Lancia Klub Polska

Forum dyskusyjne miłośników marki Lancia

>> SKLEPIK LANCIA KLUB POLSKA <<

Autosklep
Dzisiaj jest 15 gru 2018, 18:05

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
PostDodany: 22 lis 2017, 18:58 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Rejestracja: 14 wrz 2017, 20:28
Posty: 37
Imię: Przemysław
Witam wszystkich
Mam takie pytanie, jestem zmuszony do zmiany wtryskow w swojej kappie, i moje pytanie brzmi - trzeba dac jakieś podkładki pod wtrysk? Jeśli tak to gdzie dokładnie? Czy tutaj na stożek przed gwintem czy może na sam dół

lancia kappa 2.4 td 95r.


Na górę
PostDodany: 22 lis 2017, 19:23 
Online
Klubowicz Wspierający
Klubowicz Wspierający
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 sty 2014, 21:25
Posty: 3557
Imię: Mariusz
Lokalizacja: Staroźreby
Miedzianki pod wtryskiwacz na sam dół

_________________
Kappa 2.0, 2.4, 3.0, 2.4TD WSZYSTKIE CZĘŚCI!
Tel. 606 692 044 Jak by co było trzeba.
Piaskowanie i zabezpieczenia antykorozyjne.


Na górę
PostDodany: 22 lis 2017, 20:17 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Rejestracja: 14 wrz 2017, 20:28
Posty: 37
Imię: Przemysław
Dzięki :-)
A pamiętasz może jaka jest średnica tych podkładek?


Na górę
PostDodany: 22 lis 2017, 20:57 
Online
Klubowicz Wspierający
Klubowicz Wspierający
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 sty 2014, 21:25
Posty: 3557
Imię: Mariusz
Lokalizacja: Staroźreby
memeth pisze:
22 lis 2017, 20:17
Dzięki :-)
A pamiętasz może jaka jest średnica tych podkładek?
Aż tak głęboko moja pamięć nie sięga😉

_________________
Kappa 2.0, 2.4, 3.0, 2.4TD WSZYSTKIE CZĘŚCI!
Tel. 606 692 044 Jak by co było trzeba.
Piaskowanie i zabezpieczenia antykorozyjne.


Na górę
PostDodany: 23 lis 2017, 21:15 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Rejestracja: 14 wrz 2017, 20:28
Posty: 37
Imię: Przemysław
Dzięki za pomoc :-)
Zmieniłem wtryski lecz niestety nie pomogło moim objawom :-( czy ciepła czy zimna to ciężko odpala :-( co to może być?


Na górę
PostDodany: 23 lis 2017, 22:02 
Online
Klubowicz Wspierający
Klubowicz Wspierający
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 sty 2014, 21:25
Posty: 3557
Imię: Mariusz
Lokalizacja: Staroźreby
A wtryski po regeneracji czy kupione używki?
Pompa wtryskowa sprawna?
Pompka ręczna bez objawu opadania paliwa?
Filtr paliwa?
Przewody paliwowe zbiornik/pompa?
Na razie mi tyle przyszło do głowy tak na szybko😉
Pzdr.Maniak

_________________
Kappa 2.0, 2.4, 3.0, 2.4TD WSZYSTKIE CZĘŚCI!
Tel. 606 692 044 Jak by co było trzeba.
Piaskowanie i zabezpieczenia antykorozyjne.


Na górę
PostDodany: 23 lis 2017, 23:16 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 sty 2007, 0:00
Posty: 2839
Lokalizacja: powiat Bełchatów
Ręcznej pompki tam nie ma, jest tylko ta w pompie wtryskowej.
Na początek sprawdzić świece żarowe i ustawienie początku wtrysku.
Zrobić diagnostykę komputerową i zobaczyć czy są jakieś błędy plus podgląd danych pracującego silnika...

_________________
KAPPA TDS & JTD


Na górę
PostDodany: 24 lis 2017, 18:04 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Rejestracja: 14 wrz 2017, 20:28
Posty: 37
Imię: Przemysław
Jest tak - poprzedni właściciel wstawił kilka zaworów zwrotnych, odpala długo, tak łapie i wkońcu załapie, jak już odpali, chmurę dymu puści takiego niebiesko białego. Jak już chodzi to silnik równo pracuje i dobrze chodzi. Jak mocniej się jedzie to czarnym dymem rzuca
Żadnej pompki ręcznej tam nigdzie nie widziałem. Aa, poprzedni właściciel od kostki z wtrysku sterującego puścił jakiś kabel ale nie wiem do czego. Świece, hmmm, no powiem szczerze że nie sprawdzałem, ale gdyby to była wina świec to gdy silnik jest ciepły to raczej dobrze by palił A tu dalej trzeba kręcić. Teraz gdy zmieniłem wtryski to troszkę może mniej trzeba kręcić żeby zapalił, ale mimo to trzeba go kręcić

co do podpięci pod komputer żeby ta diagnostykę zrobić to nie mogłem namierzyć gdzie jest złącze diagnostyczne.


Na górę
PostDodany: 24 lis 2017, 19:47 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 sty 2007, 0:00
Posty: 2839
Lokalizacja: powiat Bełchatów
Tam jest jeszcze wtrysk pośredni i świece potrzebne są do odpalenia nawet na ciepło, choć przy wszystkich spalonych to na zimno pewnie w ogóle byś nie odpalił.
Moze po prostu któraś lub któreś nie działają i stąd problemy a chmura niebieskiego dymu tak by sugerowała.
Czarny przy bucie to raczej norma-te typy tak mają.
Złącze diagnostyczne silnika masz pod kierownicą przy skrzynce bezpieczników, trzeba ściągnąć te osłonę na 3 "śrubki"
Potrzebny FES/MES( wystarczy wersja darmowa oraz interfejs KKL z przejściówką na 3-pin, no i jakiś laptop oczywiście.


Ogólnie to te zaworki plus jakieś kombinacje z wtryskiem sterującym za dobrze nie wróżą ale...

_________________
KAPPA TDS & JTD


Na górę
PostDodany: 24 lis 2017, 21:15 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Rejestracja: 14 wrz 2017, 20:28
Posty: 37
Imię: Przemysław
No powiem Ci że nawet jak ciepły silnik jest to lampka od świec długo nie gaśnie. Sprawdzę świece
Wystarczy że np 1/2 świece trzy i przez tą tak gorzej by odpalal?


Na górę
PostDodany: 24 lis 2017, 22:18 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 sty 2007, 0:00
Posty: 2839
Lokalizacja: powiat Bełchatów
Tylko nie pamiętam czy tam jest jakaś sygnalizacja przepalonej świecy, bo w jtd to mruga kontrolka świec przez około minutę. Tak czy owak sprawdzić nie zaszkodzi, można nawet nie grzebać przy świecach tylko odłączyć przewód od przekaźnika/centralki świec i sprawdzić amperomierzem pobór prądu każdej świecy osobno prosto z akumulatora.

_________________
KAPPA TDS & JTD


Na górę
PostDodany: 24 lis 2017, 22:23 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 sty 2009, 0:00
Posty: 836
Lokalizacja: Łódź
Na początek sprawdź, czy w ogóle dochodzi prąd do świec. Może być uszkodzony sterownik świec, ale częsciej przepala się bezpiecznik płytkowy, który znajduje się na prawym nadkolu. W TDS nie ma sygnalizacji uszkodzonej świecy

_________________
Ojciec michala1045.

- Kappa SW 2.4 TDS 1997 - moja była
- Y 1.2 16V 1997 - była żony.
Aktualnie na stanie
- Y 1,2 8v 2001 Marie Claire - żony
- Lancia Phedra Emblema 2,0 jtd
- Citroen BX 19 TRI, 1989
- MZ ES 250, 1965 - mój rocznik :D


Na górę
PostDodany: 25 lis 2017, 0:10 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Rejestracja: 14 wrz 2017, 20:28
Posty: 37
Imię: Przemysław
A jaka wartość powinna być na mierniku przy poborze prądu przez świece?


Na górę
PostDodany: 25 lis 2017, 0:30 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 sty 2007, 0:00
Posty: 2839
Lokalizacja: powiat Bełchatów
Gepard pisze:
24 lis 2017, 22:23
W TDS nie ma sygnalizacji uszkodzonej świecy
Jak nie ma jak jest, choć faktycznie sama kontrolka nie sygnalizuje viewtopic.php?f=32&t=60639&start=15

memeth pisze:
A jaka wartość powinna być na mierniku przy poborze prądu przez świece?
Kilkanaście amper-więc te tanie multimetry z zakresem max. 10A nie bardzo się nadają...

_________________
KAPPA TDS & JTD


Na górę
PostDodany: 25 lis 2017, 7:56 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Rejestracja: 14 wrz 2017, 20:28
Posty: 37
Imię: Przemysław
U mnie faktycznie, miga kontrolka CHECK i się zastanawiałem od czego ona miga. Dzięki koledzy za pomoc, zajrzę do tych świec. A jeszcze takie pytanie, jakie tam są świece? Bo mam kilka kompletów nowych, i może któreś się nadadzą z tych co mam
I jeszcze mam takie pytanie dotyczące innej kwestii, na wskaźniku ładowania dzieja mi się cyrki, tj. Raz pokazuje wskaźnik poniżej połowy a zaraz powyżej, regulator napięcia do wymiany?


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
[ Regulamin Forum ]

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl