Lancia Klub Polska

Forum dyskusyjne miłośników marki Lancia

>> SKLEPIK LANCIA KLUB POLSKA <<

Autosklep
Dzisiaj jest 21 paź 2018, 7:59

Strefa czasowa UTC+02:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
PostDodany: 28 cze 2018, 13:30 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 paź 2007, 0:00
Posty: 265
Imię: jacek.walczy.pl
Lokalizacja: Krasnystaw a obecnie Pruszcz Gdanski
Witam wszystkich

Piszę tu bo pewnie to coś elektrycznego.
To że zimą diselek ma problem z uruchomieniem to normalne, ale .................... może ktoś wie dlaczego jest tak :
jeżdżę cały dzień, aku sprawny, samochód stoi całą noc i około godziny 11.00 w południe jest bardzo gorąco, przychodzę aby pojechać i ??????
Wkładam kluczyk, przekręcam na zapłon i nic :-( próbuje jeszcze raz i nic. Przypadkiem inicjuje hamulec ręczny i za chwile mogę uruchomić :lol:
Następny dzień tak samo ale dopiero po kilku próbach kręci i uruchamia normalnie.
Wieczorem lub rano jak jest chłodniej to nie ma problemu a jak się nagrzeje to zachowuje się tak jakby jakiś przekaźnik się nagrzewał i nie przepuszczał
impulsu do rozrusznika. Zaznaczam że akumulator jest OK.
Czy ktoś wie o co tu chodzi ???


Na górę
PostDodany: 28 cze 2018, 15:09 
Offline
Klubowicz Wspierający
Klubowicz Wspierający

Rejestracja: 03 maja 2009, 15:58
Posty: 987
Imię: Zygmunt
Lokalizacja: Kraków
Hej, u mnie w Lybrze też jak było chłodniej to nie działał zamek centr. i szyby.
Gdy było bardzo ciepło to ani nie drgnęło. Po tym jak w N. Sączu na rynku szyba nie poszła
już do góry i koledzy po rozebraniu drzwi podparli kołkiem, udałem się do elektryka.
Wyszło, że wewnątrz skrzynki bezpiecznikowej był słaby styk i jak było gorąco to
wszystko się rozszerza i nie działało.
Pozdrawiam.

_________________
Były: Motorower Komar, WSK 125, Gazela 175,Zastava 1100p, Skoda 105, Fiat Ritmo 1,1, Fiat Tempra 1,6, Lancia Dedra 1,8 16V, Fiat Punto II, Lancia Lybra 1.8
Jest : Lancia Lybra 2.0
, Lancia Beta Coupe 2.0 oraz firmowy Fiat Fiorino i Peugeot Partner był -jest Dacia
Tel.: 794 610 042

Beta Coupe 2,0 -(klik)

Członek Zwyczajny Stowarzyszenia :roll:


Na górę
PostDodany: 28 cze 2018, 15:42 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 paź 2007, 0:00
Posty: 265
Imię: jacek.walczy.pl
Lokalizacja: Krasnystaw a obecnie Pruszcz Gdanski
OOooooooooooo
To już jakiś trop : ok2 :
Teraz tylko która skrzynka i który styk ????
Bo inaczej będę musiał mieć na wyposażeniu wiatraczek do chłodzenia skrzynki bezpieczników przed uruchomieniem : rotfl :

Ale czekam na pozostałe propozycje bo może ktoś jeszcze miał dziwy przy uruchomieniu


Na górę
PostDodany: 28 cze 2018, 15:48 
Offline
Klubowicz Wspierający
Klubowicz Wspierający

Rejestracja: 03 maja 2009, 15:58
Posty: 987
Imię: Zygmunt
Lokalizacja: Kraków
Elektryk powiedział, że za bezpiecznikami. Więcej nie wiem. Auto do tej pory
działa i nic się nie dzieje.

_________________
Były: Motorower Komar, WSK 125, Gazela 175,Zastava 1100p, Skoda 105, Fiat Ritmo 1,1, Fiat Tempra 1,6, Lancia Dedra 1,8 16V, Fiat Punto II, Lancia Lybra 1.8
Jest : Lancia Lybra 2.0
, Lancia Beta Coupe 2.0 oraz firmowy Fiat Fiorino i Peugeot Partner był -jest Dacia
Tel.: 794 610 042

Beta Coupe 2,0 -(klik)

Członek Zwyczajny Stowarzyszenia :roll:


Na górę
PostDodany: 30 cze 2018, 9:16 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 lip 2013, 14:27
Posty: 2024
Lokalizacja: Stolica
Sprawdź skrzynkę z bezpiecznikami pod maską.
Sprawdź, a najlepiej wymień, pomarańczowe bezpieczniki, duże, pod maską.
Sprawdź instrukcje obslugi, tam są opisane dokładnie te duże bezpieczniki. Jeden z nich odpowiada za załącznik zapłonu.


Na górę
PostDodany: 30 cze 2018, 10:55 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lis 2011, 19:15
Posty: 13
Imię: DAREK
Lokalizacja: Koło
miałem podobny objaw , obstawiłem akumulator a okazało się że przewód masowy od baterii miał słaby styk,na zakuciu przy klemie . zewnętrznie widoczne nadtopienie izolacji tegoż przewodu

_________________
Jest. Kappa 20 Vis Ypsilon Cosmo Teresa 2.4 klekot też już : yesyes :


Na górę
PostDodany: 30 cze 2018, 11:09 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 paź 2007, 0:00
Posty: 265
Imię: jacek.walczy.pl
Lokalizacja: Krasnystaw a obecnie Pruszcz Gdanski
szakal45 pisze:
30 cze 2018, 10:55
miałem podobny objaw , obstawiłem akumulator a okazało się że przewód masowy od baterii miał słaby styk,na zakuciu przy klemie . zewnętrznie widoczne nadtopienie izolacji tegoż przewodu
Jest to prawdopodobne ale wtedy objawy były by bez względu na temperature. Wszystko sprawdzone na klemach i akumulator.
W moim przypadku to się dzieję jak jest bardzo gorąco ale silnik zimny.


Na górę
PostDodany: 03 lip 2018, 10:17 
Offline
Prezes Elekt
Prezes Elekt

Rejestracja: 02 lis 2009, 21:40
Posty: 5119
Imię: Grzesiek
Lokalizacja: Pruszków
Proszę wpisać model do tematu - wymaganie technicznego.


Na górę
PostDodany: 03 lip 2018, 11:50 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 paź 2007, 0:00
Posty: 265
Imię: jacek.walczy.pl
Lokalizacja: Krasnystaw a obecnie Pruszcz Gdanski
Uruchomienie Thesis Emblema 2,4 JTD, dziwy nad dziwami


Na górę
PostDodany: 03 lip 2018, 11:51 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 paź 2007, 0:00
Posty: 265
Imię: jacek.walczy.pl
Lokalizacja: Krasnystaw a obecnie Pruszcz Gdanski
flyshark pisze:
28 cze 2018, 13:30
Witam wszystkich

Piszę tu bo pewnie to coś elektrycznego.
To że zimą diselek ma problem z uruchomieniem to normalne, ale .................... może ktoś wie dlaczego jest tak :
jeżdżę cały dzień, aku sprawny, samochód stoi całą noc i około godziny 11.00 w południe jest bardzo gorąco, przychodzę aby pojechać i ??????
Wkładam kluczyk, przekręcam na zapłon i nic :-( próbuje jeszcze raz i nic. Przypadkiem inicjuje hamulec ręczny i za chwile mogę uruchomić :lol:
Następny dzień tak samo ale dopiero po kilku próbach kręci i uruchamia normalnie.
Wieczorem lub rano jak jest chłodniej to nie ma problemu a jak się nagrzeje to zachowuje się tak jakby jakiś przekaźnik się nagrzewał i nie przepuszczał
impulsu do rozrusznika. Zaznaczam że akumulator jest OK.
Czy ktoś wie o co tu chodzi ???


Na górę
PostDodany: 03 lip 2018, 23:11 
Offline
Prezes Elekt
Prezes Elekt

Rejestracja: 02 lis 2009, 21:40
Posty: 5119
Imię: Grzesiek
Lokalizacja: Pruszków
Miało być w pierwszym poście i zgodnie z wzorem z regulaminu :D :D :D
Czyli najpierw model - potem problem. Łatwiej potem znaleźć w szukajce.
Sam poprawiłem ;) ,bo przynajmniej się starałeś.


Na górę
PostDodany: 04 lip 2018, 8:13 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 paź 2007, 0:00
Posty: 265
Imię: jacek.walczy.pl
Lokalizacja: Krasnystaw a obecnie Pruszcz Gdanski
Dzięki :D
Po prostu nie wiedziałem jak :-?


Na górę
PostDodany: 11 lip 2018, 12:17 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 paź 2007, 0:00
Posty: 265
Imię: jacek.walczy.pl
Lokalizacja: Krasnystaw a obecnie Pruszcz Gdanski
Nowe info co do uruchomienia mojej tereski
Po włożeniu kluczyka i przekręcenie go aby uruchomić silnik --- jest cisza :-(
Trzykrotna próba nic nie daje ale...............sprawdzam kable klem w bagażniku przy akumulatorze i kabel masy jest bardzo nagrzany.
O czym to może świadczyć ????

Czy gdzieś gubi mase na stacyjce, silniku czy wina rozrusznika ????

Prąd rozruchowy nie idzie przez żadną skrzynkę bezpieczników


Na górę
PostDodany: 11 lip 2018, 14:17 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 lut 2018, 21:59
Posty: 179
Lokalizacja: Gród Kraka
Masz prawdopodobnie ten sam problem co kol. szakal45
Jest bezpiecznik na plusowej klemie, ponoć czasem są z nimi poblemy

_________________
Były:
Fiat 1300(116A) 1962r
Fiat 125S(125B) 1969r
FSO 125p(115D)1990r (2,0ie)
Fiat Marea Weekend ELX ST.Moritz 1,9jtd 2002r

Są:
Lancia Thesis EMBLEMA (841) 3.0 V6 2002r
Fiat 125S(125B) 1971r
Lada 1500s(21061)1981r (1608DOHC)
Skoda Octavia II 2012r (2.5 MPI)


Na górę
PostDodany: 11 lip 2018, 14:25 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 paź 2007, 0:00
Posty: 265
Imię: jacek.walczy.pl
Lokalizacja: Krasnystaw a obecnie Pruszcz Gdanski
Taka czarna kostka z zółtym przyciskiem ??


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
[ Regulamin Forum ]

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl