Kappa - programowanie klucza i sterowanie centralnym zamkiem

Alan

Kappa - programowanie klucza i sterowanie centralnym zamkiem

Post autor: Alan » 18 sie 2010, 9:33

Koledzy mam takiego gwoździa, czy centralny zamek w Kappie jest sterowany przez wyzwalanie masy? a jeśli tak czy ktoś wie które przewody w kostce przy drzwiach są przeznaczone do sterowania zamkiem? Mam alarm fabryczny ale puki nie dorobię kompletu kluczy chcę zainstalować osobny sterownik i wolałbym unikać rozbierania drzwi.

Sprawa druga dotyczy programowania kluczyka,w wiadomym miejscu mam odpowiednie narzędzie,pytanie takie czy wystarczy kupić dowolny kluczyk z lancii z obsługą centralnego i na nowo go zaprogramować czy też jakimś cudem uda się zaprogramować kluczyk sprzedawany np na Allegro tzw scyzoryki?

Awatar użytkownika
stabraf
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej

Re: Kappa - programowanie klucza i sterowanie centralnym zam

Post autor: stabraf » 18 sie 2010, 10:07

Sterowanie zamykaniem / otwieraniem odbywa się przez zmianę polaryzacji czyli tak jak sterowanie dokładanymi siłownikami.Łączysz odpowiednio wyjścia przekażników z dodatkowej centralki i powinno banglać.
W kolorkach Ci nie pomogę bo na razie śmigam BMW 316 Coupe z rasowym wydechem : gafa : : rotfl :

Alan

Post autor: Alan » 18 sie 2010, 10:14

centralka którą mam,ta dodatkowa ma sterowanie zamkami przez wyzwalanie masy (chyba najpopularniejszy system) wyprułem ją z Golfa IV przy okazji montażu alarmu.W golfie sprawa była prosta wystarczyło podpiąć się do siłownika master w odpowiednie przewody i po podaniu masy zamek się otwiera bądz zamyka

Awatar użytkownika
stabraf
Administrator
Administrator

Post autor: stabraf » 18 sie 2010, 10:28

Kurcze nie mam jak sprawdzić ,ale wg tego ,co opisałem TUTAJ to po podaniu masy do złącza 5 zamki powinny się zamknąć ,a po podaniu masy do złącza 4 powinny się otworzyć.Tylko nie wiem jakie to kolorki w złączu przy zawiasach :roll:

Alan

Post autor: Alan » 18 sie 2010, 10:41

i super, takiej właśnie odpowiedzi oczekiwałem :) tzn prawie ale już wiem że sterowanie odbywa się za pomocą wyzwalania masy.Pozostaje zaopatrzyć się w kawałek przewodu i metodą biblijną (szukajcie a znajdziecie) przelecieć złącze w drzwiach...powinno się udać.Oczywiście najpierw miernikiem skreślić z planu poszukiwań piny na których jest + .No chyba że ktos wie które to piny

no i pozostaje pytanie dotyczące programowania kluczyków

Awatar użytkownika
annubis17
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Damian

Post autor: annubis17 » 18 sie 2010, 15:19

Ostatnio jak przeglądałem tu forum to widziałem rozpiske gdzie szukać kabli przy montarzu alarmu. Było tam podane jakie kolorki i gdzie są kable. Nie pamiętam tylko w jakim temacie to było :P
Citroen XM 2.1D / Lancia Kappa 2.0 VIS

argenta67

Post autor: argenta67 » 18 sie 2010, 18:01

Wszystkie Kappy są wyposażone w instalacje alarmowo-immobiliser i tak zależnie od wersji są dwa przewody i dioda działa jako info do immo, druga wersja(nie wiem po co) to mała skrzyneczka na jedną kostkę i dioda immo dział tylko jako info oraz wersja z alarmem, czerwona duża skrzynka i dwie wtyczki, charakterystyczna sprawa to kolor przewodów, wszystkie czarne . W tych kostkach można adoptować inne zewnętrzne/podkupione na allegro np.

Alan

Post autor: Alan » 19 sie 2010, 7:53

z zainstalowaniem samego sterownika,poi waszych informacjach prościzna.Wbudowałem sterownik w panel drzwi.Zasilanie stały plus z lampki,masa wiadomo i dwa przewody wyzwalające masę w kostkę sterowania. Prosto i w 15minut. Dalej ciekawi mnie kwestia czy komuś udało się zaprogramować piloty "obce" do alarmu kappy

Awatar użytkownika
annubis17
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: annubis17 » 20 sie 2010, 15:21

Alan pisze:z zainstalowaniem samego sterownika,poi waszych informacjach prościzna.Wbudowałem sterownik w panel drzwi.Zasilanie stały plus z lampki,masa wiadomo i dwa przewody wyzwalające masę w kostkę sterowania. Prosto i w 15minut. Dalej ciekawi mnie kwestia czy komuś udało się zaprogramować piloty "obce" do alarmu kappy
Wpiełeś po prostu w to mniejsze złącze w zamku kabelki? Zamyka wszystkie zamki z pilota? Muszę u siebie też tak założyć :D

Alan

Post autor: Alan » 20 sie 2010, 15:49

annubis17 pisze:[
Wpiełeś po prostu w to mniejsze złącze w zamku kabelki? Zamyka wszystkie zamki z pilota? Muszę u siebie też tak założyć :D
dokładnie, w przewody do pinów 4 i 5

Obrazek

Awatar użytkownika
stabraf
Administrator
Administrator

Post autor: stabraf » 20 sie 2010, 15:57

Czyli tak jak pisałem:
masa na 5 zamyka wszystko,
masa na 4 otwiera wszystko?

argenta67

Post autor: argenta67 » 20 sie 2010, 19:25

No to żeście sobie wiązek na produkowali a wystarczy sterownik radiowy i kabelki o długości po 20 cm każdy bo w Kappie jest sterownik, pod który się podłącza ten dodatkowy, wszystko jest w jednym miejscu, +, -, st na otwieranie i na zamykanie a wszystko to bez rozbierania boczków, bez produkcji dodatkowych wiązek a do tego można sobie zrobić kluczyk/scyzoryk z otwieraniem bagażnika tak jak ja to mam we wszystkich Lanciach. Argenta też ma ten pilot ale bagażnik otwiera automatycznie z drzwiami bo i tak trzeba palcem wcisnąć zamek.

Awatar użytkownika
annubis17
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: annubis17 » 20 sie 2010, 22:05

argenta67 pisze:No to żeście sobie wiązek na produkowali a wystarczy sterownik radiowy i kabelki o długości po 20 cm każdy bo w Kappie jest sterownik, pod który się podłącza ten dodatkowy, wszystko jest w jednym miejscu, +, -, st na otwieranie i na zamykanie a wszystko to bez rozbierania boczków, bez produkcji dodatkowych wiązek a do tego można sobie zrobić kluczyk/scyzoryk z otwieraniem bagażnika tak jak ja to mam we wszystkich Lanciach. Argenta też ma ten pilot ale bagażnik otwiera automatycznie z drzwiami bo i tak trzeba palcem wcisnąć zamek.
Jakieś zdjęcia? Instrukcja jakie kable i gdzie ich szukać? Skąd zasilanie dokładnie wtedy? Chce założyć tam, gdzie najmniej roboty będzie :D PS Boczek i tak muszę zdjąć żeby założyć siłownik, więc poradź gdzie jest mniej roboty :D

Awatar użytkownika
Praptax
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Praptax » 20 sie 2010, 22:18

argenta67 pisze:No to żeście sobie wiązek na produkowali a wystarczy sterownik radiowy i kabelki o długości po 20 cm każdy bo w Kappie jest sterownik, pod który się podłącza ten dodatkowy, wszystko jest w jednym miejscu, +, -, st na otwieranie i na zamykanie a wszystko to bez rozbierania boczków, bez produkcji dodatkowych wiązek a do tego można sobie zrobić kluczyk/scyzoryk z otwieraniem bagażnika tak jak ja to mam we wszystkich Lanciach. Argenta też ma ten pilot ale bagażnik otwiera automatycznie z drzwiami bo i tak trzeba palcem wcisnąć zamek.
Sam chętnie się dowiem co i jak, bo u mnie immobiliser jest uszkodzony.Także będę mógł sobie dorobić kluczyki scyzoryki )
Była: Lancia Y 1.1 Elefantino 1998r.
Jest: Lancia Kappa 2.0 VIS LPG 2000r.
Następna : Delta

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”