Lancia Klub Polska

Forum dyskusyjne miłośników marki Lancia

>> SKLEPIK LANCIA KLUB POLSKA <<

Autosklep
Dzisiaj jest 21 lis 2018, 15:22

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
PostDodany: 11 lut 2009, 14:51 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 sty 2009, 0:00
Posty: 57
Lokalizacja: Gdańsk
Witam!
Na dniach zamierzam wymienić radio, z oryginalnego Delty - na sztukę od Pioneera (chyba, że możecie mi polecić coś innego do 300 PLN w sklepach):

>http://www.euro.com.pl/radioodtwarzacze ... 0mpb.bhtml

Jak się za to zabrać?
Jakaś instrukcja? jak podpiąć to radio do Delty?

_________________
Delta II 1.8 / '93


Na górę
PostDodany: 11 lut 2009, 15:32 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 wrz 2005, 0:00
Posty: 2333
Lokalizacja: Radom woj. mazowieckie tel. 509728460
Jeśli mam być szczery to proponowałbym Ci taką marke i model.
Mam kumpla który zakłada caraudio (wcześniej pracował w MM na dziale caraudio) i powiedział, że te tanie Pionki to jest strata kasy.

Ja sam osobiście kupilem to radio w MM i mam je w Kappie. Gra bardzo ładnie i ma dosyć dobrze robudowaną korekcje dźwięku.
Myśle ze w Delcie masz złacze ISO - to podpięcie radia to jest Plug&Play.
Nie poradzę natomiast co do wyjęcia - bo nigdy w Delcie tego nie robiłem.

_________________
Lancia i jeszcze raz Lancia

Lancia Kappa 2,4 20V LX Bi-Power


Na górę
PostDodany: 11 lut 2009, 15:41 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 wrz 2007, 0:00
Posty: 1937
Imię: Jarek
Lokalizacja: Świdnica/Legnica
Ja Ci sprzedam swoje :)
Kenwood


sam mam w moim BMW i powiem, ze jestem zadowolony!!

_________________
Tel: 608 079 842

BYŁO: Fiat 126p, Fiat UNO, Lancia Lybra, BMW E36 coupe, Renault Scenic, Mazda 626 GD, Ford Escort MK6, Opel Omega Caravan, Fiat Seicento, ALFA ROMEO 146 , Ford Escort MK7, BMW E36 Coupe

JEST:Opel VECTRA C Caravan Z19DTH oraz Peugeot 308 II 2018 SW
Obrazek
Obrazek


Na górę
PostDodany: 11 lut 2009, 18:15 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 sie 2007, 0:00
Posty: 4459
Imię: Bartek
Lokalizacja: Wieliczka / Kraków
Ja wymieniałem swoje radio, wiec sie podzielę doświadczeniami :-)

1. Wyjecie starego radia - przydało by się "klucze" - takie specjalne blaszki, które sie wkłada po bokach, one odginają zaczepy i radio da się wyciągnąć. Pewnie nie masz do starego radia, ale jakby tak podjechać do jakiegoś warsztatu car-audio i ładnie poprosić o wyjęcie...

2. Jeżeli zdecydujesz się na rozwiązanie siłowe, to prawdopodobnie wyrwiesz zaczepy konsoli (plastiku), w którym radio jest osadzone. Ten plastik trzyma się na 2 śrubach, które są w otworze na radio, wkręcone w element powyżej konsoli. Ja po rozwaleniu tych 2 zaczepów zainwestowałem w mocny klej i dodatkowo je wzmocniłem. Jest to element, którego nie widać, więc nie musi być pięknie, tylko solidnie :-)

3. Radio już mamy wyjęte. I są dwie możliwości:
a) Stare radio jest zamontowane na kostce ISO. Stare radio odpinamy, wpinamy nowe, sprawdzamy czy gra
b) ISO niet... czyli moja historia. Kupujemy kostkę ISO, bierzemy lutownicę, na lutowanie odpiąłem też klemy akumulatora. Sprawdzamy, czy na radiu jest rozpiska, do czego który kabelek jest ( u mnie było), ściągamy z internetu rozpiskę pinów w kostce ISO. No i odcinamy kabelek ze starego złącza - lutujemy do odpowiedniego w kostce. Do zaizolowania wygodnie będzie posłużyć się koszulkami termokurczliwymi (uwaga! zakładamy je na kabelek przed lutowaniem! kto chociaż raz nie zapomniał o tym - niech pierwszy rzuci we mnie lutownicą. Jak już wszystkie kabelki do kostki ISO polutowaliśmy, to sprawdzamy, do czego są te, które zostały wolne : yesyes :
Podpinamy klemy akumulatora, sprawdzamy, czy gra.

Należy pamiętać o bezpieczniku na kabelku zasilającym. U siebie zamontowałem też filtr przeciwzakłóceniowy (zakłócenia od strony zasilania), bo radio mi piszczało jak obroty wzrastały (koszt to ok. 20zł, potem zauważyłem, ze mam ze starego radia, w obudowie i od razu z miejscem na bezpiecznik - jak chcesz to napisz na prv, przesle ci).

Niespodzianki? Mi przestała działać instalacja LPG :-) (jakby jej zasilanie padło) ale po rozłożeniu wszystkiego jeszcze raz i poskładaniu, działa jak wcześniej.

_________________
Lybra 2.0 comfotronic czarna
Lybra 2.0 comfotronic niebieska
Y10 1.1
Były: 3x Delta 1.8 8v, 2x Kappa 16vT, Lybra 2.4 JTD


Na górę
PostDodany: 11 lut 2009, 18:33 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 lip 2007, 0:00
Posty: 695
Lokalizacja: Gdańsk
jeżeli masz radio blaupunkta i wymienisz na innego producenta musisz jeszcze dokupić taką przejściówke na antenę.

_________________
Delta HPE 1.6 16v 96r ----->klik



Na górę
PostDodany: 11 lut 2009, 19:18 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 mar 2008, 0:00
Posty: 102
Lokalizacja: Jaworzno/śląsk
KLIK
zielone podświetlenie pasuje idealnie, odpala po włączeniu świateł, gra b. ładnie, no i ma USB.

_________________
Miłośnik włoskiej linii...
Think. Feel. Drive.


Na górę
PostDodany: 12 lut 2009, 11:49 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 sty 2009, 0:00
Posty: 57
Lokalizacja: Gdańsk
I zrobiłem troszkę na przekór - bo kupiłem takie coś :)

Gra ładnie, do mojej Delty wystarczające rozwiązanie.. teraz tylko wymiana głośniczków na coś porządniejszego i będzie fajnie :)

_________________
Delta II 1.8 / '93


Na górę
PostDodany: 12 lut 2009, 12:50 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 kwie 2008, 0:00
Posty: 340
Lokalizacja: Tychy
Ja bym szukał czegoś na MOSFETach, ale skoro jesteś zadowolny to najważniejsze.

_________________
Zachorowałem na Lybrę i tylko jej kupno może mnie uleczyć!
P.S. Już ją mam 2,4 SW jtd czarna perła


Na górę
PostDodany: 12 lut 2009, 14:54 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 kwie 2008, 0:00
Posty: 226
Imię: Michał
Lokalizacja: Warszawa
"bichon" pisze:
Ja wymieniałem swoje radio, wiec sie podzielę doświadczeniami :-)

1. Wyjecie starego radia - przydało by się "klucze" - takie specjalne blaszki, które sie wkłada po bokach, one odginają zaczepy i radio da się wyciągnąć. Pewnie nie masz do starego radia, ale jakby tak podjechać do jakiegoś warsztatu car-audio i ładnie poprosić o wyjęcie...
Jak nie miałem wyjmaków i podjechałem do takiego car-audio z zapytaniem, czy mógłbym je na chwilę pożyczyć do wyjęcia starszego radia, to pracujący tam człek stwierdził, że nie ma takich na ogólny użytek, ale może mi wymienić radio (na kostce ISO) za 100zł. Po krótkich negocjacjach podziękowałem niegrzecznie i odwróciłem się na pięcie. Za 2 minut roboty 100zł, no przepraszam.

_________________
Biała Jaga - Delta 1.9 TD HPE 96'
Żabka - Kappa 2.0 20V 97'

Szyldy, reklamy - www.fajneszyldy.pl


Na górę
PostDodany: 12 lut 2009, 15:40 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 wrz 2005, 0:00
Posty: 2333
Lokalizacja: Radom woj. mazowieckie tel. 509728460
Trafiłeś jakiegoś wyjątkowego qtasa. Mam kumpla co ma firmę caraudio i on wyciaga za friko, no ewentualnie za piwko.

_________________
Lancia i jeszcze raz Lancia

Lancia Kappa 2,4 20V LX Bi-Power


Na górę
PostDodany: 12 lut 2009, 21:40 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 kwie 2008, 0:00
Posty: 226
Imię: Michał
Lokalizacja: Warszawa
Podziel się kontaktem..takie warto zbierać, choćby na przyszłość, gdyby trzeba było coś zrobić. Może coś więcej niż tylko wymiana radia.

_________________
Biała Jaga - Delta 1.9 TD HPE 96'
Żabka - Kappa 2.0 20V 97'

Szyldy, reklamy - www.fajneszyldy.pl


Na górę
PostDodany: 12 lut 2009, 21:44 
Offline
Klubowicz
Klubowicz

Rejestracja: 29 gru 2006, 0:00
Posty: 1025
Lokalizacja: Ciechanów woj. mazowieckie
a może ma ktoś na sprzedanie radyjko cd/mp3 i najlepiej USB??? nie chce zakładać nowego tematu więc sorry za OT

_________________
Była:
Lancia Delta II 1,6 16V
Lancia Lybra Intensa 2,4JTD
Jaguar X-Type 2,0D
Jest:
BMW E90 318i


Na górę
PostDodany: 03 wrz 2011, 19:38 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 wrz 2011, 19:14
Posty: 81
Imię: Tomek
Lokalizacja: Wyszków City
Witam

Ja mam takie pytanie na szybko :) Kupiłem nowe radio do swojej Delty II 1,6 16V 98r i oryginalnie miałem radio blaupunkta. Tyle że padł mi w nim wyświetlacz plus kaseciak na te czasy to przeżytek. Ogólnie z tego co widziałem to mam tam dwa kable które były podłączone do radia. I jeden od anteny. Nowe radio ma kostkę iso i moje pytanie brzmi czy da radę podłączyć te moje wtyczki do tej kostki ? Czy będę musiał coś kombinować i lutować ?

Pozdrawiam

_________________
Lancia Delta II 1.6 16V 98r :) Lancia in my mind ! Cadillac STS 3.6 Platinum 2005 r


Na górę
PostDodany: 03 wrz 2011, 19:43 
Online
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 mar 2007, 0:00
Posty: 981
Lokalizacja: kraków
Fabrycznie w Delcie jest normalna kostka ISO.

_________________
SUPER ŁOŚ V70 2.5 tdi `99
Renault Scenic II 1.6b `05
VOLVO V50 2.0 d `05-było
Cytryna C5 X7 2.0 hdi exclusive ASB `09 - piękne wspomnienie


Na górę
PostDodany: 04 wrz 2011, 12:42 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 wrz 2011, 19:14
Posty: 81
Imię: Tomek
Lokalizacja: Wyszków City
Dzięki za odpowiedź :) Rzeczywiście u mnie jest jeszcze jeden kabel i może to ta kostka ISO ale dla pewności dodam zdjęcie moich kabli ...

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Zobacz całą galerię | Darmowe galerie Allegro

Pierwsze dwa kable były tylko podpięte plus antena do tej wtyki w radiu co jest zdjęcie na końcu.

_________________
Lancia Delta II 1.6 16V 98r :) Lancia in my mind ! Cadillac STS 3.6 Platinum 2005 r


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
[ Regulamin Forum ]

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl