Lybra - Włącznik podgrzewania tylnej szyby
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Lybra - Włącznik podgrzewania tylnej szyby
Witam, mam następujący problem, dioda na włączniku od ogrzewania tylnej szyby cały czas świeci na pomarańczowo.Kiedy nacisnę przycisk jeszcze raz dioda świeci dalej, w skrzynce z bezpiecznikami słychać jak zaczyna pykać przekaźnik od tylnej szyby.Więc coś tu jest nie tak. Lusterka odparowują i wydaje mi się że tylna szyba też ale bardzo kiepsko to się odbywa i potrzeba dużo czasu aby odparowała. Co wy na to?Przekaźnik? Może gdzieś nie ma masy? Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł to to proszę napisać.Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 09 gru 2009, 9:32 przez Nat, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: korekta tematu zgodnie z regułami forum
Powód: korekta tematu zgodnie z regułami forum
-
Odp: Włącznik podgrzewania tylnej szyby
Witam chodzi o Lancię Lybrę 1.9 JTD wersja sedan.
Odp: Lybra - Włącznik podgrzewania tylnej szyby
Ogrzewaniem tylnej szyby plus lusterkami steruje centralka urządzeń dodatkowych/pod nogami pasażera/ na postawie sygnału masy z centralki klimy.Centralka urządzeń dodatkowych/z niemieckiego mouł komfortu/,podaje mase do przekażnika /w skrzynce bezpieczników koło kierowcy/,który załącza plus do ogrzewania lusterek i tylnej szyby.Plus ze skrzynki bezpieczników przechodzi przez wzmacniacz antenowy /w tylnym prawym słupku/i ze wzmacniacza antenowego wchodzi do ogrzewania tylnej szyby
Powodzenia
Powodzenia

Ostatnio zmieniony 11 gru 2009, 22:47 przez Gość , łącznie zmieniany 1 raz.
-
Wielkie dzięki zabiorę się za to może dzisiaj.Dam znać co z tego wyszło. Wielkie dzięki za schemat i instrukcję.Pozdrawiam
-
Witam niestety przeleciałem całą instalację od tylnej szyby do przekaźników, wszystko jest ok. Sprawdziłem też przekaźniki i bezpieczniki. Wszystko działa. Niestety usterka nie wyeliminowana. Zastanawia mnie dlaczego cały czas świeci się na pomarańczowo przycisk włączania podgrzewania tylnej szyby. A jak go nacisnę to zaczyna pykać przekaźnik, jak wyłączę przestaje ale dioda ciągle świeci na pomarańczowo. Może to wina centralki sterującej klimą.Może ten przycisk sam w sobie ma jakiś feler i robi zwarcie???Pozdrawiam
- Dudi
- Członek Zarządu LKP
- Kontakt:
Jeśli wszystko sprawdziłeś i działa to obstawiałbym, że z przyciskiem coś nie tak.
-
Muszę zobaczyć czy sam przycisk jest wymienny. A druga rzecz którą zauważyłem to po włączeniu przycisku i pykaniu przekażnika lusterka są podgrzewane i odparowują ,tylna szyba tez tylko że dużo wolniej.
Chwila.kol. co sprawdziłeś ?/ciągłość instalacji,zasilanie centralki urządzeń dodatkowych/Wyłącznik w tym przypadku raczej się nie uszkadza/elektrycznie/chyba ,że mechanicznie jest wyjebany.Na początek posprawdzaj zasilanie /modułu komfortu/z niego wychodzi sterowanie kontrolką podgrzewanej szyby.Wydaje misię ,że nie wszystko sprawdziłeś.Proszę sprawdzić napięcia i masy /pod obciążeniem/modułu komfortu /pod nogami pasażera.Wyłącznik zostaw w spokoju,jesli nie jest mechanicznie uszkodzony.
Na koniec -może głupie pytanie zadam.Znasz logikę działania ogrzewanych lusterek i tylnej szyby?/jakie muszą być spełnione warunki aby moduł komfortu wysterował przekażnik R3?/z tyłu skrzynki bezpieczników/Jesli potrafisz odpowiedzieć na to pytanie -w jakich warunkach jest ogrzewanie tylnej szyby ,a kiedy nie ma -Zapraszam i jestem w stanie Tobie pomóc.Jesli nie to będziesz błądził/naprawienie będzie kwestią przypadku-lub uda się albo nie.Na koniec ważna uwaga ,którą powtarzam ileś razy !!!!!!!!!!LYBRA NIE LUBI SKRÓTÓW W INSTALACJI ELEKTRYCZNEJ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Na koniec -może głupie pytanie zadam.Znasz logikę działania ogrzewanych lusterek i tylnej szyby?/jakie muszą być spełnione warunki aby moduł komfortu wysterował przekażnik R3?/z tyłu skrzynki bezpieczników/Jesli potrafisz odpowiedzieć na to pytanie -w jakich warunkach jest ogrzewanie tylnej szyby ,a kiedy nie ma -Zapraszam i jestem w stanie Tobie pomóc.Jesli nie to będziesz błądził/naprawienie będzie kwestią przypadku-lub uda się albo nie.Na koniec ważna uwaga ,którą powtarzam ileś razy !!!!!!!!!!LYBRA NIE LUBI SKRÓTÓW W INSTALACJI ELEKTRYCZNEJ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
-
Na razie posprawdzałem ciągłość przewodów napięcia oraz stan przekaźników i bezpieczników. Tyle dzisiaj zdarzyłem. Co do Lybry to na razie miałem do czynienia z jedną. Facet przyjechał na wymianę świec wymieniono świece i auto nie pali. komputer diagnostyczny nie pokazuje żadnych błędów, ciągłość przewodów na wszystkich żyłach, wszystkie przekaźniki, bezpieczniki ok, immobilizer działa, wszystkie napięcia zasilania od wtrysków po komputer sterujący prawidłowe auto stało 4 dni i ciągłe szukanie ale udało się zrobić. poprzednio też walczyłem z fiatem barchetta, auto tez miało zrypaną elektrykę. Więc wiem że te auta nie lubią grzebania i partolenia w elektryce. Teraz ja mam Lybrę i chcę usunąć tą usterkę anie coś zepsuć. Dziękuje za twoje podpowiedzi, jak będę miał czas to poszukam usterki i postaram się zrozumieć dlaczego powstała i ja naprawić a nie zrobić na chybił trafił. Pytanie czy ty Jan123456 czasami nie mieszkasz w Jelenie Górze? Pozdrawiam
-
Jan123456 niestety masz chyba zablokowane konto na wiadomości przychodzące z forum bo nie mogę wysłać ci odpowiedzi. Pozdrawiam
lukaszw25 pisze:Jan123456 niestety masz chyba zablokowane konto na wiadomości przychodzące z forum bo nie mogę wysłać ci odpowiedzi. Pozdrawiam
jak odblokuje PW to mam zaje......skrzynkę.