Lancia Klub Polska

Forum dyskusyjne miłośników marki Lancia

>> SKLEPIK LANCIA KLUB POLSKA <<

Autosklep
Dzisiaj jest 15 lis 2018, 22:21

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
PostDodany: 09 sie 2018, 15:12 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 lip 2009, 21:59
Posty: 476
Imię: Robert
Lokalizacja: Rzeszów
Witajcie.
Mam pewien problem z wyświetlaczem a raczej z wiadomościami które są na nim widoczne.
Po naciśnięciu przycisku "TRIP" wchodzimy do wyświetlania pewnych danych podczas pracy silnika.
Od góry .....dystans jaki przejedziemy na paliwie w baku.....spalanie aktualne.....przebyte km od uruchomienia silnika.....średnią prędkość z jaką poruszamy się .....oraz czas od uruchomienia silnika.
Zauważyłem kilka dni temu że podawane wartości są takie jak by auto nie jechało. Pokazuje prawidłowy czas, przebyte km i prędkość jako 0.00 , spalanie zaczyna się od 10 litrów i rośnie do 25, pokazuje dystans do przebycia początkowy który do pewnego momentu spada i pokazuje --- ( 3 kreski)
Od czego zależą te pokazywane wartości (jazda/postój), ewentualnie co za nie odpowiada ?
Nawet nie wiem czy nie było to już opisane na forum bo kompletnie nie wiem pod co to podciągnąć .

Bardzo często jeżdżę z włączoną funkcją "TRIP" i brakuje mi tych wyświetlanych wartości.
Elektroniczny wyświetlacz przebiegu nad zegarami pokazuje prawidłowo przybywanie kilometrów.


Załączniki:
wyś..jpg
wyś..jpg [ 69.89 KiB | Przejrzano 598 razy ]

_________________
Lybra SW 2,4JTD
Na górę
PostDodany: 15 sie 2018, 17:38 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 lip 2009, 21:59
Posty: 476
Imię: Robert
Lokalizacja: Rzeszów
Nikt nic nie wie, nie domyśla się , nie słyszał o czymś takim ? Gdzie tkwi problem ?

_________________
Lybra SW 2,4JTD


Na górę
PostDodany: 15 sie 2018, 22:41 
Offline
Klubowicz Wspierający
Klubowicz Wspierający
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 kwie 2013, 22:31
Posty: 3369
Imię: Robert
Lokalizacja: Gdynia/WorldWide
Pewnie wiekszosc ludzi na urlopach jeszcze... :)

Dla mnie to wyglada, jakby komputer dostawal sygnal z przeplywomierza paliwa (ew. czyjnika obrotow walu - czy skad tam wie, ze silnik pracuje i ile spala), za to nie dostawal sygnalu z odometru/predkosciomierza/ABS-u (czy skad tam wie, z jaka predkoscia jedziesz)... I mysli, ze silnik pracuje, a samochod stoi - stad koncowy efekt "---" kompletnego braku zasiegu i maksymalnego spalania "25/100"...
Natomiast bezposredniego miejsca usterki Ci nie podam... Nalezaloby sprawdzic jakie sygnaly (i skad) powinny dochodzic do infocenter, potem czy dochodza, a jesli tak, to szukac problemu w samym "klocku" - moze program w chip'ie szlag trafil(?)...
Niemniej Lybre mam dopiero 4 m-ce wiec nie drazylem tych tematow jak dotad...

_________________
Autovettura Lancia Beta Coupe S2 2000 119KM Anno Domini '76 - Serce i dusza...
Autovettura Lancia Gamma Coupe S2 2500 i.e. 140KM x2 Anno Domini '80/'81 - Duma i radość...
Autovettura Lancia Kappa Coupe 2400 20V 175KM Anno Domini '98 - Przyjemność i wygoda...
Autovettura Lancia Lybra SW 2.4JTD 140KM Anno Domini '01 - Ekonomika i miekkość...
Honda Civic VIII 4D 1.8 140KM Anno Domini '07 - Rozum i pewność...
To już wspomnienie: Opel Ascona C 1.7D sedan 4D, Hyundai Pony IV 1.5 GL sedan, Renault Clio II Phase I 1.2 RN, Renault Clio III 1.2 Tce 100KM, Lancia Delta II HPE 2000 16V 139KM, Opel Astra Caravan 1.4 S.P.I. 60KM.


Na górę
PostDodany: 17 sie 2018, 16:14 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Rejestracja: 27 sie 2015, 11:38
Posty: 158
Imię: Tomek
Lokalizacja: Lublin
Kolego ESSOX, na fotce widzę, że jeździsz w trybie KEY a nie TRIP. Ja osobiście używam TRIP. W tym też trybie jest możliwość ręcznego resetu wszystkiego. Tam dane dotyczące parametrów jazdy zapisywane są długodystansowo a nie od uruchomienia do zgaszenia silnika. Czyli np średnia z podróży 1000km, podczas której oczywiście robimy przystanki i gasimy silnik a czasem nawet podróż trwa kilka dni. Być może o tym wiesz - ale opiszę, bo wiem, że nie każdy użytkownik Lybry wie :) po wciśnięciu guzika TRIP po prawej stronie od ekranu, poruszamy się prawym pokrętłem w dowolnym kierunku, aż najedziemy na opcję KEY/TRIP - podświetloną na biało na załączonym foto. Robimy gałką KLIK. Wówczas komputer zmienia tryb wyświetlania na wyżej opisany. Później znowu kręcimy powoli prawą gałką aż najedziemy na RESET - na dole. Znowu robimy KLIK i wszystko nam się resetuje. Zgaś silnik, odpal ponownie i sprawdź czy parametry - zarówno w trybie KEY jak i TRIP - wyświetlane są tak, jakbyś tego oczekiwał - oczywiście podczas jazdy.

_________________
Lancia Lybra 2,4JTD 150KM


Na górę
PostDodany: 28 sie 2018, 14:31 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 lip 2009, 21:59
Posty: 476
Imię: Robert
Lokalizacja: Rzeszów
Fotka jest ściągnięta z netu to nie z mojego auta. Zmiana trybów nic nie wnosi robiłem to jak tylko zauważyłem problem. Resetowanie wszystkiego też nic nie daje. Chodzi mi po głowie odpięcie akumulatora na jakiś czas ale myślę że też nic to nie da. Może podłączenie kompa w czasie jazdy pokazało by które dane nie są zczytywane , ale niestety takiej możliwości nie mam na obecną chwilę .

_________________
Lybra SW 2,4JTD


Na górę
PostDodany: 28 sie 2018, 18:22 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 paź 2016, 23:23
Posty: 109
Imię: Radek
Lokalizacja: Zabrze/Rzeszów
A jakbyś wszedł w ukryte opcje klimatyzacji i sprawdził parametr -77 (prędkość pojazdu), to czy podczas jazdy będą się zmieniać wskazania na wyświetlaczach temperatury klimy czy nie? Tzn. przytrzymujesz przez chwilę przycisk obiegu zamkniętego i zwiększenie prędkości wentylatora i za pomocą strzałek prędkości wentylatora ustawiasz -77

_________________
Fiat Bravo 1.8 GT 1998r.
Volkswagen Passat Variant 2.0 GL 1992r.
Lancia Lybra SW 2.4jtd Executive 2003r.
Honda Civic 1.4 i S 1995r.


Na górę
PostDodany: 05 wrz 2018, 16:33 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 lip 2009, 21:59
Posty: 476
Imię: Robert
Lokalizacja: Rzeszów
Nawet nie wiedziałem o tych ukrytych opcjach. Trzeba będzie to sprawdzić.

_________________
Lybra SW 2,4JTD


Na górę
PostDodany: 05 wrz 2018, 19:03 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 paź 2016, 23:23
Posty: 109
Imię: Radek
Lokalizacja: Zabrze/Rzeszów
gpo pisze:
18 cze 2009, 21:36
Znalazłem jeszcze taki opis u włochów
-89 Monitor status since DTCs cleared. (Includes malfunction indicator lamp (MIL) status and number of DTCs.)
-88 Freeze DTC
-87 Fuel system status
-86 Calculated engine load value
-85 Engine coolant temperature
-84 Short term fuel % trim?Bank 1
-83 Long term fuel % trim?Bank 1
-82 Short term fuel % trim?Bank 2
-81 Long term fuel % trim?Bank 2
-80 Fuel pressure
-79 Intake manifold pressure
-78 Engine RPM
-77 Vehicle speed
-76 Timing advance
-75 Intake air temperature
-74 MAF air flow rate
-73 Throttle position
-72 Commanded secondary air status
-71 Oxygen sensors present
Trochę tego jest :D

_________________
Fiat Bravo 1.8 GT 1998r.
Volkswagen Passat Variant 2.0 GL 1992r.
Lancia Lybra SW 2.4jtd Executive 2003r.
Honda Civic 1.4 i S 1995r.


Na górę
PostDodany: 03 paź 2018, 18:35 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 lip 2009, 21:59
Posty: 476
Imię: Robert
Lokalizacja: Rzeszów
Zapomniałem sprawdzić to na klimie :)
Odpięcie akumulatora nic nie dało, jest jak było.

_________________
Lybra SW 2,4JTD


Na górę
PostDodany: 13 lis 2018, 20:52 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 lip 2009, 21:59
Posty: 476
Imię: Robert
Lokalizacja: Rzeszów
Radinhos pisze:
28 sie 2018, 18:22
A jakbyś wszedł w ukryte opcje klimatyzacji i sprawdził parametr -77 (prędkość pojazdu), to czy podczas jazdy będą się zmieniać wskazania na wyświetlaczach temperatury klimy czy nie? Tzn. przytrzymujesz przez chwilę przycisk obiegu zamkniętego i zwiększenie prędkości wentylatora i za pomocą strzałek prędkości wentylatora ustawiasz -77
Wszedłem , ustawiłem to 77 na centralnym wyświetlaczu. Na małych wyświetlaczach , tych od temperatury nawiewu pokazało się , od strony kierowcy 0 , od strony pasażera 11. Ruszyłem , podczas jazdy nic się nie zmieniało. Czyli co?

_________________
Lybra SW 2,4JTD


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
[ Regulamin Forum ]

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl