsce zlotu lub spotu)
Zeta 2.1 TD Epic FREE

Kliknij tutaj jeśli chcesz umieścić na mapie swoje dane (swoją Lancię, polecany warsztat, miejsce zlotu lub spotu)
centralka którą mam,ta dodatkowa ma sterowanie zamkami przez wyzwalanie masy (chyba najpopularniejszy system) wyprułem ją z Golfa IV przy okazji montażu alarmu.W golfie sprawa była prosta wystarczyło podpiąć się do siłownika master w odpowiednie przewody i po podaniu masy zamek się otwiera bądz zamyka
- stabraf
- Administrator
Kurcze nie mam jak sprawdzić ,ale wg tego ,co opisałem TUTAJ to po podaniu masy do złącza 5 zamki powinny się zamknąć ,a po podaniu masy do złącza 4 powinny się otworzyć.Tylko nie wiem jakie to kolorki w złączu przy zawiasach 

Zeta 2.1 TD Epic FREE
Zeta 2.1 TD Epic FREE

i super, takiej właśnie odpowiedzi oczekiwałem
tzn prawie ale już wiem że sterowanie odbywa się za pomocą wyzwalania masy.Pozostaje zaopatrzyć się w kawałek przewodu i metodą biblijną (szukajcie a znajdziecie) przelecieć złącze w drzwiach...powinno się udać.Oczywiście najpierw miernikiem skreślić z planu poszukiwań piny na których jest + .No chyba że ktos wie które to piny
no i pozostaje pytanie dotyczące programowania kluczyków

no i pozostaje pytanie dotyczące programowania kluczyków
- annubis17
- Forumowicz/ka
- Imię: Damian
Ostatnio jak przeglądałem tu forum to widziałem rozpiske gdzie szukać kabli przy montarzu alarmu. Było tam podane jakie kolorki i gdzie są kable. Nie pamiętam tylko w jakim temacie to było 

Citroen XM 2.1D / Lancia Kappa 2.0 VIS
Wszystkie Kappy są wyposażone w instalacje alarmowo-immobiliser i tak zależnie od wersji są dwa przewody i dioda działa jako info do immo, druga wersja(nie wiem po co) to mała skrzyneczka na jedną kostkę i dioda immo dział tylko jako info oraz wersja z alarmem, czerwona duża skrzynka i dwie wtyczki, charakterystyczna sprawa to kolor przewodów, wszystkie czarne . W tych kostkach można adoptować inne zewnętrzne/podkupione na allegro np.
z zainstalowaniem samego sterownika,poi waszych informacjach prościzna.Wbudowałem sterownik w panel drzwi.Zasilanie stały plus z lampki,masa wiadomo i dwa przewody wyzwalające masę w kostkę sterowania. Prosto i w 15minut. Dalej ciekawi mnie kwestia czy komuś udało się zaprogramować piloty "obce" do alarmu kappy
- annubis17
- Forumowicz/ka
Wpiełeś po prostu w to mniejsze złącze w zamku kabelki? Zamyka wszystkie zamki z pilota? Muszę u siebie też tak założyćAlan pisze:z zainstalowaniem samego sterownika,poi waszych informacjach prościzna.Wbudowałem sterownik w panel drzwi.Zasilanie stały plus z lampki,masa wiadomo i dwa przewody wyzwalające masę w kostkę sterowania. Prosto i w 15minut. Dalej ciekawi mnie kwestia czy komuś udało się zaprogramować piloty "obce" do alarmu kappy

dokładnie, w przewody do pinów 4 i 5annubis17 pisze:[
Wpiełeś po prostu w to mniejsze złącze w zamku kabelki? Zamyka wszystkie zamki z pilota? Muszę u siebie też tak założyć
- stabraf
- Administrator
Czyli tak jak pisałem:
masa na 5 zamyka wszystko,
masa na 4 otwiera wszystko?
masa na 5 zamyka wszystko,
masa na 4 otwiera wszystko?
Zeta 2.1 TD Epic FREE
Zeta 2.1 TD Epic FREE

No to żeście sobie wiązek na produkowali a wystarczy sterownik radiowy i kabelki o długości po 20 cm każdy bo w Kappie jest sterownik, pod który się podłącza ten dodatkowy, wszystko jest w jednym miejscu, +, -, st na otwieranie i na zamykanie a wszystko to bez rozbierania boczków, bez produkcji dodatkowych wiązek a do tego można sobie zrobić kluczyk/scyzoryk z otwieraniem bagażnika tak jak ja to mam we wszystkich Lanciach. Argenta też ma ten pilot ale bagażnik otwiera automatycznie z drzwiami bo i tak trzeba palcem wcisnąć zamek.
- annubis17
- Forumowicz/ka
Jakieś zdjęcia? Instrukcja jakie kable i gdzie ich szukać? Skąd zasilanie dokładnie wtedy? Chce założyć tam, gdzie najmniej roboty będzieargenta67 pisze:No to żeście sobie wiązek na produkowali a wystarczy sterownik radiowy i kabelki o długości po 20 cm każdy bo w Kappie jest sterownik, pod który się podłącza ten dodatkowy, wszystko jest w jednym miejscu, +, -, st na otwieranie i na zamykanie a wszystko to bez rozbierania boczków, bez produkcji dodatkowych wiązek a do tego można sobie zrobić kluczyk/scyzoryk z otwieraniem bagażnika tak jak ja to mam we wszystkich Lanciach. Argenta też ma ten pilot ale bagażnik otwiera automatycznie z drzwiami bo i tak trzeba palcem wcisnąć zamek.

Sam chętnie się dowiem co i jak, bo u mnie immobiliser jest uszkodzony.Także będę mógł sobie dorobić kluczyki scyzoryki )argenta67 pisze:No to żeście sobie wiązek na produkowali a wystarczy sterownik radiowy i kabelki o długości po 20 cm każdy bo w Kappie jest sterownik, pod który się podłącza ten dodatkowy, wszystko jest w jednym miejscu, +, -, st na otwieranie i na zamykanie a wszystko to bez rozbierania boczków, bez produkcji dodatkowych wiązek a do tego można sobie zrobić kluczyk/scyzoryk z otwieraniem bagażnika tak jak ja to mam we wszystkich Lanciach. Argenta też ma ten pilot ale bagażnik otwiera automatycznie z drzwiami bo i tak trzeba palcem wcisnąć zamek.
Była: Lancia Y 1.1 Elefantino 1998r.
Jest: Lancia Kappa 2.0 VIS LPG 2000r.
Następna : Delta
Jest: Lancia Kappa 2.0 VIS LPG 2000r.
Następna : Delta