Lancia Klub Polska

Forum dyskusyjne miłośników marki Lancia

>> SKLEPIK LANCIA KLUB POLSKA <<

Autosklep
Dzisiaj jest 15 lis 2018, 7:50

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 413 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 528 Następna
Autor Wiadomość
PostDodany: 06 paź 2006, 13:59 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 gru 2005, 0:00
Posty: 185
Imię: Sławek
Lokalizacja: Wejherowo
Witam
Jak wiadomo ostatnio jakiś czas temu wymieniłem sobie łącznik stabilizatora przód czyli zamiennik firmy OCAP. W zasadzie zrobiłem około 5000km i było wszystko OK.Teraz jest też już OK. Do czego zmierzam! tydzień temu zaczeło mi znowu coś stukać z przodu,myslałem już że coś z przegubem bo przecież wymieniłem łącznik, więc pomyślałem że to niemożliwe aby już się rozleciał chociaż opinie są rózne na jego temat iż nie wytrzymuje długich przebiegów. Niestety jestem uczulony na jakikolwiek hałas, więc po szczegółowych oględzinach padło znowu na łącznik aby go sprawdzić. Kiedy był zamontowany nie sprawiał żadnych objawów usterki ale jak odkręciłem go od wahacza i podniosłem samochód od razu wyczułem luz z tym że nie był to luz ogólnie na przegubie łącznika(w gumie) lecz pomiędzy częścią wkładaną z główką a częścią zaprasowaną z przegubem.Dlatego informacja dla wszystkich aby przed montażą łącznika o ile będą montować taki łącznik sobie zespawali migomatem w miejscu na rysunku, który zamieszczam w temacie poniżej.Zaoszczędzi to później jakiekolwiek domysły oraz zaoszczędzi czas,pracę itp, który ja poświęciłem aby zlokalizować tą usterkę i być pewnym że wyeliminuje to całkowicie łącznik stabilizatora.

Obrazek



Pozdrawiam
Savi

_________________
-----------Savi---------------
Lancia Kappa SW LE 2.0 20V VIS 155KM 97r + LPG Prins VSI


Na górę
PostDodany: 06 paź 2006, 20:11 
Ostatnio miałem ten sam problem. Różnica polega na tym że stuki miałem na dobrą sprawę juz po przejechaniu około 500 km na opisywanym łączniku firmy OCAP. Jedyna pociecha to że nie miałem problemu z reklamacją i otrzymałem zwrot kasy od reki. Problem pojawił się w dwóch kolejnych łącznikach w miejscu zgrzewu tak jak opisywał to Savi. Jak widać jakość wykonania pozostawia wiele do życzenia. Sposób postępowania dokładnie taki sam, wystarczy punktowy spaw i jest cisza na wieki.


Na górę
   
PostDodany: 08 paź 2006, 15:28 
Offline
Klubowicz Wspierający
Klubowicz Wspierający
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 cze 2003, 0:00
Posty: 6854
Imię: Tomek
Lokalizacja: Brodnica
Zmienilem tytul na bardziej charakterystyczny!

_________________
Tomek
Obrazek
Obrazek- tyle palił mój Passat do 194 tys. - przestałem uzupełniać tankowania :(


Na górę
PostDodany: 11 paź 2006, 12:02 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 gru 2005, 0:00
Posty: 185
Imię: Sławek
Lokalizacja: Wejherowo
Witam
Zamieszczam parę fotek z wymiany łącznika stabilizatora przód.Może kogoś zainteresują.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek



Pozdrawiam
Savi

_________________
-----------Savi---------------
Lancia Kappa SW LE 2.0 20V VIS 155KM 97r + LPG Prins VSI


Na górę
PostDodany: 12 paź 2006, 16:01 
Offline
Klubowicz Wspierający
Klubowicz Wspierający
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 mar 2005, 0:00
Posty: 240
Lokalizacja: Śląsk Rydułtowy
gdzie to można dostać i w jakiej cenie, spotkałem je chyba ostatnio na allegro


Na górę
PostDodany: 16 paź 2006, 8:36 
Offline
Klubowicz Wspierający
Klubowicz Wspierający
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 cze 2003, 0:00
Posty: 6854
Imię: Tomek
Lokalizacja: Brodnica
"michał_kappa" pisze:
gdzie to można dostać i w jakiej cenie, spotkałem je chyba ostatnio na allegro
NUmer czesci OCAP 0502852
Michal spytaj w intercarsie http://sklep.intercars.com.pl/
Ale moze ktos z Gdyni zrobilby przysluge - Torell kupowal tam po 159 PLN

_________________
Tomek
Obrazek
Obrazek- tyle palił mój Passat do 194 tys. - przestałem uzupełniać tankowania :(


Na górę
PostDodany: 16 paź 2006, 9:27 
Offline
Odszedł od nas na zawsze
Odszedł od nas na zawsze
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 mar 2005, 0:00
Posty: 1148
Coś mi się wydaje ,że Ducato ma podobny. Muszę zobaczyć dokładnie (35-40zł).
Ducato -jest jednak inny .

_________________
Jurek odszedł od nas na zawsze...


Na górę
PostDodany: 16 paź 2006, 9:40 
Offline
Odszedł od nas na zawsze
Odszedł od nas na zawsze
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 mar 2005, 0:00
Posty: 1148
Czy tulejka łącznika bez problemu weszła w stabilizator (piszesz o kleju)?

_________________
Jurek odszedł od nas na zawsze...


Na górę
PostDodany: 16 paź 2006, 10:52 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 gru 2005, 0:00
Posty: 185
Imię: Sławek
Lokalizacja: Wejherowo
Tulejka wchodzi bez problemu w łącznik stabilizatora.Poprostu orginalny łącznik prawdopodobnie był wprasowany lub wbijany w stabilizator i trzyma na amen,więc rozbierając stary bez fleksa się nie obejdzie.Zamiennik niestety już tak ciasno przy użyciu młotka nie wchdzi więc dla swiętego spokoju aby się nie przesuwał w stabilizatorze i trzymał się mocno dałem trochę kleju do metalu aby skleić tulejkę ze stabilizatorem.Z drugiej strony jak ktoś woli to może sobie punktowo migomatem zespawać te dwie części.Wybór należy do Ciebie.

Pozdrawiam
Savi

_________________
-----------Savi---------------
Lancia Kappa SW LE 2.0 20V VIS 155KM 97r + LPG Prins VSI


Na górę
PostDodany: 06 paź 2007, 11:21 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 mar 2007, 0:00
Posty: 1591
Lokalizacja: Łódź -
kolega kupił taki łacznik OCAPa i jest problem bo łącznik ma średnice 12.1mm a drążek 12mm i jak sie go założy to ma luz co zrobić z tym fantem ?? klej do metalu zdaje egzamin ?? czy spawanko ??

_________________
Lancia Klub Polska - Łódź rabaty na hasło LKP AUTO-COM Łódź ul.Legionów 52 tel. 42 630-21-27


Fiat Linea T-Jet, Fiat 126p 1978, kiedyś 3 x Kappa 1x Lybra
Obrazek
Obrazek


Na górę
PostDodany: 06 paź 2007, 12:12 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 lut 2007, 0:00
Posty: 1261
Imię: Michał
Lokalizacja: Kielce
Hi! Właśnie jestem po zakupie łącznika w autosklep24 cena 135 zł szt. zakładam wkrótce ale chyba wcześniej cykne migomatem :roll: .Swoją drogą w autosklep24 proponowano mi zmodyfikowany łącznik ?! zupełnie nie wiem jak zmodyfikowany ,ale miły Pan odradził zakupu w przypadku mało doświadczonego mechanika który miałby to wymieniać ...nie wiem o co chodzi może ktoś zna temat i napisze coś więcej .
Pozdro...

_________________
była Lancia Kappa 2,4 TDs 1995r.
jest Renault Espace 1,9DCI 2004r.


Na górę
PostDodany: 08 kwie 2008, 23:01 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 lut 2007, 0:00
Posty: 1261
Imię: Michał
Lokalizacja: Kielce
Hi! Odświeze temat ..OCAP jak dla mnie kiszka totalna ,pomimo zalecanego cyknięcia rozleciały się tulejki metalowo-gumowe po jakichś 3tyś może 3,5, zamówiłem tym razem te ..modyfikowane i faktycznie sporo się różnią wykonaniem zobaczymy jak się będą sprawować ,dzięki uprzejmości autosklep24 reklamacja OCAP-u bez problemowo przyjęta.Jak zawsze transakcja na 6+ ,
podziękowania i pozdrowienia dla autosklep24

_________________
była Lancia Kappa 2,4 TDs 1995r.
jest Renault Espace 1,9DCI 2004r.


Na górę
PostDodany: 09 kwie 2008, 10:02 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 maja 2007, 0:00
Posty: 127
Lokalizacja: Wrocław
kiedys ktos jeszcze pisal o wstawieniu lacznika od fiata ulysee - tylko ze on byl bez przegubu. Czy ktos powtorzyl ten wyczyn? Jesli tak to jak sie to sprawowalo?

_________________
Kappa JTD
Tipo 1.9TD


Na górę
PostDodany: 09 kwie 2008, 10:36 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 wrz 2005, 0:00
Posty: 2330
Lokalizacja: Radom woj. mazowieckie tel. 509728460
Ja mam bez przedubu i wszystko jest OK. Ten przegub to jest chyba potrzebny jak "diabeł w Częstochowie".
Jak obejrzałem jak to się zachowuje w czasie pracy to nie bardzo rozumiem po co tam ten przegub - chyba żeby był najsłabszym miejscem tego łącznika i się rozlatywał (bo tam się luz pojawia).

_________________
Lancia i jeszcze raz Lancia

Lancia Kappa 2,4 20V LX Bi-Power


Na górę
PostDodany: 09 kwie 2008, 11:57 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 wrz 2006, 0:00
Posty: 1167
Lokalizacja: Bełchatów
"Marcin_D" pisze:
Ja mam bez przedubu i wszystko jest OK. Ten przegub to jest chyba potrzebny jak "diabeł w Częstochowie".
Jak obejrzałem jak to się zachowuje w czasie pracy to nie bardzo rozumiem po co tam ten przegub - chyba żeby był najsłabszym miejscem tego łącznika i się rozlatywał (bo tam się luz pojawia).
A może Marcinie jakąś fotke byś wstawił tego bezprzegubowca...
i powiedz jak długo u Ciebie się sprawuje ten łącznik?

_________________
Była Lancia Delta Hpe 1.8 16v vvt
Była Kappa 2.0 16v T.
Jest Alfa Romeo 166 3.0 V6


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 413 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 528 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 15 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
[ Regulamin Forum ]

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl