Lancia Klub Polska

Forum dyskusyjne miłośników marki Lancia

>> SKLEPIK LANCIA KLUB POLSKA <<

Autosklep
Dzisiaj jest 21 paź 2018, 10:30

Strefa czasowa UTC+02:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
PostDodany: 01 lip 2011, 20:49 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 lut 2011, 22:34
Posty: 747
Imię: Jakub
Lokalizacja: Prudnik
Witam, jakiś czas temu zamontowałem u siebie CB Radio marki TTI w sposób taki jak na zdjęciu.
Załącznik:
DSC00054(2).JPG
DSC00054(2).JPG [ 355.25 KiB | Przejrzano 4710 razy ]
Zasilanie podciągnąłem do akumulatora i wszystko byłoby ok, gdyby nie jeden szkopuł. Otóż przy nadawaniu, a przy włączonej muzyce robi się straszny pisk dobiegający z głośników. Powodem jest kabel od gruszki, biegnący blisko radia (jak na zdjęciu), ale nie wiem jak to zniwelowac. Wie ktoś czy da się te zakłócenia jakoś usunąc i ew. jakim sposobem?

_________________
Były: Mitsubishi Colt GLXi mk.3 1.5, Vw Golf III 1.4, Nissan Almera 1.4, Lancia Dedra 1.8, Audi 80 1.9TDI, Ford Transit mk.4, Mercedes Sprinter 213CDI, Renault Master 2.5D, Lancia Zeta 2.1TD
Obecne: Fiat Stilo MW 1.9JTD, Lancia Kappa 2.0 145 Km


Na górę
PostDodany: 01 lip 2011, 22:07 
Pierwsze primo to masz zestrojoną antenę? czy zamontowałeś na pałę? drugie primo kabel antenowy od magnesówek nie powinien iść w pobliżu kabli głośnikowych,trzecie primo..większego ścierwa niż TTI nie dało się kupić?


Na górę
   
PostDodany: 01 lip 2011, 22:20 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Rejestracja: 01 cze 2009, 22:46
Posty: 459
Lokalizacja: Będzin
Strojenie anteny po pierwsze - dokladnie tak - to podstawa
Jesli jest to magnesowka to podlaczyc dobra mase dla radia - krotkim przewodem - jak najkrotszym
No i inna sprawa sprawdzilbym tez czy na innym radiu samochodowym bedzie to samo bo nie koniecznie bedzie to wina CB

_________________
Not all BMW drivers are idiots, but all idiots drive BMW

Biała Dedra SW 2.0 16v

Kappa SW 2.4 20V - w drodze :-)


Na górę
PostDodany: 01 lip 2011, 22:24 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 lut 2011, 22:34
Posty: 747
Imię: Jakub
Lokalizacja: Prudnik
Alanie, kabel antenowy nie idzie w pobliżu kabli głośnikowych, piszczenie wyraźnie się nasila gdy kabel od gruszki znajduje się w pobliżu panelu pioniera. Samo radio nie jest najnowsze i w poprzednich samochodach nie robiło tego typu problemów, a znajdowało się dokładnie pod radioodtwarzaczem.

_________________
Były: Mitsubishi Colt GLXi mk.3 1.5, Vw Golf III 1.4, Nissan Almera 1.4, Lancia Dedra 1.8, Audi 80 1.9TDI, Ford Transit mk.4, Mercedes Sprinter 213CDI, Renault Master 2.5D, Lancia Zeta 2.1TD
Obecne: Fiat Stilo MW 1.9JTD, Lancia Kappa 2.0 145 Km


Na górę
PostDodany: 02 lip 2011, 12:37 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Rejestracja: 27 gru 2009, 21:23
Posty: 14
Lokalizacja: Piotrków Tryb./Trzemeszno k.gniezna
piszczy tylko u ciebie czy u innych użytkowników też piszczysz w czasie nadawania?
jaką masz antenę magnes czy uchwyt i w którym miejscu zamontowaną?
którędy idą przewody antenowe od CB i radia samochodowego,nie są przypadkiem koło siebie?

_________________
Lancia Lybra 2.4 SW
Opel astra 1.7 td (isuzu)


Na górę
PostDodany: 02 lip 2011, 19:07 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 lut 2011, 22:34
Posty: 747
Imię: Jakub
Lokalizacja: Prudnik
Piszczy tylko u mnie, antenę mam na magnes, zamontowaną na tylnej klapie z prawej strony, przewody antenowe lecą pod kanapą, następnie między prawym fotelem. Obok CB radia pod schowkiem są różne kable (patrz na zdjęcie).

_________________
Były: Mitsubishi Colt GLXi mk.3 1.5, Vw Golf III 1.4, Nissan Almera 1.4, Lancia Dedra 1.8, Audi 80 1.9TDI, Ford Transit mk.4, Mercedes Sprinter 213CDI, Renault Master 2.5D, Lancia Zeta 2.1TD
Obecne: Fiat Stilo MW 1.9JTD, Lancia Kappa 2.0 145 Km


Na górę
PostDodany: 02 lip 2011, 21:08 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 sty 2007, 0:00
Posty: 1674
Imię: Szymon
Lokalizacja: Łódź
Poprowadź dodatkowe masy do CB i radia samochodowego, spięte razem przy nadwoziu - dobrze by było aby były krótkie i nie cieńsze niż przekrój żyły przewodu 1 mm2.
Jeśli to nie pomoże to dodatkowy plus z akku do radia samochodowego trzeba pociągnąć.
Jeśli nadal problem zostanie to pozostaje wymiana sita lub przewodu w nim na ekranowany.
TTI nie jest radiem najwyższych lotów, jednak do porozumiewania się wystarczy, nie stresuj się marką, to nie jest ważne.
Dla Tych co myślą, że Uniden, President to dobre radia są, to piszę, że już nie...
Oba są robione w tej samej fabryce i na tych samych podzespołach i płytach, kolejne rozwinięcia tych sprzętów są coraz bardziej żenujące.

Pozdrawiam.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
[ Regulamin Forum ]

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl