Lancia Klub Polska

Forum dyskusyjne miłośników marki Lancia

>> SKLEPIK LANCIA KLUB POLSKA <<

Autosklep
Dzisiaj jest 18 lis 2018, 13:24

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
PostDodany: 28 lut 2016, 22:45 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Rejestracja: 28 lut 2016, 22:27
Posty: 3
Lokalizacja: Stalowa Wola
Witam wszystkich na forum, mam duży problem z moim radiem, dużo szukałem ale nie mogłem znaleźć nigdzie kogoś kto miałby podobny problem.

Sytuacja wygląda następująco: silnik wyłączony zapłon też - włączam radio i nic więcej nie dotykam - efekt - radio gra parę minut po czym wyłącza się na około 2 sekundy i włącza na chwilę tak, że tylko widać wszystkie stacje i znowu się wyłącza, nie gra tylko tak miga w kółko. Nieraz pomaga jeśli włączę zapłon to wtedy gra około minuty ale później znowu to samo. Nie ma w ogóle głosu tylko tak sobie miga. Na następny dzień, włączam radio i gra sobie normalnie jakby nigdy nic. Za kilka dni znowu nie da się słuchać bo jest ciągle ON i OFF. Wykręcałem radio, sprawdzałem wszystkie styki zapsikałem WD i to samo przy wzmacniaczu ale dalej nic. Czy ktoś mógłby mi pomóc?

radio w lancii z roku 1.9 jtd bez navi i bez zmieniarki


Ostatnio zmieniony 28 lut 2016, 23:28 przez Dudi, łącznie zmieniany 3 razy.
Tytułujemy zgodnie z zasadami - poprawiłem. Przeniosłem do odpowiedniego działu.


Na górę
PostDodany: 28 lut 2016, 23:26 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 lut 2016, 16:06
Posty: 73
Imię: Grzegorz
Lokalizacja: Wieliczka
Powiem ci że ciekawe zjawisko,wygląda jakby coś nie łączyło,a nie grzeje się czasem? Ew. wyjmij radio i dodaj masę dodatkową lub plus z innego zródła i zobacz czy będzie stabilnie działać. A do styków WD się raczej nie używa z tego co pamiętam, jest fajny cleaner firmy vavoline specjalny do styków.

_________________
ALFA ROMEO GTV 2.0 TS 2002r
BMW 318 TDS 1996r
ALFA 156 1.9 JTD 2004r
LANCIA LYBRA 1.8 16V 2000r


Na górę
 Tytuł:
PostDodany: 29 lut 2016, 9:41 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 cze 2014, 22:14
Posty: 85
Imię: Paweł
Lokalizacja: Wrocław
Sprawdz przyciski przy kierownicy. Mialem cos podobnego -samo zmienialo glosnosc i stacje radiowe. Okazalo sie, ze kilka elementow tam sie rozsypalo i trzeba bylo lutowac.

_________________
Lancia Lybra SW 2.4 jtd 140KM (2002) - Lucille


Na górę
PostDodany: 03 mar 2016, 20:53 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Rejestracja: 28 lut 2016, 22:27
Posty: 3
Lokalizacja: Stalowa Wola
radio grzeje się tyle co każde radio jak jest włączone, na pewno nie parzy a co do przycisków przy kierownicy to nigdy głośność sama się nie zmieniała ani stacje. Spróbuję dodatkową mase podprowadzić tylko jak to zrobić? co i gdzie mam podpiąć?

dodam, jeszcze ze ostatnio dwa razy zapaliła się żółta kontrolka awarii bezpieczników / świateł jednak po krótkiej chwili zgasła, z tego co czytałem raczej nie ma to żadnego wpływu na radio, chyba że ktoś ma jakąś teorię..


Ostatnio zmieniony 03 mar 2016, 22:24 przez Dudi, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie klepiemy posta pod postem!


Na górę
PostDodany: 03 mar 2016, 22:25 
Offline
Członek Zarządu LKP
Członek Zarządu LKP
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 sie 2007, 0:00
Posty: 12251
Lokalizacja: Stalowa Wola
kecaj613 pisze:
dodam, jeszcze ze ostatnio dwa razy zapaliła się żółta kontrolka awarii bezpieczników / świateł jednak po krótkiej chwili zgasła,.
Co to niby za kontrolka??? :roll: 8-O
Na zegarach czy na ICS???

_________________
Dudi
Fiat Brava 80 16v SX / Alfa Romeo 156 2.0 16v Selespeed / Lancia Lybra SW 1.9 JTD 115 LX Verde Olimpia
Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair 170KM Distinctive
Fiat Fullback 2.4 MJ LuxNAV 180KM
Nysa Towos 522 '86 (do poprawek) / YAMAHA YZF-R6 (eeeeeeeRRRRRRrrrrr sześć)
Obrazek
Obrazek


Na górę
PostDodany: 04 mar 2016, 18:26 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Rejestracja: 24 sie 2011, 15:49
Posty: 269
Jak będziesz miał znowu takie problemy, wyciąg radio na stół, zasil 12V. Jak problem będzie występował dalej ( na stole) masz wykluczoną instalację w samochodzie, winne radio. Ja bym od tego rozpoczął poszukiwania winnego. Kontrolki od świateł, choćby wszystko były spalone nie wyłączą ci radia, na razie to odpuść.


Na górę
PostDodany: 05 mar 2016, 0:16 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Rejestracja: 28 lut 2016, 22:27
Posty: 3
Lokalizacja: Stalowa Wola
A czy jest możliwość że to wina wzmacniacza? Tak jakby się przegrzewał tylko radio co dwie sekundy miga on/off i nie zdąży nawet podać nuty do głośników...

A wspomniana kontrolka świeciła na żółto na ICS oraz czerwony check na liczniku


Ostatnio zmieniony 05 mar 2016, 2:44 przez stabraf, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie klep posta pod postem, tylko użyj opcji "edytuj" - połączyłem.


Na górę
PostDodany: 05 sie 2017, 12:13 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Rejestracja: 05 sie 2017, 11:12
Posty: 2
Imię: Sławomir
Witam wszystkich,
Ja również borykam się z radiem. Jednak mój przypadek jest troszkę odmienny. Być może moje spostrzeżenia komuś coś podpowiedzą.
Otóż:
Przypadłość nie grającego radia ( wszystko inne działa) nie występuje zawsze, choć ostatnio się problem nasila.
Problemem jest nagle wyłączenie się głosu i braku możliwości przełączania stacji, przejścia pomiędzy navi, telefonem, trip działa bez zastrzeżeń, pokazuje spalanie itd
Jednym słowem raz gra, a raz nie, nie ma szumów.

I tutaj zorientowałem się że zawsze kiedy lybretka była w sanatorium zwanym zakładem mechanicznym :):), po odbiorze radio nie grało. Po dłuższym przemyśleniu stwierdziłem że majster podpinajacy komputer musi zawsze grzebać w schowku z bezpiecznikami i bingo......
Wystarczyło otworzyć klapke poruszać kablami i radio ożywało, czasami zabieg ten wykonywałem raz po wyjeździe od mechanika i radio grało kilka tygodni bez problemów, niestety problemy się nasilają i w grę nie tylko wchodzi delikatne ruszenie kabli Ale dość długie gmeranie przy kablach.
Ostatnio nawet się poddaje i cała trasę do pracy jadę bez radia.

Czasami zdarza się tak że po odpaleniu silnika radio gra jakieś 5-10 sek i problem się pojawia.

Szukałem schematu okablowania czy czegokolwiek co podpowiedziałoby w którą stronę iść, bo to jest szukanie igły .....ale nic ie znalazłem , dlatego w dniu dzisiejszym zarejestrowałem się tutaj mając nadzieję że ktoś coś podpowie lub być może zwalczał podobny problem.

Przypomniało mi się także że jakiś czas temu kiedy radio normalnie grało kilka razy miałem problem że sterowaniem radia z kierownicy a dokładniej sciszanie i podgłaśnianie nie działało.

Za wszelkie podpowiedzi będą bardzo wdzięczny.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
[ Regulamin Forum ]

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl