Kappa - dokupienie wkładki do zamka drzwi dorobienie kluczy

szarkiz
Klubowicz
Klubowicz

Kappa - dokupienie wkładki do zamka drzwi dorobienie kluczy

Post autor: szarkiz » 30 paź 2009, 9:48

Witam.

Problem niemal w calosci opisany w tytule, rozwine tylko nieco.

Niedawno kupiona Kappa ma tylko jeden klucz (czarny) a wiec matka to raczej nie jest. Otwiera drzwi i bagaznik.
Na dodatek kluczyk ma wyraźnie problemy z wejsciem do zamków drzwi, zarówno w lewych i prawych drzwiach.
Poki co jest cieplo i jeszcze daje rade, ale przyjdą mrozy i przewiduje ze moge miec problem z wejściem do auta.

Tu rodzą sie dwa pytania:
1. Jak wyglada temat zakupu wkladek do zamków? Przypuszczam ze tylko ASO.
2. Gdzie ewentualnie dorobic jeszcze ze 2 klucze?

pozdr.
Przemek.

Awatar użytkownika
tomek
Klubowicz Wspierający
Klubowicz Wspierający
Imię: Tomek
Kontakt:

Odp: [Kappa] dokupienie wkładki do zamka drzwi dorobienie kl

Post autor: tomek » 30 paź 2009, 9:51

Szarkiz a nie latwiej dorobic centralny zamek z pilota? Chyba wyjdzie mimo wszystko taniej i bedziesz mial wieksza wygode :)
Tomek
Obrazek
Obrazek- tyle palił mój Passat do 194 tys. - przestałem uzupełniać tankowania :(

szarkiz
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: szarkiz » 30 paź 2009, 10:08

co do wygody to sie zgodze, a co jesli pilot nie zadziala ?... dobrze miec jakąś alternatywe w postaci klucza.

Ale propozycja godna uwagi. Faktycznie nie pomyslalem o takim rozwiązaniu.

Zorientuje sie w cenach, aczkolwiek nadal oczekuje odpowiedzi.

Awatar użytkownika
tomek
Klubowicz Wspierający
Klubowicz Wspierający
Imię: Tomek
Kontakt:

Post autor: tomek » 30 paź 2009, 10:09

Podjedz do dobrego warsztatu dorabiajacego klucze - niech dorobia ci dodatkowy z immobilizerem i przy okazji przejrza zamki.
Dodatkowo zaloz CZ i bedziesz mial w miare bezpieczne rozwiazanie.
Tomek
Obrazek
Obrazek- tyle palił mój Passat do 194 tys. - przestałem uzupełniać tankowania :(

Awatar użytkownika
Daro_wawa
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Odp: Kappa - dokupienie wkładki do zamka drzwi dorobienie kl

Post autor: Daro_wawa » 30 paź 2009, 19:01

Miałem podobny problem,
kupiłem kappe i dostałem 3 klucze 2 czarne i jeden czerwony, wszystkie klucze pasują do stacyjki ale żaden nie pasuję do wkładki w drzwiach i w bagażniku, więc niestety nie mogłem zamknąć drzwi od zewnątrz, szukałem wkładek ale nikt nie chciał mi sprzedać samego bębenka i kluczyka.
Faktycznie dobrą alternatywą jest CZ z pilota koszt śmieszny około 100zł zapłaciłem za 2 piloty 4 serowniki (pompki w tym jeden sterujący )
Montaż banalnie prosty wystarczy jeden główny siłownik zamontować do drzwi kierowcy i wsio jedna śrubka ustawić na cięgnie, i podłączyć +/- do aku,
I wszystko pięknie się otwiera i zamyka:D
Były :
1.Kappa 2.4b 2.Kappa 2,4b 3.Kappa 2.0 4.Kappa 2.0 5.Kappa 2.4b 6. Kappa 2.4b 7.Kappa Coupe 2.4 20V nr 1410,Kappa Coupe 2.4 20V nr 0615, Lanos 1.6 16V,Kappa Coupe 2.0 20VT nr 2774
Jest :
BMW E39 2.5 24V
OPEL VECTRA C GTS OPC LINE

Awatar użytkownika
topcio
Prezes Lancia Klub Polska

Post autor: topcio » 31 paź 2009, 11:46

Wkładkę/ stacyjkę można przerobić pod kluczyk, nawet we własnym zakresie.
Delta Intergale 16v
Fulvia Coupe 1.3 S 1972
Fulvia Coupe 1.3S 1971
Beta Spider Zagato 1.6
Obrazek

Awatar użytkownika
Daro_wawa
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Daro_wawa » 31 paź 2009, 21:46

topcio1 pisze:Wkładkę/ stacyjkę można przerobić pod kluczyk, nawet we własnym zakresie.

Topcio podpowiesz w jaki to jest sposób?:)
Były :
1.Kappa 2.4b 2.Kappa 2,4b 3.Kappa 2.0 4.Kappa 2.0 5.Kappa 2.4b 6. Kappa 2.4b 7.Kappa Coupe 2.4 20V nr 1410,Kappa Coupe 2.4 20V nr 0615, Lanos 1.6 16V,Kappa Coupe 2.0 20VT nr 2774
Jest :
BMW E39 2.5 24V
OPEL VECTRA C GTS OPC LINE

Awatar użytkownika
topcio

Post autor: topcio » 01 lis 2009, 10:14

Jest to robota precyzyjna i łatwo coś zgubić, ale do zrobienia. W twoim przypadku problemem jest, że musisz przerobić trzy wkładki. Ale do rzeczy.
Zamek ma 9 zapadek, każda zapadka podparta jest sprężynką (tu jest największy problem- na wyjętej wkładce, po wyciągnięciu kluczyka, zapadki wyskakują jak pchły i można zgubić mikroskopijną sprężynkę), po włożeniu kluczyka wszystkie zapadki muszą się schować na zero.
Demontujesz wkładkę/stacyjkę (ja w pierwszej kolejności moczę w benzynie, aby dokładnie umyć), następnie wkładasz kluczyk i metodą prób i błędów tak przekładasz lub szlifujesz zapadki aby wszystkie równo się chowały. Zapadki niereformowalne można dokupić w zakładzie dorabiania kluczy (nie wszyscy chcą sprzedać).
Opcja druga, zdemontować wkładki i zanieść do zakładu dorabiającego klucze gdzie za kilkadziesiąt złotych koleś zrobi z nimi porządek.
Za kilka dni będę naprawiał stacyjkę w swojej kappie to zrobię zdjęcia, co i jak.
Delta Intergale 16v
Fulvia Coupe 1.3 S 1972
Fulvia Coupe 1.3S 1971
Beta Spider Zagato 1.6
Obrazek

argenta67

Post autor: argenta67 » 01 lis 2009, 11:07

topcio1 pisze:Jest to robota precyzyjna i łatwo coś zgubić, ale do zrobienia. W twoim przypadku problemem jest, że musisz przerobić trzy wkładki. Ale do rzeczy.
Zamek ma 9 zapadek, każda zapadka podparta jest sprężynką (tu jest największy problem- na wyjętej wkładce, po wyciągnięciu kluczyka, zapadki wyskakują jak pchły i można zgubić mikroskopijną sprężynkę), po włożeniu kluczyka wszystkie zapadki muszą się schować na zero.
Demontujesz wkładkę/stacyjkę (ja w pierwszej kolejności moczę w benzynie, aby dokładnie umyć), następnie wkładasz kluczyk i metodą prób i błędów tak przekładasz lub szlifujesz zapadki aby wszystkie równo się chowały. Zapadki niereformowalne można dokupić w zakładzie dorabiania kluczy (nie wszyscy chcą sprzedać).
Opcja druga, zdemontować wkładki i zanieść do zakładu dorabiającego klucze gdzie za kilkadziesiąt złotych koleś zrobi z nimi porządek.
Za kilka dni będę naprawiał stacyjkę w swojej kappie to zrobię zdjęcia, co i jak.
Zapadek jest 9 i oznaczone są: jedna strona A,B,C....., druga strona 1,2,3...... i póki kluczyk siedzi w środku nic nie wypadnie, robota banalnie prosta tylko wzrok i precyzja potrzebne bo jak łapki po przepiciu to może być ciężko trafić
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

szarkiz
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: szarkiz » 03 lis 2009, 7:44

Nie wiedziałem ze zamek można dorobic pod klucz. Byłem wczoraj w punkcie dorabiania kluczy, koszt to jakies 40 - 50 pln. Na szczescie mam dwie wkładki do zamka wiec chyba wlasnie tak uczynię.

Dzwoniłem tez do ASO pytająco o cene wkładek. Niestety nie sprzedają pojedynczo, tylko w komplecie. Nie pytałem o szczegoly, wiem tylko ze w komplecie jest zamek od bagaznika, schowka i drzwi, byc moze coś jeszcze ale po co mi ta wiedza skoro klient zabił mnie ceną... 962 pln.

Awatar użytkownika
topcio

Post autor: topcio » 03 lis 2009, 17:53

szarkiz pisze:Nie wiedziałem ze zamek można dorobic pod klucz.
całe życie się człowiek uczy :lol:
Delta Intergale 16v
Fulvia Coupe 1.3 S 1972
Fulvia Coupe 1.3S 1971
Beta Spider Zagato 1.6
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”