Lancia Klub Polska

Forum dyskusyjne miłośników marki Lancia

>> SKLEPIK LANCIA KLUB POLSKA <<

Autosklep
Dzisiaj jest 15 gru 2017, 17:03

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
Post: 31 mar 2007, 20:34 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2007, 00:00
Posty: 687
Lokalizacja: Łęki/Kraków
Kurde no! Dzis swieto, posprzatalem garaz i wjechalem sobie na kanał :D

Patrze sobie patrze co widzialem jakas wtyczke to zjedchalem ja wd-40

Porobilem zdjecia ale dopieru jutro wrzuce z zapytaniami.

Potem patrze na akumulator i masa (nie ta glowna tylko ten cienszy kabel idacy do ???? jest takie w pol ulamany.

No to odcialem z centymetry i przymocowalem mocno do masy.Mysle sobie teraz to na bank bedzie dzialc wszystko ok.

Wchodze do autka zapalam.SWIECI LEWE SWIATLO kurde wysiadam i wszystko ok.POtem nachwile zgaslo.Zgadsiem silnik.

Przekrecam kluczyk.PALA SIE TYLNIE SWIATLA I LEWE PRZEDNIE ?????

Po chwili gasną.

Przyszedlem za 5 minut.Zapalam SWIECIE LEWE PRZEDNIE i zaraz gasnie?


Co jest wszystko oczyscilem mase przymocowalem super mega dobrze wiec????

_________________
Lancia Thema III 2.5td 09.92r


Na górę
Post: 31 mar 2007, 21:14 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 wrz 2006, 00:00
Posty: 1167
Lokalizacja: Bełchatów
Pewnie jakieś zwarcie sie zrobiło....zrobiłeś!? :wink:

_________________
Była Lancia Delta Hpe 1.8 16v vvt
Była Kappa 2.0 16v T.
Jest Alfa Romeo 166 3.0 V6


Na górę
Post: 01 kwie 2007, 04:45 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2007, 00:00
Posty: 687
Lokalizacja: Łęki/Kraków
Juz chyba wiem o co chodzi z tyml ewym przednim swiatlem.
Tam jest cos takiego jak autopoziomowanie swiatel.Jeszcze wtedy o tym nie wiedzialem bawei sie i cos pękło :D Czyli zepsułem.

Usterka swieci nachwile bo pewnie komputer probuje ustawic swiatla a jak skonczy to sie wylancza.Hmm pogrzebie z tym jutro bo w sumie powino to dzialac.Nie zniszczylem tego doszczetnie :D

_________________
Lancia Thema III 2.5td 09.92r


Na górę
Post: 01 kwie 2007, 13:34 
Offline
Odszedł od nas na zawsze
Odszedł od nas na zawsze
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 maja 2005, 00:00
Posty: 958
Witam,
To wygląda tak, jakby jakaś masa była załączana przez urządzenie zwłoczne. W 2.5TD są takie dwa - załączanie świec żarowych i załączanie oświetlenia kabiny. To drugie reaguje na centralny i otwieranie drzwi, to pierwsze reaguje na załączenie zapłonu.
Albo "pofikane" połączenia i masa/zasilanie reflektorów zależy od włączenia zapłonu i zasilania świec, albo jakieś patenty w centralce bezpieczników.
Odepnij wtyk od urządzenia załączania świec żarowych i zobacz, czy przestaną wariować światła.
Czy ten czarny kabelek to na pewno miał być podłączony do masy (ten, który był oberwany)? Który to kabelek?
Pozdrawiam

_________________
Wujek odszedl od nas na zawsze...


Na górę
Post: 01 kwie 2007, 14:33 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2007, 00:00
Posty: 687
Lokalizacja: Łęki/Kraków
Czarny kabelek idacy od masy do rozrusznika...

Wiecie co wczoraj zajrzalem wglab auta rozkrecilem kierownice wyciagnalem licznik i grzebalem.

Jakiś ktoś? pewnie poprzedni wlasciciel pozmienial instalacje.tzn widac duzo pozawijanych kabli idacych wychodzacych obok silnika i tam tez sa cale poobwijane.A ze tam czasem nie mozna nawet reki wsadzic to zaloze sie ze wszystko bylo z tego auta powyciagane i robione z instalacją.Inne wtyczki czasem.


AHA I jeszcze jedno.Mma inny alternator dzwnie do tego mechanika i pytam.Czemu wzbudzenie nie jest podpiete?! On mowi ze jak sie podepnie wzbudzenie to uciekają z zasilania 3ampery :/ Co o tym sadzic?

Chyab za elektryka pojde :D

_________________
Lancia Thema III 2.5td 09.92r


Na górę
Post: 01 kwie 2007, 20:35 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2005, 00:00
Posty: 947
Lokalizacja: Radom - Wierzbica woj. mazowieckie
Od masy nie idzie zaden kabelek do rozrusznika, Do rozrusznika dochodzi tylko gruby kabel zasilajacy, cienki ze stacyjki i koniec

_________________
Lancia Thema III 2.0 i.e.+gaz II gen. (zestaw Lovato LovU2)
Lancia Thema III 2.5 turbo ds LS


Na górę
Post: 01 kwie 2007, 22:16 
Offline
Odszedł od nas na zawsze
Odszedł od nas na zawsze
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 maja 2005, 00:00
Posty: 958
Witam,
Odłącz ten czarny kabelek, który podłączyłeś do masy rozrusznika i ustal, gdzie jest przyłączony jego drugi koniec.
Układ autopoziomowania świateł w Themie nie włącza sam świateł, to nie tu leży przyczyna dziwnego włączania świateł.
Pozdrawiam

_________________
Wujek odszedl od nas na zawsze...


Na górę
Post: 02 kwie 2007, 02:00 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2007, 00:00
Posty: 687
Lokalizacja: Łęki/Kraków
Kurde az mi teraz glupio..bo nie jestem pewien czy tobyl rozrusznik.
Poprostu widzialem przez jaks szparke ze masa jest naderwana wiec na slepo odkrecilem odcialem kawalek i przykrecilem tez na slepo :D

Daje fotke gdzie to mniej wiecej jest, wzgledem silnika.W miejscu pustego kółka jest to mniej wiecej.Mam theme phrase III

http://artemis.wszib.edu.pl/~drabek/cos.jpg[/img]

Kurde na drodze czasem sie mi wlaczy ze tylne nie swiaeca ale prawe przednie i lewe tynie.

Hmm i nowość :d ostatnio zwiariowala kontrolka oleju :D hehe

Rozebralem ten komputerek i nie wime ktore styki mam sprawdzic.Od srodka wyglada to tak:

http://artemis.wszib.edu.pl/~drabek/sterownik.JPG

(cos tam jst zaklejone tak jakby gumą do zucia, ktos kombinowal :/ )

Kable wysokiego napiecia wydaja sie spoko lecz zawsze moge je wymienic.Ale jak chce zmienic to moge kupic z innego auta albo jakies uniwersalne? Do tego modelu co mam ja napewno tak latwo nie znajde.

Wogole mam plan rozebrac w aucie wszystko co bede w stanie i poprowadzicc od nowa wiekszosc nowych.Myslicie ze bede w stanie?
Przez 2 tygodnie by autko bylo rozebrane.Wlasciwie to podmienilbym te kable co sa teraz ale niekoniecznie sa one dobre.
Wiecie...jakos mi sie chce :D

Ktore to styki przegladnac i jak to jest ile idzie kabli od akumulatora do czego? Aha u mnie bylo tak ze zapalalo sie auto kiedy sie wcisnelo przycisk ale juz to jest dawno zlikwidowane.tylko ze nie wiem jak to ktos zlikwidowal wiem tylko ze rozlaczonybyl kabelek (dalej jest rozlaczony) idacy od stacyjki. oto fotka tego przewodu (czarno-czerwony w tej gornej kostce.

http://artemis.wszib.edu.pl/~drabek/kabel.JPG

Od czego on jest?

_________________
Lancia Thema III 2.5td 09.92r


Ostatnio zmieniony 02 kwie 2007, 10:56 przez Windforce, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: 02 kwie 2007, 10:06 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 paź 2005, 00:00
Posty: 2060
Lokalizacja: Warszawa
też miałem przedwczoraj jaja w swojej Themie :-)
mam bardzo stary autoalarm - zasiadam w sobotę do wozu, przekręcam stacyjkę i gdzieś pod maską na podszybiu albo za zegarami słychać głośne tykanie ... no ale myślę spróbuję odpalić, zobaczymy co to, wciskam hamulec i sprzęgło, hamulec nie działa ... :? wchodzi do podłogi jakby go nie było ... maska do góry, sprawdzam wszystkie przewody - znalazłem urwany kabelek (jeden z całej wiązki) dochodzący do autoalarmu, podpiąłem - wszystko działa jak laleczka, hamulec też ... i tak się zastanawiam czy kabel zerwał mi się w trakcie jazdy ale hamulec dalej działał i nie zadziałałby po zatrzymaniu czy urwał mi się na postoju a gdyby to się stało w trakcie jazdy to straciłbym hamulce ... kto w ogóle wpadł na pomysł aby autoalarm odcinał też hamulce? :? (wiem że odcina u mnie jeszcze w 4 miejscach - w tym zapłon i pompę paliwa ale że hamulce to nie wpadłem ...)

_________________
Pepe le Pew
Lybra SW 2.4 jtd / była Thema i.e. turbo i 2x Delta II HPE 1.8 GT


Na górę
Post: 02 kwie 2007, 20:44 
Offline
Odszedł od nas na zawsze
Odszedł od nas na zawsze
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 maja 2005, 00:00
Posty: 958
Witam,
Chyba się pogubiłem
Cytuj:
Kable wysokiego napiecia wydaja sie spoko lecz zawsze moge je wymienic
Windforce -masz Themę benz. czy diesel?
Pozdrawiam

_________________
Wujek odszedl od nas na zawsze...


Na górę
Post: 02 kwie 2007, 21:52 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2007, 00:00
Posty: 687
Lokalizacja: Łęki/Kraków
Mam 2.5 td

_________________
Lancia Thema III 2.5td 09.92r


Na górę
Post: 02 kwie 2007, 22:43 
Offline
Odszedł od nas na zawsze
Odszedł od nas na zawsze
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 maja 2005, 00:00
Posty: 958
Witam,
To nie wymieniaj kabli w.n., gdyż w osprzęcie tego silnika takowe nie występują.
Pozdrawiam

_________________
Wujek odszedl od nas na zawsze...


Na górę
Post: 02 kwie 2007, 23:16 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2007, 00:00
Posty: 687
Lokalizacja: Łęki/Kraków
YYY aha :D

A ten kabel idacy od stacyji to wiecie od czego jest? ten czerwony czarny

_________________
Lancia Thema III 2.5td 09.92r


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
[ Regulamin Forum ]

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
[ GZIP: Off ]