Lybra - 1,9 JTD - dziwny dzwiek na luzie ?

glad
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Lybra - 1,9 JTD - dziwny dzwiek na luzie ?

Post autor: glad » 09 maja 2009, 22:36

Witam, po ostatniej wymianie rozrządu i koła pasowego zauważyłem dziwny dźwięk z okolicy silnika.
Dźwięk zaczyna się jak zwalniam samochodem i wrzucam na luz oraz na niższym biegu z jazda powoli.
Słychać takie coś jak by coś tarło ? Nie buczenie i nie warczenie dziwny dźwięk tarcia po wrzuceniu biegu i przyspieszeniu znika, czy to sprzęgło ? zaczyna niedomagać ?

-- 09 Maj 2009, 22:59 --

może sprzęgło się kończy. i słychać docisk.

-- 14 Maj 2009, 14:26 --

dzieki :x

-- 15 Maj 2009, 12:27 --

To nie sprzęgło na zewnątrz dochodził dźwięk ze środka auta a jak włączam ekonomy na postoju to przez chwilkę jest podobny dźwięk już sam nie wiem co to ? może jakieś plastiki jak wymieniali rozrząd dali ciała i zrobili na odwal jak zwykle !!!
Jak dojść samemu gdzie co i jak ???

Awatar użytkownika
Endrju
Klubowicz
Klubowicz

Odp: Lybra - 1,9 JTD - dziwny dzwiek na luzie ?

Post autor: Endrju » 15 maja 2009, 18:27

Jedź tam gdzie ci wymieniali rozrząd i niech posłuchają...a czy ten dźwięk nie znika po włączeniu/wyłączeniu klimy?

glad
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: glad » 15 maja 2009, 20:33

Jest tylko jak jadę powoli np: na 2 biegu lub luzie, sprzęgło odpada, jeszcze muszę zobaczyć na wyłączonym silniku z górki.
Ale na postoju podobny dźwięk słyszę przez chwilkę jak włączam economy w klimie.

Awatar użytkownika
Toper
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Toper » 15 maja 2009, 22:48

jak wymieniałeś dwumasowe koło pasowe to koniecznie to sprawdź. Zły montaż potrafi skutkować jakimiś dziwnymi dźwiękami, ogólnie głośny silnik wtedy potrafi być. Dodatkowo może reagować na wł/wył klimy, bo to zmienia napięcie paska i obciążenie koła.

Pozdrawiam

glad
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: glad » 16 maja 2009, 9:06

Toper pisze:jak wymieniałeś dwumasowe koło pasowe to koniecznie to sprawdź. Zły montaż potrafi skutkować jakimiś dziwnymi dźwiękami, ogólnie głośny silnik wtedy potrafi być. Dodatkowo może reagować na wł/wył klimy, bo to zmienia napięcie paska i obciążenie koła.

Pozdrawiam

Czyli sprawdzić zamontowanie osłon i koła przy kole pasowym, OK, a mam wrażenie ze dźwięk idzie zawsze z innej strony 8-O jak bylem wewnątrz słychać z prawej, jak bylem na zewnątrz dochodził ze środka samochodu 8-O
Dzięki zobacze.

P.S. Endrju.
Żeby do nich jechać jest problem bo muszę zrobić ponad 100 km w jedna strona.
A i czasu brak bo pracuje

-- 18 Maj 2009, 18:19 --

posłuchałem bez klimy i tez jest przy prędkości około 10-11 km/h na drugim biegu, zrobiłem obsłucha na zewnątrz okolice silnika oraz nadkola i NIC nie słychać tylko w środku dochodzi z okolicy środkowej konsoli bynajmniej takie mam wrażenie, co o tym sadzicie ?
również na postoju jak lekko dodam gazu na chwilkę jest podobny dźwięk ? 8-O :-?

Awatar użytkownika
Endrju
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Endrju » 22 maja 2009, 0:24

Glad jak jesteś w Szczecinie to możemy sie umówić i looknąć co ci tam stukupuka :)

glad
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: glad » 22 maja 2009, 18:53

Endrju pisze:Glad jak jesteś w Szczecinie to możemy sie umówić i luknąć co ci tam stukupuka :)
Teraz to raczej ciężko, musiał bym gonić 100 km, ale jak będę dam znać, wyślij telefon na pw.

P.S.
Szkoda ze zainteresowanie problemem jest takie małe i brak odpowiedzi :-?

-- 23 Maj 2009, 14:40 --

Według mojego słuchu ten dźwięk dochodzi z podwozia okolice środka siedzenie kierowcy

Awatar użytkownika
Toper
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Toper » 23 maja 2009, 16:52

bo to nie jest takie proste :(
Teraz mam podobny jak Ty problem w Punto JTD. Na wolnych głośny strasznie, po dodaniu gazu ucisza się...
Pozdrawiam

glad
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: glad » 24 maja 2009, 10:21

dokładnie, bylem u jednego wczoraj to stwierdził ze nie wie co to i musiał by rozbierać cały rozrząd 8-O 8-O 8-O Co to za mechanik ?

Ale na 99,9% jestem pewny ze to spod środka chyba jakieś mocowanie tłumika lub osłona ewentualnie jakaś linka charczy ( oby ) muszę wjechać na kanał lecz nie mam gdzie, szkoda ze tutaj jest tak mało doświadczonych ekspertów którzy by pomogli w tej kwestii bo rozbieranie auta i naprawy w stylu wymieniamy łożysko potem sprzęgło potem coś jeszcze jakoś mi się nie widzi.
Czy ktoś wie lub ma zdjęcia rysunki jak wygląda lybra pod spodem ? Co tam jest ?

Awatar użytkownika
Toper
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Toper » 24 maja 2009, 14:20

glad pisze:dokładnie, bylem u jednego wczoraj to stwierdził ze nie wie co to i musiał by rozbierać cały rozrząd 8-O 8-O 8-O Co to za mechanik ?

Ale na 99,9% jestem pewny ze to spod środka chyba jakieś mocowanie tłumika lub osłona ewentualnie jakaś linka charczy ( oby ) muszę wjechać na kanał lecz nie mam gdzie, szkoda ze tutaj jest tak mało doświadczonych ekspertów którzy by pomogli w tej kwestii bo rozbieranie auta i naprawy w stylu wymieniamy łożysko potem sprzęgło potem coś jeszcze jakoś mi się nie widzi.
Czy ktoś wie lub ma zdjęcia rysunki jak wygląda lybra pod spodem ? Co tam jest ?
wiesz, na swoje pytanie w zasadzie dałeś sobie odpowiedź sam ;-)
Napisałeś, że zrobiło się tak po wymianie rozrządu i koła pasowego. No to pewnie coś z tym jest nie tak. Takie objawy może też dawać sprężarka klimy. Ale skoro zrobiło Ci się tak po robocie przy rozrządzie, to tam szukaj przyczyny.
Dwa, zdejmij pasek z klimy i odpal na chwilę, zobacz czy hałasuje, będziesz wiedział czy rozrząd czy nie.

Pozdrawiam

glad
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: glad » 24 maja 2009, 15:02

hymm jak włączałem i wyłączałem economy to przez sekundę był podobny dźwięk

Awatar użytkownika
Toper
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Toper » 24 maja 2009, 23:54

glad pisze:hymm jak włączałem i wyłączałem economy to przez sekundę był podobny dźwięk

ja tam na Twoim miejscu bym sprawdził pasek i mocowanie koła pasowego do koła rozrządu. Skoro w tym grzebali, to pewnie w tym namieszali. W Punto miałem właśnie przez poprzedniego właściciela źle zamontowane koło pasowe. Teraz wymieniłem na nowe, ale objawy do końca nie ustąpiły :(

Pozdrawiam

glad
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: glad » 30 maja 2009, 17:29

Koledzy to katalizator ! gdzie i za ile kupie ?

-- 31 Maj 2009, 11:21 --

czy lepiej wywalić środek i miec pusty kat ???
jak zrobić ? I gdzie ?

Awatar użytkownika
Endrju
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Endrju » 31 maja 2009, 20:29

Jak już pisałem masz dwa wyjścia...w sumie trzy ale trzecie czyli kupienie orginalnego kata raczej odpada :)
Albo wytną ci starego kata i wstawią rurkę...albo wytną ci starego kata i wstawią strumienicę :) odgłos będzie jak z "rudego 102" :) albo wytniesz starego kata i wstawisz uniwersala :)
Sprzedając starego kata na odzysk platyny powinno ci wystarczyć na kupno uniwersala :) i to przy dieslu chyba najlepsze rozwiązanie...takie moje zdanie :)

glad
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: glad » 06 cze 2009, 19:44

Endrju pisze:Jak już pisałem masz dwa wyjścia...w sumie trzy ale trzecie czyli kupienie orginalnego kata raczej odpada :)
Albo wytną ci starego kata i wstawią rurkę...albo wytną ci starego kata i wstawią strumienicę :) odgłos będzie jak z "rudego 102" :) albo wytniesz starego kata i wstawisz uniwersala :)
Sprzedając starego kata na odzysk platyny powinno ci wystarczyć na kupno uniwersala :) i to przy dieslu chyba najlepsze rozwiązanie...takie moje zdanie :)

A jak wstawie rurke w starego kata bedzie pracowal OK ? Ewentualnie gdzie sprzedać satrego kata ? I gdzie wstawić ? Mozej jest warsztat w zachodniopomorskim ktory robi 2 w 1 zdejmie stary sprzeda i zamontuje drugi ( uniwersalny ) ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”