Lancia Klub Polska

Forum dyskusyjne miłośników marki Lancia

>> SKLEPIK LANCIA KLUB POLSKA <<

Autosklep
Dzisiaj jest 14 gru 2018, 13:46

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 172 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 512 Następna
Autor Wiadomość
PostDodany: 02 wrz 2006, 22:20 
Offline
Klubowicz
Klubowicz

Rejestracja: 08 mar 2005, 0:00
Posty: 611
Imię: Marek
Lokalizacja: Warszawa
Witam,

Chcialem napisac, ze z powodzeniem zamontowalem w swojej Lybrze odtwarzacz MP3, ktory jest podlaczony do fabrycznego radia Lancii Lybry. Pomysl i wskazowki techniczne pochodzily ze strony internetowej http://www.clublybra.it. Chcialem sie podzielic swoimi doswiadczeniami.

Co bedziemy potrzebowali do zamontowania odtwarzacza:

Kostka Mini ISO Kosztuje ok. 10 zl. Mozna kupic na allegro albo w sklepie z elektronika samochodowa.

Obrazek

Konektory do kostki ISO 5 sztuk. Koszt 5 zl. Mozna kupic tak gdzie kostke ISO.

Kabel RCA (meski)-mini Jack Kosztuje ok. 20 zl. Mozna kupic w kazdym sklepie z elektronika,

albo zrobic samemu. Ja kupilem


Obrazek

1 metr kabla dwuzylowego sluchawkowego. Mozna kupic w kazdym sklepie AGD-RTV

Dwa gniazdka RCA. Mozna kupic w sklepie elektronicznym. Koszt 3 zl.

I to wszystko.

Do zakupionego kabla sluchawkowego lutujemy z jednej strony zakupione dwa gniazdka RCA, a z drugiej - konektory do kostki ISO. Zapamietac nalezy kolorki kabelkow i odpowiednio polaczyc kanaly L, R i M (masa). W moim przypadku L - czerwony, R - brazowy, M - czarny. Robimy rowniez
tzw. mostek z dwoch konektorow do kostki ISO. U mnie kolor rozowy.

Obrazek

Polutowany kabelek laczymy teraz z kostka ISO zgodnie z numerami gniazdek na zdjeciu.

Obrazek
Obrazek

To juz koniec prac domowych. Z takim zestawem idziemy do auta.

Obrazek

Rozpoczynamy "rozbiorke" auta. Bedziemy potrzebowali malego srubokreta i klucz typu Torx numer T20.
Na pierwszy ogien idzie polka z podstawka na napoje, schowkiem i wlacznikiem swiatel awaryjnych. Element nie jest przykrecany, nalezy go z bokow leciutko odchylic srubokretem i wyciagnac.

Obrazek

Teraz wyjmujemy nadmuch. Przykrecony jest jedna sruba, po odkreceniu ktorej latwo wyciagamy element.

Obrazek

Teraz drewnopodobna obwodka. Dwie sruby i ostroznie wyjmowac.

Obrazek

W ten oto sposob doszlismy do radia. I tutaj niestety troszke sie sparzylem. Okazalo sie, ze oprocz czterech widocznych z zewnatrz srub jest jeszcze jedna z tylu radia. Znajduje sie na wysokosci klawisza SCAN, pod radiem.

Obrazek

Po wyciagnieciu radia z tylu znajduje sie znajoma kostka ISO,ale nie aktywna. Wyjmujemy cala wtyczke i wymieniamy niebieskie ISO na nasza wtyczke przygotowana w domu.

Obrazek
Obrazek

Kabel przeciagamy "za" radiem i przez fabryczny otwor pod gumka w okolicach popielniczki. Ciekawe po co ona tam w ogole jest??:)

Obrazek

Gotowe!!!!

Obrazek


Pozdrawiam,

Marek

_________________
Wejdź na: http://www.mierzymy.pl
Wejdź na: Niwelator laserowy


Ostatnio zmieniony 02 wrz 2006, 22:49 przez kartonik, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
PostDodany: 03 wrz 2006, 11:19 
Offline
Klubowicz
Klubowicz

Rejestracja: 08 mar 2005, 0:00
Posty: 611
Imię: Marek
Lokalizacja: Warszawa
Witam,

Widoczny na zdjeciu Sony to tylko model testowy. Docelowo bedzie maly odtwarzacz MP3, tak wiec bedzie sobie lezal pod popielniczka. Mozna go przeciez w kazdej chwili odlaczyc i schowac do kieszeni. Kabel jest na tyle dlugi, ze starcza do pasazerow na tylnym siedzeniu. Moze pomoc jak kierowca nie moze obsluzyc MP3, a chcialby posluchac jakiegos fajnego kawalka:)
Klawiszem MODE (na radiu lub w kierownicy) przelacza sie miedzy CD, RADIO i radiomagnetofon. Podlaczony odtwarzacz rozpoznawany jest przez radio jako urzadzenie AUX. Po wlaczeniu odtwarzacza i nacisnieciu MODE pojawia sie na ekranie radia komunikat AUX. I nic wiecej.
Jedyna wada rozwiazania jest to, ze muzyka z MP3 gra duzo ciszej niz z radia. Choc moglem miec slabo nagrana plyte MP3. Dzis sprobuje ze zwyklym formatem CD wave. Moze tez lepiej bedzie gralo z kieszonkowego odtwarzacza plikow MP3.

Pozdro,

Marek

_________________
Wejdź na: http://www.mierzymy.pl
Wejdź na: Niwelator laserowy


Na górę
PostDodany: 03 wrz 2006, 11:22 
Offline
Klubowicz
Klubowicz

Rejestracja: 08 mar 2005, 0:00
Posty: 611
Imię: Marek
Lokalizacja: Warszawa
No, niestety, nie mozna obsluzyc odtwarzacza z kierownicy, czyli np. wlaczyc zasilanie, wyszukiwac muzyki czy wybierac utwory. Ale mala to jest wada w porownaniu np. z uboga oferta niemieckich stacji radiowych:)

Pozdro,

M

_________________
Wejdź na: http://www.mierzymy.pl
Wejdź na: Niwelator laserowy


Na górę
PostDodany: 03 wrz 2006, 13:04 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 lis 2005, 0:00
Posty: 20001
Lokalizacja: Poznań & Warszawa Masz problem na Forum? Pytaj!
Rewelacja. Dzięki za świetną fotorelację Nastepny krok to podłączenie Odtwarzacza DVD tudzież kamerki lustrującej sytuację za pojazdem.

_________________
Pozdrawiam
Nat
Obrazek + Phedra JTD + Lybra SW 2,0 na emigracji i DS20
Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske? ;)


Na górę
PostDodany: 08 paź 2006, 22:07 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 kwie 2006, 0:00
Posty: 48
Lokalizacja: Warszawa
Super i jeszcze raz super !!!

Dawno mnie nie było na forum.
A własnie tego tematu szukałem bo chciałem zmieniarke, ale przecież MP3 Player jest dużo lepszy i nie wrazliwy na nasze okropne dziury!!

Kartonik mamy blisko do siebie. Trzeba się któregoś dnia spiknąć i pogadać. O tym temacie i wcześniejszych .... o których rozmawialiśmy :)

A co wykombinowałeś z głośnością?

Już wszystko jest ok?

Jeżeli sygnał brany jest z wyjscia słuchawkowego to jak masz ustawioną głośność na na odtwarzaczu MP3?

Pozdrawiam

Lkis

_________________
Lekis - Zielony Pocisk :)
Stateczna Lyberka 1.9 SW


Na górę
PostDodany: 10 lis 2006, 22:30 
Offline
Klubowicz
Klubowicz

Rejestracja: 08 mar 2005, 0:00
Posty: 611
Imię: Marek
Lokalizacja: Warszawa
To przeciez stare rozwiazanie. Jak kupowalem 3 lata temu w usa odtwarzacz mp3 (ten na zdjeciach powyzej) to juz sprzedawali w zestawie taki adapter. Ja tam uwazam, ze wystajacy kawalek kabla spod popielniczki nie jest wcale taki ordynarny. No a napewno nie bardziej niz wiszace kable i nibykaseta w magnetofonie:) Jestem pewien, ze jakosc dzwieku bedzie o klase slabsza.
Poza tym zauwazcie, ze po jednorazowym rozebraniu polowy deski i podlaczeniu kabelka dostajemy kilka fajnych mozliwosci. Otoz np. nabylem dzis droga kupna palmtopa z GPS-em. Bedzie mnie nawigowal. Rowniez i jego mozna podlaczyc do audio i odtwarzac muzyke MP3. Jeszcze fajniejsza jest opcja zestawu glosnomowiacego przez Bluetooth. Mam nokie z BT i palmtopa z BT. Komunikujemy oba urzadzenia, wbudowany mikrofon w palmie odbiera glos, a glos z telefonu idzie na glosniki. Dla mnie bomba, jak ktos nie ma firmowego zestawu glosnomowiacego.
Czyz nie jest to rozwiazanie bardziej rozwojowe?:) A ze trzeba rozebrac kawalek auta... Kolejne doswiadczenie:)

Pozdro,

M

_________________
Wejdź na: http://www.mierzymy.pl
Wejdź na: Niwelator laserowy


Na górę
PostDodany: 18 mar 2007, 19:37 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 sty 2007, 0:00
Posty: 391
"kartonik" pisze:
Kabel przeciagamy "za" radiem i przez fabryczny otwor pod gumka w okolicach popielniczki. Ciekawe po co ona tam w ogole jest??:)
pytanie: jak tam łapę wsadzić coby przycelować kabel przez ten otwór?


Na górę
PostDodany: 18 mar 2007, 19:44 
Offline
Klubowicz
Klubowicz

Rejestracja: 08 mar 2005, 0:00
Posty: 611
Imię: Marek
Lokalizacja: Warszawa
Trzeba zdjac ten trojkatny boczek materialowy od strony pasazera a potek juz bez problemu. A udalo Ci sie "puscic" juz kabelek od radia do podlogi?

powodzenia

_________________
Wejdź na: http://www.mierzymy.pl
Wejdź na: Niwelator laserowy


Na górę
PostDodany: 18 mar 2007, 20:02 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 sty 2007, 0:00
Posty: 391
"kartonik" pisze:
Trzeba zdjac ten trojkatny boczek materialowy od strony pasazera a potek juz bez problemu. A udalo Ci sie "puscic" juz kabelek od radia do podlogi?

powodzenia
jeszcze nie robiłem - dopiero gromadzę materiały i informację, bo chce kilka rzeczy na raz zrobić za jednym rozbabraniem.....


Na górę
PostDodany: 22 mar 2007, 20:45 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 sty 2007, 0:00
Posty: 391

Witam.....

trochę uzupełnię tego manuala o kilka przydatnych informacji:

Jako że jeszcze z czasów seicento pozostała mi chęć dłubania przy autku więc postanowiłem dziś sprawdzić dlaczego moje radio słabo zbiera fale.

do dostania się do radia wykorzystałem tego własnie manuala lecz mam co do niego kilka uzupełnień.


"kartonik" pisze:
Rozpoczynamy "rozbiorke" auta. Bedziemy potrzebowali malego srubokreta i klucz typu Torx numer T20.
Na pierwszy ogien idzie polka z podstawka na napoje, schowkiem i wlacznikiem swiatel awaryjnych. Element nie jest przykrecany, nalezy go z bokow leciutko odchylic srubokretem i wyciagnac.

Obrazek
Dokonać tego najłatwiej płaskim śrubokrętem który po prostu trzeba wsunąć na środku wysokości bocznej ścianki a wtedy cała ta "szuflada" sama odskoczy... a torx-a najlepiej kupić cały długi śrubokręt z końcuwką torx 20 (minimum 20 cm długości samego pręta) - nasadki (tzw: bity) nie zdają zbytnio egzaminu przy bocznych śrubach radia bo jest tam trochę ciasno


"kartonik" pisze:
Teraz wyjmujemy nadmuch. Przykrecony jest jedna sruba, po odkreceniu ktorej latwo wyciagamy element.
Obrazek
wcale nie tak łatwo. rękami nie dałem rady wyciągnąć - musiałem zastosować identyczny patent jak wcześniej z płaskim śrubokrętem: wsunąć na środku bocznej ścianki i odskoczy samo


"kartonik" pisze:
Teraz drewnopodobna obwodka. Dwie sruby i ostroznie wyjmowac.

Obrazek
tu poszło bardzo łątwo zgodnie z maualem


"kartonik" pisze:
W ten oto sposob doszlismy do radia. I tutaj niestety troszke sie sparzylem. Okazalo sie, ze oprocz czterech widocznych z zewnatrz srub jest jeszcze jedna z tylu radia. Znajduje sie na wysokosci klawisza SCAN, pod radiem.

Obrazek
i tu u mnie był ZONK z 2 powodów:

1. śruba wspomniana była diabelnie głęboko, ale dałem rade - gorzej jest z przykręceniem jej z powrotem, ale jak się ma śrubokręt TORX 20 (tak jak wczesniej pisałem) jest dużo łatwiej

2. nie dałem rady wyjąć radia z tą całą czarną blaszką naokoło radia (widać ją na zdjęciu poniżej:

Obrazek

ale można ją zsunąć z radia - po bokach między uszami przez które przechodza 4 śruby które przed chwilą wykręciliśmy są takie 2 blaszki - trzeba je wcisnąć i trzymając wciśnięte zsunąć tę czarną blachę z radia



"kartonik" pisze:
Po wyciagnieciu radia z tylu znajduje sie znajoma kostka ISO,ale nie aktywna. Wyjmujemy cala wtyczke i wymieniamy niebieskie ISO na nasza wtyczke przygotowana w domu.
i tu znów przy okazji stwierdziłem LIPTON bo u mnie ta kostka była zagospodarowana 8O tzn:

W stykach 18, 19, 20 były jakieś kabelki seryjnie podpięte i nie mam bladego pojęcia od czego - a właśnie w te styki bym się musiał wpiąć z odtwarzaczem MP3. od czego mogą być?







Acha: najważniejsze: poprawiłem jakość stacji odbieranych przez radio: wtyczka antenowa nie bardzo kontakciła: tu dogiąłem, tam przygiąłem i bangla jak ta lala

i jeszcze coś:

miałem problem z uchwytem na napoje: zacinał się przy otwieraniu i trzeba mu było pomagac ręcznie....

i wiecie co? po mojej iongerencji w radio i skręceniu ponownym całości przeszło mu i się otwiera bez zarzutu :D : yesyes :


Na górę
PostDodany: 23 mar 2007, 8:19 
Offline
Klubowicz
Klubowicz

Rejestracja: 08 mar 2005, 0:00
Posty: 611
Imię: Marek
Lokalizacja: Warszawa
Najlepiej to odlaczyc kostke i sprawdzic co sie bedzie dzialo. Zmieniarka, moze telefon albo inne ustrojstwo jest podlaczone. Nie mam zielonego pojecia. Ja bym odlaczyl. Nic zlego stac sie nie powinno.

_________________
Wejdź na: http://www.mierzymy.pl
Wejdź na: Niwelator laserowy


Na górę
PostDodany: 23 mar 2007, 8:31 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 sty 2007, 0:00
Posty: 391
"kartonik" pisze:
Najlepiej to odlaczyc kostke i sprawdzic co sie bedzie dzialo. Zmieniarka, moze telefon albo inne ustrojstwo jest podlaczone. Nie mam zielonego pojecia. Ja bym odlaczyl. Nic zlego stac sie nie powinno.
przy następnej rozbiórce sprawdzę...

a Ty masz u siebie zmieniarkę?


Na górę
PostDodany: 23 mar 2007, 8:47 
Offline
Klubowicz
Klubowicz

Rejestracja: 08 mar 2005, 0:00
Posty: 611
Imię: Marek
Lokalizacja: Warszawa
Nie.

_________________
Wejdź na: http://www.mierzymy.pl
Wejdź na: Niwelator laserowy


Na górę
PostDodany: 23 mar 2007, 9:45 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 sty 2007, 0:00
Posty: 391
"kartonik" pisze:
Nie.
no to sprawa jasna - to jest od zmieniarki....

a ciekawe czy gdybym zrobił tak, że pod tę wtyczkę bym podpiął jednocześnie i zmieniarkę i wyjście na MP3 (czyli po 2 przewody pod 1 pin bym spiął) + ten mostek zgodnie z manualem to czy by zabanglało jak należy, tzn pojawiłoby się wejście AUX i wtedy by dawało sygnał z MP3 bo CD wtedy i tak nie pracuje a jak przełącze na CD to MP3 bym musiał wtedy wyłączyć bo by raczej dawało z obydwóch i się nakładało.....


Czy dobrze myślę? :?


Na górę
PostDodany: 23 mar 2007, 11:31 
Offline
Klubowicz
Klubowicz

Rejestracja: 08 mar 2005, 0:00
Posty: 611
Imię: Marek
Lokalizacja: Warszawa
A w tej kwestii to nie mam zielonego pojecie. Trzeba by poszukac opisu kostki miniISO i popatrzec, ktore gniazdo do czego. Moze uda sie to podlaczyc "rownolegle" w jednej kostce, ale w innych gniazdach.

_________________
Wejdź na: http://www.mierzymy.pl
Wejdź na: Niwelator laserowy


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 172 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 512 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
[ Regulamin Forum ]

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl