Lancia Klub Polska

Forum dyskusyjne miłośników marki Lancia

>> SKLEPIK LANCIA KLUB POLSKA <<

Autosklep
Dzisiaj jest 20 lip 2019, 3:47

Strefa czasowa UTC+02:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
PostDodany: 21 lip 2012, 20:07 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Rejestracja: 21 lip 2012, 19:38
Posty: 5
Lokalizacja: Wypełnij to pole
Mam problem na benzynie gaśnie mi auto na niskich obrotach i mocno dymi.
Dodam że stało sie to z dnia na dzień.
Wymieniłem sonde lambda , silnik korkowy , pompe paliwa.
Na gazie samochód chodzi bez problemu.


Ostatnio zmieniony 21 lip 2012, 20:31 przez Dudi, łącznie zmieniany 1 raz.
Prosimy tytułować posty zgodnie z zasadami!!!


Na górę
PostDodany: 21 lip 2012, 20:09 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 sie 2006, 0:00
Posty: 5351
Imię: Bartosz
Lokalizacja: Tarnów
A wpinałeś się w kompa?

_________________
Były:
Dedra 1.6 IE, Dedra 1.8 16v VVT, Dedra 2.0 16v, Dedra 1.6 16v LPG
Delta 1.6 16v, Delta 2.0 16v, Delta 2.0 16v Turbo na części
Megane mkI ph2 1.9dCi, Polonez Caro Plus GLI, Golf mk2 GT, Poldolot Cargo Plus GSi
Ulysse, Doblo Malibu, Peugeot 207, Fiat Doblo, Pro_Ceed, IS200
Jest:
Lancia Lybra Emblema + Vectra


Na górę
PostDodany: 21 lip 2012, 21:01 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Rejestracja: 21 lip 2012, 19:38
Posty: 5
Lokalizacja: Wypełnij to pole
Tak wpinałem sie i komp wykazał że sonda jest do wymiany ale po wymianie nic sie nie zmieniło.


Na górę
PostDodany: 22 lip 2012, 0:50 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 lut 2012, 10:17
Posty: 2387
Imię: Wojtek
Lokalizacja: Warszawa
A jaki jest kolor dymu?

_________________
BMW E39 Touring - 4,4 V8


Na górę
PostDodany: 22 lip 2012, 3:24 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 sie 2006, 0:00
Posty: 5351
Imię: Bartosz
Lokalizacja: Tarnów
Wtryski?

_________________
Były:
Dedra 1.6 IE, Dedra 1.8 16v VVT, Dedra 2.0 16v, Dedra 1.6 16v LPG
Delta 1.6 16v, Delta 2.0 16v, Delta 2.0 16v Turbo na części
Megane mkI ph2 1.9dCi, Polonez Caro Plus GLI, Golf mk2 GT, Poldolot Cargo Plus GSi
Ulysse, Doblo Malibu, Peugeot 207, Fiat Doblo, Pro_Ceed, IS200
Jest:
Lancia Lybra Emblema + Vectra


Na górę
PostDodany: 22 lip 2012, 10:41 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Rejestracja: 21 lip 2012, 19:38
Posty: 5
Lokalizacja: Wypełnij to pole
Dym jest czarny


Na górę
PostDodany: 22 lip 2012, 13:26 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 lip 2011, 2:42
Posty: 366
Lokalizacja: Toruń
Może map sensor?


Na górę
PostDodany: 22 lip 2012, 22:14 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 sty 2007, 0:00
Posty: 1674
Imię: Szymon
Lokalizacja: Łódź
Jeśli jest to II generacja LPG i auto na niej zachowuje się prawidłowo, to przyjrzałbym się (jak wcześniej podpowiadano) czujnikowi podciśnienia w kolektorze - mapsensor. Dalej sprawdziłbym czujniki temperatury cieczy i powietrza zasysanego. Jeśli na nic nie trafisz to ostatnie co mi do głowy na teraz przychodzi to regulator ciśnienia paliwa na listwie wtryskowej i wtryskiwacze.

Pozdrawiam.


Na górę
PostDodany: 27 lip 2012, 15:09 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Rejestracja: 21 lip 2012, 19:38
Posty: 5
Lokalizacja: Wypełnij to pole
Byłem u mechanika i stwierdził że elektronika jest dobra a silnik dostaje za dużo paliwa na wolnych obrotach jakby pracował z obciążeniem.


Na górę
PostDodany: 27 lip 2012, 18:51 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 sty 2007, 0:00
Posty: 1674
Imię: Szymon
Lokalizacja: Łódź
Wobec tego sprawdź czujnik temperatury cieczy i mapsensor.

Pozdrawiam.


Na górę
PostDodany: 28 lip 2012, 1:04 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Rejestracja: 21 lip 2012, 19:38
Posty: 5
Lokalizacja: Wypełnij to pole
Mam jeszcze pytanie jakie powinno być ciśnienie na tłokach i ile miejwięcej powinno wynosić spalanie w trasie i cyklu miejskim?


Na górę
PostDodany: 29 lip 2012, 21:12 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 lip 2011, 2:42
Posty: 366
Lokalizacja: Toruń
lancia_delta pisze:
Byłem u mechanika i stwierdził że elektronika jest dobra a silnik dostaje za dużo paliwa na wolnych obrotach jakby pracował z obciążeniem.
W jaki sposób sprawdzał "elektronike"? Jeżeli nie podpiął komputera z programem diagnostycznym to takie mówienie jest mało wiarygodne. Dawkowaniem paliwa steruje ECU na podstawie danych z czujników. O obciążeniu "wie" za sprawą kąta wychylenia przepustnicy, podciśnienia,itd a te wszystkie wartości są mierzone przez odpowiednie czujniki. Najlepiej jakbyś kupił kabelek z interfejsem (koszt ok. 60zł) i podłączając sobie ECU do laptopa mozna samemu sprawdzić wszystkie parametry pracy silnika. Jeżeli preferujesz tanszy wariant - multimetr cyfrowy i mierzenie oporności poszczególnych czujników, które chcemy sprawdzić. Spalanie w tym silniku w trochę większej karoserii (fiat marea) w mieście to ok. 11-12l, na trasie kolo 8l.


Na górę
PostDodany: 29 lip 2012, 21:47 
A ja bym odłączył na jakąś chwilę aku,może emulator jest o kant dupy rozbić i cpu silnika łapie błędy.

Takie same objawy miałem w temprolocie 1.6 8V . Kiepska instalacja i na benzynie łapał errory.


Chłopak,weź 10 czy tam 13-kę,idź do samochodu odepnij aku.Przyjdź do kompa,zobacz dwa szybkie filmiki na redtube...wróć i załóż klemy a później odpal auto.Oczywiście na benzynie bez przełączania na lpg. Jak będzie dobrze...jedź jutro do mechanika i powiedz mu że jest *** :P


Na górę
   
PostDodany: 29 lip 2012, 22:42 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 lip 2011, 2:42
Posty: 366
Lokalizacja: Toruń
To też niezły pomysł, autor nie napisał nam jakiego typu ma instalacje, na jakich komponentach. Reset ECU nie zaszkodzi, a może pomóc jeżeli przyczyną kopcenia na czarno (czyli zbyt bogatej mieszanki) jest rozjechanie się map paliwa w benzynowym kompie.


Na górę
PostDodany: 29 lip 2012, 22:50 
Miałem dwa samochody na instalacjach gazowych które robiły takie jazdy. Można było wymienić pół samochodu a dalej nie chodził na wolnych. I oczywiście wywalało błąd sondy :)

Jak instalacja gazowa jest lipna i nie ma dobrego emulatora można zastosować myk z podpięciem zasilania CPU ze stacyjki.Wtedy po każdym zgaszeniu silnika będzie następował reset i nie będzie problemów.


Na górę
   
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
[ Regulamin Forum ]

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl